Windows 8

IceCub

Membru Senior
Daca tot a aparut primul beta de Windows 8 destinat publicului larg am zis ca e timpul sa deschidem un topic destinat subiectului.
Astazi am descarcat imaginile si am instalat Win8 32bit intr-o masina virtuala pe un AMD E-350 cu 8GB RAM. Evident, fiind instalat intr-o masina virtuala pe un netbook, nu pot emite pretentii in privinta performantei. Instalarea a decurs fara probleme, procesul fiind in proportie de 95% identic cu cel din Windows 7. Dupa instalare am fost intrebat de username si eventual daca doresc sa asociez un cont de Windows Live fiind apoi intampinat de interfata Metro.
Pentru cineva care de 17 ani e obisnuit cu butonul "Start" + "Start menu" am fost putin confuz la inceput, dar lucrurile au devenit destul de clare in scurt timp.
Pentru a naviga in noua interfata trebuie stiute cateva lucruri:
- daca navighezi cu mouse-ul in coltul din stanga sus al ecranului, dupa care misti cursorul in jos, apare o bara cu aplicatiile deschise in momentul respectiv. Combinatia de taste Win Logo + Tab are acelasi efect.
- daca navighezi cu mouse-ul in coltul din dreapta sus sau jos a ecranului apare o alta bara cu functii "generale": Settings, Devices, Start, Search, Share, etc.
- daca navighezi cu mouse-ul in partea din stanga jos, ai access imediat la interfata Meto.
- din interfata Metro poti tasta direct pentru a cauta ceva/orice
- combinatioa de taste Alt + Tab ramane valabila in continuare si are aceeasi functie.

Aplicatiile compatibile Metro se lanseaza in full screen cu un efect "interesant", problema fiind ca nu sunt chiar asa multe.

Urmeaza sa instalez in seara asta Windows 8 pe un desktop quad core pentru a face o evaluare in detaliu.
 
Mie consumer preview îmi cere serial number fără de care nu se poate da next thus instala. Idei?
 
Sa fi vazut la mine facepalm cand ma uitam la mesajul din installer dupa ce am incercat sa instalez varianta pe 64 de biti pe laptopul de la birou care e pe 32 (singurul computer pe care il mai am pe 32, pana si NAS-ul e pe 64).
 
Nu știu cum s-o spun politicos, dar toată chestia asta care se vrea un nou sistem de operare este un mare facepalm.

Interfața optimizată pentru touchscreen, no start menu, trebuie să dai ctrl-alt-del ca să dai restart/shut down...OMGWTF. Așteptăm cu interes Office 2012 făcut după același calapod și auditorii care să lucreze cu el :mda:
 
Interfața optimizată pentru touchscreen, no start menu, trebuie să dai ctrl-alt-del ca să dai restart/shut down...OMGWTF.

Nu e neaparata nevoie sa dai CTRL+ALT+DEL pentru shutdown: te duci in toolbarul din dreapta ecranului : Settings -> Power
 
Recomandari despre setarile de masinii virtuale pentru Win 8? Cu ultimul VirtualBox (4.1.8) crapa installerul in vreo duzina de configuratii, se pare ca pana si cantitatea de RAM are o influenta (cu 2 GB da eroare, cu 4.5 GB crapa procesul masinii virtuale).
 
Eu l-am instalat prima data in VmWare Player. Si-a luat singur 1GB RAM, dupa care i-am pus eu 3GB. Instalarea a decurs fara probleme. O sa incerc weekend-ul asta si o instalare pe VmSphere (ESXI 5) sa vad cum se comporta.
Astazi am instalat versiunea x64 pe desktopul de acasa (Q6600, 4GB DDR2, HDD 80GB, GT240). Driverele de Win7 au mers fara probleme (pana la urma e versiunea 6.2 a kernelu-lui). Sistemul functioneaza ireprosabil, chiar si accesat prin RDP. Multe dintre aplicatiile Microsoft au nevoie de un cont Windows Live pentru a functiona, dar nu e obligatoriu sa le folosesti.
E nevoie de o perioada de acomodare in folosirea aplicatiilor optimizate pentru Metro: meniurile cu setarile aplicatiilor sunt oarecum "ascunse" in bara din dreapta, iar pentru a inchide aplicatia trebuie sa o "arunci" in partea de jos a ecranului.
 
Crap!
Acum vad ca nu am Cuda, PhyX sau OpenCL. Culmea este ca am mai dat jos un set de drivere de la Nvidia care cica ar fi facute pentru Windows 8. Problema este ca aveam nevoie de GPU (CUDA)... :capu:
Well, e un beta asa ca nu am de ce sa ma enervez.

Total Commander versiunea 7.55 are probleme de compatibilitate, dar dupa ce am trecut la 7.57 totul a fost ok.
 
Recomandari despre setarile de masinii virtuale pentru Win 8? Cu ultimul VirtualBox (4.1.8) crapa installerul in vreo duzina de configuratii, se pare ca pana si cantitatea de RAM are o influenta (cu 2 GB da eroare, cu 4.5 GB crapa procesul masinii virtuale).

Rezolvat: cu 2 GB de RAM si DVD pe IDE merge. Cu DVD pe acelasi controller SATA cu HDD-ul zice ca "IRQL not less or equal".
 
Intre timp a gasit cineva un killer need pentru Windows 8? Pana acum sunt tentat sa adopt o pozitie a la Marius95 si sa raman pe Win 7 pentru o vreme cat mai lunga.
 
Atata timp cat nu ai vre-o tableta sau un alt dispozitiv cu touchscreen nu vad avantajul in a rula Windows 8.
 
Asta e mai puțin important. PowerShell s-a dezvoltat mult (iar serviciile Windows au fost integrate ok), o să vedem din ce în ce mai multe Windows Server headless (din câte am înțeles 2008 R2 merge ok headless).
 
Nu cred. Eu n-am vazut BIOS care sa treaca de POST headless si mi-au trecut prin mana si placi de baza server.
 
Need facepalm emoticon.
v6EVh.gif
 
Intre timp a gasit cineva un killer need pentru Windows 8? Pana acum sunt tentat sa adopt o pozitie a la Marius95 si sa raman pe Win 7 pentru o vreme cat mai lunga.
Am așa o senzație că RTM sau un viitor patch va introduce un switch care să permită să ascunzi toată interfața Metro și să rulezi în mod Desktop. Nu îmi vine să cred că Microsoft ar fi atât de tâmpiți, deși istoria ne-a învățat că aproape fiecare a doua ediție a Windows e un rateu.
 
Back
Top