Vreau monitor portabil, ce monitor portabil vreau?

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Nu m-aș supăra deloc să am un monitor portabil, folosit ca monitor secundar pentru laptopul de serviciu sau pentru vreun Raspberry Pi headless, sau pentru telefonul mobil. Asta înseamnă conectivitate (mini-) HDMI și USB 3 (care emulează un DisplayPort prin USB-C). Asta e partea mai problematică: nu găsesc vreun model care să aibă ambele variante, ci doar cu 2 mini-HDMI-uri și eventual USB doar pentru alimentare, sau numai cu USB și mumu HDMI.

Restul cerințelor ar fi: 14-15,6" diagonală, neapărat IPS, FHD, ideal și cu găuri pentru prindere VESA ca să nu stea doar proptit de un „suport” din sârme sau pe vreo „husă” de toată praștia, iar dacă ar fi și mat în loc de glossy aș fi super fericit. Nu mă interesează să aibă baterie încorporată sau touch sau difuzoare.

Pe aici găsesc ceva de genul Johnwill la costuri mai accesibile, sau 4 variante de Asus ZenScreen sau AOC i1659FWUX/i1601FWUX dacă e să fie brand mai bun, însă mă bagă în ceață problematica USB-C-ului, că ba e USB 3.0 ba nu, ba merge ba nu, ce facem aici.

Recomandări, sugestii, clarificări despre USB-ul vieții?
 
Techo-nazi: USB 3 nu face nimic cu Display Port. Display port e un Alternate Mode Functional Extension al interfetei USB Type-C.

Cele 4 variante de Asus sunt destul de diferite, primele 2 sunt DisplayPort pe USB-C, unul e USB chior (fara DP, doar transfera pachete prin USB 2 sau 3), al patrulea le are pe amandoua si baterie interna. Nu inteleg cum functioneaza ala pe USB ca nu are de unde lua 7.5W, dar lumea e plina de mistere.

Deci:
Asus MB16AC: merge pe USB A (2/3) si USB C (DisplayPort)
Asus MB16C+: doar USB-C (DP)
Asus MB16B+: doar USB A (2/3)
Asus MB16AP: de toate (ca si primul) si cu baterie in plus.
 
Last edited:
Deci alea pe USB A 2/3 pot să mă aștept că merg cu lag ca pixu', alea cu extensia DP a USB-C merg numa' cu ce echipamente mai știu chestia asta, și dacă vreau să le conectez la orice cu HDMI pot să uit. Mkay. Tot la alde Johnwill ajung, măcar are HDMI curat, chiar dacă e pe mufă mini (o imbecilitate de conector foarte nerezistent din punct de vedere mecanic).
 
Alea DP peste USB-C merg teoretic pe orice calculator care are implementate toate features din USB-C, care din cate stiu nu sunt obligatorii. Practic merge cu orice e Thunderbolt, teoretic orice platforma Intel recenta, habar nu am la AMD cum sta treaba.

Da, la alea USB A, mai ales in mod USB2, poate fi un pic mai in reluare, dar poti sa vezi filmul de aseara :tongue:
 
Nu mă bag la extensii ale mufei. Crecă încerc ceva de genul unui monitor Cocar și văd io dacă satisface și dacă îi pot modifica logo-ul să zică Cocalar. :biggrin:
 
E foarte usor sa testezi daca portul USB-C pe care te intereseaza sa conectezi monitorul are implementata extensia de DP: cumperi de pe Ali un adaptor USB-C la DP si il legi la un televizor. Daca se vede ceva, are. E vreo 10 dolari un adaptor.
 
Până la urmă am găsit un monitor - ăsta:


Ecran IPS FHD mat un pic retras față de carcasa de aluminiu, intrări video HDMI + mini DP + USB-C marcată "PD" whatever that is, husă inclusă din pleather ce funcționează și drept suport, găuri VESA, butoane seaprate pe laterală (nu pe spate și nici rotiță de-aia de navigare), alimentare pe mufă USB-C, mai are o mufă micro USB care n-am idee pentru ce e, și acuma mă bâțâi pregătind o halcă de vițel la grătar fiindcă n-am răbdare până-i fac proba :biggrin: Prețul normal era 260€ pe Amazon, dar cumva l-am prins redus la 199, să-mi fie de lamulțean în două săptămâni.

[later edit] Monitorul merge boboc, vițelu' a fost groaznic.
 
Last edited:
Mi se pare oarecum pipărat pentru ce face dar mno. Longevitate are? Adică mă refer la - are nevoie de drivere sau este plug and play pe absolut orice? Dacă-i cazul din urmă pare chiar mișto. Poate reține profiluri de calibrare intern?
 
In pozele din link arata ca poate fi conectat si la console, smartphone, dvd player, sisteme supraveghere, etc etc deci ma indoiesc ca are nevoie de drivere.
 
  • Like
Reactions: Neo
N-am idee la ce servește mufa aia PD. Pot conecta alimentarea la oricare dintre cele două mufe USB-C, atât cea marcată USB-C cât și cea PD. Dacă conectez display-ul la laptop cu un cablu USB A-C și mufa marcată USB-C, Windows detectează un USB Hub generic și atât. (Poate e și limitare la Windows 7, încă nu l-am testat pe Windows 10.) Mufa cealaltă micro USB inscripționată „OTG” habar n-am pentru ce e. Telefonul meu nu știe să folosească mufa USB-C pentru un display extern, poate al nevestei - încerc după-masă.

Am încercat și să conectez în paralel HDMI + USB pentru ca să nu intre în stand-by după 10 secunde, ci să mă lase să intru în meniu și să aleg USB-C pe post de intrare video; încearcă să comute, da' se întoarce la HDMI. Cu asta am mai descoperit că are comutare automată între surse (sau teoretic are), fiindcă altfel n-are buton dedicat de selecție a intrării, ci doar din meniu se poate alege manual o intrare preferată, meniu care e afișat doar când deja monitorul are o intrare activă și afișează ceva.

Mini DP n-am prin casă, doar HDMI. De driver n-am avut nevoie, pe HDMI a fost detectat instant și ca audio device HS156PC (Controller information: Intel Display Audio). Mișto e că tastele +/- reglează direct volumul, nu ca la alte monitoare în care trebuie să intri de fiecare dată în meniu 3 nivele ca să ajungi la volumul audio.

Husa e ok ca suport, doar că e o ditamai plăcinta care mănâncă un pic din spațiul de pe birou și n-am loc de mouse în fața monitorului. Noroc că are în carcasă și o gaură pass-through în colțul din stânga jos, am băgat un pix acolo și-l ține proptit chiar bine :biggrin: Până găsesc și un suport VESA pliabil compact.

Chestii interesante prin meniu:
  • în meniul de strălucire, este o opțiune Eco cu posibilele valori Standard, RTS, FPS, Text, Movie, Game; și altă opțiune DCR ce poate fi pusă pe on sau off;
  • are un meniu pentru temperatura de culoare, cu valori User (50/50/50 pe RGB), Warm (44/44/41) sau Cool (38/41/43)
  • are un auto powerdown cu valorile 10/20/30/40/50/60/120/240 sau off, presupun că-s minute
  • are un HDR mode cu opțiunile off, auto sau 2084 care bagă un mega contrast și culori intense
  • se poate seta low blue light cu valorile 0, 25, 50, 75 și 100 (%)
  • are FreeSync cu on/off, și OD cu on/off, nu văd nici o diferență
Cel mai important, display-ul IPS chiar pare a fi IPS de bună calitate, nu văd pete albe sau bleeding semnificativ sau alte probleme, iar faptul că NU E LUCIOS e absolut superb.

O să le scriu la producători un mail să îi întreb ce e cu mufele astea și cum îl pot face să meargă pe USB, da' n-am mari așteptări de la chinez. Foaia A4 pe post de „manual” e cel mult o fițuică, pozele de pe amazon au mai multe detalii decât ce e livrat în cutie.
 
  • Like
Reactions: Neo
Mufa USB C cu PD ar trebui sa alimenteze alt device precum un laptop. Cealalta nu ar trebui sa fie capabila sa negocieze 5/9/12etc volt.
Sigura ca poti conecta acolo orice cablu in sau out, PD doar negociaza parametrii electrici in plus.
 
Sau poate invers, la mufa PD să conectez alimentatorul - fie cel băgat în priză, fie pe mufa USB-C a laptopului marcată pentru alimentarea vreunui periferic - și cu asta să rămână liberă mufa USB-C pentru semnal video.

N-am apucat încă să fac teste cu telefonul nevestei. E un Sony Xperia XZ1 care se pare că e capabil de DisplayPort Alternative mode prin USB-C.
 
Niciodata nu pot ghici perfect logica chinezeasca. Dar ai dreptate, e cel mai aproape de realitate.
 
Back
Top