Vreau maşină de spălat. Ce maşină de spălat vreau?

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Dacă tot avem atâtea topicuri pt. electrocasnice, cred că nu mai strică încă unul. :smile:

Se dă o maşină Platinium PWM 1000E5, luată de aproape 4 ani de la Praktiker. Şi-a făcut treaba cât de cât, dar încet încet se dezmembrează. Anu' trecut au trebuit schimbaţi ceva rulmenţi, anu' ăsta am rămas fără mânerul de la uşă şi deja nici rulmenţii ăia nu sună prea bine. Decât să tot bag bani în ea... alta!

Io-s cam clei în domeniul ăsta, aşa că vine rugămintea să-mi recomandaţi ceva. Câteva aspecte de luat în considerare: să spele, adică chiar să spele, nevasta e pe cale să ajungă doftor şi am două mâţe. Deci din toate astea tre' să rezulte haine imaculate. :biggrin: Ceva care se descurcă cu păru' de mâţ şi scamele, foarte important.
PS: folosim numai detergent lichid/"gel".


Băgaţi.
 
Ia ce se incadreaza in buget/gasesti cu o promotie decenta.

Evident sa aiba clasa energetica A (vad ca se poarta acum si A cu multe plusuri). La 2 persoane, daca nu tii musai sa speli plapuma in ea, capacitatea maxima de incarcare nu conteaza. Viteza de centrifugare e cat de cat importanta, macar 1000rpm sa fie. Ar mai conta consumul de apa per ciclu, dar nu prea gasesti specificata informatia asta.

Exista doua feature-uri mai exotice, care raspund unor nevoi mai deosebite si evident cred pretul (ma refer la masinile de spalat obisnuite, de consum, nu cuva cu cristale Swarovski, touch-screen si alte panarame):
- cu uscator incorporat - teoretic utila ca sa usuce partial sau total rufele, daca nu ai posibilitatea sa le intinzi la uscat sau ai copil mic. Practic nu prea o sa o folosesti, rufele capata un miros dubios de la uscare. Matele o sa fie destul de incantate, utilajul se incalzeste in timpul uscarii.
- cu direct-drive - motorul e conectat direct la cuva, nu se mai foloseste o curea de transmisie - mai putine vibratii, dar mult mai scumpa, util daca speli noapte si nu vrei sa faci galagie.

Jdemii de programe de spalare, 6th sense, cuva din aliaj de sticla de lampa, sunt doar praf in ochi.

In familie am folosit cu brio:
- Daewoo cu incarcare verticala - model vechi, folosit vreo 12 ani, era fain ca folosea apa calda de la robinet (avea alimentare duala) si consuma putin curent.
- 2 Indesit - unul simplu, unul cu '6th sense' bullshit - ambele spala la fel, nici o diferenta, doar ca unul a costat cu 60% mai mult decat celalat.
- Whirpool cu uscator - am spalat paturi, adidasi, husele de la scaunele din masina, pe langa 4-5 cicluri de spalare saptamanala. Uscatorul l-am folosit de 3 ori in 4 ani - de 2 ori de curiozitate si o data cand a trebuit sa usuc rapid o geaca.
 
Arctic ftw. 5L 1000RPM.
Model exact, băăăă! Cu specificaţii, potenţial de overclock, etc. :biggrin:


Buget stabilit n-am pt. că nu cunosc piaţa. Nu mă interesează marketing, doar să scoată păru' de mâţ de pe haine, scamele (care-s multe, FFS) şi să nu fie nevoie să tot bag bani ca şi în tigaia care o am acum. Uscătorul integrat e tentant, dar nu-i strict necesar. N-am posibilitate s-o leg direct la apa caldă, e tras numa' un maţ pt. apă.
 
Eu am Gorenje, model mediocru dar functioneaza fara probleme de peste 10 ani (ca si celelalte electrocasnice Gorenje, nu am avut niciodata unul stricat); tot ce am schimbat a fost rama de la usa, de doua ori (vreo 60 de lei setul) pentru ca a fost data peste cap cu putere.
 
Ia ce se incadreaza in buget/gasesti cu o promotie decenta.

Evident sa aiba clasa energetica A (vad ca se poarta acum si A cu multe plusuri).

Caca cu perje clasa energetică, dacă nu speli tone de rufe nu contează tbh.

Contează 5L că plapuma aia trebe și ea spălată, acum știu că unii nu practică asta, dar meh.

"Măcar" 1000RPM e bullshit. 800 stoarce foarte ok fără să dezintegreze rufele mai sensibile.

@Ryne - uită-te-n spanac pe pliante, vezi care Arctic are 800-1000RPM, 5L capacitate și încărcare frontală și go buy the cheapest :smile: Încărcarea pe sus este absolut aberantă dacă nu locuiești într-o garsonieră minusculă, btw.
 
Clasa energetică te interesează dacă speli la temperatură mare, fiindcă încălzirea electrică e ineficientă. Te scoți dacă alimentezi mașina de spălat mereu de la țeava cu apă caldă, plus că durează spălarea și mult mai puțin.

Ca meniuri și opțiuni, nu prea cred că sunt extrem de importante. Eu nu am folosit de ani buni programul de spălare bumbac, ăla cu prespălare cu tot, care durează două ceasuri jumate și începe pe la 90 de grade. Folosesc majoritar programul pentru reîmprospătarea rufelor puțin murdare, program scurt de o oră, care e suficient și la lenjerie de pat sau prosoape. Uneori mai folosesc programul pentru spălat adidași.

Singura chestie la care să fii atent e să meargă automat de la A la Z. Pe vremuri, Whirlpool avea o dobitocenie la TOATE modelele că după spălare trebuia să treci manual pe stoarcere.

Apropo de stoarcere: poa' să zică mașina de spălat și 15.000rpm, că rareori rufele se așează atât de uniform în cuvă pentru ca să poată să treacă de 600rpm fără vibrații puternice. Au senzori acum și reglează turația maximă în funcție de cât de bine poate să distribuie rufele în cuvă pentru stoarcere. În plus, dacă stoarcerea este ATÂT de puternică, rufele se boțesc rău de tot și apoi călcatul lor este o imensă corvoadă. Până și niște blugi (pe care nu-i calc) îi face ca tabla. Mai bine faci stoarcerea la 400-800rpm, care le mai lasă foarte puțin umede, dar apoi cu opțiunea de „easy iron” le mai agită ușor câteva minute ca să se „afâneze” țesăturile. Le scuturi ușor când le pui la uscat și deja sunt mult mai puțin cutate. (Și dacă alimentezi mașina la apă caldă, încât și clătirea să se facă cu apă caldă, rufele stoarse sunt încă calde; se usucă un pic mai repede și cu mai puține cute.)

Ce nu s-a mai zis...

Încărcarea pe sus are 2 avantaje: spațiul mult mai mic folosit + uzura mult mai lentă a rulmenților. Pe de altă parte, la încărcarea laterală ai hubloul ăla mult mai mare pentru acces facil, însă cuva stă mereu în consolă și rulmenții sunt supuși unui stres constant.

Caută dimensiunea de cuvă potrivită pentru ce volum de haine ai de spălat. Dacă ești genul care are 3-5 lucrușoare de spălat o dată, îți trebuie o mașină cu cuvă mică. Una cu cuvă mare (5-7 kile de haine) nu va spăla deloc eficient sub 3 kile de haine, așa că trebuie să aștepți să se adune de încărcări mai mari. Dar dacă iei o cuvă mai mică, trebuie umplută maxim două treimi pentru ca hainele să se poată mișca, niciodată să nu înfunzi haine înăuntru până la maxim. (Cazul meu - cuva mașinii proprietarei e atât de mică, încât încap maxim 3 perechi de blugi o dată, și atunci spăl multe, multe încărcări mici, fiecare de câte o oră. Stupid și cam costisitor.)

Pentru păr de mâță/câine și scame multe, vezi cât e de ușor accesibil filtrul de dinaintea pompei de evacuare. Ăsta reține obiectele mari (fise, nasturi) care pot rupe paletele pompei, dar în el se adună și scamele și părul într-un strat gros ce îngreunează evacuarea și începe să împută toate spălările. E de regulă un capac de acces lângă muchia de jos a mașinii de spălat, sub care e un bușon închis ermetic și filtrul dreptunghiular cu perforații în el. La deschidere, toată apa rămasă pe conducta de evacuare se va vărsa pe jos; nu faci curățarea prea des, da' trebuie să te pregătești cu mop etc. de fiecare dată.

Gorenje, Zanussi, Indesit, Ariston, Arctic, Daewoo... De gustibus. Eu aș aloca un buget în jurul a 1000 lei (200ish euro) pentru o mașină de spălat decentă.

PS: o funcție FOARTE utilă e programarea întârziată a spălării. Pun rufele în mașină dimineața la 8 când plec la muncă și o programez să pornească peste 9 ore, adică la ora 6 seara când plec spre casă deja ciclul de spălare s-a încheiat și eu găsesc rufele proaspăt stoarse, bune de pus la uscat. Mai bine stau împuțite în mașina de spălat câteva ore, decât să stea umede după spălare și să ia miros până când ajung acasă să le pun la uscat.
 
Nu e ok sa alimentezi masina mereu de la teava cu apa calda - sunt haine care se spala cu apa rece (<40ͦ C), adica majoritatea celor colorate. Apa calda se foloseste la cele albe si doar cea folosita in ciclul de spalare se incalzeste, clatirea se face cu apa rece.

Indesit am vazut ca are o functie de echilibrare a incarcarii si daca rufele se fac cocolos opreste stoarcerea si piuie - trebuie sa ciufulesti hainele in cuva si apoi continua programul.
 
Ce consideraţi apă "caldă", de la ce temperatură în sus? Întreb pentru că anumite chestii trebuie să le speli la temperatură ridicată, nu ai de ales (mă refer aici la lenjerie intimă, aşternuturi şi prosoape, în special).

Aruncă o privire şi prin manual înainte de a cumpăra. Proprietarul are un Whirlpool cu manualul făcut de oameni complet retardaţi. Trebuie să deduci singur care compartiment din sertar e pentru ce, şi n-au considerat necesar să spună cât durează fiecare program, trebuie să faci experimente empirice.

Altă chestie cu care m-am distrat e că are bec de programare întârziată a spălării, manualul îţi explică cum s-o foloseşti, dar lipseşte butonul. După o perioadă de WTF am înţeles că modelul nu are programare întârziată, manualul o menţionează fiindcă e acelaşi manual pentru 3 modele, iar becul e acolo fiindcă e folosit ca sistem binar de mesajele de eroare.

Nu strică să vezi şi cât de uşor se scoate şi dezmembrează sertarul de detergent, pentru curăţare.

O chestie care mie personal îmi place sunt maşinile care oferă buton de temperatură separat de cel de program. Adică programul acoperă doar etapele şi stilul de spălare (şi manualul recomandă o temperatură la fiecare), dar temperatura propriu-zisă o pui cât vrei tu.
 
Indesit am vazut ca are o functie de echilibrare a incarcarii si daca rufele se fac cocolos opreste stoarcerea si piuie - trebuie sa ciufulesti hainele in cuva si apoi continua programul.
Serios, asta e masina de spalat automata? Nu piue sa ii pun si detergent la fiecare spalare si balsam la final? Chiar nu am nimic de facut decat sa pazesc masina de spalat.
 
Fa pauza si trage aer in piept.

In prima faza incearca singura sa echilibreze incarcarea prin rotiri lente ale tamburului. Daca nu reuseste o sa piuie. Oricum hainelele facute cocolos nu o sa le poata stoarce, deci tot mai dai o stoarcere.

Preferi sa inceapa masina sa bataie prin camera?
 
Alte mașini de spălat reușesc să descâlcească rufele pentru stoarcere. De fapt, alte mașini de spălat reușesc să NU adune rufele într-un nod/bobuloi în timpul spălării. Treaba asta vine de la design-un protuberanțelor interioare care antrenează hainele; unora le iese mai bine, altora mai prost.

Compartimentele pentru detergent sunt de regulă împărțite pentru secvențele spălării: înmuiere/prespălare (I), spălare (II), balsam pentru clătire (o floricică). Uneori mai este și un compartiment pentru înălbitor, sau un adaptor pentru detergent lichid.

Dacă grupezi rufele colorate pe culori (roșii separat de albastre separat de bej/crem/galben etc.), poți să le speli la 40 grade fără probleme. Temperatura redusă e în principal pentru ca să nu iasă culorile și să se păteze unele pe altele. Ce e adevărat e că e mai eficientă clătirea cu apă rece, iese mai bine detergentul din bumbac.
 
Încărcarea pe sus are 2 avantaje: spațiul mult mai mic folosit + uzura mult mai lentă a rulmenților. Pe de altă parte, la încărcarea laterală ai hubloul ăla mult mai mare pentru acces facil, însă cuva stă mereu în consolă și rulmenții sunt supuși unui stres constant.

Asta cu rulmenții e ca drobul de sare. Am avut mașini de spălat AEG și Philips la care cea mai mică problemă au fost rulmenții. După 25+ ani de folosință, lol.

La astea noi posibil, dar Arcticul meu din București n-are absolut nicio problemă și are deja ani buni de folosință.

Din nou cuva mică VS cuva mare. Dacă nu ești un nerd distrus fără nicio șansă la o prietenă, ia o mașină de spălat cu o cuvă decentă (5l), pentru că va apărea o muiere-n viața ta la un moment dat și te vei da cu capul de pereți cum să scapi de actuala mașină de spălat să iei alta în care să intre țoalele cucoanei. Mai bine îți pui la punct o garderobă decentă care să însemne spălat o dată pe săptămână ~3-4L.

LE: unele mașini de spălat dau 2 ture CCW și 2 ture CW până se așează corect rufele și abia apoi încep stoarcerea. Un lucru de căutat :wink:
 
Bine bine, și televizoarele ITT și Nokia din vremurile alea erau indestructibile, dar cu ce mă încălzește când nu se mai produce nimic la acele standarde?

Discuția despre dimensiunea cuvei era ca să știi să nu sari din prima la cuvă imensă, de 7-8 kile de haine, că poate-poate cândva vei spăla niște pături sau îți vin toate rudele nespălate în vizită. 5 kile e decent. Și să aibă hublou destul de mare, nu o chichineață de submarin.

Personal m-am lecuit de cele multicomputerizate, cu LCD etc. Prefer una cu rotițe separate pentru program, temperatură, viteză de stoarcere, și câteva butoane pentru funcții suplimentare. Ce atâta senzori și inteligență, las' că știu eu cât de murdare mi-s izmenele.
 
Iar a luat-o Icsefu' pe arătură. :hihi:

Băi, deci. 5-6 kile sunt de ajuns. Mă interesează să fie cât mai simplă, de exemplu: la tigaia actuală tot ce fac e să învârt până la material/temperatură (bumbac de la rece la 90, mătase de la 30 la 60, etc etc) și să apăs pornirea. That's what I want. La asta actuala îi curăț filtru cel puțin la 2-3 luni și hainele tot pline de păr îs. H4lp. :goofy: Baia e chiar gigantă, deci mi-e indiferentă poziția cuvei.

Așa că aia cu "ia-o pe ai' mai 'eftină" nu prea merje. Deci, concret... ce să caut? Haida hai, știu că sunteți oameni gospodari. :goofy:
 
Faptul că rămâne păr pe haine nu ține numai de mașina de spălat. Unele materiale sunt mai "sensibile", iar părul de pisică are o structură care aderă bine la haine, dacă au apucat să intre un pic în țesătură nu le mai scoți ușor (sunt "unidirecționale").
 
Înainte să pui hainele la spălat, scoate cât de mult poți din părul prins pe ele cu o perie, nu cu peri de plastic/păr ci cu o „țesătură” din plastic aspră la frecare într-un sens și netedă în sens opus.
 
Back
Top