Vreau electrocasnice. Ce electrocasnice vreau?

Eu n-aș mai putea fără. 80% dintre vasele de spălat ajung în mașină, când se umple îi dai drumul, no stress. Nu mă interesează cât durează, n-am doar 2 seturi de tacâmuri și nu trebuie s-o păzesc până termină.

Destul de probabil că va trebui să schimbi sifonul cu unul plat, ca să încapă.
Și uite și un model mai ”prietenos”: https://www.emag.ro/masina-de-spala...ograme-4-temperaturi-a-f56202w0/pd/DRKDJWBBM/
 
Si eu votez ca una mare are sens. Cel putin atat de mare cat sa culeaga vase si tacamuri care s-au murdarit intr-o zi intreaga ca sa spele peste noapte.
Dar recunosc, gandirea mea e oarecum deformata de faptul ca masina de spalat e la parter unde nu o aude nimeni.
Despre eficienta: asa si asa. Nu se compara cu spalatul manual minutios, dar peste 90% din vase nu au nevoie de atata atentie.
In cele mai mari intra si oale, tigai, etc, dar succesul e variabil. In special la arsuri din cauza grasimii nu se descurca oricat de bun ar fi detergentul, dar ... deh.
 
Avem mașină de spălat vase, Neff (grupul Siemens). Programul intensiv la 70 grade durează 2 ore jumate, inclusiv cu vreo oră la sfârșit în care doar stă să se scurgă/usuce/coacă în abur. O umplem seara cu vasele de peste zi și o lăsăm să meargă noaptea.

Consumă muuuult mai puțină apă decât spălatul manual. Aici apa e scumpă, în RO la 6 lei tona de apă rece nu mă uitam la contorul de apă. După ce încălzește apa, merge doar pompa de apă care recirculă apa înăuntru (o trage prin filtre și o împrăștie prin duzele alea rotative), deci nu consumă cine știe cât curent. Tocmai din cauza asta nu mă rabdă inima să bag în mașina de spălat vasele soioase și uscate; mi-e mai ușor să dau cu buretele pe ele și să iau grosul în chiuvetă și apoi în mașină să fie spălate până scârțâie, decât să mă bazez că mașina de spălat spală tot da' dup-aia trebuie să-i demontez și să-i spăl filtrele.

E de învățat cum se pun vasele în mașină ca să fie spălate eficient. Dacă se acoperă unul pe altul rămân murdare; contează și raftul de sus sau de jos.

Uneori mai spăl vase și de mână că mă relaxează, dar în ansamblu folosim mașina de spălat zilnic. Uneori când avem musafiri câte o zi întreagă (minim 2 mese împreună) folosim și programul de spălare rapidă - în 25 de minute încălzește apa, apoi pot să încarc mașina cu vase pe care să le spele încă vreo 20 de minute, apoi altă tură 20 de minute, apoi alta etc. Cu asta dovedesc rapid stiva de farfurii și pahare.
 
E utilă în perioadă asta de stat acasă, cu 2 adulţi si 2 copii care servesc 3 mese pe zi şi gustări. Am una incorporabilă de 9 seturi. Intră farfurii, tacâmuri, pahare. Dacă mai e loc, intră şi oale mici. Am constatat că apa de la robinet are duritate redusă şi am configurat-o ca atare, cu consum mic de sara de dedurizare. Şi lichidul de clătire la fel. Folosesc pastile de la Finish, 15-in-1 whatever, luate la bax de Black Fraierday. Am stoc pentru un am.

Pros:
- spală la temperaturi mari
- nu rămân pătate paharele
- consumă puţină apă
- copii descarcă vasele - 5 minute de lucru manual.

Cons:
- ai nevoie de acomodare cu ea, cum poziţionezi vasele etc.
- cu vechea maşină de spălat am reuşit să pătăm nisţe pahare din cauză că ma folosit simultan agent de limpezire şi pastile care conţineau şi ele substanţe cu acţiune similară.
- vasele trebuie curăţate înainte, deci tot trec prin mână.

Momentan, în timpul săptămânii, cu 3 mese pe zi merge o zilnic, de obicei noaptea, pe programul standard de 3h47. E în bucătărie, cu uşa închisă aproape nu se aude. Pro-tip: la ciclul de peste noapte se setează temporizatorul după ora 00: sigur mai găseşti ceva de băgat în maşină după ce crezi că ai strâns tot şi porneşte după ce juniorii au adormit, deci şanse mai mici de a se trezi de la zgomot. În weekend bagă cam 2 cicluri pe zi - pentru că se găteşte şi sunt mai multe vase.

În perioadă pre-Covid, când în timpul săptămânii se mânca doar cina acasă, funcţionarea era mai rară, cam o dată la 2 zile, cu vasele bine cłătite înainte de a fi puse în maşină.
 
Despre utilitatea MSV
Cazul meu 3-7 persoane in casa. 99% din timp suntem 3.
Dimineata: 3 cafele + 3 pahare cu apa/suc + ceva lingurite, cutit etc sa zicem inca 3 piese minim
Pranz: minim 3 vase + 6 tacamuri + 3 pahare
Cina: inca 3 vase + 6 tacamuri + 3 pahare

Rezulta 33 items de spalat la mana, minim, pe zi.
In viata reala eu umplu la refuz (aranjatul lor e o arta da, sunt un salvador dali al aranjatului vaselor in MSV ) o masina de 12-13 seturi, zilnic, asta doar la 3 persoane.
Dar e drept ca se gateste in forta si nu mancam direct din caserole.
 
Incalzirea apei consuma probabil mai mult decat plimbarea apei. Mai ales daca dureaza 25 de minute. :what:
Mașina mea consumă sub 1kwh pentru o spălare. Cam 0.6kwh îți trebuie să încălzești 10 litri de apă la 70 de grade. Cum n-o folosesc zilnic, 3 lei pe lună? Consumabilele sunt mult mai scumpe :smile:.
 
MSV FTW! :biggrin:
Multi ani am refuzat sa cumpar asa ceva, am cedat de cand a inceput plodu' sa manance cu noi la masa si mi-a pierit chefu' de spalat manual dupa ce spalam juma' de bucatarie in urma lui.
Cum zice lumea mai sus, acu' de cand cu #stayathome functioneaza zilnic masinaria.
Singurul regret e ca m-am zgarcit si'am cumparat un model destul "basic" de la ikea. Pe langa faptul ca are doar 3 functii e si zgomotoasa (apropo, bucatariile open space sunt naspa).
 

Asa ca vin io si intreb, e OK o jucarica d'asta? Face treaba mai buna decit je? :biggrin:
Eu am exact dimensiunea aia acasa in .ro doar ca pe argintiu, pentru 2 persoane e perfecta dar nu-ti intra oale in ea, doar farfurii. Intra si o oala plus tacamuri si cam atat. Insa pentru mai mult de 2 persoane e mica. Unde stau acum am tot Bosch, din aceeasi serie, dar mare, d'aia in mobila, in ea poti pune mai multe, inclusiv cratite.
Deci nu, nu prea merge la o casa de om serios care gateste, e prea mica. Dar ca firma pentru masina de spalat vase e bun Bosch.

Eu spal pe programul Eco (2.5h parca dureaza, la 50 grade), pastile Finish, curata orice mai putin arsura, de ea nu se atinge. In rest dizolva tot.
 
In primul rind multumiri sincere pentru toate sfaturile/parerile/ideile voastre.
Partea buna e ca achizitia a trecut pe linie moarta. E prea mica si chiar asa ar incape inghesuit in bucatarie.
Partea proasta e ca trecem la al doilea rind: combina frigorifica. :nuts:

Acu am un Polar CZN 340. Arata cam asa. Dupa 20 de ani presteaza ca-n prima zi. Nimic fancy da-si face treaba cu brio. In schimb au cam trecut anii peste ea si se vede la partea estetica ca sa zic asa (s-a cam ingalbenit p'ici p'colo, se mai cojeste vopseaua pe la incheieturi, mai apare cite un punct de rugina, s-au mai rupt din rafturi, chestii d'astea minore). As putea sa i-o dau lui soacra-mea ca ea are ceva si mai uitat de D-zeu.
Bon. No acu' ce sa iau ca ma doare capu' cind ma uit pe emag? :capu:

In principiu as vrea ceva cit mai basic ca nu ma incinta nspe senzori, luminite, ecrane&stuff.
Daca ar avea si doua compresoare ca Polaru' meu ar fi si mai bine da' nu am mari sperante aici.
Vreau doar sa fie fiabila si sa-si faca treaba cit mai bine.
Sa aiba usi reversibile (trebuie s-o deschid de la dreapta la stinga musai)
Mi-as dori si un NoFrost macar pe congelator ca m-am cam plictisit sa decongelez frigidere de 50 ani. Pentru frigider merge si sistemul ala de decongelare automata care aduna apa intr-o tavita in spate de unde se evapora.

Ca si buget sa zicem un 2500 lei care nu sunt batuti in cuie dar nici n-as vrea sa ajung pe la fo' mie de euro sau ceva.

Dupa ce-am citit cite ceva pe softpedia am zis sa dau un prim exemplu:

As always toate parerile voastre sunt binevenite. :notworthy:
 
Io am un Gorenje din motive de rată foarte redusă a defectelor la service, la care aș comenta așa:
- decongelatul congelatorului e mizilic, 20 de minute de două ori pe an, dar ce-i drept nici nu-l deschidem zilnic;
- tre' să găsesc de cumpărat o bipăitoare pentru ușă întredeschisă ca să-i atragă atenția nevestei când lasă frigiderul crăcănat de un deget;
- polițele din sticlă sunt o tâmpenie, incomodează circulația aerului prin frigider.

Crecă orice făcut în ultimele decenii are uși reversibile fără piese adiționale. Cu 2 compresoare mai rar, posibil din motive de eficiență energetică.
 
Acum muuulți ani (înainte de 2014, nu mai știu anul exact) am vrut să îmi iau frigider. Și pentru că eram foarte precaut, și atent, și o suma de 1.000 - 2.000 de lei era o investiție, am zis că voi citi tot ce prind.

Am dat de topicul ăsta

(între timp a apărut și partea a 2a)

și m-am apucat să citesc, convins că voi citi tot topicul.

Am citit, am citit, am citit, la un moment dat am ajuns pe la jumătatea topicului și stătusem multe ore.

Mi-am băgat picioarele în el de research online și am ajuns la 2 concluzii mari:
- Strict calitate/fiabilitate - Liebherr;
- Nu știu dacă calitate/garanție atât de mari, dar OKish, aveau tot felul de promoții cu 5 ani garanție, DAR prețuri în gama de prețuri firească - Bosch.

Am luat Bosch.

De atunci, am mai cumpărat un frigider Bosch în altă locuință (prin 2014, în genul acela).

De ambele am fost mulțumit, ambele merg încă foarte bine.

Eu n-aș mai sta acum ore multe doar ca să citesc jumătate de topic, nu am o concluzie, am doar o sugestie personală, în urma unui research de acum mulți ani.
 
Din pacate in economia asta consumerista este absolut imposibil sa gasesti ceva despre fiabilitatea unui anume produs pentru ca se schimba foarte repede gama de produse.
Si a generaliza ca firma cutare e buna si cealalta nu e buna iar e imposibil pentru ca folosesc componente produse de alt producator, care se schimba odata cu modelul.
Sau altfel spus, e loterie. Sansele se imbunatatesc cu pretul, dar nu inseamna ca (de exemplu) Liebherr nu a avut modele cu probleme vreodata.
 
În principiu, ce trece peste durata medie de utilizare a produsului e bonus. Adică vreo 5 ani pentru frigidere. Şi mie mi se pare groaznic, dar asta e. Perioada cu buy it for life a apus.
 
No it didn't, doar s-a redefinit ce înseamnă „life”. Nu mai e vorba de viața ta, ci de ciclul de viață definit pentru produs. Care poate fi de 3 ani, 5 ani, whatever. Poate să coincidă cu perioada de garanție sau nu. FMM consumerism. Adică înțeleg cum am ajuns la „hai să schimbăm aparatura la 5 ani că între timp a evoluat tehnologia încât să merite asta”, da' ce spanac mai evoluează la un frigider care conceptual este același ca acum 20 de ani și tot ce s-a mai schimbat în ultimii 5 ani e să treacă de la clasa energetică A la A+ și apoi A++. Mersi, schimb frigiderul cu tot consumul energetic al producției unui frigider nou și reciclării unui frigider vechi pentru ca să câștig 2kWh pe an. Ete na.
 
Parerea mea e ca in ziua de azi cam toate racesc bine.

Diferenta intre produse este data de calitatea plasticelor, a materialelor in general, atentia la detalii, garantia si serviceul postgarantie.
O combina frigorifica care raceste sublim e inutila, daca sertarele sau rafturile sunt praf.

De exemplu, combina frigorifica Beko, varf de gama :

Dozatorul de apa s-a stricat primul, plastic rupt, service in garantie inexistent.
Chederul magnetic sectionat pe lungime din primele 6 luni.
Rolele interioare pe care culiseaza sertarele, sar de la locul unde-s montate - ti-e mai mare dragul sa le pui la loc.

Tot aceeasi combina:
Raceste magistral.
Neofrost cu ulei de sarpe si ioni de argint de la Beko e chiar big deal. Nu usuca/deshidrateaza alimentele.
Nu stiu daca-s ionii de argint responsabili dar legumele se pastreaza a la long in sertarul special.
La fel si carnea cruda - maturez carne de vita in sertarul dedicat pastrarii carnii necongelate.
Iluminatul interior e foarte fain, nu stau sa ma chiorasc.
Inutil sa mai zic ca nu am dezghetat-o niciodata, ca nu am nevoie.

Exemplu 2 echivalentul Beko ului de mai sus, de la Samsung
A venit fara suport de sticle/doze - wtf, mare economie.
No frostul deshidrateaza legumele, le zbarceste instant.
Ingheata parca mai repede un kil de carne vs Beko, dar diferenta e nesemnificativa.
Are ceva mai multe bling uri de setat temperatura - inutile, le butonezi o data si ai uitat de ele.

Eu as lua no frost obligatoriu, am avut low frost era sublim, numai faptul ca trebuie sa-l dezghet din cand in cand (se facea foarte usor dealtfel) ma enerva cumplit.
Atentie ca no frost sunt mai ingramadite la interior comparativ cu clasicele
M-as uita la plastice, la balamale daca-s din fier sau cine stie ce plastic, o usa trainica la un frigider e un must have, in usa se pun toate prostiile supergrele.
Cumperi cu asteptari f joase si NU cumperi daca nu ai neaparata nevoie.
Daca esti limitat de spatiu mergi in magazinul fizic si pui tu cu manuta ta ruleta pe el, dimensiunile date de Altex online sux, n-o sa incapa niciodata, am invatat asta the hard way, ca sa zic asa!
 
Ei ... nasa e incintata ca frigiderul cel nou ii arata temperatura pe un display, "ca alea de la munca".
Nasu nu mai e incintat de frigiderul cel nou, deja a auzit el ca ar fi unele la care ar putea programa temperatura de pe telefon si ca de unde sa isi ia unul de ala ...
Oameni moderni, nu zgirci ca mine, ca trag de un Electrolux cu 2 motoare de mai bine de 15 ani.
 
Eu am un Ardo care cred ca si el se apropie de 15 ani, cam bazaie motorul cand raceste dar in fine, merge bine, inca "suge" bine usa iar cauciucul de pe margine izoleaza, nu am ce sa-i reprosez. Nu l-as schimba decat pentru un d-ala "no forst" care scoate umiditatea, cred ca-i primul progres real de la inventarea frigiderelor.
 
Rezolvata treaba cu un CN 4005 la care i-am schimbat deja sensul de deschidere si urmeaza sa-l inghesui in bucatarie.
Multam' frumos. :notworthy:

cn4005.jpg
 
Back
Top