Vreau electrocasnice. Ce electrocasnice vreau?

Băi, pana mea, sper că nu-mi amintesc eu aiurea. Da' nici cu search-u' ăsta de pe forum nu găsesc nimic.
 
Un pic Urgent:

De electrocasnicele de bucatarie de la Ikea ce parere aveti? Luni o sa se duca sotia sa discute cu aia de la Ikea pt proiectarea mobilei ce va veni in bucatarie si ne gandim daca sa luam si electocasnice de la ei (dau 5 ani garantie) sau sa asteptam restul de Black Friday offers si sa luam altceva incorporabil?

De asemenea citisem pe un forum ca picioarele "default" de la mobile Ikea sunt cam proaste si ar trebui sa alegem ceva mai bun din modelele lor de picioare disponibile.
 
Nu stiu nimic, nici de bine nici de rau, despre electrocasnicele Ikea. Insa personal as merge pe altceva, dupa preferinte. Dimensiunile sunt in mare partea standard la incorporabile, cand dai comanda de mobila le dai si dimensiunile exacte pe modelul ales si gata.
Eu personal am folosit si am fost foarte multumit de-a lungul timpului de incorporabile Gorenje si Hotpoint.
 
La Ikea puteți merge oricând să comandați electrocasnice, nu e nici o grabă. Dar la Black Friday s-ar putea să prindeți ceva ofertă de pachet de electrocasnice (sau să cereți la mai multe firme, faceți un competitive bidding). Personal nu știu nimic despre electrocasnicele marca Ikea sau cine le face efectiv (ODM/OEM - Ikea lucrează pe comandă cu producători consacrați inclusiv pentru mobilă, porțelanuri etc., doar n-o să-și facă fabrică proprie de plite ceramice), dar în zi de azi nu e mare sfârâială să găsești un producător decent la care să-i comanzi o serie cu eticheta ta. N-am auzit nimic cum că electrocasnicele Ikea ar fi praștii, deci au ales producătorul destul de bine; iar dacă e să ne gândim că până și acumulatorii lor sunt cu aceleași celule ca Eneloop, aș tinde să cred că și electrocasnicele ar trebui să fie decente. Dar poate preferați totuși să mai stați un pic cu comanda și să aveți și garanția unui brand name la un preț ok.
 
AFAIK Ikea vinde electrocasnice facute prin fabricile Electrolux (posibil si Whirlpool, nu stiu daca astia din urma nu sunt furnizorul oficial doar pentru US).
Si da, electrocasnicele sunt standard, deci de la oricine vei cumpara, se vor potrivi in mobila de la Ikea.
 
Multumesc tuturor de raspunsuri. Aparent plitele si cuptoarele de la Ikea sunt whirlpool doar frigiderele Electrolux. In bucatarie a ramas hota de cumparat, in casa vreau sa imi iau Miele (deja am luat un uscator de rufe de la ei, deja m-a cam uscat de bani :biggrin: si planuiesc o masina de spalat si un frigider tot de la Miele din promotia care o sa inceapa pe 15-16 luna asta.

Din ce am citit e brand de incredere Miele, poate stie si Puterfixer ceva de el ca am inteles ca au vanzari mari in Nemtia.
 
Miele ca afacere nu este foarte mare, asa ca nu poate fi vorba de vanzari masive comparabil cu gigantii Whirpool sau mai stiu eu ce alta marca globala.
 
Miele și-a făcut o reputație că electrocasnicele-s construite ca tancul și țin o viață de om. Foarte adevărat, au dus rezistența la uzură la niște cote extreme, cel puțin la mecanică. Și comparația cu tancul e foarte potrivită - știi ce consum are un tanc?! De fapt cam asta e problema în zi de azi: nu prea mai e cazul să dai mii de euro pe un produs care acum se găsește la o zecime din preț pe toate gardurile. Nu pentru o mașină de spălat care în 5 ani n-o să aibă probleme cu rulmenții, dar va fi mai ineficientă energetic decât una construită peste 5 ani. Ai vrea să nu-ți pară rău să o schimbi fiindcă în 5 ani va avea cuva îmbâcsită de săpun uscat și păr și mucegai, ca toate celelalte, și calcar depus prin diverse. Ai vrea ca frigiderul să nu te coste o altă mică avere la revizia de freon, că totuși nici Miele nu scapă de așa ceva. Ai vrea probabil ceva mai compact și mai silențios decât un tanc care numa' că nu-ți sparge faianța când stoarce. Dunno, probabil ține și de gust. Nemții se udă toți când e vorba de inginerie dusă la extrem (dincolo de orice limită a rezonabilului, și chiar și dacă ignoră alte părți ce vor ceda clar mai devreme) mai ales dacă au și brand german, și obiceiul ăsta l-au împrumutat și românii când vine vorba de autovehicule germane - încă e alive and kickin' mitul cu lucrătura nemțească. Dar ieși un pic din bula DACH și vezi cum se întreabă lumea cine plm e Loewe, sau Neff, sau Telefunken, sau Medion. Mna cam așa și Miele care încă mulge bani cât mai poate din brand și ideea valabilă acu' 30 de ani, că un electrocasnic bun trebuie să te țină toată viața, da' vremurile s-au schimbat, acum există și îmbătrânire morală mai scurtă decât cea fizică, după 10 ani ajungi să-ți pui problema că tancul tău foarte fiabil totuși consumă pe an atât de mult față de orice alt brand recent, că ai putea să cumperi anual 1 sau 2 bucăți din ceva nou în loc să-i dai pe factura de curent a mastodontului.
 
Faza cu eficienta energetica la masina de spalat rufe, las-o pentru visatorii de la Bruxelles. N-am auzit sa se fi modificat nici caldura specifica a apei si nici motoare electrice cu randament supraunitar inca nu s-au inventat. :biggrin:
La frigidere da, acolo nu mai sunt mere, sunt pere. :tongue:
 
Ah da, motorul direct drive cu turație variabilă e o poveste, las' că e bun ăla Electrotehnica cu 2 viteze care băga niște spike-uri la fiecare pornire de pe loc a tamburului. Apoi, cuvele cu design care să amestece rufele în loc doar să le tot rotească sunt marketing pur, în nici un caz nu spală mai bine chiar și cu apă mai rece, ceea ce ar reduce dependența de rezistența aia de încălzire a apei neschimbată tehnologic de 50 de ani.
 
source.gif
 
Cuvele alea s-au inventat acu' 40 de ani.
Orice modificare in programul de spalat presupune maxim, dar maxim, sa schimbi/rescrii un eeprom.
 
Sau sa speli cu apa mai putina (si sa ramai cu arielu' in chiloti), sau sa reduci durata ciclului de spalare (si sa-ti ramana petele pe camasa), etc... Au existat unele tentative inovatoare gen spalare cu büle. :biggrin: Si atat de bine spalau rufele ca s-a renuntat la ele. :tongue:
 
Bulele chiar au fost marketing pentru o tehnologie complet inutilă. :biggrin:

Mi-am petrecut câteva ajunuri de Crăciun descărcând și vânzând niște tiruri cu electrocasnice, am putut vedea zeci de modele, am testat destule chiar și acasă (chiar și una cu bule, alta cu cuvă verticală pe stil american, alta cu cuvă orizontală dar top loading etc.), și am văzut cuve care adună hainele într-un mare cocoloș înnodat ce nu se spală/clătește/stoarce și cuve care rotesc hainele inclusiv dinspre spatele cuvei spre față. Deci „toate-s la fel ca acum 40 de ani” e understatement-ul anului.

Și după ce desfaci în service o Miele importată după 10 ani de utilizare (e bună dom'le, asta e fără de moarte, a fost a unei babe care o folosea doar în weekend și cu curent și apă germane) și vezi cât e jegul de gros pe rezistență încât nu mai încălzește mai nimic și cum pute când încerci să-l dai jos cu șpaclul, te mai gândești de două ori dacă ți-e mai importantă rezistența rulmenților sau igiena hainelor pe care le porți. Măcar una mai consumer-grade se desface mai ușor ca să-i cureți rezistența, și tot e ceva.

Io mi-am cumpărat anterior Arctic și acum am un Beko (diferă doar masca de plastic și forma butoanelor, în rest e același lucru) fiindcă, printre altele, are și un program de autocurățare a cuvei folosit în gol o dată la câteva luni, și mă țin de el ca să nu mi se întoarcă stomacul pe dos amintindu-mi de cum poate să ajungă de jegoasă o mașină de spălat după câțiva ani indiferent cât e de fițos brandul. Am renunțat să mai folosesc detergent pudră sau lichid pus în tăvița aia de sus și-l pun în capac direct în cuvă, după ce am văzut ce mucegai negru proliferează mâncând stropii de detergent ud de prin jurul tăviței (și mai ales detergent din ăla cu balsam încorporat). WTF ce bacteria vieții trăiește din detergent?!?!

Mulți oameni pleacă cu niște impresii din showroom, da' puțini sunt cei cu (ne)șansa să vadă aceste electrocasnice după niște ani de utilizare pe acolo pe unde nu luminează soarele. Frigidere aparent curate, da' la care tubul pentru scurgerea condensului și tăvița de colectare de deasupra motorului găzduiesc minim câteva zeci de specii de vietăți mono și pluricelulare într-o mâzgă mucilaginoasă bine ascunsă dar probabil nu foarte sănătoasă. Mucegai negru în faldurile garniturii de plastic cu magnet din jurul ușii - asta e așa, standard, ca nocosomialele din spitale, știm că-s acolo dar ne facem că nu le vedem. Aspiratoare de praf cărora nu li s-au schimbat sau spălat vreodată filtrele de aer de pe evacuare, încât la fiecare aspirare umplu atmosfera cu microparticule de mai mare dragul și apoi te miri de ce ai probleme respiratorii că doar ți-ai luat un Bosch cu filtru HEPA. Untură amestecată cu praf adunată prin cotloanele hotelor, dar care se topește un pic când gătești cu abur și picură înapoi în oalele descoperite. Mai continui sau vreți să mâncați de amiază?
 
Last edited:
In afar' de motorul brushless si cel direct drive nu sunt cine stie ce inovatii in domeniu. Si acum sa fin seriosi, de cate ori ati schimbat carbunii? Rulmentii da!

In rest tine si de tine asa ca om, daca esti inclinat sa mai dai cu o carpa sau matura prin casa, altminteri toate cele de mai sus ar trebui rezolvate macar la curateniile de Pasti si Craciun si/sau ori de cate ori este nevoie.
 
Tocmai am curățat espressorul acu' 2 săptămâni, cu decalcifierea pompei și a boilerului, și demontarea completă a suportului de cafea pentru a spăla cu peria cafeaua împuțită depusă în câteva luni pe piesele de plastic bine ascunse în interior. Numa' că nu făcuse brânză. Data viitoare o să fac poze, și apoi aștept să mă convingeți că dacă luam brandul Y ăla nu făcea așa ceva veci. Nu mai știu pe nimeni care, la curățenia de sărbători, să își desfacă electrocasnicele atât de mult ca să le poată curăța. Dau cu cârpa pe dinafară și e bine, da' problema e pe unde nici o cârpă nu poate ajunge în mod normal.

Și legat de eficiența energetică, am văzut diferența pe factura de curent de câte ori m-am mutat, că-n ultimii 12 ani m-am mutat tot cam o dată la 2-3 ani, și de fiecare dată a fost alt rând de electrocasnice. Pe birocrații europeni nu-i am la suflet, tocmai e în curs de explozie un scandal legat de metodologia de determinare a eficienței energetice la aspiratoarele de praf (care a fost un subiect controversat acum câțiva ani, când UE a castrat puterea la aspiratoare prin criterii de eficiență energetică). Dyson are pe rol un proces masiv prin care demonstrează că birocrații au inventat un sistem de clasificare ce determină eficiența aspiratoarelor doar când sunt complet goale și curate (adică prima utilizare), iar producătorii s-au aliniat la a detecta încărcarea sacului pentru ca să meargă la consum mic cu sacul gol (ca de exemplu în testele de certificare), dar să bage boost la motor când încep să se umple și astfel, în utilizare casnică normală, să nu corespundă etichetei. Dieselgate, doar că acum de vină nu par a fi producătorii, ci ăia care au inventat regulile. Va fi distractiv.
 
Revenind la masinile de spalat rufe, chiar exagerezi cu mâzga / calcarul / mirosuri / etc... Parca ai fi instalatorul din reclama la Calgon. :biggrin: Orice detergent modern nefalsificat in UK...raina contine toate substantele necesare ca masina sa ramana ca noua, dupa fiecare spalare. Ok, la astea cu cuva de plastic nu stiu cum stau lucrurile, dar la inox + inox bagat in inox si invelit in inox, nu ramane pic de depunere sau miros. Pe masuratelea. :smile:
 
Speranța moare ultima, nu eu sunt ăla care să se gândească la a da o găleată de bani pe inox cu inox în inox poleit cu inox cu speranța că e mai magic. :biggrin: Decât să dau 1500€ pe o Miele și să o țin 30 de ani, prefer să dau 1500€ pe 5 Beko-uri schimbate o dată la 6 ani.
 
Back
Top