Bulele chiar au fost marketing pentru o tehnologie complet inutilă.
Mi-am petrecut câteva ajunuri de Crăciun descărcând și vânzând niște tiruri cu electrocasnice, am putut vedea zeci de modele, am testat destule chiar și acasă (chiar și una cu bule, alta cu cuvă verticală pe stil american, alta cu cuvă orizontală dar top loading etc.), și am văzut cuve care adună hainele într-un mare cocoloș înnodat ce nu se spală/clătește/stoarce și cuve care rotesc hainele inclusiv dinspre spatele cuvei spre față. Deci „toate-s la fel ca acum 40 de ani” e understatement-ul anului.
Și după ce desfaci în service o Miele importată după 10 ani de utilizare (e bună dom'le, asta e fără de moarte, a fost a unei babe care o folosea doar în weekend și cu curent și apă germane) și vezi cât e jegul de gros pe rezistență încât nu mai încălzește mai nimic și cum pute când încerci să-l dai jos cu șpaclul, te mai gândești de două ori dacă ți-e mai importantă rezistența rulmenților sau igiena hainelor pe care le porți. Măcar una mai consumer-grade se desface mai ușor ca să-i cureți rezistența, și tot e ceva.
Io mi-am cumpărat anterior Arctic și acum am un Beko (diferă doar masca de plastic și forma butoanelor, în rest e același lucru) fiindcă, printre altele, are și un program de autocurățare a cuvei folosit în gol o dată la câteva luni, și mă țin de el ca să nu mi se întoarcă stomacul pe dos amintindu-mi de cum poate să ajungă de jegoasă o mașină de spălat după câțiva ani indiferent cât e de fițos brandul. Am renunțat să mai folosesc detergent pudră sau lichid pus în tăvița aia de sus și-l pun în capac direct în cuvă, după ce am văzut ce mucegai negru proliferează mâncând stropii de detergent ud de prin jurul tăviței (și mai ales detergent din ăla cu balsam încorporat). WTF ce bacteria vieții trăiește din detergent?!?!
Mulți oameni pleacă cu niște impresii din showroom, da' puțini sunt cei cu (ne)șansa să vadă aceste electrocasnice după niște ani de utilizare pe acolo pe unde nu luminează soarele. Frigidere aparent curate, da' la care tubul pentru scurgerea condensului și tăvița de colectare de deasupra motorului găzduiesc minim câteva zeci de specii de vietăți mono și pluricelulare într-o mâzgă mucilaginoasă bine ascunsă dar probabil nu foarte sănătoasă. Mucegai negru în faldurile garniturii de plastic cu magnet din jurul ușii - asta e așa, standard, ca nocosomialele din spitale, știm că-s acolo dar ne facem că nu le vedem. Aspiratoare de praf cărora nu li s-au schimbat sau spălat vreodată filtrele de aer de pe evacuare, încât la fiecare aspirare umplu atmosfera cu microparticule de mai mare dragul și apoi te miri de ce ai probleme respiratorii că doar ți-ai luat un Bosch cu filtru HEPA. Untură amestecată cu praf adunată prin cotloanele hotelor, dar care se topește un pic când gătești cu abur și picură înapoi în oalele descoperite. Mai continui sau vreți să mâncați de amiază?