Io dimpotrivă, am vânat inclusiv cămăși care să trebuiască foarte puțin sau deloc călcate. În rest, nimic. Viața e frumoasă. Cine are timp să-și calce pijamalele, n-are decât.
N-am simțit nevoia unui uscător până la bebe. Și nu fiindcă ar fi necesitat foarte frecvent haine curate, că aveam destule. Problema e clima de aici, unde poate fi ploios și umed și 2-3 săptămâni la rând. Degeaba pun rufele la uscat pe rastel, în casă sau afară sau în uscătorie; rămân un pic umede și după 3 zile de stat așa încep să prindă miros fără să fie uscate complet ca să le pot pune în dulap. Și n-am chef să adaug la bebe expunere la cine știe ce floră și faună proliferează pe haine parțial uscate.
Așa că am luat uscător, un Beko în condensație cu pompă de căldură, că e mai eficient decât condensație fără pompă de căldură. Al doilea criteriu a fost să îl pot racorda direct la canalizare și să evacueze apa acolo, să nu tot trebuiască să golesc rezervorul periodic. Cu asta au rămas foarte puține modele posibile. Este absolut awesome. Programul de „extra uscat” merge cică 3 ore jumate; în practică, rareori a mers mai mult de o oră jumate, fiindcă are senzor de umiditate și se oprește când hainele-s uscate. Fiindcă e constrâns de limitele mai recente de eficiență energetică, nici nu încălzește hainele până le ia naiba, merge doar undeva până la 60 de grade, așa că am putut usca înăuntru și țesături care ziceau că e interzisă uscarea în uscător (din ăla clasic care le coace bine). Iar legat de călcatul hainelor de după, ăsta le tot învârte ocazional după ce se termină programul de uscare până când se răcesc complet, ca să nu stea boțite.
O mașină de spălat cu uscător încorporat e mai puțin eficientă și mai puțin fiabilă, dar ocupă spațiu jumate cât două aparate separate. Io le-am stivuit în baie, cu o ramă de plastic între și prinse cu o chingă; uscătorul deasupra că e mai ușor (l-am ridicat singur cu ceva chinuială din cauza gabaritului) și nu se bălăngăne așa mult.
Luna trecută am pus prizometrul la treabă, ca s-o conving pe soră-mea să își măsoare și consumul uscătorului ei. Are un AEG vechi care am impresia că e o praștie; produce enorm de mult puf la uscare (ceea ce înseamnă că hainele pierd din material și se tot subțiază din cauza uscătorului), culorile se șterg și hainele se micșorează chiar și după prima uscare (ceea ce arată că le usucă la temperatură foarte mare), așa că poate consumul de curent să o determine să-l schimbe. Rezultat:
- 0,45kWh un ciclu de spălare rapidă la 40 grade, 50 de minute, cam 2kW consum instantaneu (9A), adică 12,9 eurocenți per 5-6 kile de haine spălate, fără costul detergentului și amortizare la mașina de spălat;
- 0,84kWh un ciclu de uscare „extra uscat” de 3h 35min, cam 370W consum instantaneu, 24,2 eurocenți per uscare (și intră 1-2 ture de mașină de spălat înăuntru).