Vreau dash cam, ce camera vreau?

radul

Membru Senior
De fapt eu nu vreau, dar sotia ma tot roaga de ceva timp sa-i montez asa ceva. Nu am nici cea mai vaga idee ce ar trebui sa urmaresc in vederea achizitiei, asa ca intreb aici!
Masina in cauza e un Golf7 pe care as prefera sa nu-l desfac bucata cu bucata, doar ca sa ascund firele de alimentare.

Ma intereseaza urmatoarele aspecte:

Ce camera?
Sistemul de prindere.
Alimentarea

Alimentarea la bricheta iese din discutie, as prefera ceva mai profi si sa am totusi siguranta ca nu o sa ia masina foc candva de la o improvizatie. Buget? Habar nu am cat costa minunile astea, dar o sa plateasca ea, asa ca nu cred ca e o problema! :smile: N-as vrea nici un hasselblad al dash cam urilor, sa-mi sparga masina doar ca sa-mi fure camera.
 
Eu m-am înțepat de doua ori pana acum, deci sunt numai ochi si urechi
De alimentarea de la bricheta nu prea ai cum sa scapi. Oricum e risc sa lasi camera pe parbriz tot timpul, ca geamurile sunt acumpe si se schimba greu... :tongue:
 
Cam la best value în ultimul timp au fost Viofo. Lumea zice de bine de http://viofo.ro/Viofo-A129-Duo-GPS - mai ai nevoie de niște accesorii din dreapta, alimentatorul pentru parking, suport de siguranță și filtru CPL ca să iasă extraordinar.

Prinderea e cea mai comodă cât timp nu vrei să se rotească; stă acolo, nu se bâțâie, nu te încurcă, e simplu de scos. Nu e chiar așa vizibilă montată. Ce nu-mi place la versiunea asta e că dacă vrei s-o scoți trebuie să scoți mufa pentru camera spate - la cele non-dual doar tragi de cameră și gata.
 
La un dashcam trebuie să te intereseze următoarele:
  • să aibă senzor true full HD, măcar. E suficient, doar nu vrei 4k,
  • să aibă senzor WDR (wide dynamic range), adică sensibil în lumină slabă,
  • camera să fie cât mai mică (inclusiv suportul),
  • să fie neagră, nu colorată țipător,
Aceste ultime cerințe sunt necesare pentru a instala camera astfel încât să nu fie vizibilă, să fie cât mai stealth.
Restul, features, după buget.
 
[edit] Am mutat anunțul de vânzare de aici.

Criterii bune pentru un dashcam:
  • Unghi optic destul de larg și calitate bună a imaginii în condiții de noapte, cu zone puternic iluminate de faruri și în rest beznă. WDR e esențial, împreună cu un senzor foarte sensibil. Calitatea filmării pe zi nu e un indicator, și ar trebui să fie absolut ireproșabil de bună la orice cameră.
  • Să reziste la căldura din parbriz (50-70 grade pe timp de vară). Obligatoriu să folosească condensatori în loc de baterii reîncărcabile, pe post de buffer după oprirea motorului.
  • „Rupere” a filmării în fișiere mici, ca să poți păstra doar o anumită secvență fără editare video, și protecție automată a secvențelor la o apăsare de buton sau senzor G. Ideal e ca la un asemenea eveniment să păstreze și un timp de x secunde dinainte de eveniment, nu doar ce filmează de atunci încolo.
  • GPS, să înregistreze poziția și viteza pe un track adițional în fișierul video, eventual și inscripționate pe imagine.
  • Cât mai puțin vizibilă din exterior, cât mai puțin intruzivă pentru folosirea normală a mașinii - ideal să nu trebuiască să faci nimic în plus atunci când te urci în mașină și pleci sau când oprești și ieși față de atunci când n-aveai cameră.
  • Oprire a microfonului intern pentru intimitatea discuțiilor din mașină.
Alte funcții sunt nice to have-uri. Esențială este calitatea video, pentru a putea distinge detalii dacă ajungi cu filmarea la poliție sau la asigurator, că altfel ți-ai cam luat cameră doar pe post de a confirma povestea ta dar fără să poată da detalii suplimentare.

Pentru review-uri destul de detaliate și videoclipuri reale, recomand https://dashboardcamerareviews.com/
 
Last edited:
Multumesc mult tuturor! Vad ca viofo astea par a fi o optiune clara. Totusi, la ce alte branduri m-as mai putea uita?
 
Multumesc mult tuturor! Vad ca viofo astea par a fi o optiune clara. Totusi, la ce alte branduri m-as mai putea uita?
După documentare temeinică la acea dată (să fie vreo 5 ani), eu am luat o chinezărie care își face treaba foarte bine și a fost vreo 400 de lei atunci, cu toate taxele (vamă, TVA). Alea de firmă aveau prețuri prohibitive atunci, cel puțin pentru mine. Acum n-aș mai ști ce să-ți recomand, dar există forumul ăsta de unde te poți informa. La cum au scăzut ca preț camerele de firmă, te poți aștepta ca unele chinezării recomandate acolo și care nu sunt deloc mai prejos, să fie mult mai ieftine. Știu că erau foarte bine văzute cele din seria Mini 08xx. Extrem de mici, camuflabile și având strictul necesar unui dashcam.
 
De alimentarea de la bricheta nu prea ai cum sa scapi. Oricum e risc sa lasi camera pe parbriz tot timpul, ca geamurile sunt acumpe si se schimba greu... :tongue:
Cam da la prima propozitie, cam nu la restul. Geamurile se schimba destul de usor mai ales acum unde am vazut ca sunt service-uri specializate doar pe parbrizuri si sticla peste tot.
Eu mi-am luat un splitter pentru bricheta sa pot alimenta camera auto, incarcatorul telefonului si statia auto. Cat despre parbriz, si mie mi-a fost teama la inceput ca o sa atraga atentia insa daca e lipita in patea de sus e putin vizibila, se distinge doar daca te uiti atent, n-am avut incidente pana acum. E neagra, la mine si tapiteria e inchisa asa ca se vede mai greu. Dar nu e comod s-o tot pui si s-o dai jos, mai ales ca dupa un timp prinderea cu ventuza nici n-o sa mai tina daca tot e frecata, iar camera e cel mai des folosita in oras unde riscul de incidente e mai mare decat in afara localitatilor.

Cablul l-am ascuns pe dupa bord si tapiterie, trecut pe sub presul de la pasager si ajunge numai bine la bricheta. Nu se vede decat stecherul ce intra in bricheta si mufa de pe camera.
 
Eu am avut niste chinezarii de la diversi fabricanti, cred ca cea mai ieftina a fost vreo 25$. Nici una nu era impresionanta in 720p sau pe timp de noapte, in special cu faruri din fata, dar nu aveam nevoie de mai mult pentru caz de ceva tamponari.
Cea mai buna investitie a fost un adaptor USB-bricheta dual care chiar scoate 3A sau mai mult, ca imi incarca telefonul in timp ce rula Waze pe el si mergea si camera, cu orice altceva am incercat inainte telefonul se descarca incetisor sau ramanea la acelasi nivel al bateriei, cu dracia asta am plecat cu 50% baterie de acasa si am ajuns cu 95% la birou.
Recomandari de camera nu prea am, am avut una decenta dar a venit cu meniurile in chineza si am muncit o gramada sa le trec in engleza, inclusiv cu vreo cateva rescrieri de firmware intre care camera parea bricked.
 
Eu am de cativa ani am un Mio d'asta. N-am avut nici-o problema cu el, calitatea filmarii e decenta, nu se'ncinge, nu bate, nu troncane.
Tocmai am comandat un fel de Xiaomi.
Justificarea e ca e mai mic si mai subtil (sper) si o sa il pot lasa tot timpul in masina. Mio are un sistem de prindere vertical si e prea evident.

Peste cateva luni cand ajunge chinezaria o sa pun la vanzare Mio-ul, daca mai cauti. :biggrin:
 
Testat Viofo de la puterfixer. Performanța în lumină slabă este groaznică, dar pe de altă parte din cauza parbrizului cu încălzire cam ăsta era cazul și la al meu Nextbase 512G. Dar parcă are mai mult zgomot de imagine, din păcate. Probabil fără polarizator este mai ok noaptea.

În schimb îmi văd toată consola centrală în parbriz, trebuie să-i ard un mini paravan sub ea, poziționarea foarte sus pe parbriz este ok și ia puțin spațiu. Acum tot trebuie să mă hotărăsc pe care o las pe față și care pe spate și apoi să văd unde o montez pe cea de pe spate.
 
Și când te gândești că modelul ăsta e printre cele mai ok la filmarea de noapte, față de foarte multe altele la care imaginea e pur și simplu inutilizabilă. Sau poate e de la parbrizul de Ford? :biggrin:
 
Pot să pun o comparație cu NextBase 512G, impresia mea este că 512G are mai puțin zgomot :hmm:
 
Cam cat ar fi un dashcam economic, cu GPS (sa apara si viteza in filmare), accelerometru si care sa salveze si track-ul gpx impreuna cu filmarea?
 
Back
Top