Vreau casa. Ce casa vreau?

Nu prea vad pericol de "dust explosion" la 10 saci de peleti cat tii acasa, nu cred ca are cineva siloz cu peleti pentru uz casnic.

Cat despre pret, n-am vazut peleti mai ieftin decat lemnul de foc, probabil din cauza ca de obicei deseurile sunt folosite de cei care le obtin pentru incalzirea spatiilor de lucru sau uscarea lemnului.
 
Nu mai stiu cat are un sac, dar eu am vreo 50 de saci in beci (nu in Bucuresti) si de obicei cumparam cate 5 tone odata. Nu exista risc mare de explozie pentru ca manipulezi cate un sac odata si daca torni incet nu se face aproape deloc praf, dar in locurile in care se fabrica riscurile sunt serioase. Tin minte ca si despre faina se spunea la fel, pana cand a explodat o fabrica vis-a-vis de cumnatul meu si de atunci are mult mai multa incredere in ce ii spun (ii spusesem ca faina explodeaza cand mi-a zis ce e cladirea de peste strada).
 
Nu prea vad pericol de "dust explosion" la 10 saci de peleti cat tii acasa, nu cred ca are cineva siloz cu peleti pentru uz casnic.
Cine crezi că ține doar 10 saci de peleți în condițiile în care într-o iarnă treci prin mult mai mult de atât? Nu-s chiar făină să te duci la supermarket să-ți cumperi câte 5 pachete când rămâi fără, livrarea se face cu paletul și camionul când te aprovizionezi și faci asta odată pe an, nu la fiecare 2 săptămâni. Iar Adi are dreptate, nu manipulezi decât un sac odată și nu faci praf de numa.

Aia cu gazele formate - bunkerele de peleți ok sunt făcute cu ventilație, nu lași încăperea aia etanșă și este indicat oricum să ai un senzor de monoxid de carbon cu alarmă.
 
Legat de gazele naturale: estimările se fac pentru zăcăminte dovedite, adică exploatabile în condițiile economice actuale. De aia în clasa a șasea am învățat că resursele mondiale estimate de gaze naturale mai țin 25 de ani, iar două decenii mai târziu știm că mai țin 53 de ani - pentru că estimările nu includ nici eventuale prospecțiuni care pot să descopere zăcăminte noi, nici inovații în minerit care ar putea să viabilizeze depozite cunoscute și momentan nerentabile, și nici eficientizarea consumului prin progres tehnologic.

Problema e că nu își asumă nimeni costuri pentru prospecțiuni și inovație cât timp unii de la butoane amenință cu interziceri și subvenționează masiv alternative încă necompetitive. (Asta după ce în urmă cu un deceniu promovau motorina ca combustibil al viitorului.) Deci normal că au crescut prețurile.

Și da, gazele naturale sunt o resursă finită, dar nu lipsa lor (care înseamnă unități de resurse raportate la populație) cauzează penuria actuală (care e un fenomen legat de prețuri și intervenționism), ci alegerea de a nu le folosi.

Necesitatea unei tranziții către altceva, orice ar fi asta, e greu de combătut și acel altceva o să vină natural, dar ideea că o să schimbi 150 de ani de industrie în două decenii prin reglementări, în plus fără să știi dacă acel altceva e sustenabil, e ridicolă și evident că generează instabilitate.

Deocamdata nimic nu e regenerabil intr-un ritm suficient de rapid.
De fapt nimeni nu se gandeste la siliciul din care sunt facute celulele solare, nu se gandesc unde se duc componentele turbinelor eoliene dupa ce sunt scoase din uz, etc.
Sunt multi pasi de facut pentru a deveni sustenabili, si asta probabil nu se va intampla in durata noastra de viata. Dar macar putem ajuta oarecum.
Aparent soluția la criza energetică actuală e să înlocuim dependența de gaz rusesc cu dependența de litiu, cobalt și nichel, care în mod previzibil se exploatează tot în democrații consolidate care respectă drepturile omului și care se extrag simplu și fără impact asupra junglei înconjurătoare, amirite? Deci noi am uitat ziua de ieri, darămite să planificăm pentru viitor.


PS: Cred că ar trebui un split pentru discuția despre resurse.
 
Îmi amintesc un raționament al unui prof:
  • Cu cât o resursă este mai rară, cu atât e ami ridicat prețul ei de tranzacționare de la cine o extrage.
  • Cei mai bine informați despre cât petrol și gaze se pot obține sunt fix ăia care exploatează zăcămintele.
  • Dacă știi cu certitudine că în 6 luni sau în 3 ani se termină petrolul (din zăcămintele pe care le ai tu în exploatare), și că atunci când e pe sfârșite va valora MULT mai mult decât cu cât îl vinzi acum, care este motivația pentru care ai continua să-l vinzi acum ieftin în loc să investești în stocare și să faci rezerve pe care să le vinzi atunci când tu vei deține ultimii barili și prețul va fi mult mai profitabil?
Da, resursele sunt finite și la un moment dat se vor termina. Dar asta nu îi va lua prin surprindere pe OPECi, și cel mai plauzibil scenariu e că, atunci când terminarea e iminent predictibilă, se va închide treptat robinetul și prețul o va lua spre valori astronomice. Și tot la fel de probabil vom înceta, de voie de nevoie, să mai folosim petrol înainte să se fi terminat, fiindcă prețul pentru ultimele picături va fi de neatins.

Vorba aceluiași prof: omenirea n-a trecut de la căruța trasă de cai la motorul cu combustie fiindcă s-ar fi terminat caii.
 
Petrol exista. Problema, in afara de excrementele din creierul politicienilor, este ca extractia e din ce in ce mai costisitoare, low hanging fruits au fost culese de mult timp. Din pacate sunt industrii intregi, manufacturiere, care au petrolul ca materie prima, chiar daca in transport se renunta treptat la derivate de petrol in alte parti nu e asa usor.

Cu gazele e cam cum a spus Velkan : exista cantitati descoperite si exista prospectiuni, cand exista interes. In Romania s-a prospectat intens, depozitele semnificative au fost deja exploatate, mai sunt cele din Marea Neagra si am cam ajuns la fundul sacului in ceea ce priveste rezervele exploatabile economic. Romania e la fundul sacului si deja am verificat sacul destul de bine cu lanterna, nu ne asteptam la surprize de nici un fel. Nici macar nu prea se pune problema costurilor de explorare in Romania, au fost facute peste tot pe unde erau sanse sa existe ceva si chiar in locuri cu zero sanse, din disperare.
 
Dupa mine, chestia cu casa e ceva foarte personal si e greu sa fie o reteta universala.
La mine a inceput ca si la altii, satul de statul la bloc in blocul in care inca ma aflu si la care platesc rate. Am vrut alt bloc cu alti vecini. Enorm de scump la ce ma uitam si nu aveam nicio garantie de vecini. Asa ca am inceput sa ma uit de case. Blocuri si case destul de centrale, prin Ploiesti. Ei bine, darapanaturi extra scumpe la pret de nou. Cam cum se povestea pe aici. Oameni care s-au pricopsit cu beleaua pe cap, au auzit ei ca s-ar fi dat ceva asemanator dupa mintea lor undeva cu niste bani si acum vor si ei si nici nu se grabesc deloc. Evident, toti cu probleme cu acte. Si uite cum am inceput sa ma uit in afara orasului dar la mici dezvoltatori, prin recomandari. Si toti faceau porcarii atat tehnic dar si design. Orice mica modificare, era iesita din discutie. Ma intorceam la statul la comun, dar la casa si undeva la dracu in praznic in general. Asa ca am inceput sa caut terenuri si sa-mi fac eu. Si am descoperit terenuri ieftine dar care nu aveau de niciunele. Aveau ele, aproape, 50m de exemplu. La un calcul sumar, 50m de adus orice inclusiv drum, ma costau cat inca jumatate de casa. Deci de fapt nu mai era deloc ieftin terenul. Sau erau cine stie unde, dubios si suspect ca pozitie, departe, poluare, chestii pe care oamenii spuneau "aaaaa, pai nu e problema, eu fac cutare timp (putin) pana nu stiu unde". Mereu laudarosi. Eu am realizat ca imi ia minute bune sa duc gunoiul in conditiile in care doar traversez o strada cu doar o banda disponibila pe sens de peste 10 ani care a si ajuns sens unic din acelasi motiv. Si bai, merg repede! Vrajelile unora cu timpii fantastici erau probabil calculati pe 1 Ianuarie la 10:30AM.

Am luat in calcul apoi ce voi face in urmatorii 5 ani, ce cred eu ca voi face combinat cu ce pot face :smile: Raspuns sincer, nu ca la interviu. Si am mai calculat care e pozitia actuala ca varsta, societate, statutul meu social, familii, cariera. Sa stiu cat ma intind, daca ma uit dupa scoli in apropiere si transport public pretabil si la copii sau nu, daca e plin de baruri misto in zona sau sunt parcuri de copii, daca e verdeata sau nu, daca voi sta prea mult acasa, daca voi sta in Romania. Apoi am extins perioada la 10 si 15 ani. Cam 20-25 de ani deja e greu de estimat. Mult prea multe variabile ca sa poti face o evaluare corecta a ceea ce ai nevoie, exceptie, daca nu cumva inca lucrezi unde lucrai si cand ai terminat facultatea, esti inca cu aceeasi gagica, amandoi sunteti sterpi si oricum nu vreti copii, nu aveti parinti si nici prieteni si nici nu vreti, singura pasiune este munca si nicio alta pasiune si putem continua cu sanatate de invidiat si tot asa. Well, lucruri se schimba semnificativ in 25 de ani si nu mai zic 50. Sunt sanse sa dispara tari si companii fara de care azi nu eram unde suntem si lumea sa si uite de ele.

Aceleasi idei cu timpul le iei in calcul si pentru casa, utilitati, impartire, etc. Se vor schimba semnificativ multe si ce nu se schimba, inseamna ca oricum nu aveau mare importanta.

Ca si sfat, nu iti pune pielea la saramura si nu te apuca de investit chestii neprobate, vezi si discutia de pe topicul de smart home or not, recenta. Ce intreba pufi despre ventilatia mea este o chestie absolut normala de fapt, apar multe tehnologii care sunt vandute ca must haves si care parca te imbogatesti doar respirand. Trebuie totul analizat mult mai in detaliu si proabil unele din ele chiar se preteaza unora dar doar unora. As putea sa zic despre panouri electrice si masini electrice ca si sursa de economie sau cum au vazut unii chiar mica afacere. Sfatul meu este daca esti afacerist inascut si nu ai lucrat 10 ore la patron in viata ta si o duci bine, nu te apuca de panouri si ia-ti o masina electrica bengoasa doar sa te dai mare. Daca ai lucrat la patron toata viata ta, inseamna ca nu ai nicio treaba cu afacerile asa ca vezi-ti in continuare de ce stii tu mai bine sa faci si in rest fii un simplu utilizator.

Fugi de casele facute de-a gata atat de "gospodari" cat si de dezvoltatori. In constructii fugi mai rau de aia care cred ca stiu decat de aia care nu stiu. Cine e convins ceea ce-ti spune, te va duce doar in greseala si vei cheltui doar mai mult decat era necesar numai ca sa ai ceva mai prost. E oarecum si logic. Orice constructor, instalator, etc. face bani din munca efectiva. Nu din studiu intensiv. Plus ca cine are partial habar, e si trecut de 45 de ani si mai are si o familie de crescut. Probabil nici nu stie engleza si sursa lui de informare e Facebook daca a trecut de forumul Softpedia. No-no! Ia o casa ori de la oameni care au locuit in ea niste ani buni si care iti vor arata ei problemele ei incepand sa povesteasca frustrarile lor, care pot deveni doar o parte din frustrarile tale si pot aparea si altele pe care pe ei nu-i deranjeaza, sau apuca-te tu de una. Timp ai scris ca nu ai sa faci tu. Incepe sa pice asta. Dar fugi de dezvoltatori si gospodari.
Iar daca tu crezi ca le poti invata pe toate dinainte, te inseli. Si daca ai reusit, te vei lovi de imbecilitate si refuzuri si ca sa scapi de ele trebuie doar sa cheltuiesti enorm timp si bani. In final, tu vrei sa locuiesti undeva, nu sa faci o casa in 10 ani care doar carpita va fi dar cu iz de bine facut.
Cat despre dezvoltatori si gospodari, e simplu. Toti sunt binevoitori. Toti fac, toti te rezolva, doar clienti multumiti au toti. Si adevarul e ca daca te muti intr-o casa in care totul e gata montat, inclusiv mobila, vei gasi foarte putin probleme. Daca iti montezi tu chiuveta ca e dracului foarte simplu, vei descoperi ca robinetii folositi nu sunt chiar "STAS" si ca de fapt erau din aia ieftini cau 2 lei mai ieftini dar carora le lipseste o garnitura care e 5 lei si care oricum nu e prea buna si se distruge peste 2 ani si vei descoperi pest 2 ani cand nu vrei sa mai ai bataie de cap iar si chemi instalator, ca de fapt teava nu a fost prinsa in perete ca sa se economiseasca o brida de 1 leu si sa se poata fuma 5 tigari in plus cau telefonul in mana din partea meseriasului si stii cum vei descopri? Cand instalatorul iti va spune ca a ramas cu conducta in mana, dar ca se mai intampla, ca asa fac nenorocitii din ziua de azi case. Ca nu e problema, vezi, e tipar, nu e problema, se rezolva, dam placa asa de faianta jos. Si ghici, nu se va sparge cand o da jos ca a mai dat. Doar ca asta e lipita cu alt adeziv sau poate chiar cu adeziv si nu scuipat si se va sparge, si nu mai ai de unde sa iei placa aia de faianta ca nu ti-a dat nimeni de rezerva unele. Si incepe showul, mai tarziu, dar incepe :smile:
 
Adaug si eu ceva: reteta e valabila indiferent de tara. Aici am vazut si am patit acelasi lucru, ce-i drept parca nu asa de grav, dar costurile relative sunt cam la fel.
Inca ceva: cu toata documentarea proprie greseli tot faci.
 
Confirm ce zice ipman si confirm ca nu doar in constructii e asa, ci si in domenii unde ai zice ca inginerii ar trebui sa faca chestii misto si de fapt dau o groaza de buleli. Si o fi la fel in medicina. Tara conteaza, dar nu ca de la cer la pamant caci intervine si firea umana, sunt convins.
 
Acum mai este si detaliul ca la apartament unele lucruri nu sunt facute de tine personal din banii tai, dar cand ai casa ta le faci si greselile te costa pe tine direct.
Avantaje si dezavantaje.
 
Deci nu sunt chiar tâmpit că am păstrat plăci de faianță și de greșie de rezervă?
 
  • Like
Reactions: Neo
Ai toate sansele ca daca ai facut asta, sa fii facut si multe altele corespunzator si sa le arunci peste 15 ani cand schimbi totul, ca nu mai ai nevoie de ele si sa pastrezi altele. Cu siguranta daca nu o faceai, aveai nevoie de ele.
 
Back
Top