Vreau casa. Ce casa vreau?

De 8000 lei faci o soba clasica si bagi lemne in ea. Daca cineva are pasiunea sa bage lemne la 2-3 ore indiferent de zi sau noapte, e solutia ideala. Pentru restul care mai vor si un concediu nu se aplica.
 
o să stai să bagi pe foc toată ziua.
Păi o să stai, că statul e gratis. Numa' bine stai și te gândești la câți bani ai economisit că ți-ai luat centrală de 8.000 lei în loc de 30.000 lei. Sau doar stai. :biggrin:
 
Gresit, nu stai. Bagi lemne, nu pierzi vremea. Fara concediu, fara sa fii bolnav, fara sa te duci la munca.
 
dar o să stai să bagi pe foc toată ziua.

Din mica mea experienta de 4 zile intr-o casa de lemn la munte, in zilele libere ce tocmai au trecut, 2 alimentari pe zi ale centralei sunt suficiente.

E drept, nu ne-am spart in dușuri seara de seară.
 
Din experiența cu centrala alor mei, faci un foc la 2-3 zile (focul durează 8 ore), încălzești 2 tone de apă cu el, după care tragi cât îți trebuie cu termostate și pompe.
 
Din experiența cu centrala alor mei, faci un foc la 2-3 zile (focul durează 8 ore), încălzești 2 tone de apă cu el, după care tragi cât îți trebuie cu termostate și pompe.
Dar nu cu investitie initiala 8000ron.
 
Cu singura conditie ca acei peleti sa fie rezonabili la pret.
Se aplica si la panourile solare.
Foarte corect, then again tot sunt mai ieftini decât gazul în România iar în SUA sunt și mai ieftini decât aici. Chiar dacă le crește prețul relativ constant, când faci socoteala pe un an ieși foarte bine.
 
Gazele sunt destinate să dispară. Trecând peste conflictul din Ucraina și hissy fits pe care le bagă Rusia, gazul este o resursă limitată.
Nu se termina pe durata vietii noastre.
Dar lemnul se va termina daca toata lumea trece de la gaz la lemne. Nu (mai) avem atatea paduri de taiat.
 
Din nou, peleții sunt byproduct de la prelucrarea lemnului. Nu taie nimeni mai multe păduri ca să facă peleți.

Iar cu terminatul în perioada vieții noastre - deja se termină. Dacă nu vezi asta este ceva diferit :smile: Nu trebuie să fie pe 0 ca să fie tragic (vezi cât costă benzina la pompă).
 
Nu se termina pe durata vietii noastre.
Dar lemnul se va termina daca toata lumea trece de la gaz la lemne. Nu (mai) avem atatea paduri de taiat.
Wrong, de fiecare data: gazele din Romania se vor termina in cursul vietii noastre, chiar mai devreme. Varul meu a fost director de explorare si exploatare, daca el nu stia asta atunci nimeni nu stia.
Lemnul e regenerabil. Stiu cel putin 2 paduri distruse complet (una intr-un incendiu produs de un fulger, una taiata la ras) si complet refacute in ~ 20 de ani. Mai stiu una aparuta din senin in doar 10-15 ani dupa ce Coca Cola a imprejmuit una din zonele de captare pentru apa Dorna si nu au mai intrat mistreti pe-acolo, in 2-3 ani incepusera sa apara arbusti si acum e padure de cateva zeci de hectare. Unele specii de copaci au o rata de crestere atat de mare incat poti sa ii tai la fiecare 20 de ani, parca salcam si brad/molid.
 
  • Like
Reactions: Neo
Deocamdata nimic nu e regenerabil intr-un ritm suficient de rapid.
De fapt nimeni nu se gandeste la siliciul din care sunt facute celulele solare, nu se gandesc unde se duc componentele turbinelor eoliene dupa ce sunt scoase din uz, etc.
Sunt multi pasi de facut pentru a deveni sustenabili, si asta probabil nu se va intampla in durata noastra de viata. Dar macar putem ajuta oarecum.
 
De fapt cine știe din ce-s făcute panourile solare - sau chiar circuitele integrate în general - se gândește. Și da, eolienele scoase din uz sunt absolut groaznice de reprocesat/reciclat, citisem articole despre. Dar se fac pași masivi în direcția bună chiar dacă o placă video low end gen este acum la preț de mid comparativ cu acum 10 ani.
 
Deocamdata nimic nu e regenerabil intr-un ritm suficient de rapid.
De fapt nimeni nu se gandeste la siliciul din care sunt facute celulele solare,
"regenerabil suficient de rapid" tine de mai multi parametri. Suficient de rapid ca sa tina pasul cu cererea, iar cererea depinde de:

1. Eficienta. Se imbunatateste cate putin, becuri de 4-5W in loc de 60W, televizoare cu LED care consuma 1/4 din unul cu plasma (nu stiu CRT), dar grosul energiei folosite pentru incalzire nu beneficiaza de imbunatatiri majore.
2. Numarul de oameni. Chiar daca e in scadere in tarile din vest, e foarte mare sau invers, resursele per capita sunt mici. Acum 50 de ani pe la bunica-mea prin sat era lemn suficient pentru toata lumea, acum nici macar rumegus nu mai gasesti suficient si ieftin.
3. Factorul de utilizare comuna. De pilda acum 7-8 ani la mine in casa erau cu 3 persoane mai mult pentru aceeasi energie consumata pentru incalzire. Azi sunt din ce in ce mai putini oameni per apartament, din ce in ce mai multi oameni care locuiesc singuri si ineficient din punctul asta de vedere.

Deci sunt diverse chestii care se pot face pentru a echilibra cererea si oferta.

Cat despre siliciu, cred ca posesorii de panouri solare se gandesc, dar eu unul cred ca e printre cele mai simple chestii de reciclat. Stiu ca sunt probleme cu elicele sistemelor eoliene, care nu sunt reciclabile, dar siliciul poate fi topit si refolosit dupa cei 30 de ani sau mai mult de utilizare. Ramane de vazut care va fi eficienta reala dupa 30 de ani, daca pierd doar 10-15% eu nu intentionez sa schimb panourile, poate daca panourile acelor vremuri vor avea eficienta dubla ar avea un oarecare sens, dar avand in vedere ca teoretic produc mai mult decat consum (momentan din lipsa de contor e limitata productia la consum) o productie dubla nu ar ajuta decat iarna cand e intunecat si ziua scurta, vara as produce intr-o ora consumul pe toata ziua. Posibilitatile de stocare sunt inca limitate, injectia in retea nu ar ajuta prea mult.
 
Peletii sunt produse secundare din procesarea lemnului, asta inseamna ca afirmatia lui Neo e practic corecta. Chiar nu am auzit vreodata ca cineva sa taie lemn si in loc sa faca barne sau scandura sa il toace pentru peleti, valoarea economica e incomparabil mai mica.
 
  • Like
Reactions: Neo
Este doar o chestie de timp si cerere-oferta.
Da, sunt acord ca e un reziduu secundar, dar daca va exista o cerere suficient de mare generata de utilizarea in masa a acestor centrale atunci vor taia copaci ca sa produca peleti.
 
Există specii care se cultivă și taie special pentru peleți; de obicei apare "energetic" în denumire.
 
Asta inseamna ca n-ai trecut pe langa depozitele Schweighofer...
Un Google rapid mi-a spus că ăștia erau un producător vienez de pianuri. Dacă toacă lemn serios (e.g. stejar, pin) pentru peleți sunt de-a dreptul idioți pentru că procedeul de obținere al peleților este în teorie doar compactarea lor din rumeguș (deci ar adăuga un proces întreg consumator de energie înainte de asta).

Dacă sunt specii care se cultivă și se taie special pentru peleți m-aș aștepta să fie chestii relativ "moi" și ușor de tocat, și în același timp cu creștere super rapidă. Dacă-s moi și ușor de tocat atunci nu ar fi prea potrivite pentru bârne/scânduri/cherestea.
 
Speciile de lemn care sunt dure au continut caloric mult mai mare decat cele moi.
As ghici ca peletii sunt facuti dintr-un amestec de esente dure provenite din reziduuri si moi provenite din culturi special crescute.
Si cautand despre peleti am mai gasit si "the dark side":
Wood pellets can emit large quantities of poisonous carbon monoxide during storage. Fatal accidents have taken place in private storerooms[36] and onboard marine vessels.[37][38]
When handled, wood pellets give off fine dust which can cause serious dust explosions.[39]
Wood pellets are typically stored in bulk in large silos. Pellets may self-heat, ignite and give rise to a deep-seated smoldering fire that is very difficult to extinguish. The smoldering fire produces toxic carbon monoxide and flammable pyrolysis gases that can lead to silo explosions.
 
Last edited:
Back
Top