Vreau casa. Ce casa vreau?

Un dezvoltator poate sa faca ceva bun la un pret competitiv, doar ca nu are sens economic sa mergi pe profit 30% cand poti sa pui in buzunar mult mai mult, ca prostul plateste oricum.
 
Cel puțin poți alege dacă vrei un upgrade sau nu, dacă să-l facă constructorul sau tu cu altă echipă, etc. Sau dacă e ceva ce vrei să-i ceri constructorului să nu facă și să-ți dea un discount, fiindcă poți face tu de calitate mai bună în aceiași bani. Doar n-o să plătești casa la cheie cu finisaje declarativ "premium" dar făcute de mântuială, ca să ai ce sparge și reface dup-aia. Mai bine zici că vrei casa la roșu.
 
Pai si dupa aia ce sa fac cu o casa la rosu? Cineva tot va trebui s-o termine, si nu pot fi eu ala care sta 24/24 pe santier sa pazeasca ce fac aia, ca trebuie sa ma duc la job, acel job cu care platesc casa.
 
Păi nu stai pe șantier, că nu ești șef de șantier. Pui niște camere de supraveghere dacă chiar vrei control continuu și eventual la nevoie dai o fugă de la serviciu până la casă, că e la o plimbare cu bicicleta distanță :biggrin:
 
Pai si dupa aia ce sa fac cu o casa la rosu? Cineva tot va trebui s-o termine, si nu pot fi eu ala care sta 24/24 pe santier sa pazeasca ce fac aia, ca trebuie sa ma duc la job, acel job cu care platesc casa.
In cazul asta iti permiti sa platesti un diriginte de santier care are grija in locul tau de lucrare. Asta ar fi chiar ideal pentru ca are experienta si stie ce face mai bine decat tine, cel putin teoretic, daca alegi unul bun. Dar ... totul se invarte dupa bani si te mai poti trezi cu unul care fura impreauna cu muncitorii.
 
Orice șantier trebuie să aibă un șef de șantier, diriginte sau cum îi zice. El lucrează pentru tine și controlează lucrarea în detalii pe care tu nici nu le știi. Doar că e cam încetățenit să fie un diriginte doar pe foaie și clientul e lăsat de izbeliște, deci trebuie să te strofoci oleacă să-și facă treaba. Oricum e mai ușor să te lupți pentru un diriginte decât 10 pălmași, și mai bine să lucreze pentru tine decât pentru interesele de tăiat costuri ale dezvoltatorului.
 
Riscul e sa-ti iei diriginte si sa te sune in continuu pentru intrebari si confirmari, mai bine stai tu pe santier. Si pana la urma daca iti iei diriginte, de ce nu ti-ai lua si echipa, nu? Tai intermediarul si profitul lui din pret.
Mi se pare ca e cam ca la masini second, daca nu te pricepi iei un prieten cu tine care are mai multa experienta. Eu unul m-as feri total de tot ce inseamna inghesuiala, strazi unde nu ai loc de trotuar si tot asa. Fiindca astea-s neajunsuri pe care le vezi, apoi te muti si cand incepi sa constati neajunsurile pe care nu le-ai vazut iesi pe minus cand tragi linie.

Acum ceva ani cautam un apartament pentru o ruda, am tot cautat de ne-am plictisit si la un moment dat am gasit ceva rezonabil, am facut 2 vizite, una pentru vazut locatia si a doua pentru vazut defectele. Discutam cu proprietara si ne intelegem verbal la pret (era si partial mobilat) si ramane sa revenim cand se intoarce si sotul ei in oras fiindca lucra in alt oras sa stabilim restul de detalii. Vine ziua cu pricina, mergem si ne intalnim cu ei, intrebam daca mai lasa ceva la pret iar ei ne spun ca nu, acum cer in plus vreo 4 mii de euro fiindca motive. Le-am multumit frumos si le-am urat succes la vanzare si am plecat. Suparati si dezamagiti, i-am dat inainte si pana la urma am gasit altceva chiar mai bun. E un proces de durata si parerea mea e ca nu trebuie sa renunti la nimic cand cauti, dureaza dar pana la urma gasesti ce vrei.
3. Cumpără o casă deja construită/locuită.
Dacă gasești un consultant care să știe la ce să se uite, probabil că poți să identici problemele mari (podea rece iarna, igrasie, găuri în acoperiș), sunt mai greu de ascuns într-o casă locuită.
True, defectele nu se pot ascunde de tot. Nu varuiesti lunar sa acoperi igrasia/umiditatea, iar reparatiile se vad. Mai vezi ce a mai construit, mai stai de vorba cu proprietarii si vezi ce spun, probleme/sugestii, la ce sa fii atent. Eu mi-am construit singur casa si nu m-as baza total pe propria parere ca as sti la ce ma uit, asa afli detaliile si mai ales problemele direct de la sursa.

Cat despre latimea strazii, legea permite strazi mici asa ca ce dezvoltator o sa faca bulevard? Cat timp poate intra pe strada un camion (sau masina de pompieri) cam asta ar fi minimul necesar. Daca se poate o strada inchisa/infundata sau macar zona inchisa, e raiul pe pamant fiindca nu ai trafic, pe acolo o sa treaca doar riveranii.

Daca e strada asta https://www.google.com/maps/@45.654...4!1sUGJkAcLpFKFy4ScGHB8GYw!2e0!7i16384!8i8192 atunci as zice ca e ok, mai bine decat in alte parti. In schimb daca te uiti la strada opusa ei, nu stiu daca incap 2 masini in paralel.
 
Cat despre latimea strazii, legea permite strazi mici asa ca ce dezvoltator o sa faca bulevard? Cat timp poate intra pe strada un camion (sau masina de pompieri) cam asta ar fi minimul necesar. Daca se poate o strada inchisa/infundata sau macar zona inchisa, e raiul pe pamant fiindca nu ai trafic, pe acolo o sa treaca doar riveranii.
Legea permite 7 metri minim, din care 2 trotuare de 1 m si strada de 5. Dar chiar si asa, poate sa iasa rau si iese rau in toate modurile posibile:
- pe trotuar sunt stalpi pentru linii de curent de medie tensiune sau iluminat, asa ca din loc in loc nu se poate merge pe trotuar
- trotuarul nu exista pentru ca nu s-a expropriat suficient loc, asa ca unii proprietari au gardul pana la strada (in Bragadiru se intampla mai des)
- trotuarele sunt blocate de masini parcate
- masinile sunt parcate pe strada, dar o masina de pompieri nu poate sa intre pe spatiul ramas. 5 metri - 2 masini = nimic. Un camion de pompieri are 2.5 metri, iar in curbe au nevoie de toti cei 5 metri liberi, asa ca poti sa arzi linistit fara sa te tulbure pompierii

Si vorbim de masini parcate pe strada in cartier cu case, ca daca dai $$$ pe teren nu o sa tii masina in curte, o tii in strada ca un bo$$.
 
Ca o tii in strada n-ar fi o problema, dar dai de melteni cu care nu te poti intelege si viata bate campii. Exemplu: el lasa masina in strada, mai e loc doar de o masina sa treaca. Cand el nu e acasa si las eu masina in strada, el vine de la servici si parcheaza fix langa a mea de nu poti trece nici cu bicicleta printre ele. Cand l-am intrebat care-i faza a spus ca ala e locul lui de parcare, la care i-am spus "pai bine, dar daca am lasat-o o ora aici de ce n-o tragi X metri mai incolo sa poata trece si altii?" la care el zice ca nu-l intereseaza, ala e locul lui. Ceea ce-i drept intr-un fel, drumul e privat. :zbang:
E vecinul unei cunostinte, al meu de la Cluj avea alti gargauni, gen s-a apucat sa-mi stropeasca cainele cu furtunul prin gard cand eram plecat la servici, inca nu vazuse ca aveam camere video. Abia dupa ce a sarit gardul in curte la mine le-a zarit. Cam asta e viata la tara, Marius '95, mai sunt multe de povestit daca te intereseaza. :angel:
 
Apropos de pompa de caldura (aer-apa): azi noapte au fost minus 8 celsius. Nu a activat incalzitorul de backup si a mers cu cop de 1.8 minim. Radiatorul nu are urme de gheata.
Ar mai fi de precizat ca pompa are capacitatea maxima de 9kW termic, dar in mod normal functioneaza intre 1.8 si 2.3, consumand cata energie electrica are nevoie ca sa obtina energia asta termica.
Puteam sa cumpar una mai mica, dar asta se alimenteaza trifazic si la consum de 1kW trifazic incarcarea pe faze e foarte mica la consumul actual. Dar am preferat sa aiba rezerva mare pentru ca isi poate regla singura cat are nevoie pentru ca compresorul este alimentat prin inverter.
 
Panasonic Aquarea T-cap.
Inca ma mai joc cu curbele de compensare dar pana acum jucaria e foarte interesanta. Evident, nu scoate randamentul ca in laborator dar face treaba si automatizeaza simultan apa calda si incalzirea.
 
Și eu sunt mulțumit, la mine e Daikin Altherma 3. Silit de împrejurări, că nu am reușit să mă conectez la gaz, acum cred că e mai bine :smile:
 
Nu mai stiu preturile prin tara, dar parca gazul era mai ieftin comparand energia calorica obtinuta.
Ar fi interesant un sistem complet cu centrala cu gaz, pompa de caldura, celule solare, etc. Din pacate eu nu am gaze si bugetul de anul asta s-a cam dus din cauza preturilor la energie electrica, la anul mai vedem cu celulele solare.
 
Gazele sunt destinate să dispară. Trecând peste conflictul din Ucraina și hissy fits pe care le bagă Rusia, gazul este o resursă limitată. Alternativa care îmi place mie personal sunt centralele cu peleți, care sunt un byproduct al prelucrării lemnului, care este o resursă regenerabilă. Gazul natural și petrolul nu sunt regenerabile. Iar ca putere calorică sunt absolut excelenți (peleții).

Un sistem fain dpmdv ar fi cu centrală cu peleți și panouri solare cu stocare.
 
Cu singura conditie ca acei peleti sa fie rezonabili la pret.
Se aplica si la panourile solare.
 
  • Like
Reactions: Neo
Nu știu cum au calculat nenii ăia. Costul unei centrale pe lemne e mult mai mare dacă vrei s-o faci corect (cu puffer, termostate, vase de expansiune, pompe, UPS), pentru că practic odată pornit focul, nu mai poate fi oprit ușor - iar dacă nu ai mutat căldura în afara centralei rapid, îți fierbe apa în boiler și explodează tot. Apoi o să ai nevoie de o soluție pentru apă caldă și vara, când nu faci focul. Costul total pentru o soluție ok începe pe la 30000 lei, nu 8000 de lei.

Da, poți face și cu 8000 de lei _ceva_, dar o să stai să bagi pe foc toată ziua.
 
Back
Top