Vreau casa. Ce casa vreau?

Eu niciodata n-o sa pot lucra de acasa. Nu am genul ala de job. Prin urmare, locuinta, oricare ar fi ea, trebuie sa fie la cel mult 10km de job. Atat sunt dispus sa parcurg zilnic pe trotineta/bicicleta/etc. Mersul cu masina n-are viitor si oricum in Brasov n-am unde parca.
Da, stiu, toata lumea si-ar dori 10'000 mp langa padure, departe de zgomot, cu strada asfaltata si toate utilitatile inclusiv canalizare. Sunt si de-astea de cumparat in Brasov, dar la 500'000-1'000'000 euro.
 
Iarna pe bicicleta in Brasov, 10 km, e prea mult pentru mine. In Bucuresti am 17 km pana la birou, practicabil cu bicicleta vreo 7-8 luni pe an, dar nu tot anul. In Brasov e mai rece, vreo 6 luni pe an nu prea merg pe bicicleta.

Nu se pot parca motociclete in Brasov? Nu am avut niciodata problema asta, pentru moto cam gasesti loc si poti face 10 km chiar si iarna daca nu e zapada pe jos, am mers vreo cateva ierni zi de zi in Bucuresti cu motocicleta, inclusiv noaptea la 1 cand erau temperaturi evident negative. Asa am invatat sa nu ma zgarcesc la echipament :frown:
 
Prin urmare, locuinta, oricare ar fi ea, trebuie sa fie la cel mult 10km de job.
Să fie și la maxim 10km de oraș unde să ai un job, să fie și așa și pe dincolo, și transport, și utilități, și-n cartier liniștit, și în siguranță, și ieftină, și bine făcută, și eficientă energetic, și cu orientare bună pentru panouri solare... Dacă nu prioritizezi nicicum dintre cerințe și nu definești care sunt absolut necesare și care-s tolerabile, numărul locuințelor care să îndeplinească simultan toate criteriile este cel mai probabil zero. Uneori trebuie să alegi între a da milionul de euro ca să dormi până cu 15 minute înainte să începi serviciul, respectiv o casă bună într-un loc unde ți-l permiți dar cu disconfortul de a face naveta 30-90 minute pe zi.

E ca atunci când intri pe un portal de anunțuri de vânzări de mașini și te apuci să pui criterii. Marca X. Hibridă. Nu mai veche de 3 ani. Automată. 4 uși. Fără accidente. Mai puțin de 40.000km. Nu din leasing operațional. Nefumător. Faruri LED. Roți run flat. Cârlig de remorcare. Senzori de parcare față-spate și cameră de dat cu spatele. Încălzire în scaune și volan. Radio DAB+ și Android Auto. Mașina să se afle la maxim 100km distanță. Buget maxim Y. Număr rezultate: zero. Păi ce facem aici, vrei să cumperi mașină, cauți un miracol sau doar vrei să arăți ce pretențios ești? :smile:

Când eram în București, făceam din Tineretului până în Pipera cam 45 de minute pe zi one-way. Aveam colegi care și-au făcut calculele și au ajuns la concluzia că pot locui mult mai bine în Ploiești sau chiar Urlați și să facă naveta cam în același timp, dacă nu chiar mai repede. În București aveau poluare, aglomerație, mașini pe trotuare, nervi, costuri foarte mari pentru orice. „La țară” aveau cartiere cu blocuri mici și zone verzi, locuri pentru copii la grădinițe decente și destul de apropiate, costuri între un sfert și o treime. Economiseau mai mulți bani pe lună și nu sacrificau mai mult timp pe drum, doar că n-aveau buletin „dă Bucureșt”.
 
Îmi place că mersul cu mașina nu are viitor dar cu siguranță toată lumea va putea locui în <10km de job în viitor :biggrin:
 
Acu' mie mi se pare că unii de pe-aici sunt destul de drastici cu cerințele, după ce s-au văzut cu sacii în căruță și nu s-au mai uitat ce există pe piață și cum (nu) funcționează piața în momentul ăsta. Trebuie multă răbdare (ani) și mult timp liber ca să găsești ceva care să merite într-adevăr cumpărat. Dezvoltatorii cer pentru că pot - cum ziceam mai sus, sunt unii care au bani, n-au ce face cu ei și iau mai mult pentru speculă, fac rezervări din stadiul de proiect (când de obicei sunt mai ieftine, cu riscurile de rigoare), și când sunt gata le bagă la vânzare la grămadă. Dar prețurile pentru apartamentele/casele vechi sunt ținute sus de oameni care n-au vreo idee cât valorează de fapt casa aia, sau ce înseamnă de fapt suma de bani pe care o cer. Se gândesc că le-ar plăcea să aibă mulți bani, poate au auzit de vreunul care a vândut (și normal că omul care vinde se laudă, mai bagă acolo un 20-30% în plus, cincinalul în patru ani), așa că bagă casa de 50.000€ la vânzare cu 130.000€, ca să aibă și ei bani, mai dau și la nepoți să-și ia mașină... Chestia e că ei nu au vreun motiv să se grăbească (adică să zică "ok, hai că mai scad la preț că trebuie să vând"), impozitul e mic, alte cheltuieli nu sunt (că nu mai face nimeni întreținerea casei). Și nu prea ai nici ce negocia cu ei. Așa că stau la vânzare cu anii.

Eu sunt în discuții de vreo juma de an pentru un teren de lângă ai mei, nu pentru construit casă sau whatever, doar că e gard în gard și n-ar strica niște teren în plus, mai ai două cireșe, un măr și 5 nuci, niște loc de panouri solare și alte bălării (plus că dacă cumpără altcineva o să vrea construcții etc, adică deranj). Am ajuns rapid la o înțelegere că terenul valorează cam 10.000€, că așa se vinde terenul prin zonă, doar că pe teren e și o casă. Casă făcută acum >50 de ani, structură de lemn și pereți mai mult de pământ, fără cine știe ce fundație, s-au mai crăpat pereți și scări, a și luat foc o sobă prin ea acum câțiva ani și s-au bușit niște pereți interiori, acoperișul de țiglă n-a mai fost reparat de ceva timp, așa că din 3 camere mai e utilizabilă doar una, și nu mai e locuită de vreo 2 ani, că e o moștenire și proprietarul stă departe. Adică realist cam tot ce poți face cu casa aia e să o demolezi până nu se lasă singură. Și ne-am împotmolit la evaluarea casei, pentru că proprietarul a pus termopane la camera aia locuibilă acum vreo 2 ani, și din punctul lui de vedere e o casă foarte bună, deci măcar câteva zeci de mii de € tot face. Din punctul meu de vedere, costă vreo 10.000 demolarea. Așa că în momentul ăsta caută alt cumpărător, la preț mare. Nu-l deranjează așteptatul, că nu stă în banii ăia.

Mai știu cazuri de case care-s complet blocate de moștenitori. Pentru că toți ar vrea mulți bani, dar dacă iei un preț realist și îl împarți la 4 moștenitori, suma rezultată nu mai pare impresionantă pentru ei, așa că vor un preț mult mai mare. Partea fun e că nici unul din ei nu are bani și nici nu e deschisă succesiunea, adică nici nu e posibil să vândă casa, dar asta nu înseamnă că nu visează la bani.
 
Am un teren langa mine, in Bucuresti. Era pus la vanzare acum 17 ani, e la vanzare si acum, doar ca cere de 30 de ori mai mult decat atunci. Terenul e foarte ingust, 10-11 metri, iar PUD nu permite constructii la calcan, asa ca poate construi pe maxim 5 metri latime - practic nimic, ca pe 2 laturi are strazi, e pe colt. Proprietarul de acum 17 ani inca mai traieste, dar era batran atunci, acum e matusalemic, dar tot nu vinde, tine la pret. Pe hartie e destul de bogat, parca sunt vreo 1200-1400 mp, practic traieste intr-o cocioaba in Bragadiru.

In spate, intre mine si strada urmatoare, aveam un alt vecin cu un teren mare, vreo 2500 mp. Nu voia sa vanda, statea temporar intr-o coliba cu planul ca isi construieste casa, cu curent tras de la mine si fara nimic altceva. A murit de vreo 5 ani si tot nu e nimic construit. Copiii au vandut partea dinspre strada, vreo 2000 mp, e un mic bloc construit acolo, dar fiica-sa (parca) locuieste in continuare in coliba aia cu planul ca isi construieste casa. Singura parte buna e ca s-a cuplat la reteaua electrica de la bloc.

O alta parcela in cartier are vreo 2500-3000 mp. Ultima data era in proprietatea comuna a 2 tipi care voiau sa isi faca case, dar nu aveau bani pentru constructii. Asa ca acum voi - iarasi - sa vanda terenul, ca pe hartie detin o avere, dar nu au bani de motorina. Fiind in Bucuresti, vor peste o jumatate de milion de euro, dar nimeni nu e dispus sa dea asemenea bani.

Ce treaba are asta cu Marius? Pai poate se lamureste ca piata e in faza cretinopatiei cronice, ca acuta era acum vreo 15 ani. Si ca sperantele lui de a gasi ceva ieftin la max 10 km de centru Brasovului sunt similare cu speranta de a castiga la loterie, cu diferenta ca daca ar castiga la loterie si-ar permite un apartament chiar bun in Brasov, chiar un penthouse si 2 locuri de parcare interioara (stiu pe cineva care chiar are asa ceva, in Brasov, si a fost relativ ieftin).
 
Pai eu sunt lamurit ca piata e in faza cretinopatiei, dar casa tot imi trebuie. Voi sunteti aia care ati tot bagat cerinte nerealiste.
 
Last edited:
Prin urmare, locuinta, oricare ar fi ea, trebuie sa fie la cel mult 10km de job. Atat sunt dispus sa parcurg zilnic pe trotineta/bicicleta/etc.
Poftim cerința ta. Acum exprimă-te cam câte locuințe sunt la vânzare în raza aia. Dintre ele mai filtrează pe ce criterii vrei tu locuințele care ți-ar conveni (cu garaj, cu x camere, cu centrală, cuc e mai vrei). Apoi mai filtrează o dată cu câți bani ai fi dispus să dai, și vezi câte rezultate obții.

Chiar și să iei teren chel în intravilan e o aventură de câțiva ani, până prinzi un miracol sau te lași păgubaș, fiindcă ești în competiție și cu dezvoltatorii imobiliari care iau en gross și plătesc bine fiindcă dup-aia le iese în profit când lotizează și vând terenul construit.

10km mi se pare complet absurd, dar n-ai decât să ții la visul tău de confort așa cum țin și vânzătorii la prețul mare fiindcă e la 10km de centru. Eu am căutat într-o rază de 50km care a inclus 3 orașe și multe sate; doar orașele au spațiu de locuit pentru 660.000 + 87.000 + 153.000 de locuitori, iar la o filtrare simplă după tipul locuinței (case de mai multe feluri), anul construcției mai nou de 1960 și 4-5 camere mi-au rămas cam 30 de oferte. După ce am filtrat și după preț (oricum exorbitant chiar și la faza de dinainte de renovare), am vizitat 4 case în circa un an. Tu vrei să te limitezi doar la bucata centrală din Brașov, care nici nu acoperă toți cei 253.000 localnici. Good luck.
 
Când eram în București, cel mai important criteriu pentru mine era distanța față de job. De departe (pun intended).
 
...ce există pe piață și cum (nu) funcționează piața în momentul ăsta. Trebuie multă răbdare (ani) și mult timp liber ca să găsești ceva care să merite într-adevăr cumpărat. Dezvoltatorii cer pentru că pot - cum ziceam mai sus, sunt unii care au bani, n-au ce face cu ei și iau mai mult pentru speculă, fac rezervări din stadiul de proiect (când de obicei sunt mai ieftine, cu riscurile de rigoare), și când sunt gata le bagă la vânzare la grămadă.
Foarte adevarat. E un proces de durata si trebuie rabdare, decizia trebuie cantarita foarte atent fiindca apoi e mai greu daca nu chiar imposibil de schimbat.
Anul asta imobiliarele merg greu din ce mi-au spus agentii cu care am discutat, conditiile economice dar in special razboiul i-a facut pe multi cumparatori sa dea inapoi. Poate fi un avantaj pentru negociere cand cumperi.
 
Exact asta am facut. In lista de rezultate imi apare casa aia din link si inca vreo 3-4. Am fost si le-am vazut, doar ca nu prea am stiut la ce sa ma uit in ce priveste zidurile, izolarea, etc. M-am uitat la distanta, trafic, orientarea acoperisului, curte, compartimentarea interioara si alte chestii unde m-am priceput. De unde si intrebarea initiala a topicului:
Deci, la ce ar trebui sa fiu atent cand cumpar casa?
In afara de "ghetou", ca nu-s gradinite (nu-mi trebuie, nu ma duc la gradinita) si faptul ca e scumpa pentru ce ofera (wake up, toate sunt scumpe pentru ce ofera), mai vezi vreun dezavantaj?
 
Una din ele, acum la rosu, mi-a atras atentia. Are acoperis spre sud, plat, inclinat la 35 grade, numai bun pentru panouri. Compartiementarea interioara este decenta - macar nu se intra de afara cu noroiul direct in mijlocul lving-ului. Dezvoltatorul ofera diverse "extraoptionale" (de ex. incalzire in pardoseala, garaj, pod izolat) contra cost. Este suficient de "la rosu" cat sa imi pot alege unde vreau prizele, tevile, ce gresie si faianta vreau, usile, etc.
Am gasit si cateva case de la acelasi dezvolator care sunt scoase la vanzare de primii proprietari, dar prin aceeasi agentie. Asta pare cam suspect.
Din poze, casa arată ok. Compartimentare ok-ish, nu irosește suprafața cu holuri imbecil de mari.

Pentru mine, bucătăria deschisă și integrată în living nu e deloc practică pentru gătit acasă. Umpli toată casa de miros, va mirosi a ceapă călită și-n sufragerie, dar și în sus pe scări până în hol, și nu văd holul ăla să aibă o aerisire sus decât un geam pe casa scării. Triunghiul magic dintre plită-chiuvetă-frigider pare destul de alungit, cine-i bucătarul va face mulți kilometri de la una la alta. Poate poți regândi un pic organizarea spațiului cu un perete despărțitor cât de subțire (chiar și sticlă mată) între bucătărie și sufragerie și să pui locul de luat masa lângă peretele de la camera tehnică, deși la o lățime totală de 7,5m pentru sufragerie + bucătărie se va vedea că sufrageria rămasă e cam mică. Se poate aranja drăguț.

Nu înțeleg ce caută șemineul acolo, și așa spațiul e destul de limitat și nu-ți faci cabană. După ce am dat de încălzire în pardoseală, nici nu mai concep calorifere; pe unde ar fi și alea amplasate ca să facă convecție bună în casă și să nu arate dubios?

Mi se pare păcat că nu fac pivniță. Pivnița e un spațiu excelent de depozitare și de mutat instalații tehnice, mașină de spălat, cămară. Fără pivniță, consumi din valorosul spațiu de la parter o cameră (cu geam exterior chiar) pentru echipamente tehnice. Iar proviziile pentru bucătărie unde le ții, în garaj? Nu prea am întâlnit români să se pupe cu stilul vestic, să aibă în casă 4 felii de salam (chiar cumpărate la bucată la magazin) și un borcan de măsline, în rest zero provizii. Spațiul de depozitare în pod este bun ca opțiune, dar accesul va fi oarecum chinuit printr-o trapă în tavan în holul de la etaj și o scară pliabilă. Nu-i ca și când ți-ar duce casa scării până în pod.

N-am idee dacă mai are rost să pui centrală pe gaz. Prețul și disponibilitatea gazului sunt prea volatile ca să mai poți crede că vei folosi centrala aia măcar 5 ani. Mi se pare o investiție cu recuperare proastă, la cum se arată lucrurile. Aș opta pentru centrală cu alte surse de energie - geotermală ideal, pe aer (modele nordice dacă poți găsi). Eventual nici nu trebuie să îți dea la cheie constructorul toate astea, să tragă încălzirea în pardoseală și să prevadă acces afară pentru țevăraie prin peretele și izolația de la camera tehnică, și rezolvi separat cu firmă de instalat echipamente de-astea mai fancypants pentru România.

Nu mi se pare suspect că unii au cumpărat case ieftin înainte să înceapă construcția și le vând imediat; ăștia-s cei ce au făcut plasament de fonduri pentru 2-3 ani în speranța că prețurile vor exploda până la finalizarea construcției. N-au intenționat niciodată să locuiască acolo.

Pentru cine are deja casa, de întrebat: dacă au primit certificat energetic, cu măsurători de pierderi de căldură cu camera în infraroșu + test de presiune (casa să fie etanșă), și cine a făcut recepția și verificarea tehnică a construcției. La casele încă în roșu poți să vezi cum au lucrat la pereți și îmbinări. Dar trebuie să ai un pic ochiul format și să știi la ce să te uiți. Aș opta pentru izolație un pic mai bună decât minimul necesar. Izolația cu plăci e un pic cu cântec, mulți dorei nu știu să o aplice, pun niște lipici în mijloc și las' că-i bine și așa, ori parte a efectului izolator este și să prindă o pernă de aer între perete și placă, așa că lipiciul trebuie pus jur împrejur pe toată marginea și ceva prin mijloc și abia apoi aplicat pe perete. Iar dup-aia îmbinările dintre plăci trebuie acoperite pe exterior cu ceva bandă hidroizolatoare. E ușor de fușerit și descoperi doar când pică tencuiala sau se infiltrează apa sau faci mucegai, și atunci e MULT de lucru să repari.
 
Multumesc pentru raspuns. Apreciez!

Centrala pe gaz va trebui s-o am pentru inceput, pentru ca izolarea podului, instalatia electrica pregatita pentru panouri si un minim de mobila au prioritate in fata pompei de caldura. Nu cred ca am bani pentru toate.

Casele gata care se vand, sunt prin aceeasi agentie. Nu stiu daca primesc raspunsuri reliable la intrebarile cine a facut receptia, cine a verificat, certificatul energetic, etc. Ideea ar fi sa chem pe cineva sa faca inspectia si acum, la rosu, pentru ziduri, etc., si la final, pentru finisaje.
De exemplu, astia: http://www.consultanttehnic.ro

Referitor la izolare:
Podul nu este izolat, dar exista vata intre pod si etaj. Daca vreau izolare, ma costa extra. Mi-au spus si ca se poate turna sapa cu armatura peste grinzile de lemn dintre etaj si pod. As bifa ambele "optionale". In ce priveste acoperisul, as opta pentru o izolare usoara, care sa nu adauge prea multa greutate, in ideea ca o sa vreau panouri.
Btw, panourile pentru apa calda pot avea rezervorul altundeva decat pe acoperis? Spre exemplu, la parter? Poate fi comun cu rezervorul pompei de caldura?
 
După părerea mea de noob, șapa cu armătură dintre etaj și pod nu prea are sens fiindcă nu faci spațiul circulabil și cu nevoie de a susține greutate. Poți la fel de bine pune plăci de așchii de lemn (cum le zice că-mi scapă, nu MDF) și e suficient să pui valize și alte alea. Dar izolația podului e substanțială în izolarea casei și eficientizarea energetică. Se poate face și ulterior fără foarte mult chin, doar pe interior, fără să miști vre țiglă, dar nu e la fel de eficientă energetic ca izolația făcută și peste bârnele de lemn, înainte să fie așezate țiglele.

Greutatea la tot ce vrei să pui pe acoperiș (panouri solare, panouri de apă caldă) trebuie puse în calculul de greutate, în proiect și în autorizația de construcție. Dacă acum constructorul face pe bandă rulantă case pe baza unui proiect tip, autorizat ca atare și care nu include posibilitatea de panouri solare de exemplu, fie face el modificare de proiect etc. fie faci tu ulterior peoiect nou, autorizație etc. Fără astea nu ai voie legal să faci modificări structurale la acoperiș, să pui chestii noi pe el, să înalți coama casei etc. Poți doar să înlocuiești țigle sparte cu altele identice bune, sau să umpli spațiile dintre căpriori cu vată minerală.

Nu știu să poți combina rezervoarele buffer de la o pompă de căldură cu alte surse, gen apă caldă pe acoperiș. Sper să încapă în camera tehnică echipamentele de la o pompă de căldură, sunt destul de mărișoare.

Certificat energetic cred că-s legal obligați să dea, problema e dacă e făcut pe bune sau nu. Ăla te ajută să-ți estimezi nevoile energetice și să dimensionezi pompa de căldură și să-ți faci o idee de costuri. Iar dacă au făcut și test de etanșeitate (blow door test), poți avea garanții că nu ai găuri prin pereți pe unde faci căldură la stele. Una e să treacă niște energie prin pereți, alta e să sufle literalmente vântul prin casă.

Dacă poți vedea prin vecini ce straturi au folosit la pereți, cu calculatorul de la ubakus poți estima și tu pierderile de energie prin pereți. Mai rămân geamurile și acoperișul neizolat deocamdată. Geamurile termopan Salamander cu triplu strat sunt foarte ok.
 
puterfixer De ceva timp poți pune panouri solare unde ai chef fără autorizație de construcție. Că ține sau nu acoperișul, nu mai contează.

Iar legat de pivnițe, e munca naibii să faci o pivniță ok; trebuie să sapi mult și adânc (excavator, pământul trebuie cărat undeva, pânză freatică), trebuie să izolezi (aici o să se vadă dacă ai făcut hidroizolația corect, că se infiltrează apa; nu ca la o fundație simplă, care e în pământ, deci nu se vede), intră o groază de fier și beton, trebuie și planșeu, trebuie guri de ventilație, scară, instalații etc. Nu face nimeni așa ceva pe bandă rulantă, mai ales că vinzi case unora care n-au stat la casă până atunci și n-au idee cât de utile sunt.

OSB îi zice la placa de așchii de lemn.

Certificatul energetic e doar o hârtie, cu niște consumuri estimate pe baza materialelor estimate și calității lor estimate și a altor factori dubioși (gen câte puncte de consum apă ai). Am făcut așa ceva când am vândut apartamentul, am completat un chestionar de 10 întrebări și am primit certificatul prin curier a doua zi. Camere termale și teste de presiune, auzi la el, ce idei capitaliste :biggrin:. Aș zice că asta ar costa mai mult de 100 de lei, deci nu.


@Marius Asta cu podul și șapă peste grinzi de lemn e cam ciudată, aș merge cu un structurist pe șantier să-mi zică ce se poate face realist, nu ce-ți vinde dezvoltatorul. De obicei șapa nu e structură, e doar o chestie pentru acoperire și nivelare. Nu are proprietățile de compresie ale betonului (e relativ flexibilă) și nu interacționează neapărat ok cu o armătură.

Izolarea acoperișului e foarte utilă; nu doar că nu te mai bate vântul la etaj, dar ai o tonă de spațiu de stocare acolo, iar în funcție de înălțime și modul de susținere al acoperișului poți să ai spațiu și pentru alte chestii (eu am kindof atelier și stocare în pod, server, UPS cu baterii mari, dar am placă de beton). Dar vara se face cald și cu izolație, eu am aer condiționat de 14000 btu în pod.

Există panouri pentru apă caldă fără rezervor sus, dar din câte știu nu funcționează cu apă direct. Există schimbătoare de căldură apă-apă (practic un fel de boiler care are serpentină în interior, uneori chiar mai multe), dar nu știu cum funcționează o pompă de căldură (ce fel de buffer are). Pentru chestia de pe casă poți avea circuit închis, cu pompă și antigel, să meargă și iarna. Of course, money++, că e atipic și pentru că poți să complici instalațiile astea în muuulte moduri cu automatizări etc. Pe partea de instalații de încălzire pot să-ți fac legătura cu un instalator ok din Măneciu (că nu-i așa departe de Brașov, peste munte), care le-a făcut instalația alor mei, dar nu știu dacă a lucrat cu pompe de căldură (ai mei au centrală pe lemne și buffer de 2 tone, că gaz nu, curent prost, asta e).
 
Etanșeitatea casei e importantă fiindcă dacă ai scăpări de aer pe undeva (între rama geamului și perete, pe sub glaf, te miri pe unde) și mai ales prin acoperișul neizolat, aerul cald se ridică și iese din casă, și în locul lui intră aer rece de afară.


Metode de izolat acoperișul:

1. Izolație exterioară, peste căpriori, cu barieră de vapori inclusă în plăcile izolatoare sau montată separat. Peste izolație se pun apoi șipcile de lemn pe care se sprijină țiglele, încât să circule aerul printre izolație și țigle. E cea mai scumpă variantă, dar și cea mai avantajoasă pentru case în construcție unde nu trebuie să dai jos tot acoperișul ca să faci lucrarea. E cea mai eficientă energetic, nu consumă din spațiul interior. Un site german estimează cam 100-150€/mp izolația (materiale și manoperă), fără costul construcției acoperișului neizolat. Dacă ai buget pentru asta la faza de construcție, merită.

2. Izolație între căpriori. Practic din pod sub acoperișul gata construit te apuci și tai plăcile de izolație ca să le bagi între căpriori. E mai ieftin (60-100€/mp cu manoperă, deși materialele sunt ieftine - vata minerală Knauf de 8cm e vreo 5€/mp) și izolează mai bine decât izolația de interior (SUB căpriori), dar e chinuială mare să montezi singur bariera de vapori care va fi sub izolație și nu deasupra ei. Metoda nu elimină punțile termice prin care căldura e condusă în exterior. Probabil că o să vrei și să acoperi dup-aia pe interior acoperișul ca să arate mai bine, încă un pic de muncă și ceva costuri cu rigips sau OSB.

3. Izolația interioară, sub căpriori. Nu prea are sens să se folosească de una singură fiindcă e insuficientă, de regulă se folosește pentru a suplimenta protecția dată de izolația dintre căpriori (metoda anterioară). Izolația va fi dinspre exterior spre interior așa: izolație între căpriori, barieră de vapori, izolație interioară, rigips sau OSB, vopsea. Bariera de vapori e ceva de genul 15€/mp, izolația interioară încă vreo 30€/mp. Mănâncă spațiu interior destul de mult, 5-20cm, dar asta nu deranjează pentru un pod nelocuibil.

4. Lași acoperișul nelocuit neizolat și izolezi doar tavanul ultimului etaj locuit. Asta oferă deja constructorul. E ieftin (20-30€/mp cu material izolator suflat, izolație la rolă sau plăci rigide), la care poate mai adaugi ceva pentru o podea circulabilă în pod. Nu oferă același nivel de izolare ca metoda 1 sau 2 (eventual +3).
 
Acu' mie mi se pare că unii de pe-aici sunt destul de drastici cu cerințele, după ce s-au văzut cu sacii în căruță și nu s-au mai uitat ce există pe piață și cum (nu) funcționează piața în momentul ăsta. Trebuie multă răbdare (ani) și mult timp liber ca să găsești ceva care să merite într-adevăr cumpărat. Dezvoltatorii cer pentru că pot - cum ziceam mai sus, sunt unii care au bani, n-au ce face cu ei și iau mai mult pentru speculă, fac rezervări din stadiul de proiect (când de obicei sunt mai ieftine, cu riscurile de rigoare), și când sunt gata le bagă la vânzare la grămadă. Dar prețurile pentru apartamentele/casele vechi sunt ținute sus de oameni care n-au vreo idee cât valorează de fapt casa aia, sau ce înseamnă de fapt suma de bani pe care o cer. Se gândesc că le-ar plăcea să aibă mulți bani, poate au auzit de vreunul care a vândut (și normal că omul care vinde se laudă, mai bagă acolo un 20-30% în plus, cincinalul în patru ani), așa că bagă casa de 50.000€ la vânzare cu 130.000€, ca să aibă și ei bani, mai dau și la nepoți să-și ia mașină... Chestia e că ei nu au vreun motiv să se grăbească (adică să zică "ok, hai că mai scad la preț că trebuie să vând"), impozitul e mic, alte cheltuieli nu sunt (că nu mai face nimeni întreținerea casei). Și nu prea ai nici ce negocia cu ei. Așa că stau la vânzare cu anii.

Eu sunt în discuții de vreo juma de an pentru un teren de lângă ai mei, nu pentru construit casă sau whatever, doar că e gard în gard și n-ar strica niște teren în plus, mai ai două cireșe, un măr și 5 nuci, niște loc de panouri solare și alte bălării (plus că dacă cumpără altcineva o să vrea construcții etc, adică deranj). Am ajuns rapid la o înțelegere că terenul valorează cam 10.000€, că așa se vinde terenul prin zonă, doar că pe teren e și o casă. Casă făcută acum >50 de ani, structură de lemn și pereți mai mult de pământ, fără cine știe ce fundație, s-au mai crăpat pereți și scări, a și luat foc o sobă prin ea acum câțiva ani și s-au bușit niște pereți interiori, acoperișul de țiglă n-a mai fost reparat de ceva timp, așa că din 3 camere mai e utilizabilă doar una, și nu mai e locuită de vreo 2 ani, că e o moștenire și proprietarul stă departe. Adică realist cam tot ce poți face cu casa aia e să o demolezi până nu se lasă singură. Și ne-am împotmolit la evaluarea casei, pentru că proprietarul a pus termopane la camera aia locuibilă acum vreo 2 ani, și din punctul lui de vedere e o casă foarte bună, deci măcar câteva zeci de mii de € tot face. Din punctul meu de vedere, costă vreo 10.000 demolarea. Așa că în momentul ăsta caută alt cumpărător, la preț mare. Nu-l deranjează așteptatul, că nu stă în banii ăia.

Mai știu cazuri de case care-s complet blocate de moștenitori. Pentru că toți ar vrea mulți bani, dar dacă iei un preț realist și îl împarți la 4 moștenitori, suma rezultată nu mai pare impresionantă pentru ei, așa că vor un preț mult mai mare. Partea fun e că nici unul din ei nu are bani și nici nu e deschisă succesiunea, adică nici nu e posibil să vândă casa, dar asta nu înseamnă că nu visează la bani.
Asta este o analiză foarte corectă și din păcate relativ tristă. Eu m-am împăcat cu ideea că odată ce mă hotărăsc unde anume vreau să-mi petrec restul vieții probabil va trebui să îmi fac eu ceva - ar fi oricum un proiect fun dacă definiția personală de fun este să-ți bați cuie-n talpă cu Mjolnir - până una-alta sunt fericit cu chirie. Pentru că de obicei chiriașii sunt nesimțiți și eu nu sunt, nu dau găuri în pereți aiurea, nu fac gălăgie, nu fac mizerie și-mi plătesc facturile la timp. Mă deranjează mult mai puțin că au crescut ratele la credite pentru că de fapt chiriile în general nu prea cresc dacă nu vrei să stai în buricul târgului unde vrea toată lumea și când îi pui în balanță proprietarului că ești mult mai ok decât "concurența" se calmează rapid, eventual negociem un 10-20 EUR/lună la câțiva ani să nu se simtă prea prost.

M-am împăcat și cu ideea că probabil va trebui să plătesc cât cere persoana pe teren (dacă mai este și o casă după modelul de mai sus voi avea nevoie de nervi tari) și că oricât de bune ar fi materialele casa poate să iasă prost la final pentru că meșterii sunt "meșteri". Dar sincer nu mă grăbesc deloc pentru că de unul singur n-am absolut nicio motivație să schimb domiciliul doar pentru că nu-mi încap toate catrafusele pe care le vreau în două camere iar aia cu "trebuie să ai mașina ta, casa ta, nevasta ta" mă irită mai mult decât ar trebui.



Apropos de pivnițe, se taxează anual suplimentar să ai pivniță/beci/alte nebunii, se consideră "anexe" sau ceva de genul și cresc ?impozitul. Mă rog, știu de la ai mei care nu și-au făcut pentru că era suficient de scump încât să fie un drenaj deranjant pentru fonduri.
 
Pivnita si podul sunt impozabile, eu platesc pe amandoua. Inca nu stiu toate detaliile pentru ca pana anul asta nu m-am ocupat eu, dar din 2023 e treaba mea si o sa aflu, stiu ca pe 2022 a fost vreo 2500 de lei impozitul la casa, dar nu am defalcat pe articole, nu stiu daca e acelasi impozit ca pe zona locuibila sau nu.
 
Eu zic ca majoritatea discutiilor de aici au sens daca cineva construieste o casa. Altfel nici un dezvoltator nu are de gand sa faca asa ceva pentru ca nu va putea scoate un pret competitiv pe piata.
Daca vrei sa cumperi o casa facuta de un dezvoltator imobiliar, pregateste-te sa cheltuiesti in timp foarte multi bani, aproximativ cam cat ai dat pe casa de la inceput. Te gandesti bine si alegi, dar tine cont ca in timpul in care investesti in banii astia vei locui intr-o casa care are diverse probleme mai mici sau mai mari pe care le adresezi in functie de finante.
 
Back
Top