Vreau casa. Ce casa vreau?

Multumesc pentru raspunsuri.
Daca ar fi sa respect toate recomandarile voastre, nu as gasi o casa ok in toata Ro.
Recomandari pentru un expert/firma care sa inspecteze cladirea?
Nu poti, si cu siguranta n-o sa gasesti fiindca cine construieste sa vanda o sa faca minimul necesar (daca-l fac si pe ala, de multe ori gasesti surprize) sau cu materiale ieftine. Dar ce conteaza dpmdvd e partea de rosu si instalatiile, astea nu le poti schimba sau daca poti o faci foarte scump. Unii fac poze la constructie pentru dovada. Sau vezi ce constructii are in curs, poti vedea o gramada de lucruri cand mergi pe santier. Am avut surpriza sa vad o casa la rosu si vanzatorul s-a blocat cand l-am intrebat ce adancime are fundatia. Efectiv nu stia desi el era constructor... (avea terenul si s-a apucat sa construiasca pe el cu echipe). A zis intr-un final "in proiect are XXcm deci cred ca atat e". O alta surpriza in alta parte unde au uitat sa inchida usa la pod si vedeam copacii printre tigle, au pus tiglele direct pe capriori fara scandura, folie anticondens etc.
Asa ca dupa ce am vazut minuni de genul asta m-am apucat sa construiesc singur. Si acum e la vanzare daca te intereseaza, langa Cluj. :angel:

Desigur sunt si constructori ok, cel de la care a cumparat fratele meu casa a fost ok, dar am vazut si ce constructii avea in curs asa ca a fost mai usor de evaluat. Casa ce a luat-o am vazut-o la gata si poti vedea unele lucruri dar nu si ce e in pamant sau sub tencuiala.
 
Eficiența depinde de modelul pompei de căldură. Da, la temperaturi sub x grade (depinde de pompă) intră rezistența (sau rezistențele) electrice în funcțiune. Trebuie să calculezi un pic și să vezi cât timp pe an ai avea, în medie, nevoie de rezistența aia. La Cluj-Napoca, la modelul meu, specificațile spun că sub 2% din timp pe an (nopți geroase, în esență). Bine, la mine a fost și o alegere forțată, nu am reușit să mă conectez la țeava de gaz de pe stradă (drum privat, mulți co-proprietari, long story). Dar la cât s-a scumpit (ți poate se va mai scumpi) gazul, cred că a fost soluția optimă oricum. Și nu am gaz în casă, ceea ce e un avantaj pentru mine.
 
Parerea mea e ca primul lucru la care trebuie sa te uiti este terenul, accesul la teren si mai ales vecinatatile. Daca exista si cea mai mica posibilitate ca sa se construiasca un bloc langa tine, atunci fugi cat te tin picioarele si nu nu da banul!
Dupa aceea ar fi utilitatile gaz, curent electric, canalizare (internet sa zicem ca te mai descurci) si nu neaparat existenta lor, ci mai ales dimensionarea lor. Nu am vazut zone noi rezidentiale "dezvoltate" in camp, care sa nu aiba probleme cu curentul electric sau presiunea la apa. Vara, mai ales in zonele in panta, cei de sus nu au apa, in timp ce celor de jos le pleznesc tevile prin casa. Asta e o problema endemica in Romania. Salubrizarea e o componenta esentiala, daca exista, cum si cat de des se colecteaza deseurile, care este costul, ce se colecteaza si ce nu se colecteaza daca sunt taxe suplimentare pentru anumite fractii de colectare.
Chestiile astea nu ti le spune niciun dezvoltator sau agent imobiliar, de regula ti se vinde o poveste invelita in poleiala aurita, iar daca ceva lipseste ti se dau "garantii" ca se va face in scurt timp.

In rest cam toate s-au pomenit aici - fundatia, instalatiile, izolarea sunt primele 3 obiective esentiale de urmarit si tinut cont. Urmeaza finisajele si ai sa constati ca nu mai ai bani! :smile:
 
Exista internet RDS, exista curent 220 si probabil se poate trage trifazat (ca doar n-o sa conecteze toate casele pe aceeasi faza), zice ca exista apa si gaz (in contract), terenul e in camp, in jur sunt alte case identice, panza freatica am auzit ca ar fi pe la vreo 80m si pana acolo cica ar fi in mare parte pietris. Nu exista canalizare.
 
Cred ca a mai mentionat cineva, nu strica sa mergi sa vorbesti cu vecinii despre cum merg toate astea si daca au probleme.
Acum vreo 15 ani cand era casa aproape gata (nu ma mutasem inca) mi-am montat masina de spalat vase si am pus-o sa spele niste cani de cafea. Ei bine am constatat cu ocazia aceea, ca aveam vreo 120 de volti in retea si masina nici macar nu a pornit. Culmea filtrul de cafea mergea.
Deci din nou, existenta unor utilitati nu garanteaza si buna lor functionare, iar o verificare in prealabil te fereste de o gramada de frustrari si bani cheltuiti pe chestii care ar trebui sa vina la pachet cu casa.
In cazul meu pot sa spun ca nici dupa 15 ani problemele zonei nu sunt rezolvate, eu mi-am cumparat regulatoare de tensiune, distribuitorul a mai facut ceva (praf in ochi) investitii in zona, dar in continuare curentul imi pica de 3 ori pe saptamana sau la o ploaie mai puternica. Cei din deal se plang vara ca nu pot face un dus pentru ca nu au presiune la apa, iar celor din vale le refuleaza canalizarile pe strada si in curti cand ploua un pic mai tare.
Sfatul meu meu: uita de terenuri in camp si alte chestii de astea, trebuie mers intr-o zona unde lucrurile sunt deja puse la punct, fara compromisuri, adica sa existe absolut toate utilitatile inclusiv canalizare, asfalt, (de ce nu gradinita si scoala), cumparat un teren intre case si construit pe indelete in regie proprie. Desi eu acum cu preturile in crestere de X00% materiale de constructie nu prea m-as incumeta sa ma apuc .
 
Dacă e la nivelul de instalații, bagă trifazat direct, nu are rost să te complici cu monofazat. Și nu 6kW instalat, că am auzit că se poartă și asta.

Astea par a fi casele din anunț https://www.google.com/maps/@45.658...4!1s7xPfLSMepknoZzgmzma_3Q!2e0!7i16384!8i8192 - din ce văd pe lângă contoarele de curent, lumea cam are trifazat. Că merge sau nu... te duci cu voltmetrul, chemi un electrician să măsoare bucle de defect, împământări (că tot zicea cineva de împământare naturală). Ai mei au trifazat, dar asta nu înseamnă că nu se oprește invertorul de panouri solare o dată pe săptămână pentru că una din faze scade sub 195V (și așa sunt normele, invertorul trebuie să se oprească automat). Am jonglat ceva cu fazele astfel încât să nu contribuie și ei la problemă, că electrica distribuție n-are chef de echilibrat faze and stuff.

Se mai plâng unii că i-a țepuit cu diverse posibilul dezvoltator, pare la noroc.
 
exista curent 220 si probabil se poate trage trifazat (ca doar n-o sa conecteze toate casele pe aceeasi faza),
Ei nu ... intreaba-i pe vecinii mei. Cand cadea curentul in tot cartierul pe una din faze si eu mai aveam 2 functionale, ghici cum erau conectate.
 
Indiferent ce cumperi să fi pregătit să înveți sa faci instalații electrice, sanitare, de gaze, zidărie, finisaje interioare, mobilă etc. Doreii autohtoni au doar două calități: mulți și proști. Și prima nu e mereu valabilă.
 
Ala e un ghetou. E in camp, dar strada are 5 metri latime la sute de case copy-paste, puse des, fara nici un fel de scoli, restaurante (da, am vazut crasma din sat) sau spatii comerciale. Se fac si in alte parti, cartiere-dormitor dar la casa, nu la bloc ca in Militari in Bucuresti. Oribilitati urbanistice platite cu bani multi de fraieri.
Ce sa zic, omul are dreptate. Treci peste, iti faci un bine, altfel vei descoperi neajunsurile pe propria piele si te va afecta rau de tot, atat financiar cat si personal.
 
Si alternativa recomandata de voi care e? Sa stau cu chirie in diverse apartamente restul vietii?
Nu, sa-mi fac singur casa este exclus.
 
Si alternativa recomandata de voi care e? Sa stau cu chirie in diverse apartamente restul vietii?
Nu, sa-mi fac singur casa este exclus.
Acum poți alege. Evident poți sta în chirie restul vieții sau să cumperi o casă "la roșu" care este echivalentul cu a-ți cumpăra o mașină la preț umflat cu opționale care nu mereu fac tot ce scrie pe cutie - dar este comod și nu trebuie să depui prea mult efort - dar trebuie să accepți că unele lucruri pot fi nașpa și că dezvoltatorii vor profiturii de multe sute la sută, deci caveat emptor. Sau să-ți faci tu casa la cost și să știi că va ține până mori și va rămâne și la copiii tăi după ce ești țărână. Cam atât :smile:
 
Si alternativa recomandata de voi care e? Sa stau cu chirie in diverse apartamente restul vietii?
Nu, sa-mi fac singur casa este exclus.
Ar fi câteva opțiuni:

1. Da
Ai o flexibilitate pe care o proprietate personală nu o are. Dacă am urmărit bine, te-ai mutat în urmă cu câțiva ani; o astfel de mișcare devine mult mai grea în cazul în care ai o proprietate (costuri de vânzare, costuri de cumpărare, timp pierdut, atașament)
Ca variațiune ai putea să alegi să stai în diverse case, nu diverse apartamente :biggrin:

2. Cumpără un apartament.
Vei avea aceleași întrebari ca la o casă, și te vei lovi de aceleași probleme, însă în caz de probleme o parte din costurile de reparații și întreținere se vor împărți la mai mulți locatari.
Poate un apartament cu o terasă generoasă și/sau curte, în stilul ăsta.

3. Cumpără o casă deja construită/locuită.
Dacă gasești un consultant care să știe la ce să se uite, probabil că poți să identici problemele mari (podea rece iarna, igrasie, găuri în acoperiș), sunt mai greu de ascuns într-o casă locuită.
 
Si alternativa recomandata de voi care e? Sa stau cu chirie in diverse apartamente restul vietii?
Nu, sa-mi fac singur casa este exclus.
Rezumat la ce spun oamenii mai sus: o casa e o investitie zdravana, si daca nu e facuta cum trebuie inseamna ca va trebui sa investesti si mai mult decat ar fi fost aparent.
De asemenea, la o casa sunt multe de facut chiar si daca o cumperi gata si bine facuta, deci e o schimbare zdravana fata de un apartament.
De aici decizia iti apartine, acum stii mai multe,
 
Ar fi câteva opțiuni:

1. Da
Ai o flexibilitate pe care o proprietate personală nu o are. Dacă am urmărit bine, te-ai mutat în urmă cu câțiva ani; o astfel de mișcare devine mult mai grea în cazul în care ai o proprietate (costuri de vânzare, costuri de cumpărare, timp pierdut, atașament)
Ca variațiune ai putea să alegi să stai în diverse case, nu diverse apartamente :biggrin:

2. Cumpără un apartament.
Vei avea aceleași întrebari ca la o casă, și te vei lovi de aceleași probleme, însă în caz de probleme o parte din costurile de reparații și întreținere se vor împărți la mai mulți locatari.
Poate un apartament cu o terasă generoasă și/sau curte, în stilul ăsta.

3. Cumpără o casă deja construită/locuită.
Dacă gasești un consultant care să știe la ce să se uite, probabil că poți să identici problemele mari (podea rece iarna, igrasie, găuri în acoperiș), sunt mai greu de ascuns într-o casă locuită.
4. Găsești pe cineva cu casă gata construită, maximum efficiency :biggrin:
 
Dacă am urmărit bine, te-ai mutat în urmă cu câțiva ani;
Pai stiu eu vreo 4 orase, deci a fost mutat serial din cand in cand.

Apartament de lux cu curte de 62 mp si parcare comuna cu inca 20? Nu e nimic de lux, in afara de pret, tot un soi de ghetou.

Stiu cativa oameni care au facut miscari mai radicale: s-au mutat in case construite, dar relativ izolate, cu 1-2000 mp de curte si peste 100 mp util. Sau, in functie de zona, peste 10,000 mp de curte si aproape 150 mp util, cum avea taica-meu ceva mai in nord.
 
Back
Top