Vreau boxe amplificate - deci pentru PC. Care sunt alea?

Hm, condensatorii sunt animale ciudate si isi pot schimba proprietatile din diferite motive. Cele din boxe in general de la caldura, dar pot fi si defecte de fabricatie si alte minuni.
Despre uleiul de sarpe nu am nimic de zis, dar si cablurile d.p.d.v. tehnic pot influenta oarecum, fie ca nu pot duce un curent decent, fie ca adauga impedanta/capacitate ... dar astea nu sunt usor auzibile pentru urechi neantrenate.
 
Cablurile pot influenta sunetul, eu inca detin 2 cabluri interconect diferite (ambele de calitate) pe care le pot diferentia intr-un blind test fara nicio problema. Dar se pot roda? Ca asta era partea care ma deranja la stomac, ca sa zic asa.

Iar condensatorii, zic unii ca se rodeaza. Adica iei amplificatorul sau boxele, il dai sa cante si dupa cateva sute de ore suna diferit din cauza condensatorilor. Sigur ca condensatorii se vor schimba in timp, diferenta se poate si masura, dar intr-un timp mult mai lung, gen ani de zile?
 
Cablul in sine nu se schimba, dar i se poate schimba pozitia sau ceva din jur si sa il influenteze.
Condensatorii au o schimbare relativ mare la inceput si apoi foarte lina in timp. Depinde de exemplar, tolerante, de tip (electrolitici, film, mica,etc).
 
Scuze de intarziere, dar vine si raspunsul.
Da, materialele isi schimba proprietatile in timp. Cele care isi schimba proprietatile foarte putin costa sume uriase si cu siguranta nu sunt folosite in aparate de consum, chiar daca ele sunt relativ scumpe.
In functie de tipul de condensator au un anume fel de degradare in timp, care le influenteaza proprietatile diferit. Degradarea are diferite motive: oxidare, ciicluri de incalzire racire (sa nu uitam, curentul care trece prin ei, chiar daca este alternativ produce o incalzire interna), unii sunt sensibili la socuri mecanice, unele plastice se degradeaza de la UV (asta nu prea e cazul in boxe ca sunt ascunsi in cutie), etc.
Cat de auzibila e diferenta, asta e comentabil. Opinia mea este ca proprietarul este cel care va auzi cel mai putin pentru ca degradarea in timp nu este brusca, si urechea nu sesizeaza diferente foarte mici care se tot aduna in timp.
Sa nu uitam ca intr-o boxa condensatorii nu sunt singura componenta si de fapt majoritatea uzurii este in partile mecanice in miscare, care uzura de data asta are o curba logaritmica, sau "rodaj".
 
Am avut cateva zile la firma un SMSL AD13 si as putea trai cu el in casa, ca sa zic asa.
Am un SMSL DA-9 pe birou acum. E ceva dubios la mijloc, inca nu ii dau de capat:

- calculator - DAC - alt amplificator - boxe - se aude foarte bine, zero probleme. Am incercat cu 4 amplificatoare "normale", 2x Onkio, 1x Yamaha, 1x Sony.
- calculator - DAC - SMSL DA-9 - boxe - cand cuplez amplificatorul la DAC se aude un zgomot de fond care variaza cu volumul din amplificator. Pe la 40% din e greu sesizabil, de pe la 50% incolo e destul de suparator, e un fâșâit constant gen white noise
- calculator - audio onboard - SMSL DA-9 - boxe - un zgomot de fond mult mai redus, greu de sesizat la 50%, dar care se accentueaza la apasari de tasta, miscare de mouse etc (audio onboard Realtek, fara pretentii). Sunetul e prost, ca asa scoate placa onboard, insuportabil de prost.

Problema e zgomotul de fond cand e cuplat la DAC. Cu nici un alt amplificator nu am patit asta, daca am alimentarea pe dos bazaie puternic, dar se rezolva instant si complet inversand stecherul in priza. Toate sunt alimentate din aceeasi priza pe aceeasi faza.

Pentru un amplificator atat de mic ca volum pare ok, nu are puterea de pe eticheta nici pe departe: parca zice 2x90W in 4 Ohm, amplificatoarele celelalte intre 2x80 si 2x100 se aud mult, mult mai puternic pe aceleasi boxe. Sunetul e altfel decent, daca nu ar avea zgomotul de fond. Ce sa fie?
 
Ecranare proastă. Poți încerca ceva cabluri cu heavy shielding poate se îmbunătățește situația. Aș pune amplificatorul în ceva cutie împachetată cu folie de aluminiu ca test dacă mai face cu aceleași cabluri.
 
Sursa de alimentare zgomotoasa. Ecranarea va face sa nu influenteze ceva din exterior, nu scapi de zgomot.
Insasi clasa de functionare D este zgomotoasa de principiu.
 
Sursa amplificatorului? E interna, se alimenteaza direct din priza cu un cablu ca cel de PC.

Zgomotul nu exista daca nu e cuplat DAC-ul pe intrarea amplificatorului, e perfect tacut.
 
Actualizare, ca nu pot edita mai sus:
- pe intrarea de Bluetooth nu are nici un fel de zgomot de fond. Calitatea pe BT e sesizabil mai proasta si oricum nu e o solutie, dar macar am verificat
- cu alte 2 cabluri de legatura intre DAC si amplificator, inclusiv din alea cu ferite, face fix la fel

Verificat din nou cu alt amplificator (Yamaha, ca e singurul la indemana): la volum mare (+16dB) se aude si acolo un zgomot de fond, la volum normal (-10dB) nu se aude nimic. Volumul la care pe asta mic nu face zgomot e mult mai mic, trebuie sa dau aproape de maxim in Windows ca sa se auda la fel de tare ca pe Yamaha la 30/100 in Windows si asta inca e ceva foarte subiectiv, ca se aude cam la fel de tare, dar pe Yamaha sunetul e mai puternic, pe SMLS e tare dar anemic .

Ii mai dau o zi si ori ma obisnuiesc, ori il returnez. Vad ca nu are nici buton de power off, trebuie scos din priza ca sa il opresc, e cam aiurea.
 
Last edited:
Un nene pe ASR

Just received my DA9 today and wanted to make an account to inquire about a slight issue I am facing. It seems my DA9 has a noise problem. However unlike most people here, its coming from the amp itself, and the frequency of the noise varies with screen brightness of all things...

At max brightness it is high pitched, and as the brightness is lowered, as does the pitch of the electrical noise. It only goes away if the amplifier is turned off completely.

It does not seem to be noise coming from the power supply, as even while plugged in and turned off, the unit makes no noise.

Any tips? I might just leave it on for a while and see if the noise takes care of itself.

EDIT: Upon further investigation it also seems to have the dreaded RCA noise as well.

Ce-am bolduit induce ideea că nu e tocma' o problemă izolată.
Are thread de 65 pagini pe ASR dacă te plictisești. :smile:

 
Modelul de l-am avut eu avea sursa externa (cam la fel de mare ca el) si l-am folosit doar cuplat la PC prin USB. Nu avea un zgomot de fond sesizabil dar nu am testat peste volum mediu, poate la maxim se auzea ceva.
 
Modelul de l-am avut eu avea sursa externa (cam la fel de mare ca el) si l-am folosit doar cuplat la PC prin USB. Nu avea un zgomot de fond sesizabil dar nu am testat peste volum mediu, poate la maxim se auzea ceva.
Păi probabil ce ai avut tu nu era SMSL DA9 care este doar amplificator și nu are intrări USB?

AdrianB1 eu tot aș încerca să bag drăcia într-o cutie ecranată cu folie de aluminiu, for science. Dacă nu se modifică acel zgomot de fond la volum mediu probabil este cam lămâie agregatul sau poți să-l folosești și la prins bulgarii :biggrin:
 
However unlike most people here, its coming from the amp itself, and the frequency of the noise varies with screen brightness of all things...

At max brightness it is high pitched, and as the brightness is lowered, as does the pitch of the electrical noise. It only goes away if the amplifier is turned off completely.



Despre ce brightness vorbesc acolo? Despre ecranul lui propriu? Astea au luminozitatea controlata prin PWM, care e in sine zgomotos si mai da si zgomot inapoi spre sursa de alimentare.
 
Despre ce brightness vorbesc acolo? Despre ecranul lui propriu? Astea au luminozitatea controlata prin PWM, care e in sine zgomotos si mai da si zgomot inapoi spre sursa de alimentare.
Eu cred că se referă la luminozitatea monitorului, nu a ecranului amplificatorului :biggrin:
:floricele:
 
Păi probabil ce ai avut tu nu era SMSL DA9 care este doar amplificator și nu are intrări USB?

Am spus mai devreme ca am avut SMSL AD13. A fost cumparat de un coleg de la firma si tinut pe la firma cateva zile. Am folosit cablul USB din cutie sa-l cuplez la PC si l-am ascultat pe vechile mele boxe Jamo Alto Signature pe care le am de vreo 20 de ani si care au ajuns la munca de cativa ani. Ca idee, boxele au fost mentionate in primul post de pe topicul Hi-Fi pe computer deschis in 2004. :smile:
 
  • Wow
Reactions: Neo
Un mic update despre SMSL DA-9 in urma unor teste:
- cu aproape orice cablu RCA cuplat pe intrare, chiar daca celalalt capat e in aer, de pe la 25-30 volum in sus face zgomot de fond
- cu DAC-ul cuplat, zgomotul de fond e si mai puternic, pe la 45-47 incepe sa bazaie
- cu un singur cablu cu ferite (nu am altul) zgomotul de fond in gol (fara DAC cuplat) e mult mai redus
- cu cablul respectiv si DAC cuplat, zgomotul de fond e acelasi la volum 35 cat e cu alte cabluri la 25, iar bazaitul de la 45-47 nu mai apare

Nu stiu exact cum sa concluzionez situatia - e amplificatorul prea sensibil la ce intra in el, are ceva filtrare lipsa sau pur si simplu e un design prost. Pentru mine, cu cablul asta bun e suficient de bine, volumul normal e 25 si zgomotul de fond e imperceptibil. Nu prea am la indemana alte surse de semnal cu care sa testez, telefoanele moderne nu mai au iesire de 3.5mm iar cea din calculator e de calitate slaba, dar cand am testat cu acelasi cablu calculator vs DAC am descoperit ca e sensibil mai zgomotos cu DAC-ul. Inca nu sunt dispus sa schimb vechiul FIIO E10 cumparat cu mai putin de $100 pentru ca nu cred ca exista ceva pe piata cu un raport pret-performanta apropiat, poate dupa ce castig la Loterie si ma plictisesc prea tare o sa iau in considerare o extravaganta audiofila.
 
Atunci cauta prin cutia cu maimute orice poate contine ferite si pune-le pe cablu.
Sau chiar poti cheltui cativa lei pe asa ceva daca conteaza.
 
Back
Top