Vreau aragaz. Ce aragaz vreau?

Aaa, d-alea de le montează renelu' ca să nu furi curent? :hihi: Poate la următorul tablou, dacă m-oi decide să trec la Digi cu curentul. Încă sunt în expectativă.
 
Ăăăăăă, ce?!

O siguranță obișnuită decuplează circuitul atunci când curentul instantaneu depășește valoarea ei nominală. Asta se întâmplă în cazul unui scurtcircuit serios, și scopul este de a întrerupe curentul foarte mare (zeci de amperi) prin niște cabluri care au fost calibrate pentru niște limite mai mici (4-6 amperi pentru circuite de lumină, 10-16 amperi pentru prize) înainte de a produce un incendiu.

Dar pentru om este suficient un curent mult mai mic pentru a fi letal. Dacă-ți bagi degetul în priză poți muri electrocutat și totuși să nu sară siguranța. Pentru asta s-a inventat siguranța diferențială, care compară cât curent intră pe fază și iese pe nul, în termeni simpli. Într-un circuit fără pierderi, cei doi curenți vor fi egali. Dacă apare totuși o diferență, înseamnă că pe undeva pierzi energie, și atunci siguranța sare. Poți avea siguranță diferențială care sare la pierderi peste 30 miliamperi, sau chiar mai puțin - adică curentul care ar trece printr-o persoană care atinge un aparat electrocasnic neîmpământat cu un defect electric, și ar fi posibil periculos pentru om, nu pentru instalația electrică. E vreo 100 de lei o siguranță de-asta modulară.

Nuș' care sunt zvonurile urbane legate de diferențial și furt. Siguranța diferențială o montezi ca siguranță generală pentru tot panoul, fiind alimentată direct de la contor, sau specific pentru anumite circuite (cum ar fi cel din baie unde umiditatea poate facilita o electrocutare). Dar fiind după contor, nu văd cum poți fura curent pe un circuit monofazic tipic pentru o casă/apartament.
 
RCD-urile sau diferentialele in exprimarea unora au ca rol protectia oamenilor. Sunt o cerinta in regulile noi de implementare a circuitelor electrice, pentru ca furnizorul de energie nu are dreptul sa intervina in instalatia dinauntrul cladirii sau apartamentului.
Chiar si daca va abonati la alt furnizor de energie electrica, transportul ei este asigurat tot de Enel sau Electrica sau altcineva cu care aveti contract si contorul este tot in responsabiltiatea lor, impreuna cu pedepsele si verificarile. Acel contract acopera strict costul furnizarii energie, din care se plateste un comision catre transportator de catre cel cu care aveti contract, transparent pentru consumator.
 
Cum furai curent acum multi ani? Simplu: tragi un fir de la faza si altul de la calorifer / impamantare. In acest fel circuitul nu se mai inchide prin nul. La unele contoare vechi functiona (nu marcau consumul). Dar slabe sanse in zilele noastre.
 
Contoarele au evoluat, acum marcheaza tot si probabil ca si memoreaza tentativa de furt. Panoul electric si-l monteaza proprietarul, n-are treaba Enel. Eu zic ca sigurantele alea sunt montate strict din considerente de electrosecuritate.
 
După ce ieri am "pozat" cablul, azi dimineață a venit electricianu'. Cum își uitase ochelarii, pe principiul ajută-te singur, m-a supervizat la branșarea cablului în tablou.
Amu având curent, musai trebuia și încercat cuptorul. Aveam doi pui grill abia cumpărați de la Kaufland și am decis că unul din ei va face saftea cuptorului. În 45 de minute totul a fost gata, ba chiar mai mult decât atât: am obținut o crustă perfectă atât la pui, cât și la cartofi, folosind parțial rumenirea (una dintre funcții). Cred că la cuptorul pe gaz niciodată soția n-a scos pui de la gătit mai devreme de 2 ore. Și nici crustă așa crocantă n-a obținut-o vreodată.
Pare că electricul e o evoluție serioasă față de gaz. Me happy with this choice! :majoreta:

PS: mâine, pizza.
 

Attachments

  • IMG_20170304_151847.jpg
    IMG_20170304_151847.jpg
    93 KB · Views: 19
  • IMG_20170304_154708.jpg
    IMG_20170304_154708.jpg
    141.3 KB · Views: 17
Last edited:
Prima folosire a cuptorului se face întotdeauna în gol, fără mâncare în el, ca să se coacă vopseaua și să iasă ultimele urme de uleiuri industriale. Apoi se spală bine și se folosește. Acuma ne zici tu dacă puiul ăla a avut o ușoară aromă de cutie de viteze :biggrin:
 
Nț, a fost perfect. A mirosit nițeluș (la pornire) în bucătărie (culmea) a cablu încins, dar nimic altceva. Puiul a fost perfect, la fel și cartofii. :wink:

Azi făcui și pizza. Am uitat să o pozez. :biggrin:
Iese coaptă foarte uniform... și crocantă. La gaz, mijlocul (locul de întâlnire al aluatului cu garnitura) rămânea moale aproape mereu. În 20 minute a fost gata.
Abia aștept o varză călită, că niciodată nevesti-mii nu-i ieșea crusta pe gaz.
 
Păi, de-aia pun ăia siguranţele alea.
Contoarele moderne au traductori bazati pe efect Hall sau transformator de curent pe faza. Nu-l pacalesti cu metoda veche.
RCD-urile sunt cerute de normele in vigoare in UE si la noi, nici o legatura cu contoarele.
 
Al meu area curatare AquaClean bla bla bla. Tot frecatul ramane de baza... sau poate trebuie dupa fiecare friptura sa bagi tava cu apa si sa ii dai programul special.
 
Tablele alea catalitice chiar se curata singure. Fara apa. Nici n-ai cum sa le speli ca arata ca glaspapirul. :smile:
 
Back
Top