Vizor digital pentru usa

Ok. A aparut un upgrade legislativ si un ghid pentru cei care vor sa instaleze sisteme de supraveghere video spatii comune. E la Miahi pe FTP. Eu nu pot sa-l atasez ca are vreo 1.5MB. Poate il lipeste Miahi aici, pe forum.

Inca nu l-am citit, dar orice comentarii pe marginea lui sunt binevenite (imi usureaza munca). :)
 
L-am făcut mai mic și atașat (cred că jumate din pdf era sigla din dreapta).

Frunzărit, zice că asociația devine procesator de date, că DVR-ul trebuie să fie în altă parte decât într-un apartament, și că trebuie logat accesul la date, că trebuie să pui panouri de atenționare, că ai voie să te uiți la înregistrări doar dacă primești reclamații and stuff. Bineînțeles, e tot ambiguu (ex: undeva scrie că "; "În niciun caz nu este admisă instalarea lor într-unul dintre apartamentele proprietarilor din asociație", în altă parte "Trebuie evitată instalarea echipamentului de stocare a imaginilor (DVR-ul) și a monitorului în locuința unuia dintre membrii asociației de proprietari")
 

Attachments

Last edited:
Daca ai vizor digital care nu inregistraza, ci doar afiseaza, nu ai treaba cu legile. Nu scrie nicaieri ca vizorul poate fi doar optic. Pentru inregistrari cam au dreptate in ceea ce scriu acolo.
 
DVR-urile moderne jurnalizează toate acțiunile - fiecare logon de user, fiecare vizualizare de fișier, fiecare incident (oprire semnal, pierdere a conexiunii la net, defect de disc etc.). Un punct rezolvat.

Instalarea nu într-un apartament - ok, dulap metalic de echipamente cu cheie montat pe tavan undeva, sau într-o uscătorie la ultimul etaj (care de multe ori a fost convertită în spațiu pentru administrație oricum, cu birou și dulap de documente și alte cele). Deci nu e în apartament, chiar dacă îl legi în rețeaua locală a administratorului. Check :D

Semne de atenționare, foarte bine. Cum, de altfel, e la fel o idee bună să pui anunțuri de „proprietate privată” la intrarea în casa scării, să nu zică cineva când îl dai afară luat de guler că n-a știut că nu e acces liber publicului. Sau anunț de „ore de liniște”, telefoane de contact de urgență (și lista finită și bine definită a lucrurilor care constituie urgență), etc.

Procesator de date cu caracter personal - trebuie să notifici ANSPDCP (merge doar cu IE și Firefox, imbecilii) și să afișezi numărul de înregistrare undeva la avizier.
 
Spre linistea ta, aboslut NIMENI nu doreste sa fie persoana (juridica sau fizica) desemnata sa acceseze inregistrarile, la nevoie. De asemenea firma acreditata care iti instaleaza sistemul NU vrea sa traga ea instalatia electrica fiindca nu vrea complicatii. Deci cauti firma agreata / certificata ENEL sa-ti faca lucrarea. Asta iti cere intai documentatia tehnica a blocului pentru a face proiectul. Proiect care costa. Si merge la avizare la ENEL. Iar costa. Si tot asa... Been there, done that.

Concluzie: filmez eu ce ma intereseaza pe mine si atat. Chiar daca filmez spargere la apartamentul de langa mine... mucles. :)
 
Situatie pur teoretica, dar daca vine individul si-ti baga epoxi in incuietoare, il inregistrezi pe vizor, ce faci cu inregistrarea? Doar daca-i prost si recunoaste la politie ca el e i se poate intampla ceva, altfel ramane doar metoda clasica si mai putin legala de ologire temporara fiindca inregistrarea ta nu e legala si nu te poti folosi de ea.
 
E mai complicat, depinde si de pregatirea juridica a respectivului. Politia il cheama si il pune sa dea o declaratie ca nu a fost el, atragandu-i atentia ca partea vatamata (adica eu) detine probe care dovedesc contrariul si ca fals in declaratii = intra la penal. Cel mai probabil omul va recunoaste, va veni la intelegere pentru a plati despagubiri si probabil se va alege si cu o amenda. Daca se deschide actiune penala, lucrurile devin extrem de neplacute pentru el.
 
Back
Top