Marius, lungi posturi. Nu am mai citit atata istorie antica de cand eram copil

.
Este vorba de memory mapping (PCI reserved memory) si cele mai multe BIOS-uri nu au idee cum sa faca asta dincolo de 4GB. Asa ca o fac sub 4GB si iese ce iese. Ca sa nu mai spun ca vorbim de laptop deci mai e si memoria alocata IGP-ului. Stai sa vezi fericire cand pui o placa video cu 1GB de RAM pe un sistem care nu stie sa mapeze dincolo de 4GB.
La placile desktop mai noi ai optiunea asta in BIOS - beyond/below 4GB (daca vrei iti arat o poza mai incolo). La un laptop fat chance. Iar la
miahi probabil ca update-ul de BIOS a modificat ceva in acea PCI reserved memory si a economisit 0,3GB. Poate ultimul BIOS sa stie memory remapping altfel n-ai ce-i face. Valori "usuale" pentru memoria accesibila sunt de 2.93, 3, 3.25 sau 3.5GB din ce am intalnit eu.
Nu e in nici un caz treaba de drivere sau PAE, nu tine de data aparitiei ACPI sau de cei 640K ai lui Gates, etc. Daca nu crezi nu ai decat sa rescrii istoria. Sau pot sa iti fac o demonstractie practica activand si dezactivand memory remapping pe sistemul meu in paralel cu ce afiseaza apoi Windos-ul. Si pot sa ma joc la valoarea aia de usable memory daca ma joc la memoria alocata placii integrate: mai aloc 128MB placii onboard, mai dispar 256MB din usable memory (adica cea rezervata pentru IGP plus cea reserved care o oglindeste).
Inainte nu vedeai problema pentru ca aveai sisteme cu 2GB de RAM si chiar daca erai smecher cu placa video de 1GB tot nu observai pentru ca inca ai fi avut 2,5-3GB pe care Windowsul ar fi putut sa-i foloseasca. Dar daca incerci acum sa pui pe un sistem mai vechi, care nu stie remapping beyond 4GB, 4GB de RAM si un SLI de placi cu cat mai mult RAM o sa gasesti experimentul destul de concludent. Si nu cred ca e vreo metoda sa manaresti driverul atat timp cat memoria aia e rezervata.