Vind HDD 80GB, Toshiba, SATA, 2.5''

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,258
Off-topic: himem.sys, emm386.exe, 2Unlimited și Voltron, ce amintiri din tinerețe...
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,871
ACPI nu este componenta a BIOS-ului fiindca nu este cod executabil, nu este citit sau utilizat de codul BIOS-ului si nu e deloc Basic. BIOS=Basic Input Output System.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Cum vrei tu. Nu e BIOS (Basic xxx) pentru ca e ACPI (Advanced xxx) - e chiar un pic funny, nu? Nici EFI nu e un BIOS, dar joaca acelasi rol in alt mod, iar limitarile si utilizarea memoriei raman indiferent de denumiri, grupari si clasificari.
 

Xllerator

Colţ Alb
Joined
Oct 11, 2003
Messages
793
Una peste alta, am incercat la service si doua module identice de Kingmax (noi) si tot nu merge.
Acasa, am vazut o posibila solutie pe un forum: un update de BIOS modificat, care impingea limita pe la 3 GB si ceva. Daca ar fi mers, as fi pastrat memoria (am nevoie disperata de RAM, lucrez cu Illustrator si Photoshop), dar topicul era mai vechi si URL-ul de download nu mai functioneaza.
Asa ca am convenit sa dau memoria inapoi si sa iau un mouse d-asta.

Pe viitor, sint dispus sa cumpar din nou cei 2GB, chiar daca ii vede macar ca ca 1,2 sau 1,5, sa zicem. Dar nu ca 1GB. Si sa cumpar doar 1GB nu vreau, am deja un modul de 512MB in loc, pot cauta unul de 1GB SH, se gaseste mai usor usor.
N-as vrea sa renunt definitiv la upgrade-ul de memorie, dar nu cred sa existe alta solutie in afara de hackuit BIOS. Si nici acolo nu ma pricep. :frown:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,951
Hacking BIOS = nono. Am încercat asta pe un Acer Travelmate, era să se lase cu fum, noroc că am văzut ce voltaj vroia să dea în procesor (2.2V :biggrin:).

Sincer mai degrabă schimbi lappie dacă lucri cu chestiile ălea, eu nici cu 8GB nu mă descurc prea ok, am pățit-o de 2 ori să-mi crape PS cu eroare insufficient RAM :mda:
 

Xllerator

Colţ Alb
Joined
Oct 11, 2003
Messages
793
Probabil ai setat ceva aiurea, nu cred ca-ti moare din cauza asta, mai ales la 8GB RAM (da, stiu, ai imagini mari, dar exista swap).
Hack-ul de BIOS doar refacea niste mapari, nu atinge nimic legat de voltaj. E "nono" pentru ca n-am timp si chef. :biggrin:
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Marius, lungi posturi. Nu am mai citit atata istorie antica de cand eram copil :biggrin:.

Este vorba de memory mapping (PCI reserved memory) si cele mai multe BIOS-uri nu au idee cum sa faca asta dincolo de 4GB. Asa ca o fac sub 4GB si iese ce iese. Ca sa nu mai spun ca vorbim de laptop deci mai e si memoria alocata IGP-ului. Stai sa vezi fericire cand pui o placa video cu 1GB de RAM pe un sistem care nu stie sa mapeze dincolo de 4GB.

La placile desktop mai noi ai optiunea asta in BIOS - beyond/below 4GB (daca vrei iti arat o poza mai incolo). La un laptop fat chance. Iar la miahi probabil ca update-ul de BIOS a modificat ceva in acea PCI reserved memory si a economisit 0,3GB. Poate ultimul BIOS sa stie memory remapping altfel n-ai ce-i face. Valori "usuale" pentru memoria accesibila sunt de 2.93, 3, 3.25 sau 3.5GB din ce am intalnit eu.

Nu e in nici un caz treaba de drivere sau PAE, nu tine de data aparitiei ACPI sau de cei 640K ai lui Gates, etc. Daca nu crezi nu ai decat sa rescrii istoria. Sau pot sa iti fac o demonstractie practica activand si dezactivand memory remapping pe sistemul meu in paralel cu ce afiseaza apoi Windos-ul. Si pot sa ma joc la valoarea aia de usable memory daca ma joc la memoria alocata placii integrate: mai aloc 128MB placii onboard, mai dispar 256MB din usable memory (adica cea rezervata pentru IGP plus cea reserved care o oglindeste).

Inainte nu vedeai problema pentru ca aveai sisteme cu 2GB de RAM si chiar daca erai smecher cu placa video de 1GB tot nu observai pentru ca inca ai fi avut 2,5-3GB pe care Windowsul ar fi putut sa-i foloseasca. Dar daca incerci acum sa pui pe un sistem mai vechi, care nu stie remapping beyond 4GB, 4GB de RAM si un SLI de placi cu cat mai mult RAM o sa gasesti experimentul destul de concludent. Si nu cred ca e vreo metoda sa manaresti driverul atat timp cat memoria aia e rezervata.
 

Xllerator

Colţ Alb
Joined
Oct 11, 2003
Messages
793
Adica nu prea se poate... Anyway, multam tuturor pentru info.
Deci, cine doreste HDD-ul din titlu? Sau un SODIMM de 512MB? :biggrin:
 
Top Bottom