Ventilator

ipman

Membru Senior
Am nevoie de un ventilator (de baie). Cu ceva antiretur (jaluzele sau clapeta) si cu senzor de umiditate.
As vrea ceva de o calitate decenta, si un design decent pentru diametrul de 150mm(a se citi nevasta arhitecta, gaura in perete exista).
Cum sa o scot la cap?
 
Al meu l-am luat în primul rând după debitul de aer, fiindcă baie fără geam. Desigur, potrivit și ca dimensiuni :biggrin: N-are senzor de umiditate, se pornește odată cu becul (așa e conectat), are jaluzele care se deschid cam după un minut de la pornire. Marca „Vents”, whatever that is. A fost ok la preț, n-a dat probleme până acum, am putut demonta jaluzelele pentru a le curăța. Avea și variantă cu întrerupător, sau cu timer (mai merge ț minute după ce stingi becul, dar asta înseamnă wiring separat pentru alimentare și pentru bec).
 
Acum am unul care are senzor de umiditate si timer si care isi da straduinta, nu zic.
Dar senzorul e facut la marele misto, porneste si se opreste repetat in jurul punctului de detectie si bonus cosul in care evacueaza are un tiraj zdravan si raceste toata baia cand nu merge ventilatorul.
 
Am luat din Hornbach niste ventilatoare de baie; aveau vreo 3 dimensiuni pe raft, 100-110 si 125, parca, dar parca aveau si reductii diverse daca nu au ventilator de 150 (si se poate intreba oricum). Erau vreo 3 modele, de la cel chior la cel cu temporizator (cam vag) la cel cu detector de umiditate. Eu am luat cu temporizator ca tot aveam cablu tras separat, doar ca reglajul temporizatorului e un potentiometru care nu are nici un fel de marcaje, l-am nimerit la o pozitie in care merge vreo 3 minute si nu m-am mai chinuit sa il mai reglez dupa aceea.
 
Eu țin ventilatorul tot timpul pornit. Am schimbat vreo ventilatoare la baie ("de baie", sub 200 de lei), după câteva luni începeau să huruie, le mai curățam, le mai ungeam, mai mergeau un pic... până m-am săturat și acum ~3 ani am luat un Noctua industrial de 140mm; arată nasol, dar merge non-stop de atunci și fără zgomot.
 
Vents am si eu. E made in Ucraina. Al meu e cu senzor de umiditate si jaluzele. Daca iti iei din asta am niste recomandari:
- Daca gasesti, ia unul care sa aiba si intrerupator cu snur (din ala de tragi de el si porneste).
- Are fir pentru intrerupator de pornire fortata (independent de senzor). Daca planuiesti sa pui un singur intrerupator, pune-l pe firul de alimentare, nu pe firul asta. Vei avea mai multa nevoie sa il opresti decat sa il pornesti. Recomandat ar fi doua intrerupatoare sau varianta snur. Daca legi la becul din baie va porni ori de cate ori aprinzi lumina. Total gresit.
- Reglajele pentru timp si umiditate sunt sub carcasa. Varianta 1: dai gauri in carcasa in dreptul lor; Varianta 2: pilesti clemele in care se prinde carcasa pe latura cu surubul. Daca nu faci una din astea doua, vei avea mari dificultati in a scoate capacul sa ajungi la potentiometre.
- Scoate foarte mult aer afara. Daca ai aerisire altundeva in casa (gen bucatarie, gaura aia obligatorie pentru centrala termica) o sa iti intre viscol cu ninsoare pe acolo cand porneste ventilatorul. Daca n-ai, o sa auzi cum vuieste in gol si n-o sa dea umezeala afara.

Are 1.5 ani de functionare si nu huruie. Porneste zilnic cand fac dus dimineata si merge vreo 10 min.
 
Am schimbat doua ventilatoare d'alea de IPEE Electroarges in 37 de ani. D'alea de perete, cu gaura de 22cm. Al treilea va fi identic cu primele doua, cand o sa crape cel care lucreaza in prezent. :approve:
Recunosc insa ca fereastra de la baie e ceva iesit din comun si mi-a permis sa montez asa ceva.
 
Exista toata cablaraia necesara tuturor combinatiilor trasa langa intrerupatorul de lumina. Ventilatorul actual este alimentat independent de circuitul de iluminare, deci nu sunt griji pe partea asta.
Caut doar unul care sa aiba o carcasa placuta, sa aiba o fiabilitate buna si sa nu faca probleme mecanismul de inchidere. Ventileaza aerul intr-o aerisire dedicata de tip horn, nu intra nimic de genul ploaie sau zapada.
 
Era vorba de locul pe unde INTRA aerul pe care ventilatorul il va da afara. Banuiesc ca e suficient de logic ca daca vrei sa scoti aer afara, trebuie sa si intre aer pe undeva, nu?
Jaluzele se deschid si se inchid cu cateva secunde intarziere fata de motor. La mine nu s-a nimerit nici un gandac suficient de rapid care sa intre dupa ce s-a oprit ventilatorul dar inainte sa se inchida jaluzelele.
 
Acei gandacei (nu sunt de bucatarie) intra prin cos/horn si apoi prin spatele ventilatorului catre baie.
Ce-i drept nu vad cum ar face fata un gandacel asa de mic fluxului de aer produs de ventilatorul in functiune, dar cine stie ... o fi vreunul iute de picior.
 
Back
Top