Ventilatoare

Pentru ca tu nu auzi "fluxul de aer". Auzi cum trece aerul peste palele ventilatorului, auzi cum trece peste picioarele alea care unesc rama ventulatorului de centrul lui. Aici intervine designul ingenios, care poate sa genereze airflow mare, fara sa scoata sunete mai evidente :wink:.

Si e o diferenta mare intre faptul ca auzi un ventilator la 19dB si faptul ca poti sa faci diferenta intre acesta si un altul la 20dB. Eu pot sa fac pariu ca daca ai asculta doua ventilatoare la 19dB respectiv 20dB, in cel mai bun caz ti-ai da seama de diferenta daca ai tine unul la o ureche si unul la cealalta. Fiind scara logaritmica, diferenta e cu atat mai mica cu cat valorile sunt mai scazute. Si daca de la 50 la 51dB faci foarte usor diferenta, la 19dB nu se mai aplica.
 
Nu se mai aplică pentru că este uşor acoperit şi senzaţia este alta, matematic şi metrologic, există oarece diferenţă indeferent că acel 1db e peste 100 sau sub 20.

Şi mie mi-a provocat iniţial palpitaţie Noctua, chiar am crezut că e o chestie cu bling-bling dar se prea poate ca tocmai acel design să-i permită turaţii mai mare deci şi un CFM mai mare, în aceleaşi condiţii de zgomot.
 
Da hulubei, exista oarece diferenta, asa este. Dar din moment ce 20+20dB fac 23dB, iar 50+50dB fac 53 dB, se poate spune ca diferenta de 1dB de la 50 in sus e mult mai evidenta decat la 19-20dB.
Si daca tu imi spui ca poti sa faci deosebirea intre doua sunete, unul de 19 si unul de 20dB, mai ales cand nu le asculti simultan, atunci esti some kind of alien. :smile:

Aici cred ca faceti confuzie intre intensitatea sunetului si sensibilitatea fiecaruia la anumite frecvente. S-ar putea ca la aceeasi intensitate (in dB) unele sunete sa para mai deranjante ca altele. Nu sunt mai puternice. Si acelasi ventilator va face intr-o zi 19dB, in alta 20dB numai datorita densitatii aerului, de exemplu. :wink: Cand dati drumul la calculator va izbeste vreodata gandul "Bah, da e mai zgomotos ca ieri!"? :biggrin:
 
1. Ascultate în acelaşi timp e aiurea. Se face stereofonie şi nu realizezi prea bine.
2. E evident că importantă este frecvenţa, atenuarea intensităţii sunetului în funcţie de frecvenţă şi percepţia lui.
3. Des mă întreb.
 
"In short, Noctua did a very good job of finding a noise character that blends easily into the background." Asta-i.
E un zgomot de tonalitate mai joasă.
 
Pe vremuri stiu ca Delta facea ventilatoare de 120mm la viteze mai mari ca 1350RPM pt OC. Banuiesc ca inca le mai fac.
 
Acu' poate că ventilatoare de 12 cm şi 12 V s-or mai folosi şi prin alte locuri decît în calculatoare, care acele locuri necesită un flux de aer mai mare, fără să fie problemă de zgomot :smile:
 
Legat de problema de mai sus, deşi au trecut atâtea luni, la noi în ţată se găsesc Sunon de 120*120*38, în variante atât cu 5 pale, cât şi cu 7, cu până la 4200 RPM. Delta what? :hihi:

Ce ventilatoare silent se mai poartă în prezent? Am citit comparativu' de mai sus, dar: Scythe Gentle Typhoon şi Noctua P12 "e scumpe", Scythe Slipstream am de 3 ani şi ceva, nu mi se par foarte fiabile, Nexus Basic am înţeles că au probleme cu quality control. Now what?
 
Mai aveam eu cateva Papst 120 mm: 4412 F2GL prin pod, PM in caz ca te intereseaza, insa o sa dureze un pic pentru ca la mine in pod e mare debandada.
 
Mulţumesc pt. ofertă, dar cam mult 1600 RPM, fiind vorba de silent caut ceva pe la 1000 RPM, maxim 1200. Plus că vreau să cumpăr ceva din magazin, nu din "pod". Şi am avut Papst, nu mi-au plăcut. :tongue:
 
Aceeaşi întrebare ca şi acu' aproape doi ani. SlipStream nu-s fiabile, Nexus înţeleg că încă-s tot în oala rămasă. AC F12? Altceva? Numa' să le şi găsesc, AC-uri nici la importator nu-s. :mda:

La preţuri omeneşti, nu Gentle Typhoon-uri, DeepCool-uri (interesant ventilator, totuşi) sau Noctue. Inter-Tech? :rotf:
 
Vorbeste mai incet sa nu auda si slipstreamele mele, ca am 5 bucati - 3 in main PC (unul in sursa) si 2 pe secondary PC si toate merg perfect de minim 2 ani. In plus, toate au mers la viteze mici, inaintea lor am tot avut coolere care la viteze d-astea nici nu mai porneau dupa un timp, cand se murdareau/gripau, astea merg fix ca la inceput. Nu stiu ce inseamna fiabil, sa tina 10-20 de ani? Mie mi se par foarte bune. :biggrin:
 
Exact, să coste 5 lei şi să ţină 25 de ani. :tongue:

Io am SlipStream de vreo 5 ani. În 2010 când am trecut la P183 am luat unele noi, da' tot aud câte un câr-câr pe acolo. Dacă e să rămân la ele aş lua de 1200 RPM şi le controlează placa de bază, oricum alea de 800 ce le am pe Scythe Infinity stau tot pe la 500. Da' acum îmi tre' pt. carcasă, pe nou' prăjitor de pâine o să pun un TR de 14.
La ventilatoare de la AC tot visez io de când am avut AC Freezer, da' parcă-s stoc 0 de ani de zile, şi atunci în 2010 tot AC am vrut să iau. Şi de Nexus am tot auzit poveşti de la voi, am colegi la servici care-s mulţumiţi de ele. Mai am şi eu o bucată, da' e de prin 2005-2006, aşa că acum e cea mai gălăgioasă piesă din calculiciu' meu.
 
Last edited by a moderator:
Da, cele 2 Nexus cu palete albe pe care le-am avut eu au ajuns la gunoi dupa nici un an de zile, primul dupa numai 3 luni. Nu m-am mai obosit sa le duc la garantie ca nu vroiam altele in locul lor. Totusi au fost bune de ceva, am pastrat de la ele bucatile alea de cauciuc care tin loc de suruburi. :smile:
 
Am ceva Sunon de 120*120*38 cu 3100 RPM. Şi cu un telefon pot să fac rost cu 4200 RPM. Ne băgăm? :smile:

Şi de "şuruburi" de cauciuc tre' să fac rost, mai am câteva, dar sunt din 2007 şi s-au cam rigidizat. Plus că-s fragile, nu puţine am rupt când am mai montat ventilatoarele. Am găsit ceva în ofertă la TME, mă gândesc să le încerc. De curiozitate măcar.

http://www.tme.eu/ro/details/fmm-1/elemente-de-montaj/richco-plastic/
http://www.tme.eu/ro/details/fm-1/elemente-de-montaj/richco-plastic/

Plus că pe P183 sunt vreo două ventilatoare care nu le pot prinde "standard". Aşa că vreau să le separ de tablă cu aşa ceva: http://www.tme.eu/ro/details/fix-sf-200420/carcase-picioare/fixfasten/.


Apropo, ăştia de la TME au filtre de praf, 120*120 pe la 5-6 lei. Şi sunt fix acelaşi lucru cu alea Nexus de 15+ lei.
 
Slipstream am și eu șase de vreun an+ și nu arată semne de îmbătrânire. În opinia mea sunt fiabile :smile:
 
Am luat de test un GlideStream de 600rpm. Right, merge la 600... cu un noctua LNA :tongue:. Singurel, se duce pe la 760rpm. Adica mai degraba e de 800rpm. Auditiv, comparativ cu un Slipstream de 800, la acelaşi rpm e o idee mai bun (Slipstream-ul are ceva in plus, posibil din cauza că are vreun an jumate) dar asta la <50cm distanţă. Un avantaj ar fi pad-urile de cauciuc, îşi fac treaba perfect - nu ştiu cât sunt de fiabile în timp, mă refer la montări-demontări, că şurubăreşti metal în ele. E un cauciuc mai tare decât cel de la picioruşele Nexus, aprox ca cele Noctua. Pe de altă parte, nu le poţi folosi la alt fan. Are ceva sleeving, nu prea grozav.
Bottom line, preţul e egal cu Slipstream+picioruşe cauciuc. Singura chestie e rpm-ul, dacă ăsta e un caz izolat au ba.
O altă opţiune e GT@1850.
 
Back
Top