Ventilatoare

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Dacă tot scrie în titlu şi despre sisteme de răcire, cred că merge să facem un topic despre ventilatoare.

Deci, ce părere aveţi despre Scythe S-FLEX SFF21D? Specificaţiile corecte sunt:

S-FLEX SFF21D (800rpm)
120 x 120 x 25mm
800rpm Version: 33.5CFM / 8.7dBA / DC12V / 0.10A
S-FDB (Fluid Dynamic Bearing by SONY Corporation)

Cum funcţionează in cazul subvoltării? :confused:
 
8,7dBA e deja subsonic. Eu am 2 Nexus de 92mm rated 19dBA@12V şi nu le aud nici cu stetoscopul, darămite 8,7dBA...
Ori e măsurat puţin aiurea, ori ce să spun. Fluid Dynamic Bearing ăla elimină zgomotul de motor, true, dar mai ai zgomotul de airflow care depinde de locul şi tipul de montare, vibraţiile transmise carcasei ar trebui să fie zero tăiat în 14.

Sincer, eu mă abţin până nu aud unul :smile:

LE: în ceea ce priveşte subvoltarea, mă abţin. 800RPM@12V e deja puţin, e posibil nici să nu pornească la 5V. La 7V, tot ce e posibil, undeva pe la 400-500RPM, dar şi airflowul ar fi ca un vânt tras de o muscă :biggrin:
 
Ăăă, tocma' ce are je unul de vineri încoace. :biggrin:
Urechiometrul meu zice cam aşa: se aude fix la fel cu un Antec TriCool pe low şi ceva mai bine ca un Nexus la 12V.
Mai exact nu se aude niciun zgomot de motor, numa' fluxul de aer, dar dacă-ţi lipeşti efectiv urechea de el când e linişte completă în casă se aude un mic câr-câr acolo de la rulmenţii ăia scufundaţi în ulei.
Împinge rezonabil de bine aerul la 800 RPM.

Bottom line: cred că tot Nexus e tata lor. De pe la 9V în jos nu mai auzi nimic de la un Nexus şi mai faci şi o economie de fo' 13 lei. :wink:
 
ĂĂăăăă... la 900 RPM sună mai tare decât Nexus la 12V? :confused: Cred că îmi bag piciorul, trec pe apă pasivă.




... şi parcă era un ADDA ventilatorul. :mda:
 
Sincer eu nu mi-am dat seama ce puteti auzi de la un Antec Tricool non-DBB pus pe low (1200rpm, deci face si aer) montat in carcasa. Oi fi eu mai surd, dar cu sistemul bagat sub masa nu aud nici pe dracu, poate doar propriile-mi urechi tiuind...
 
Baga sistemul sub masa, cu fatza de masa si nu o sa-l mai auzi. :tongue: La ce grila te referi, ca nu mai stiu ce carcasa ai; la Antec-ul meu este o grila lejera, tip fagure, eu nu am observat nici o diferenta intre tinut in mana si montat in sistem. Oricum la mine, daca ma bag sub masa aud nitel Zalman-ul de pe placa video si HDD-ul Seagate, cand le-am oprit pe astea doua s-a facut liniste si sub masa - oricum din pozitia pe scaun este dead silent, il opresc seara la culcare si nu se schimba cu nimic sunetul in camera.

Bineinteles, e totusi posibil sa fi fost binecuvantat cu niste urechi mai putin sensibile. :biggrin:

P.S. Am senzatia ca la mine sunt putin sub setarea Low, ca sunt puse pe Med si date la 0% din fan controller; dar, chiar daca le dau pe la 30% tot nu le aud, peste jumate devin audibile iar la 100% deja suna a sistem silent dupa standardele oamenilor normali la cap. :biggrin:
 
E sub masă, dar într-adevăr nu am nimic care să mai absoarbă din sunet (faţă de masă, cuvertură, plapumă, etc :biggrin:).
Carcasa e fix identică cu a ta şi încă trăiesc cu impresia că acel grilaj tip fagure induce un pic de turbulenţe, chiar şi la 800 RPM.
Probabil că am o problemă, că toată lumea se uită câş la mine când îi întreb dacă aud f'un zgomot de la calculatorul meu. :biggrin:
 
Nu va luati dupa Cosmin ca e o galagie la el in zona de nu stiu cum doarme noaptea, ventilatorul e trecut oricum si prin fan-controller si in plus, fata aceea de masa zici ca e covor persan la cat de groasa este.
Bine, de principiu, toti cei din Bucuresti se pot bucura de cam acelasi zgomot ambiental.
 
hulubei, my friend, nu ai auzit camera cea noua, cand sunt usile la balcon inchise... crede-ma ca imi aud urechile tiuind, este chiar deranjant de liniste - evident, nu ma refer la ora 7 seara ci mai pe la miezul noptii. Din cauza linistii ascult muzica in surdina indiferent de ora, pana ma culc...
 
Mişto... În ce priveşte poziţia ventilatoarelor, la multe se schimbă tonalitatea în funcţie de poziţie. Unele la 180° (la plăci video) bâzâie... N-am reţinut în ce poziţie le testează pe SPCR...
Încă un lucru care mi-a rămas neclar: lubrifiantele folosite sunt diferite la sleeve şi la ball-bearing? Care ar fi caracteristicile recomandate pentru fiecare?
 
E logic: la Nexus pus la 7V se aude numai fluxul de aer, dar după cum arată Noctua, nici nu vreau să mă gândesc ce CFM (nu) are. :goofy:



LATER EDIT: Now, WTF?

Nexus:
7V | <19 dBA@1m | 680 RPM | 27 CFM | 0.62W
Noctua:
7V | ~20 dBA@1m | 840 RPM | 42 CFM | 0.79W
Cum adică spun că Noctua e mai silent? Aiurea. :hmm:
 
Poate la 12V, sau raportat la airflow... :rolleyes:
Oricum, practic, intre 19 si 20dB diferenta e insesizabila.
 
Originally posted by korby
E logic: la Nexus pus la 7V se aude numai fluxul de aer, dar după cum arată Noctua, nici nu vreau să mă gândesc ce CFM (nu) are.

Ai citit articolul sau doar te-ai uitat la poze?!:confused:
 
korby:
Best of all, the better airflow efficiency meant that the Noctua was perceptibly quieter at equivalent airflow than the Nexus. The difference wasn't large, and at low speeds both were quiet enough to disappear entirely. Nevertheless, there was enough difference around ~40 CFM for this reviewer to give the Noctua the nod.
De-asta este pe primul loc. Si asa la turatii mici nu distingi intre doua ventulatoare care fac mai multa sau mai putina liniste :smile:.
 
Paragraful ăla l-am citit, chiar eram curios de Noctua ăsta...

Crede-mă, se distinge (cel puţin în cazul meu :goofy:). Pt. mine încă e paradoxală situaţia: la Nexus (7V) aud fluxul de aer, care şi aşa e foarte scăzut. Cum naiba să se audă mai slab un CFM mai mare, mai mult aer mutat, altă viteză, etc?
 
Back
Top