Vând placă de bază şi placă video

Status
Not open for further replies.

war4peace

Membru Senior
A sosit vremea unui credit aprobat şi a unui upgrade :smile:
Aşa că doresc să mă despart de "vechile" componente, care din Februarie A.C. m-au servit cu credinţă!

Este vorba de:
1. Placă de bază MSI K8N Neo2 Platinum, mai are garanţie încă 2 ani şi 3 luni. Detalii aici. În afară de BIOS actualizat până la ultima versiune, nimic nu este atins pe placa de bază. Preţ: 300 RON.

2. Placă Video LeadTek Winfast A6600 TD, core: 300 MHz, VRAM: 128 MB, 550 MHz. Capacităţi minunate de overclocking: core la 425 MHz şi VRAM la 650 MHz. Bonus: radiatoare pentru chip-urile de memorii (puse acolo degeaba fiindcă oricum nu se încălzesc, dar ce albastru frumos au! :smile:). Preţ: 350 RON.

Bonus pentru cei care ar dori să achiziţioneze ambele produse: preţ final 600 RON pentru ambele componente.
Ambele componente vin însoţite de TOATE accesoriile (cabluri, mufe, cutie, manuale, CD-uri cu drivere şi jocuri, everything).
 
Uşurel :OT:
Să nu-mi spui că faci "upgrade" să pui FireGL-ul ăla. :wink: :bravo: Mă minunez să văd că, deşi ai plăcile respective, îţi mai doreşti un upgrade. :biggrin: Deh, cred că vrei nForce4, nu?
 
nForce 4 SLI (K8N Pro SLI de la Gigabyte) şi GeForce 6600GT (tot de la LeadTek) sunt noile achiziţii. Şi dacă tot le-am luat pe astea, am mai pus mâna şi pe un HDD Samsung SATAII cu NCQ (în ideea că unde s-a dus mia, ducă-se şi suta!).
End offtopic :smile:
 
Placa de bază cum stă la capitolul overclocking? Ţine la un base frequency de 275-280 Mhz (la multiplicator HT 3x)?
 
Din păcate eu nu am putut verifica acest lucru fiindcă nu mă ajută deloc memoriile (nişte coji de Kingmax HardCano DDR500). Am reuşit în schimb 240 cu HT 4X, cu erori micuţe în Memtest86+.
 
Poţi încerca memoriile la setări mai joase (le pui ca DDR 266, de pildă) şi poţi testa. M-ar interesa placa de bază, despre placa video putem discuta pe PM - preţul e deocamdată neatractiv.
 
Dacă placa de bază rezistă la frecvenţe HTT mari cu memoria setată mai jos, e cam irelevant, întotdeauna o frecvenţă mai mare a memoriei va conduce la obţinerea de frecvenţe (mult) mai mici pentru HTT. Excepţie face cazul în care urmează să foloseşti pentru memorie exact frecvenţa indicată (DDR266), caz în care overclocking-ul HTT-ului e cam inutil prin prisma performanţei.
 
Dacă pui memorie DDR400 ca DDR266 şi pui frecvenţa de HT la 300 Mhz obţii un overclocking la procesor în condiţiile în care memoria va rula la 200 Mhz (400DDR). Cum eu am memorie DDR400 şi nu vreau overclocking decât la procesor (nu la HTT), poate fi relevant. Dacă cresc totul cu 40%, să zicem, ajung cu memoria la frecvenţe la care sigur nu va funcţiona. Iar un Venice la 1800 Mhz are ceva şanse de a ajunge spre 2400-2500 Mhz.
 
Atunci ar fi relevantă o testare a rulării 333:400 RAM:HTT, 2700 MHz la procesor înseamnă 231 MHz la memorie, şi 95% dintre memoriile DDR400 rezistă la frecvenţa asta. Ce memorie ai?
 
Nu ştiu cum stă treaba cu toate setările astea (sunt overclocker "de ocazie"); cert este că am reuşit un HTT de 1100 (220*5) sau 240*4, asta în condiţiile în care nu am modificat voltaje sau alte setări. Pe mine cel mai mult m-a mulţumit la placa actuală excelentul său comportament în condiţiile unei utilizări 24/7 timp de aproape 5 luni de zile. Practic sistemul a fost oprit doar pentru modificări hardware sau cu concurenţa minunată a la fel de minunatului Conel :biggrin:
În orice caz, diseară îmi voi rezerva probabil 2-3 ore pentru testarea plăcii de bază în condiţii de overclocking. Oricum, memoriile pe care le am acum în sistem, repet, sunt nişte penalităţi, nu mă satisfac deloc. Puteţi citi despre ele aici (asta în eventualitatea în care săptămâna viitoare mă voi hotărî să le vînd şi pe ele).
Cât despre preţul nesatisfăcător al plăcii video, aştept propuneri :smile: Mie mi se pare un preţ bun, având în vedere scorul 3DMark 05 care cu placa overclockată a atins cu puţin sub 2900 de puncte (pe-aici pe forum trebuie să se mai găsească review-ul meu...).
 
Despre preţul plăcii video - am avut una identică pe care am vândut-o fratelui meu acum 3 zile în ideea că iau cu 3.7 mil un PCIe cu Silencer 6 inclus şi frecvenţe 575/720 (de la dreamer, de unde am luat-o şi pe cealaltă). Un Silencer e vreo 67 RON, deci placa e doar 300 RON şi merge la frecvenţe mai mari. Aveam opţiunea de a lua plăcile tale şi să rămân pe AGP (nu mă deranja ideea), dar preţul nu e aşa interesant aşa că am comandat o placă de bază pe PCIe (Asus A8N-E la 3.5 mil din magazin). Mai puţină bătaie de cap cu transportul (free delivery) şi banii oricum nu sunt o problemă, aş putea lua şi 7800 GPRSxxx dacă aş avea motive. Îmi place să cumpăr ceva sh dacă dau de un preţ bun, am locuit o vreme într-o ţară unde tocmeala era un mod de viaţă (plăcut) şi nostalgia mă mai împinge, dar în România e un obicei rar şi noţiunea de preţ bun diferă. Nici o problemă, succes la vânzare.
 
Mulţumesc.
Deci de aceea m-am chinuit eu azi noapte până la ora 4 ca să îţi pot spune mai multe informaţii despre placa de bază.
În fine, here it goes:
Am mers direct în Cell Menu şi am setat HTT la 4X, ridicând FSB la 240. Sistemul a pornit şi a bootat corect, testele (relativ rapide, de 20 de minute) cu ScienceMark indicând o creştere frumoasă de performanţă.
M-am întors în BIOS şi am setat HTT la 250, sistemul a pornit dar s-a împiedicat în momentul în care încerca să booteze sistemul de operare. Curios să determin cauza, am crescut FSB-ul în continuare. Normal era ca sistemul să nu mai pornească defel, dar am ajuns la uimitoarea valoare de 285 MHz pentru FSB (HTT 4X) şi sistemul continua să pornească liniştit, să efectueze toate secvenţele de verificare primară şi se bloca invariabil în momentul în care încerca să booteze. Frecvenţa procesorului devenea deja "îngrijorătoare", la un moment dat, târziu în noapte, sărind de 2500 MHz. Am impresia că "vinovat" de faptul că sistemul de operare nu porneşte este CPU-ul cu nucleu Winchester; probabil mai vechiul controller de memorie nu se înţelege cu DDR500, naiba ştie. Nefiind un maestru într-ale overclocking-ului, i-aş ruga pe experţii în domeniu să-mi explice acest fenomen. Sincer, nu credeam că placa de bază va reuşi să pornească la FSB 285...
 
Nu e nimic spectaculos pentru o placă de bază în a porni la frecvenţe mari ale HTT-ului, la fel şi despre procesor. Ai intuit bine, Winchester are controller-ul de memorie slab şi e limitat în overclocking din cauza lui. Cum nucleul funcţionează ireproşabil, sistemul „mişcă ceva”, dar controller-ul cedează destul de repede. Mai interesante sunt cazurile în care sistemul de operare se încarcă şi la 2600 MHz, dar Prime95 „moare” după câteva secunde chiar şi la 2200 MHz.
 
Bun, atunci în momentul în care fac upgrade-ul voi aduce placa de bază MSI la locul de muncă şi voi arunca pe ea un Venice şi nişte DDR Corsair (probabil am să mă arunc pe un kit TwinX, 2*512 MB, DDR400, CL2). Să vedem atunci.
Să mă fi văzut azi noapte în hruba mea intrând în BIOS, mărind FSB şi strigând "MORI!" în timp ce apăsam Enter la "Save Settings and Exit". Şi nu murea... :smile:
 
Din păcate, nu mai pot testa placa MSI, fiindcă am vândut-o ieri seară.
Rămâne spre vânzare placa video, cu preţul actualizat de 310 RON (taxe poştale incluse).
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top