UPS?

La AVR-urile cu relee comutarile dese aduc inductie .... si fum.
La cele cu cursor (sau servomotor) nu se intampla as(t)a.
 
Cele cu servomotor se bazeaza pe un amplificator diferential care misca un cursor pe spirele unui transformator toroidal.
Sau pe scurt timpul de reactie este mai mare cu cat diferenta de tensiune de corectat este mai mare, nu este o constanta.
 
Mi s-a stricat UPS-ul. Era un Mustek ordinar care alimenta serverul. Imi trebuie altul.
La renovarea de anul trecut am tras prin pereti circuit electric separat pentru UPS. UPS-ul va sta in camara/debara si va alimenta urmatoarele: centrala termica, server (200W max), monitor (300W max), PC (300W max), televizor (n-am idee), unul din rulourile electrice de la fereastre (nici asta n-am idee cat consuma) si cateva maruntisuri gen senzor fum, termostatul centralei, router, HDD-ul extern de la TV. Deci total vreun KW.

As vrea un UPS din ala cu baterie auto. Cerinta principala: sa nu crape 10 ani, mai ales sa nu crape in caz de cutremur, ca nu mai pot ridica ruloul sa sar pe geam. :biggrin:

Buget vreo 1000 ron cu tot cu baterie. Eventual as putea lua o baterie auto SH ca sa nu distrug prea mult bugetul de sarbatori.
Deci ce UPS sa iau?

PS: As prefera sa aibe port serial sau alta metoda comoda de a-i monitoriza starea de la distanta.
 
Last edited:
În buget intră maxim un APC Smart 1400VA de prin 2000, pe care să-l adaptezi la borne de auto. Ai nevoie de 2 acumulatori, că e la 24V (toate astea mari sunt la cel puțin 24). Vezi că acumulatorii auto (dacă nu-s AGM, caz în care bugetul ajunge doar pentru acumulatori) pot scoate gaze + acid dacă-s maltratați, să fii atent unde-i pui (loc aerisit, fără foc/scântei, cel mai bine într-un lighean cu ceva bazic pe fund, să neutralizeze acidul).
 
Nu-mi trebuie smart. UPS offline fara AVR e suficient. La mine nu sudeaza nimeni. Sau daca sudeaza, scoate tot blocul din priza inainte.
 
Tu ai zis "centrală termică" primul :smile:. Pentru aia îți trebuie sinus. După care, ai nevoie de un UPS programabil și zdravăn, pentru că upgrade-ul la baterii de mașină nu e pur și simplu legarea unui acumulator la UPS, trebuie și adaptat software, să știe să le încarce mai mult, să știe și că are curentul disponibil, pentru că altfel se va opri după câte minute crede el că țineau bateriile mici. Pe urmă îți trebuie unul cu ventilator sau să-i pui ventilator, pentru că un UPS care ține default max 20 de minute intră în protecție termică (dacă are) când stă 3 ore pe baterii.
 
Last edited:
Si nici motorul rulourilor nu o duce bine fara sinusioda pura.
Cat despre senzorul de fum, s-ar putea sa ai comportamente ciudate.
 
Eu as intreba intai, sigur a crapat, l-ai testat cu o baterie noua/umpluta si tot nu merge? Am 2 Mustek acasa, au cam 12-13 ani deja, sunt la al n'spelea set de baterii dar merg perfect, iar cand schimb bateriile se vede ca arata inca bine, inclusiv la condensatori.
 
Un UPS din 2000 are deja 16 ani de funcționare, componente îmbătrânite, design pentru surse în comutație și eficiență energetică de pe vremea când A. S. I. A. abia invada proaspătul Atomic TV K Lumea (feeling old yet?). Și tu vrei să mai meargă fără probleme încă 10 ani, când probabil cam de atâția ani a ieșit deja din garanția producătorului.

UPS-ul este conceput ca buffer instantaneu pentru alimentare pe durata unor întreruperi scurte, timp în care fie urmezi procedurile normale de oprire a echipamentelor, fie activezi generatorul pe benzină care să îți dea continuitate în funcționare pe un termen mai lung. Dar UPS-ul nu poate înlocui un generator, oricât de mult îți dorești asta.

Am impresia că nu faci nici un fel de calcul financiar în afară de prețul de achiziție. Orice UPS ai lua, costul lui în ăia 10 ani de exploatare este dat de valoarea de achiziție (să zicem 1000 lei) + costurile de mentenanță/reparație pe durata exploatării (să zicem 2 ocazii în care să faci reparații de câte 200 lei) + costul consumabilelor pe durata exploatării (3-5 perechi de acumulatori de 12V la vreo 300 lei bucata schimbați cam la 2-3 ani = 1800-3000 lei în 10 ani). Total, 1000 + 400 + 3000 = 4400 lei pentru 10 ani.

Protejarea centralei de șocuri electrice și asigurarea unei continuități (limitate) în funcționare o înțeleg. La fel, înțeleg să ții în picioare un server timp de 20 de minute ca apoi să faci un graceful shutdown dacă tot n-a revenit curentul, că altfel poți pierde date. Dar care este nevoia impetuoasă pentru care până și televizorul să trebuiască să funcționeze în timpul unei pene de curent, pentru a-i include consumul în puterea necesară pentru UPS?

Pentru consumatori de tensiune joasă (router, sistem de alarmă, supraveghere video, orice altceva alimentat la 12V) nu are sens să iei curent dintr-un acumulator de 12V, să-l convertești (ineficient) în 230Vac, pentru ca apoi să-l convertești înapoi în 12V sau 9V sau cât e printr-un alimentator. Pentru asta există surse de alimentare pentru sisteme de supraveghere video cu acumulator de backup, care dau 12Vdc direct din acumulator fără pierderi energetice către consumatori și cu durată mai mare de funcționare decât un UPS.
 
Acum observ ca UPS-urile mari au baterii in serie la 24V. Nasol. Posibil sa trebuiasca sa regandesc conectarile.

puterfixer
Intrucat intreruperile de curent lungi sunt rare, ma astept ca un acumulator auto sa tina mai mult de 5 ani. 5 ani a tinut ala de pe masina care a pornit motorul de doua ori pe zi.
Da, televizorul ar putea fi scos de pe lista.
Nu scot routerul de pe lista, ca nu cumpar UPS separat doar pentru el. Ar fi stupid. Plus ca mai exista si un switch. Toate la alte tensiuni decat 12V.

Cosmin_C
Da, a crapat. Invertorul se cupleaza la caderea tensiunii si apoi imediat se decupleaza, chiar si fara sarcina; dupa 2 secunde se cupleaza din nou si ciclul se repeta. M-am uitat in el, n-am vazut nimic ars. L-am dat la reciclat. Bateria e buna: 12.5V minim in timpul testului.

miahi
Sinus si offline nu se exclud reciproc. Sau n-ar trebui... Invertorul care produce sinus poate sta foarte frumos oprit cat timp vine sinus de la retea.
 
Bine deci, UPS cu baterie externa nu intra in buget.
Dintre UPS-urile SH cu baterii interne, care ar crapa mai rar daca ar fi sa le pun baterii externe?
Mustek, Intex, nJoy, Eaton, Socomec, Gembird?

Vanzatorul asta e langa mine.
 
Eaton e ceva mai spălat decât restul din listă. Până la urmă te-ai hotărât dacă mai vrei sinus sau nu, și cam cât îți consumă chestiile pe care le legi la el?
 
Eu am vazut niste improvizatii (si nu o singura data) facute de mesterii care monteaza centrale pe gaz (din astea de apartament): UPS 1200-1500VA (consumer: nJoy/etc.) la care era legata o baterie auto.
Poate iti dau idei.
 
Mie cel mai mult la nJoy îmi place că au "preț recomandat" pe site, care e (mult) mai mic decât în orice magazin :biggrin:.
 
Back
Top