Upgrade sistem, iulie-august 2016

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Am dat de niste probleme cu desktopul recent si ma bate gandul sa ii fac un upgrade moderat. E folosit pentru munca, in special in masini virtuale, si ocazional jocuri.

Ce are acum:
- CPU AMD FX 6300 6-core/3, dupa alte numaratori. In general merge, dar nu ar strica un quad-core real si un IPC mai bun. Asta e de fapt piesa cea mai slaba dupa parerea mea.
- placa de baza care se potriveste la soclu :smile: Nimic de mentionat
- 32 GB de RAM DDR3 - cred ca merita pastrat, daca se poate
- video nVidia GTX 760. La ce si cat ma joc, e ok.
- un mix de SSD-uri si SSHD, nimic de comentat
- o placa de retea PCIe Intel din anumite motive; pot sa o pastrez daca sistemul noi nu are ceva si mai si

Ce m-ar interesa: ori un AMD Zen mai la toamna, ori un Skylake, sau un Xeon la pret bun daca exista si placa de baza si eventual RAM ECC; intrucat asemenea combinatii sunt rare, nu imi fac mari sperante. Si da, orice parere e bine venita (chiar de la Marius, dar fara comentarii OS va fi Windows 10).
 
Câte module compun cei 32GB de memorie? Că dacă un mATX ar fi suficient pentru câte plăci de extensie ai, contează dotarea cu 2 sau 4+ dimm-uri.
 
Daca vrei sa pastrezi memoria ai optiunea Socket 2011 (fara -3 in coada) unde gasesti inclusiv hexa-core cu IPC foarte bun. Nu stiu / nu cred ca se mai gasesc noi, din pacate. O idee de buget? Da fara limita de buget se poate orice... la pret de Dacie noua. :smile:
 
Bugetul: cat mai putin posibil pentru trecerea la quad-core real cu IPC bun si 32 GB de RAM. IPC conteaza cel mai mult, dual-core nu cred ca mai are sens, mai mult de quad-core nu cred ca o sa se vada ca performanta (cel mai mult utilizat VM e declarat dual-core, cel mai pretentios e un server SQL 3-core, dar rareori astea doua consuma procesor in acelasi timp), pentru jocuri ce am acum e suficient si tot ce e peste e doar din nimereala, 32 GB de RAM e fix cat imi trebuie, 64 e prea scump si nu prea trec de 30 GB de RAM ocupat.

Dar suportul pentru virtualizare e critic si probabil si ECC ar fi o idee buna. Fiind statie de lucru (10 ore pe zi pentru serviciu) platita din buzunarul propriu (laptopul dat de companie mai mult ma incurca decat ma ajuta), sunt dispus sa dau niste bani pentru ceva ce va rezista 4-5 ani stabil si fara sa se strice, dar nu exagerat.
 
Mai asteapta un pic pana la Zen/Skylake, macar ai si ultimele modele noi in baza de selectie. Cum a mers pana acum, mai merge 2-3 luni.
 
Câte monitoare folosești? Unele Xeoane (cum e cel de mai sus) nu au GPU inclus, dacă ai nevoie și de ăla (din cauză de multe monitoare) trebuie să te uiți mai atent.
Scuze, ultimele 2 zile am fost pe drum, acum am ajuns la Liubliana si apuc sa imi trag sufletul un pic. Folosesc doar 2 monitoare, pe moment, si am parca 3 iesiri din placa video, ceea ce inseamna ca grafica integrata nu ar fi de interes.

dreamer, Skylake e disponibil de multa vreme, ce sa mai astept? Crezi ca atunci cand apare Zen o sa scada pretul la Skylake? Nu stiu cand o sa se intample asta, nu stiu daca Zen o sa aibe ECC si nu ma grabesc, am rabdare de chinez batran care in loc sa picteze pe boabe de orez le mananca cu legume si pui dulce-acrisor: daca nu gasesc ceva interesant ma apuc sa imi fac un alt trike la parapanta sau upgrade la bicicleta sau genti laterale la motocicleta, ceva tot gasesc de facut. Sau imi iau in loc un CZ 75 B cu set de teava si slide pentru .22LR, iar cand merge computerul prost il impusc :biggrin:
 
Și Kaby ăsta o să fie de 2x mai rapid, sau cu 2% mai rapid? Problema (generică) e că nu prea mai e o creștere notabilă de performanțe între generații, doar ceva-ceva scădere de consum dacă ești norocos; ex: diferența de performanță între Xeon 1230v2, pe care-l am eu în desktop de >3 ani, și 1230v3 și v5 la care am dat link-uri mai sus e sub 10% la performanțe măsurate (ba chiar între v2 și v5 a crescut TDP-ul cu 10W). Singura chestie e că v5 știe și de DDR4, care nici el nu aduce un spor de performanță, doar posibilitatea să pui mai mult RAM. În schimb prețurile au crescut, eu am dat 1100 lei pe v2, un v5 e ~1500.
 
Nu va dati seama cat de mare a fost inflatia in ultimii ani, atat in dolari cat si in euro. Eu am facut 2 biciclete identice la interval de 2.5 ani, nu imi venea sa cred cat au crescut preturile la piese, la echipament moto la fel, la cazare prin Europa si tot asa.

O sa stau sa cuget cand ma intorc in tara si vad ce fac. Daca eram in SUA era mai simplu, ca gaseam foarte usor vreo placa de baza Supermicro sau memorii ECC pe alese, dar slovenii au o singura chestie buna care ma intereseaza: niste avioane fenomenale fabricate de o firma locala (castigatoare a vreo cateva NASA challenge si primii care au facut zborul electric atribuit oficial lui Airbus). Si mai am de mers pana la Atlantic si inapoi, dar sigur nu gasesc componente bune si ieftine pe drum.
 
Asta cu „apare la toamnă” înseamnă că îl anunță producătorul ca intrând în producție și apoi mai stai 6-8 luni până să pupi prima bucată în magazine, ca să fii norocosul debugger pentru primele bube identificate și să mai stai frustrat câteva luni până se stabilizează? Sau chiar apare în stoc la (insert your favorite retailer name here) și ai deja destule hands-on reviews ca să iei o decizie de cumpărare și punere imediată în uz?
 
Eu am cam pierdut contactul cu partea hardware și încerc să mă prind dacă din lista de aici lipsește ceva în afară de tastatură, mouse și monitor. Din ce îmi dau seama, procesorul vine în cutie cu radiator + ventilator și are și partea grafică integrată, deci nu-mi mai trebuie placă grafică separată.
 
Componentele sunt suficiente. Ce-aș face pentru un mITX pe care nu-l umplu de HDD-uri ar fi o carcasă mică (mai ales dacă nu vrei unitate optică); am mai folosit cu succes carcase brand name second hand în small form factor.
 
Când o să-l asamblezi o să vezi că o carcasă uATX e imensă pentru mITX, mai încap încă 4 plăci de bază cu totul și mai rămâne loc de vreo 8 HDD-uri și 2 unități optice. Din păcate majoritatea carcaselor mITX sunt scumpe pentru că pot.

Bine, soluția te poate limita dacă vei vrea upgrade la o placă grafică full size.
 
Eu aveam în plan un desktop normal, fără pretenții. Nici n-am remarcat că placa e mITX, am ales una la-ntâmplare. :/ Voiam să văd cât ar costa un desktop similar ca specificații cu ăsta. Până la urmă se pare că se dorește totuși laptop. Păcat că cel din link a dispărut din ofertă...
 
Back
Top