Un XP cu năbădăi...

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
De ceva vreme (cam 2 săptămâni), la pornirea PC-ului de la serviciu, că despre el e vorba, o problemă dubioasă se manifestă întotdeauna. PC-ul e un Dell, cu XP pe el, conectat la o reţea privată, de firmă, cu server la Buc.
Ce se întâmplă? După ce dau Log In, durează relativ mult timp (câteva minute bune) până văd Desktopul. Problema persistă şi la apariţia acestuia, cursorul trecând pe binecunoscuta clepsidră, fază în care nu se poate accesa nimic şi care poate dura până la 20-25 de minute. Practic, o bootare de 25-30 de minute, în total. La data ivirii problemei, ştiu că am făcut un restore la o dată anterioară, dar inutil. Scanat, sistemul pare a nu avea mişcodaci.
Cum nu-mi amintesc să fi făcut vreo schimbare în OS sau să fi instalat ceva la data apariţiei problemei, care ar putea fi explicaţia şi rezolvarea acestei probleme?

Mulţumiri, anticipat!

PS: deocamdată explorez posibilitatea unei reparări, reinstalarea sistemului de operare fiind apanajul flăcăului ce se ocupă de reţea, asta însemnând expedierea PC-ului la Buc.
 
Calculatorul are IP static sau il ia prin DHCP? Setarile de DNS sunt OK? Te-ai uitat un pic poate ai ceva network shares/printers care nu mai sunt active? Ti se ruleaza ceva scripturi la logon?
Te-ai uitat prin Event Viewer sa vezi daca apar ceva atentionari/critical messages?
 
:drool:
Cred că IP-ul e static. N-am nimic shares şi nici nu rulează scripturi, doar dacă între timp n-a schimbat cineva ceva în starea PC-ului, dar nu prea are cine.
În schimb în Event Viewer m-am uitat acum şi e roşu de erori. Ceva de genul celei din poză.
 

Attachments

  • Untitled 1.gif
    Untitled 1.gif
    36.7 KB · Views: 36
Sysinternal Process Monitor iti spune ce face in tot procesul de boot; vezi unde se intepeneste si vino cu raspunsul. O posibila cauza (long shot) e ca incearca sa reconecteze un mapped drive la boot.
 
Banuiesc ca e un sistem mai vechi, caz in care miroase a condensatori umflati - nici sistemele brand nu sunt scutite de problema asta. O problema hardware de acest tip poate cauza efectiv ORICE tip de simptom software.

Daca pentru verificare hardware trebuie trimis in alt oras incearca mai intai orice solutie soft posibila, propusa mai sus...
 
Mulțumim pentru idei, le voi încerca mâine, la serviciu.
Da, sistemul e de prin 2006-2007, parcă.

Sysinternal Process Monitor iti spune ce face in tot procesul de boot...
E o aplicație ce trebuie instalată? Sau e embedded în XP?
 
Nu exista nici o aplicatie care spune ce face windows-ul in timpul bootarii. Exista una care iti spune (partial) ce ar vrea sa faca la umatoarea bootare, nu si ordinea. Se numeste Autoruns.
Oricum, nu cred ca te ajuta. Pare sa fie un program care vrea o conexiune dial-up sau VPN. Prin urmare, sterge conexiunile alea daca nu-ti trebuie si incearca sa afli ce program vrea net. Intra si la Internet Properties / Connections si vezi ce-i setat acolo la auto-dial. Ideal ar fi sa fie "Never dial".

Da-mi voie sa ghicesc: antivirusul vrea insistent un update?
 
Ar mai fi 2 solutii:

1. Apesi F8 inainte de secventa de boot si alegi optiunea Enable Boot Logging. Asta ar trebui sa genereze un fisier Ntbtlog.txt in C:, unde ai sansa sa gasesti problema.

2. BootVis
 
Marius: shut up and dance. Aplicatia pe care am numit-o chiar face ce spune ca face, nu e vorba de Autoruns.
 
Am descărcat Sysinternals. Din noianul de executabile am pornit procmon.exe. Bănuiesc că trebuie bifat Enable Boot Logging. Acum dau restart...
 
Lol, da, nu că n-a pornit după restart, dar încercând să salvez log-ul acelui Process Monitor apare BSOD... Nașpa!
Când o s-ajung din nou la serviciu, o să-ncerc și ce a zis IceCub. Acum, însă, mă pregătesc să plec la Buc. pentru o intervenție pe inimă. Regret să vă întârzii nițel. :smile: Doar țineți-mi pumnii să iasă bine. E mai importantă intervenția decât panarama aia de PC de la muncă.
Mulțumiri! Revin cât mai repede posibil.
 
Back
Top