Un chilipir de flame

Stai că discuția asta n-a avut loc încă pe XF... Doamne-ajut'.

War. Am plătit pe jocuri de 486 și 5 dolari bucata (Sid Meier's Alpha Centauri), pentru că am considerat că merită să-l am original (exemplu random, tot de pe GOG.com). La fel cum mi-am cumpărat No One Lives Forever 2, Enter the Matrix (preferință personală, nu se discută gusturile), Shogun Total War, IL2, BloodRayne, Diablo II, X3 Terran Conflict, American McGee's Alice, DeusEx (care-l am în dublu exemplar, Steam + retail), World of Goo (de asemenea dublu exemplar, retail luat cu 10 RON la ofertă și gratis de la revista Level), Starcraft + Broodwar, seria Thief, seria Hitman, etc, la prețuri asemănătoare. Da, poți rupe torrents în două și să le ai pe toate. Eu am făcut-o în facultate, acum a venit timpul să ajungă și din bănuții mei la developers, pentru că au trudit să-mi ofere zeci și sute de ore de relaxare, gândire, nervi, bucurie, tristețe, etc., atunci când nu-mi permiteam financiar asta. Din cauza multora din titlurile de mai sus mi s-au dezvoltat logica, înțelegerea limbii engleze ca o a doua limbă maternă, anumite reflexe, gândirea în perspectivă, etc, etc, etc. Aș putea spune că (și) din cauza lor sunt omul care sunt astâzi.

Dacă ți se pare rip-off, adaugă imho. Nu toată lumea gândește la fel. Pace.
 
Mi se pare rip-off pentru că există jocuri mai bune şi mai ieftine şi/sau fiindcă unele din cele de pe acolo trebuiau de mult să fie abandonware.
Asta una la mână.
A doua, faptul că la vremea respectivă le-ai jucat furate (scuze, "piratate") şi acuma aperi faptul că sunt 3 USD bucata şi faci pe milosul "a venit vremea să-i plătesc pe ăia a căror muncă am furat-o acum 15 ani" e oricum, numai kosher nu.
Acu' 15 ani când era 30 USD bucata mergeau moca. Acuma ne-am pocăit şi le cumpărăm la 5 USD bucata, să aibă "developer-ii" ce mânca. Ălora le era foame acu' 15 ani, nu acum. De-aia acum e rip-off, că se face garage sale la chestii pe care nu le mai vrea (aproape) nimeni.
Poftim. IMHO.
Mulţumit?
 
Aberezi, că tot îți place cuvântul. Eu mă ghidez după principiul "mai bine mai târziu decât niciodată" și le cumpăr pentru a le juca. Te urzici pentru simplul fapt că ți-am zis acum ceva timp să keep it to your own când dai cu bash-ul într-un joc pe care nu l-ai jucat original. Nu fac pe milosul, lol, ce chestie, e ca o pocăire dacă vrei s-o privești așa :smile: Ca idee, bani din ce primește GOG ajung la developeri, so think what you want. Banii ajung acolo unde trebuie, eu mă simt cu sufletul împăcat și aia este.

Ca idee, mi s-au schimbat multe concepții în timp, dacă atunci era ok DC plus plus și/sau torrents, acum nu mi se mai par ok. Decât în anumite situații - joc dubios, pare bun, dar poate îi hype, opa, n-are demo, well fsck it.

Spre deosebire de alții care nici măcar n-au încercat să umble la mentalitate, pentru că e mai ușor așa :wink: Pocăire > ignoranță. Imho, că nu-i nevoie să zbierăm.

Mulzumit ©
 
Toate ca toate, dar daca-mi spuneti ca Fallout 1 si 2 nu merita 3 dolari nu stiu ce sa mai zic...
 
Acu' 15 ani când era 30 USD bucata mergeau moca. Acuma ne-am pocăit şi le cumpărăm la 5 USD bucata, să aibă "developer-ii" ce mânca. Ălora le era foame acu' 15 ani, nu acum. De-aia acum e rip-off, că se face garage sale la chestii pe care nu le mai vrea (aproape) nimeni.
5 USD nu e mult, dar conștiința împăcată e priceless. :biggrin:
 
A doua, faptul că la vremea respectivă le-ai jucat furate (scuze, "piratate") şi acuma aperi faptul că sunt 3 USD bucata şi faci pe milosul "a venit vremea să-i plătesc pe ăia a căror muncă am furat-o acum 15 ani" e oricum, numai kosher nu.

Acum 15 ani nu prea aveai de unde sa le cumperi in RO...
 
Eu mă ghidez după principiul "mai bine mai târziu decât niciodată"
Neo, problemele de constiinta le rectifici prin donatii generoase, daca mai e ceva de rectificat. Si daca vrei cu adevarat sa ai constiinta impacata acum ca nu mai esti student si iti permiti ar trebui sa dai mai mult de 3$ sau sa astepti promotie ca sa iei :smile:. Sunt destui oameni care o comit cu fiecare ocazie dar se spovedesc si totul e ok.

Nu mi se pare ok sa ceri 3$ pe jocuri vechi de 15 ani cand ai putea sa ceri donatii si oamenii care vor Fallout 1 si 2 pot sa doneze si 50$ pentru ca le place atat de mult. Altii o sa dea 50c pentru ca atat face pentru ei si oricum puteau sa le ia gratis de pe torrente. Adica eu am tocit o tastatura jucand SHOGO: MAD si as da acum chiar si 5$ pe el :smile:D), dar pentru altul ar fi dispus sa dea 1$.

Asta e abandonware si ar trebui tratat ca atare. Nu sunt collector's edition, nu primesti ceva deosebit si, dupa cum spuneam, daca pe cineva mai intereseaza cat de bine o duce developerul si isi spala pacatele face o contributie mai generoasa. Altfel e pocainta milogului.

Si Neo, tu ar trebui sa intelegi cum e. Imagineaza-ti ca nu puteai sa pleci din tara si incepeai sa primesti salariul abia peste 15 ani cand lui Base ii dadea Dumnezeu mintea romanului cea de pe urma. Dar nu primeai salariul intreg. Doar asa, un fel de prima, cat sa traiasca el cu constiinta impacata :smile:. Stiu ca suna mult mai naspa cand ti-o face altul tie decat cand o faci tu altuia dar asta-i adevarul.

P.S. Si o intoxicatie etilica face minuni cu constiinta. Si te costa al naibii mai putin decat 100% (tot pachetul) ca sa o rezolvi. :goofy:
 
Yes, ok, donatii generoase, what next? An x job perhaps?

Voi o tot balariti va sunt abandonware deci merita fucko, iar faptul ca eu platesc e absurd. Doar eu observ o usoara contradictie?

In fine, fiecare cu ale lui. Am uitat ca pe xf se cumpara jocuri doar cu precomanda la 50 euro :smile:

Iese flame daca va numesc ipocriti?
 
ADD much :smile:? Nu, nu e absurd ca platesti ba e chiar foarte corect, este absurd sa ma ataci pe mine pentru ca am propus sa fie un sistem de donatii in care fiecare sa dea cat crede ca merita jocul. Nu neaparat 3$ sau 300$. Ti-a disparut constiinta imediat ce am mentionat o suma de doua cifre. Adica moralitatea, corectitudinea si generozitatea ta se intind in limita a 3$ si la cel putin 10 ani distanta.
Ai jucat toate jocurile moka si acum esti lupul moralizator pentru ca dupa 10-12-15 ani te-ai hotarat sa scoti 3$ din buzunar pentru ele. Ai impresia ca asta te face un fel de ingeras? Well, it doesn't. Si nu numai ca o gandesti dar o si afirmi insistent, de parca ceilalti ar trebui sa se simta prost.

Ma duc sa bag zece mii in cutia milei si asta o sa spele orice pacat, trecut sau viitor.

Mai e nevoie sa-ti aduc aminte de cate ori ai injurat si ce parere ai tu despre aia care nu ti-au dat tie ce meritai sau care ti-au dat mult prea tarziu si mult prea putin? Esti fix unul dintre aia dar tu mai si crezi ca 3$ repara tot. Presupun ca si PS3-ul il modezi doar ca sa instalezi Linux, acum ca nu mai esti student. Peste 10 ani o sa ajungi un medic de succes si o sa iti permiti sa dai 3$ pentru jocurile de PS3. Balanta universului o sa se re-echilibreze.

Nu stiu cine e ipocritul aici.
Nu cred ca e o mentalitate tipic romaneasca dar intamplator e una care ne urmareste cam pe toti pe oriunde ne ducem. Am mai spus-o eu si inca mai cred ca e valabil: "you can take the man out of the trailer park but you can't take the trailer park out of the man".

P.S. Si iar din nou inca o data cu generalizarile ("Am uitat ca pe xf se cumpara jocuri doar cu precomanda la 50 euro"). Eu nu precomand nimic. Iau jocul de pe torrente si daca rezist sa il joc mai mult de 2-3 ore il cumpar. Daca nu il sterg si gata, cum s-a intamplat cu Starcraft II. Si niciodata la precomanda, de obicei la peste 1 an de la aparitie pentru ca de multe ori hardware-ul meu nu e in pas cu ultimile aparitii. Asta inseamna ca eu am dreptul sa spun lucrurilor pe nume :wink:, nu sa ma ascund dupa degetul cu care platesc 3$ cu intarziere de 10-15 ani.
 
Guys, discutia a degenerat in ceva neplacut, eu am postat linkul la promotie pt cine e interesat de jocuri la pret redus si fara DRM. Cine cumpara poate sa o faca ca sa isi rascumpere vina de a fi piratat candva jocul, poate sa o faca ca sa obtina un un joc ce a facut istorie la vremea lui in mod legal si la un pret bun, poate sa il faca cadou unui amic sau e interesat de un joc in care producatorul/vanzatorul nu te crede pirat by default AKA no DRM, etc.

Personal as fi cumparat Fallout 1 si 2 (din nou) pt a sprijini GOG daca nu as fi renuntat la sisteme de operare Microsoft at home si daca nu as avea o mare neplacere de a lucra cu carduri bancare/face tranzactii online.

Anyway, motivul ii apartine cumparatorului, sa nu ne certam din cauza asta.
 
o mare neplacere de a lucra cu carduri bancare/face tranzactii online.
666, Satan reloaded, card bancar - ONLINE? Ptiu drace :lol:

In rest ai dreptate, cine e interesat sa cumpere sa o faca indiferent de motive, cine are o problema cu preturile sa nu cumpere, nu cred ca GOG falimenteaza din cauza asta. M-am uitat pe lista de jocuri si nu ma atrage nimic, singurele care chiar merita cei 3$ sunt Fallout si le am deja, dar e o chestie de gusturi.
 
Decat sa dau 3$ lui gog, mai bine scobesc in cosul de la Carrefour, Real, Selgros sau Metro si le gasesc acolo la 9.99lei - sigilate. Asa am luat seria Fallout spre exemplu. Am cumparat si Diablo 2 + LOD original, tocmai ca mi-au placut jocurile piratate. Si am dat 25-30lei pe cd, chiar si la Starcraft & Broodwar. Prefer sa le iau originale dupa "n" ani de jucat, doar pt. ego-ul meu.
In rest, GOG e bun de pus la bookmarks - daca mi se pune pata pe un joc sa il iau original si nu il gasesc, o sa dau cu cardul, no problem.
Si sa nu uitam, pt. cine cauta jocuri de PS3, am prins mega/ultra promotie la Carrefour: jocuri de 150-250lei se dadeau cu 25-30lei fiecare. Am luat cat am putut si ce mi-a placut (Resistance, Uncharted 1, Fallout 3, Killzone), nu m-am intins ca nesatulu, desi aveam card. Si da, erau sigilate / in tipla.
 
666, Satan reloaded, card bancar - ONLINE? Ptiu drace :lol:

Ok, trakingul persoanei mele cand folosesc cardul la cumparaturi ar fi un motiv (cine plateste cu cash e mai greu de urmarit) dar principalul motiv este ca prefer sa limitez nr de baze de date in care sunt datele mele financiare, baze de date ce pot fi sparte pt ca nu stiu ce magazin are securitate informatica de rahat. Stiu, cardul de salariu e deja o baza de date supusa riscului dar acolo nu a fost decizia mea (am fost obligat sa imi fac card de catre serviciu).
 
Chiar crezi că stă cineva să-l urmărească pe Foxter câte perechi de chiloţi îşi cumpără pe lună? Suntem doar numere într-o bază de date, atât. Şi dacă se uită la tranzacţii cu ce mă afectează pe mine? Dacă la noi ar funcţiona sistemul de verificări, unde suma cheltuielilor trebuie să fie cel mult egală cu veniturile probabil că m-ar vizita lunar. :biggrin:
Ce nu-mi place mie e faptul că la cardul de debit banii nu sunt asiguraţi, adică în caz că mi-l clonează careva eu pierd banii. Nu la fel stă treaba şi la cel de credit, dar nu ştiu dacă e acoperită doar suma alocată de bancă sau şi banii mei de pe el.
 
LNT, tu nu tii bani pe cardul de credit asa ca nu ai ce asigura. Daca tii bani pe cardul de credit atunci habar nu ai sa il folosesti, btw. Si nu exista doar card de debit, card de credit si atat, mai exista chestia aia numita cont curent fara card pe care tii bani si din care alimentezi cardul de debit la nevoie si acoperi cardul de credit cand este cazul - in cont curent fara card poti primi si salariul, e mai sigur daca chiar iti pasa de siguranta.

Foxter, si eu limitez datele ce circula aiurea pe seama mea, dar asta nu ma impiedica sa am cont pe Steam, Amazon, eMag si PcGarage. Nu am 200 de conturi, nu am date publice pe Facebook sau 1500 de "prieteni" care au acces la absolut orice despre mine, dar exista niste limite in care poti presupune in mod rezonabil ca poti sa faci cumparaturi online fara riscuri enorme.
 
Nici un banut din ce platiti voi acolo nu ajunge la developeri. Nu la aia de au facut jocurile alea acu 10-15 ani. De fapt nu ajunge la developeri deloc. Banii aia se opresc la publisherii ce detin licentele in momentul asta, publisheri care sunt orice, numa' nevoiasi nu.
 
LNT, tu nu tii bani pe cardul de credit asa ca nu ai ce asigura. Daca tii bani pe cardul de credit atunci habar nu ai sa il folosesti, btw. Si nu exista doar card de debit, card de credit si atat, mai exista chestia aia numita cont curent fara card pe care tii bani si din care alimentezi cardul de debit la nevoie si acoperi cardul de credit cand este cazul - in cont curent fara card poti primi si salariul, e mai sigur daca chiar iti pasa de siguranta.
Cont curent e şi cel la care e ataşat cardul de debit. Deci ar trebui să deschid alt cont curent unde să ţin banii, contul cu card ataşat să-l folosesc doar la nevoie şi cardul de credit să-l alimentez separat. Doar mie mi se pare overkill contul cu card de debit? Probabil pe viitor o sa renunţ la card şi voi folosi doar cardul de credit şi contul curent fără card unde primesc salariul şi de unde achit cheltuielile făcute cu cardul de credit. Cred că e mai sigur aşa.
 
Back
Top