Umidificator

IceCub

Membru Senior
Salutare,

Am luat săptămâna trecuta un umidificator ultrasonic și de atunci îl folosesc în fiecare seara/noapte setat sa mențină umiditatea undeva la 50%. In seara asta am remarcat însă ca dormitorul și sufrageria sunt pline de ceață.
Ce naiba se întâmplă? :what: Temperatura și umiditatea sunt cam la același nivel de o săptămână și nu am mai pățit asta.
 
Ai la indemana si alta scula de masurat umiditatea? Ar fi bine sa verifici si cu altceva.

PS: daca umidificatorul e Myria, filmeaza si tu cand il arunci pe fereastra. :biggrin:
 
Ceata se formeaza in anumite conditii specifice de umiditate si temperatura. Din pacate nu le stiu pe toate, dar se pare ca esti tu norocos si le-ai nimerit.
 
Mai am un higrometru în casa și corespunde cu ce indica umidificatorul.
Pentru 50% umiditate, punctul de roua e undeva la ~ 15 °C, ori eu am în casa ~ 26 °C.
O sa încerc sa schimb apa mâine...
 
Last edited:
Ar fi bine sa pipai zidurile in zonele cele mai reci (de ex. un colt unde se intalnesc doi pereti care dau spre exterior), sa nu te trezesti cu condens / mucegai / igrasie. :frown:
Nu inteleg ce-ti veni sa-ti cumperi o asemenea scula.
 
Cand e ger afara umiditatea din aer scade; la umiditate scazuta incep sa se usuce pielea, nasul etc. si e deranjant. Sa mentii o umiditate rezonabila e similar cu a mentine o temperatura si o presiune rezonabila.
 
De acord, umiditatea din casa scade pt. ca se produce condens pe zidurile reci. Toata apa din rezervorul umidificatorului se va regasi in condensul de pe ziduri. Parca am mai discutat problema dar nu am reusit sa ajungem la un punct comun. Solutia ideala ar fi o buna izolare termica a zidurilor exterioare. Daca nu e posibil, eu as prefera gat uscat in loc de ziduri umede. :smile:
 
Il folosesc de o săptămână și nu am remarcat ziduri/geamuri umede. Umidificatorul l-am luat pentru ca nasul meu nu se împacă bine cu aerul uscat.
Partea interesanta este ca am oprit umidificatorul de 2-3 ore, dar ceata persista.
După ce am mai săpat pe net, am ajuns la concluzia ca apa ar fi de vina - se pare ca ultima data am luat apa dedurizata în loc de apa demineralizata (ma miram eu ca a fost asa ieftina). Ceata se pare ca e formata din particulele minerale dizolvate în apa și trebuie sa ma aștept sa găsesc o pulbere alba depusa peste tot în casa. :mda:
 
Huh? Tare! :nuts: La asta nu m-as fi gandit. Pare logic avand in vedere ca functioneaza cu ultrasunete. Bine ca n-ai chestii cu lasere in ele (Cd-playere, etc...) sa ti se depuna pulberea aia pe lentile. Despre plamani, cornee & stuff nu comentez. :biggrin:

PS: Pe viitor incearca sa lasi o ulcica cu apa agatata de calorifer. Ca bunicii nostri. :biggrin:

LLE: E posibil ca pulberea aia din aer sa fie formata din cristale f. fine de sare, deci harmless pt. sanatate. :smile:

http://blog.staraqua.ro/uncategorized/apa-dedurizata-este-potabila/
 
De acord, umiditatea din casa scade pt. ca se produce condens pe zidurile reci.
Nu, daca umiditatea in atmosfera in afara casei e redusa (cum se intampla cand e ger) atunci si aerul din casa o sa fie mai uscat. Vorbim de umiditate sub medie, nu de 99%. De asemenea daca zidurile se umezesc la 50% umiditate ce te faci cand e 80%, pui o pompa sa scoata apa care curge pe pereti? Nu cred ca e vorba de vechile blocuri cu ziduri din cadre de beton care se uda cand afara sunt sub 10 grade, in cazul ala ai perfecta dreptate.
 
Cam așa e umiditatea relativă medie la mine. Din păcate încă n-am pus și în exterior un senzor - uneori când deschid geamul crește umiditatea din interior, alteori scade.

humiditiesd-pinpoint=1480999983,1515559983.png
 
Acum sunt curios de ce masori si daca faci ceva cu masuratorile. Intreb pentru ca si eu masor in doua locuri prin casa si chiar ma gandeam sa mut un senzor afara dar in afara de a privi tamp graficele la cateva luni de zile, nu fac nimic cu informatia descoperita.
 
Mai mult data hoarding; ideea e că nu-mi place termostatul de la centrala termică și vreau să-l schimb cu ceva custom (pe baza datelor strânse de chestiile astea), dar încă n-am ajuns acolo. Am 3 senzori de temperatură wireless care pot fi poziționați în camere și alții pe balcon (alimentați solar), am făcut și interfața de control, mai am integrarea cu centrala.
 
  • Like
Reactions: Neo
Pai cred ca in acest caz, nu la centrala ai prea mult de umblat cat la robinetii de la calorifere. Si chiar si asa, nu cred ca ajungi prea departe fara un sistem de ventilatie + un ceva cu care poti modifica umidatea efectiva (cel putin ceva pe intrare).
 
Apa dedurizata are mai putin calciu in toate formele lui, apa demineralizata este implicit si dedurizata. Cea demineralizata este cea mai pura apa care se poate obtine comercial din punct de vedere al (lipsei) de minerale, dar nu este certificata pentru uz medical. Este produsa prin filtrarea ei in rasini sintetice la rece.
Pentru uz medical doar apa distilata, care are mai multe reziduuri minerale, dar este rezultatul fierberii, in consecinta mai sterila.
Ideal ar fi sa folosesti apa demineralizata, care se foloseste oricum si in domeniul auto si in tehnica in general.
 
Am schimbat apa cu una demineralizata (luata dintr-o benzinărie) și totul a revenit la normal.
Trebuie sa-mi fac drum pana la Dedeman sa iau câteva bidoane ca e cam singurul loc în care o găsesc la preț rezonabil (~ 11 lei / 5L), iar drăcia mănâncă cam 2L/noapte.
 
Back
Top