Assassin's Creed. Mi se pare un exemplu bun de idee bună dezvoltată insuficient. Acuma, cu siguranță îl subestimez pentru că e ultimul din serie pe care îl joc, iar celelalte sînt incomparabil mai complexe.
Au ales foarte bine epoca și cadrul acțiunii, povestea, în mare, e interesantă, orașele arată bine, deși sînt cam monotone și lipsite de repere topografice (probabil și motivul pentru care misiunea mea preferată a fost cea din zona portuară din Acra, pentru că e singura care se diferențiază în vreun fel de restul), iar cățăratul e mișto, deși nu ți se dă la fel de mare libertate ca în jocurile următoare.
Problema principală e repetitivitatea. Dacă la primii 3 cetățeni salvați nu sînt probleme, cînd ajungi la al 38-lea și nu poți să pleci imediat că trebuie să-ți mulțumească ăla, încep să zboare tastaturi (evident, pentru cine face toate obiectivele secundare). Punctele de belvedere, care în AC2 sînt puse în vîrful vîrfului catedralei Santa Maria del Fiore și alte d-astea, și sînt mișto de escaladat, sînt aici niște turnulețe amărîte care nu fac decît să îți mănînce din timp, și care oricum nu dezvăluie planul orașului pe minimap (ceea ce mi se pare stupid). Informatorii de prin orașe, care îți dau misiuni secundare, sînt doar elemente în plus de pierdut timpul, pentru că nu contribuie cu nimic concret la rezolvarea misiunii - în ultima misiune, în Ierusalim, îți zice unul să te folosești de scholars ca să nu te vadă gărzile; serios? cum plm crezi c-am ajuns pînă aici neștiind asta? Altceva: la prima deplasare către Acra, Ierusalim și Damasc nu îți dau waypoint, trebuie s-o iei pe jos de fiecare dată - am învățat dracu' pe de rost drumul ăla dinspre Masyaf.
Sistemul de luptă nu e prea fericit, cum nu e în nici un joc din serie de altfel, dar măcar în astea noi e mai divers.
Dacă sînteți fani și vreți să le aveți pe toate terminate (cazul meu), e acceptabil. Dacă nu vă interesează în mod special seria, dar ați auzit că e mișto, băgați direct AC2 și Brotherhood, c-o să înțelegeți și povestea.