Ultima carte citită

Am luat carti de la Teora prin curier o singura data acum un an or smth, si a venit curierul a doua zi... era zloata p-afara si curierul era o tipa dragutza care a venit pe jos sa-mi aduca mie cartile.
 
M-aţi trezit şi pe mine din amorţire.

În ultima vreme am citit destul de mult alternate history, din cauza unei comenzi consistente pe Amazon. Dacă e interesat cineva de amănunte (cărţi, calitate, păreri) să îmi zică, acum nu am foarte mult timp. Dar, pentru că s-a amintit de Scara lui Schild, mi-am adus aminte ne nişte mici nestemate pe care le-am găsit la Cărtureşti în Cluj. Seria Future Classics, care conţine 8 cărţi. Până acum am luat 4 (Schild's Ladder - Greg Egan, Hyperion - Dan Simmons, Revelation Space - Alastair Reynolds, Blood Music - Greg Bear), la preţul de 44 RON o carte.

De Schild's Ladder a zis deja mentatul mai bine decât aş putea eu, aşa că vă spun de celelalte câte puţin.

Hyperion - Dan Simmons. Scrisă în genul Povestirilor din Canterbury. 7 oameni porniţi într-o călătorie iniţiatică (of sorts) foarte riscantă (probabil că doar unul va supravieţui), în care trebuie să afle de la o creatură supranaturală (şi care nu prea pune preţ pe viaţă, după cum se pare) dacă omenirea poate fi salvată de la exterminare. Fiecare dintre cei şapte îşi spune povestea, explicaţia ajungerii în această situaţie. Poveştile sunt foarte diferite (la fel ca şi eroii), iar prin ele se colorează universul seriei - Hyperion e prima din serie. Superbă.

Revelation space - Alastair Reynolds. Hard space opera, dacă pot să îi spun aşa. Un univers în care zilele de glorie s-au dus, în care nave imense, lighthuggers, cu o putere imensă încă călătoresc printre stele, dar nu prea mai ştie nimeni cum funcţionează exact, în care hălăduiesc boli teribile şi programe informatice ucigaşe, umane sau nu. Un arheolog încăpăţânat şi vanitos descopera că o întreagă civilizaţie a fost distrusă chiar în momentele în care se pregătea să iasă în spaţiu. Mi-a plăcut. Şi ca să vedeţi dacă vă place şi vouă, puteţi începe cu cele două nuvele apărute la Nemira şi amintite de war4peace.

Blood Music - Greg Bear. Se porneşte de la un clasic experiment ştiinţific care o ia razna. În cazul acesta, înzestrarea cu inteligenţă a unor celule. Ce se întâmplă mai departe, vă las să decsoperiţi, nu vreau să stric surprizele. O carte mai subţire decât celelalte, o puteţi da gata într-o zi (ca mine, de pildă, am citit şi când mâncam). Foarte bună.

Probabil că după ce mă întremez financiar (deh, vacanţa) voi cumpăra şi celelalte carţi din serie. A, şi să vă mai spun că volumele au o prezentare grafică excepţională. Recomand.
 
Blood Music - Greg Bear. Se porneşte de la un clasic experiment ştiinţific care o ia razna. În cazul acesta, înzestrarea cu inteligenţă a unor celule. Ce se întâmplă mai departe, vă las să decsoperiţi, nu vreau să stric surprizele. O carte mai subţire decât celelalte, o puteţi da gata într-o zi (ca mine, de pildă, am citit şi când mâncam). Foarte bună.

Acolo e faza cu cercetătorul care stă în cadă şi se face apa roz?
 
Am citit si eu Cainii de diamant. Zile pe turcoaz si mi se pare foarte mainstream (a se citi neinteresanta). Povestirea cu turnul ar face un episod fain din La Limita Imposibilului, sau o continuare futurista la Cubul, dar cam atat. Pe coperta - review de la o revista de SF din Pittsburgh, care sustine ca personajele din Cainii de Diamant sunt extra-super interesante (nuvela nu dezvolta aproape deloc personajele, aduce aminte de Cruciada lui Moreaugarin a lui Bufnila, toti sunt infantili, nu vezi nimic cu o motivatie reala acolo... Bufnila merita citit macar). Daca tot horror-ul tau e dat de efectul clarketech, povestea nu prea sta in picioare: o sleahta de indivizi super-tehnologizati care hulubaie (it's just an expression) printr-un turn si mai belea decat ei, si mai pierd cate un membru (al echipei sau al corpului) din cand in cand NU induce atmosfera de disperare din Stephen King, asa cum pretinde nenea Orson Scott Card. Si eu ma sperii la horror-uri, puteti sa ma credeti pe cuvant. Dar ce sa-i faci, cand ti-a venit o singura idee buna (Ender's Game) si restul aberatii pe aceeasi tema, mai scrii si brainfarturi d-astea.

Iar Zile pe turcoaz e varza. Eu cel putin sunt cinstit, v-am zis, de cand am citit Pandora a lui Herbert fac diaree cand citesc rahaturi d-astea cu ecosisteme vii si intelepte, cu diverse nivele de constiinta, de la aproximativ-sapient-dar-nu-chiar la God-like. The plot device e artificial - outside context problem - se integreaza in poveste ca un testicul intr-o caldare, iar the punchline e inexistent. Vi-l spoiluiesc eu, cu voia dvs, ca sa va scutesc de o problema: niste tembeli incearca sa omoare oceanul cu un dispozitiv gasit "in cea mai importanta camera a unei cladiri extraterestre" (cheap shot la nuvela precedenta, probabil) dar ala era prea belea si scapa. Cumva. Oau. The End. Fade to black, corul radioperfuziunii pe fundal.
 
A, Zile pe Turcoaz mi s-a părut şi mie o varză stricată (a propos de mirosul mării), în schimb Câinii... mi s-a părut o povestire excelentă, nu fiindcă ar fi horror (căci nu este) şi nici fiindcă se bazează pe mumbo-jumbo tehnologic (palid faţă de alte scrieri), ci prin faptul că ne lasă cu impresia că omul, cât de cyberizat e el, tot are trăiri umane (curiozitate până la moarte... şi după, dacă se poate).
Legat de trăiri umane şi modul în care un extraterestru cât se poate de... extraterestrial :smile: este atras de umanitate, recomand Camuflaj.
 
Pai l-am citit (si) pentru ca OSC il asemana cu Stephen King, pe coperta... adica chiar mi-ar fi placut sa citesc un horror credibil. Cum si-asa aveam o atitudine destul de colerica fata de OSC, mi s-a parut si mai stupid (a posteriori) sa compare atmosfera din chestia cu turnul cu Stephen King.

Personajele mi s-au parut construite in stilul mainstream-ului slab... un om cibernetic cu nanotuburi prin creier, un colonist crescut pe nush-ce planeta psionica sau in alt mediu exotic, sau chiar un om obisnuit intr-o lume cu jdemii de ani in viitor e descris in romanele de duzina ca orice john doe, nitel mai inteligent, un pic flegmatic, si eventual cu unele deviatii comportamentale, dar atat. Exemplarele mai nefericite sunt si fixate de un stereotip, cum e doctorul-ciborg cu nume nepronuntabil din Cainii de Diamant. Nu zic ca gigelul asta scriitor de nuvele ar trebui sa dea atata atentie personajelor ca KS Robinson, sau sa afiseze fertilitatea in idei a unui scriitor de cyberpunk, dar daca vreau space opera cu niste technobabble si personaje lipsite de credibilitate amestecate p-acolo, ma uit la Star Trek...
 
E, avem gusturi oareşcecum diferite, mie Scara lui Schild mi s-a părut foaaarte greu de digerat, cu dizertaţii prea ştiinţifice pentru gustul meu. Anumite pasaje mi-au provocat migrene. Profunde :smile:
Asemeni, dacă doream aşa ceva, citeam A. J şi Aph. J :smile:
 
În această discuţie aş dori să aflu ce cărţi mai citiţi, daca v-au plăcut şi de ce. Nu aş vrea ca posturile să se reducă la numele cărţii şi un "mi-a plăcut", dacă nu aveţi timp să scrieţi câteva cuvinte postaţi altă dată.

Bun, ai citit cartea, dar ce ne poţi spune despre ea?
 
Stire:
"Adevarul trece si el la inserturi de carte
de C.I. HotNews.ro
Miercuri, 12 noiembrie 2008, 15:38 Economie | Media & Publicitate


"Adevarul" este cea mai noua publicatie care apeleaza la distributia de carte ca parte a strategiei de marketing. Adevarul Holding a anuntat miercuri ca incepand din 13 noiembrie, "Adevarul" va aparea, joia, insotit de o carte, parte a colectiei "100 de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca". Aceasta colectie este lansata de Editura Adevarul Holding si contine volume "tiparite in editie de lux si legate in piele ecologica", potrivit unui comunicat de presa.

Cartile vor fi distribuite in perioada noiembrie 2008-octombrie 2010. Primele doua carti, "Notre Dame de Paris" (Victor Hugo) si primul volum din "Marile Sperante" (Charles Dickens) vor fi oferite gratuit, impreuna cu Adevarul, in primele doua saptamani ale promotiei. Pretul aplicat celorlalte 98 de titluri va fi de 9,99 de lei.

[...]"

Detalii.
 
NOSTRADAMUS

Am citit cartea scrisa de Mario Reading referitoare la Nostradamus. (face parte din colectia Financiarul). O consider o mare dezamagire - atat din partea intrepretarilor date de M.R. cat si a profetiilor vazute de marele N. Intrucat la vremea cand traia N. cunostintele se limitau la Europa, Marea Mediterana, nordul Africii si restul Europei (de dincolo de Viena inspre rasarit), evident ca toate faptele ce se vor fi intamplat fac referinta la aceste zone. Singurele pasaje interesente ar fi (ma iau dupa traducerea in romana, caci franceza scrisa de N. poate fi interpretata foarte diferit, in functie de cultura celui care face interpretarea, fiecare cuvant avand pana la 3 sensuri din franceza veche) referiri la "peste metalic sub ape" - evident ca facem asocierea cu submarin sau "sageti care intuneca soarele si cutremura muntii" - actualele rachete continentale / intercontinentale, si cosmice.
Multe altele prezentate sunt destul de logice: se isca un razboi, evident urmat de foamete, evident urmata de scadere dramatica a populatiei; mai sunt mentionate probleme in Biserica Catolica, antihristul care vine si conduce lumea; exista boli care fac curat prin populatia lumii - evident in stransa legatura cu razboaiele mentionate anterior.
O lectura extrem de usor de digerat, foarte usor de uitat si care nu fascineaza prin nimic anume. Evident.
 
Nu e ultima carte citita, dar va recomand o carte aparuta in ultimii ani: "Formula fericirii. Minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi". E scrisa de Stefan Klein si a aparut in Romania la editura Humanitas. (ceea ce e bine)

E o carte despre cum gandeste creierul, cum functioneaza mintea umana. Inveti despre lucruri diverse, de la faptul ca atunci cand zambesti fals sunt niste muschi ai fetei (in jurul ochilor) pe care, genetic, doar un mic procent din populatie il poate controla pana la lucrurile care au tendinta sa te faca fericit.

Afli in carte ca, paradoxal, copiii si casatoria nu sunt retete sigure spre fericire, si o persoana singura poate fi fericita si ea.

Si tot felul de minunatii despre mintea umana.

O carte recomandata!
 
Amintiri din portbagaj

Cartea este scrisa de Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei 3+1 (ala 1 este arabul cu cetatenie romana) romani rapiti in Irak. Va aduce in fata ochilor o suma de informatii foarte interesante pentru cine nu mai crede in delimitarea baieti buni / baieti rai facuta de televiziuni. Este un documentar cu date, informatii si opinii personale, care prezinta preambulul rapirii, ce s-a intamplat cu ostatecii si ce s-a intamplat dupa revenirea in tara.
 
Operatiunea Walkyria

Cartea este scrisa de Jesus Hernandez si am cumparat-o odata cu Saptamana Financiara.
Aceasta carte mi-a deschis ochii referitor la rezistenta anti-nazista din interiorul Germaniei. Si aceasta intrucat Hitler nu i-a calcat pe bataturi doar pe cei care nu erau national-socialisti, ci si Armata, caci in WWI era doar un biet caporal, si deci exista o neincredere reciproca Hitler - Armata.
In carte sunt prezentate cele mai importante tentative de asasinat impotriva fuhrerului, efectuate fie de militari (sticlele de coniac Cointreau), fie de civili (tamplarul singuratic), precum si rezistenta la nivel ideologic al unor grupari ca Trandafirul Alb. Toate acestea pentru a face introducerea in atmosfera vremii vazuta de catre societatea germana insesi.
Este prezentata originea nobila a lui von Stauffenberg - era conte, si felul sau de a lucra in cadrul armatei, conform actelor ramase si/sau relatarilor ulterioare. (faptul ca usa biroului sa era mereu deschisa, desi el vorbea la telefon sau dicta secretarei diverse scrisori, faptul ca putea vorbi cu cel care il intrerupea intr-un mod calm si apoi putea sa isi reia firul gandurilor de acolo unde ramasese). Am vrut sa citesc aceasta carte inainte de vizionarea filmului Walkyria cu Tom Cruise, ca sa vad daca si cat de mult este deformata istoria.
Este prezentata dimensiunea (atat cat se cunoaste) complotului, faptul ca erau implicati maresali, generali, maiori, personalitati ale vremii - in nici un caz nu au fost putini si neimportanti cum incerca sa sugereze Hitler dupa incercarea de asasinat.
PS: conform actelor / inregistrarilor ramase, participantii la complot nu au fost spanzurati cu corzi de pian si agatati in carlige de macelarie ca niste vite, ci au fost spanzurati cu canepa subtire. Totul inregistrat pentru amuzamentul fuhrerului.
Cartea este de recomandat pentru a fi citita pentru o cultura generala solida.
 
M-am gandit sa va recomand si eu doua carti scrise de aceeasi jurnalista/scriitoare.

Sper ca ma veti scuza daca in loc de o prezentare, cu propriile cuvinte, a acestor doua carti imi voi permite sa va trimit catre niste recenzii de pe net.

Cine este Naomi Klein?

Naomi Klein - Doctrina şocului: Naşterea capitalismului dezastrelor

Naomi Klein - NO LOGO Tirania Mărcilor

Sper ca aceste link-uri sa va trezeasca interesul si sa cititi aceste carti pentru ca prezinta un p.d.v. interesant.

PS: Lectura placuta.
 
Back
Top