Ultima carte citită

Merita sa citesti cartea - si eventual sa vezi de pe feed-urile Realitatea TV emisiunea lu' Turcescu la care a fost invitat Djuvara.

Cartea nu este despre daci; in sec XIII etnogeneza luase deja sfarsit: existau deja vlahi (la un mileniu dupa retragerea aureliana valahii numai daco-romani nu mai erau). Cartea trateaza intemeierea statului medieval roman, care, daca ar fi sa ne luam dupa istoricii comunisti s-a intamplat de catre romani neaosi manati de un sindrom patriotic, dupa ce l-au facut terci pe regele Ungariei.

In realitate, zice Djuvara, Basarabii numai romani neaosi nu erau (ca mare parte din nobilimea de la acea vreme), dorinta nationalista de unificare era profund anacronica, iar "Posada" n-a fost Plevna, a fost de fapt un cutit in spate de la vasal la senior.
 
Avand in vedere ca la scoala am invatat cu lingura istorie comunista, in care toate personajele de la Burebista incoace parca aveau o misiune milenara de a-si aduce aportul la formarea republicii socialiste, ma fascineaza genul de abordare al cartii lui Djuvara, scrisa in spiritul interpretarii evenimentelor istorice din punctul de vedere al intereselor de moment ale personajelor de atunci, intr-un context temporal destul de strict. Aceeasi abordare am vazut-o in seria extraordinara de documentare despre istoria stiintei de la BBC numita Connections...
 
Last edited by a moderator:
Allan Bloom, Criza spiritului american - ar intra la "asta sa nu luati", pentru ca e slaba, plina de idei rasuflate puse in prea multe cuvinte. Altfel spus, sux.
 
Păi te plictiseai groaznic de ai luat-o la citit. Eu aş fi banat-o fie şi numai după titlu, sincer să fiu :biggrin:
 
Salut si bine v-am gasit si aici (pe unii dintre voi)!
Ultimele carti citite au fost:
- "Viata lui Pi" - auto-povestirea supravietuirii unui adolescent naufragiat, relatia sa cu ceilalti supravietuitori etc... dar nu toate lucrurile sunt ceea ce par a fi de la inceput. Sfirsitul cartii da totul peste cap.
- "Ai toata viata inainte" - viata traita de un orfan intr-un mediu iesit din comun, dar in acelasi timp extrem de real.

Amindoua fac parte din Colectia Cotidianul. Pentru 5 lei noi se cumpara si ziarul si cartea. Zic ca e o afacere buna.
 
"Rosu Ucigas" de Jeroen Brouwers

Este una din cartile in care poti regasi ororile, nu din lagarele naziste, ci din cele japoneze. Faptul ca el este inchis de la varsta de 5 ani, alaturi de mama, sora si bunica lui, in asemenea loc, fiind martor la toate atrocitatile din locul respectiv, il maturizeaza fortat si-i anuleaza sensibilitatile. Dezvoltarea sa ca individ este influentata de violenta si devine anormala, chiar si in relatiile viitoare de iubit, sot si tata. Degradarea spirituala este atat de avansata incat ii este imposibil sa mai simta ceva vis-a-vis de eventimentele normale ale unuei vieti de om... poate doar la decesul mamei sale, pe care o transforma, imaginar, intr-o martira, dar asta de-abia dupa pierderea sa. Naratiunea este sacadata, intrerupta de rugi si fragmente de panica.
 
Clar de femeie, Romain Gary - Mi-a placut, e bine scrisa. Rezumat in cateva vorbe: Se pare ca nu e suficient ca doi oameni sa fie nefericiti separat pentru a fi fericiti impreuna - dar incercarea merita facuta.

Am inceput Balcanii in noul mileniu, Tom Gallagher.
 
Neil Gaiman, Stardust - am fost dezamagit de carte dupa ce am vazut filmul "Pulbere de stele". Filmul are o poveste mult mai inchegata decat cartea, care iti prezinta o lume noua, magica, dar nu este descrisa cu suficienta forta. Abia iti arata cateva creaturi magice si relatiile de putere dintre ele, ca si se termina. Pacat de introducere, care este ok.
Cine a citit cartea si apoi a vazut filmul as vrea sa ii aud parerea.
 
Omul zar si Intoarcerea omului zar: filosofie, psihologie, actiune, umor, erotism... tot ce ai putea cere unei carti, mai putin elementele SF hardcore, carora, in mod surprinzator, nu le-am dus dorul. Presimt totusi ca Dune, Lumea Inelara si intreaga opera a lui Asimov nu vor fi egalate atat de usor din nou in viitorul apropiat.
 
Trilogia Bartimeus scrisa de Jonathan Stroud reprezinta o incursiune intr-o lume a magicienilor crescuti de mici astfel, alesi pe spranceana - din familiile defavorizate, evident. Este creata o lume in care luptele se fac cu ajutorul demonilor invocati pentru indeplinirea diverselor sarcini, iar dusmania si injunghierea pe la spate fac parte din cotidian. Evident ca demonii invocati fac tot ce le sta in putinta pentru a-si prinde stapanul pe picior gresit si a-l omori - asa ca reprezinta un statut al pozitiei sociale abilitatea de a invoca demoni puternici la o simpla pocnire din degete. (urmata de rostirea unor silabe intr-o limba necunoscuta noua). Consecintele folosirii magiei intr-un mod din ce in ce mai accentuat de catre magicieni nu pot fi altele decat decaderea imperiului construit prin munca asidua. Si astfel cititorul afla ca de-a lungul timpului toate civilizatiile infloritoare s-au bazat pe demoni atat de mult incat au sfarsit prin a fi distrusi de ei - fie pentru ca a fost invocat un demon mult prea puternic pentru a putea fi controlat, fie ca au avut loc lovituri de palat succesive care au slabit atat imperiul incat l-au facut vulnerabil in fata atacatorilor externi - nimeni altii decat popoarele inrobite de puternicii zilei.
 
Cronica de familie - Petru Dumitriu

Cronica de familie, vol. I-III, ESPLA, 1957 (reeditare, vol. I-III, Ed. Fundaţiei Culturale Române, 1993)
As vrea s-o cumpar/citesc, o are cineva ?
Multumesc.
 
SPOILER

Inca ceva Egan, nush de ce dar sunt dependent de ce scrie tipul asta: Scara lui Schild. Tocmai cand ziceam ca e hard ca diamantul, australianul ala genial a scris un nou jawbreaker: e dulce, cu un miez delicios, dar e asa de hard ca it's bound to kick some teeth in. Cred ca Egan s-a sculat cu chef sa fluture pumnul la stele si sa urle "lasa ca v-o arat eu" cand s-a apucat de scris cartea asta: ideea pivotala e ca Universul nostru, in care suntem antropic asa de cuibariti confortabil e un desert nenorocit, se putea mai bine God, FFS. Eu mi-am construit viata in jurul ideii ca lumea in care m-am nascut sux, de la electron la Pentium 8, asa ca mie mi-a mers la inima cartea asta.

Practic, omenirea viitorului din Scara lui Schild e o civilizatie post-singularitate, care se holbeaza voioasa in abis, dar nu poate sa faca pasul urmator din cauza faptului ca au avut ghinionul sa se nasca intr-un univers de cacat. Civilizatia e fenomenal de avansata, dar in continuare cel mai eficient mod sa sari de la o stea la alta e sub forma unui fascicul de ultraviolete, ceea ce reduce omenirea la un fel de caricatura de pink goo gen Forever War, because you just can't fuck with the speed limit and get away with it -> atat de caricatural incat unele dintre lumile lui Egan recurg la solutii cretinoide gen Incetinirea pentru a limita efectele comunicatiilor interstelare. Si cel putin la fel de jalnic e felul in care creierele-matriosca ale acorporalilor au orgasmuri in cascada cand isi injecteaza avatarii in femtomasini de un catralion de ori mai eficiente, dar nu pot sa extraga rezultatele procesarii, ca asta e, nici cu forta nucleara tare nu poti sa te joci decat cum vrea ea, ce sa-i faci.

Si tocmai cand lumea din Universul asta - pe care arhailectii si Zeii Sefirotici din Orion's Arm l-ar descrie ca steampunk - se lamenta ca oricat de avansati ar fi there's only so much you can do with the bloody electron, intr-o sublima stagnare, apare o noua Bula, inversul topologic al Bulei din Carantina (asta are o obsesie cu bulele), dar cel putin la fel de interesanta. Ceea ce Egan pune sub nasul omenirii viitorului e un Univers nou, regandit de la scara Planck in sus, un fel de "this is what You came up with in 7 days? W' I know what you're sayin', but here's a better idea...". Practic infinit mai haotic si mai complex, dar in acelasi timp si infinit mai fertil, noul univers - care, incidental, ameninta sa-l inghita pe cel vechi si obsolete - pune civilizatia hiper-avansata a viitorului in fata unei trileme destul de interesante: cand o bula iti inghite planetele ultra-civilizate una cate una (o, tu, Eminescu al Bulelor), si trecand de reflexul "someone set up us the bomb" iti dai seama ca de fapt ce se afla in interior bate la cur porcaria ta de civilizatie post-singularitate, cu toti afurisitii ei de acorporali hiperinteligenti, cu tot, viata ta devine de cacat rau de tot, indiferent ca esti corporal sau acorporal.
 
Mda, am citit Carantina de vreo 6 ori; sunt de acord cu gustul de fecale cu care rămâi când termini de citit, nu fiindcă ar fi cartea penală, ci tocmai fiindcă nu e. Ai senzaţia aia din Al 13-lea Etaj, când accelerezi să ieşi din oraş şi te pomeneşti într-un wireframe. Greg Egan rulz.
Şi ca să adaug ceva tot la fel de pe gustul lui Scytale, cartea asta e excelentă. Două povestiri (prima e mai faină ca a doua, IMO) în aproximativ acelaşi stil. Hard SF cu mai puţin mumbo-jumbo matematico-fizic, dar, paradoxal, tot cu atâta.

LE:
Buna ziua,

Aceasta este comanda dvs:
Nume produs Cantitate Pret unitar
(cu TVA) Pret total
(cu TVA)
Zeii Lumii Fluviului 1 22,32 RON 22,32 RON
Scara lui Schild 1 22,41 RON 22,41 RON
Transport: Livrare in 2 zile lucratoare prin curier - Bucuresti ** 9,50 RON
Total de plata: 54,23 RON

Yay! Comandă online la Nemira :smile:
 
Am făcut în iulie o comandă la Nemira cu livrare prin curier și am ridicat-o personal de la ei după 11 zile, că deja plecam în concediu. Erau vreo 14 volume, un rucsac plin, greu de uitat prin magazie.
 
Comandat online, plătit online, până au procesat comanda a trecut mai mult de o săptămână, m-am urcat pe-o șea și m-am prezentat la sediul lor să îmi iau cărțile. A durat o jumătate de oră să le pună în pungă, să facă factura și să le arăt mail-ul de confirmare de la Gecad (procesatorul plății prin CC) ca să se convingă că e plătită.
 
Comandat online de la Teora acum vreo ~1 an si inca nu a venit :biggrin:.

OnTopic: Volumul al treilea din Pandora -- Factorul Inaltare de Frank Herbert.
 
Back
Top