Ultima carte citită

Tocmai am terminat şi cea de-a treia carte din ciclul A Song of Ice and Fire a lui George R.R. Martin. O revoluţie a fantasy-ului medieval, mult mai realistic, unde zânele nu sunt întotdeauna bune, fetele de împăraţi mai calcă strâmb, Făt Frumos este mâncat de balaur sau o vinde pe Cosânzeana pentru bani, şi nimeni nu trăieşte fericit până la adânci bătrâneţi, pentru că cineva trebuie să se răzbune.

Personajele sunt foarte complexe, detaliate în timp (capitolele sunt împărţite pe personaje), aflând astfel că nimeni nu este alb sau negru, aşa cum pare la început, ci un gri mai mult sau mai puţin întunecat, ba chiar cu schimbări rapide de nuanţă când ajunge la capătul răbdărilor. Nimeni nu face un bine de dragul binelui, are un scop precis sau e doar un efect advers. Autorul nu se jenează să omoare personajele în mijlocul acţiunii, răsturnările de situaţie fiind (un pic cam) dese (pentru gustul meu) în cea de-a treia carte (se adunaseră cam multe personaje, au mai trebuit rărite :biggrin:).

Abia aştept cartea a patra, A Feast for Crows (din 6 (sau mai multe?)), care va veni în toamnă se pare. Până atunci, trilogia His Dark Materials, un steampunk recomandat de un prieten, şi va apărea şi volumul 32 din Discworld...
 
Originally posted by ciocanel
Imparatul mustelor - William Golding

Scapati cu viata din catastrofa prabusirii unui avion, niste copii isi organizeaza supravietuirea pe o insula pustie, lipsiti de sprijinul sau ocrotirea vreunui adult. impreuna, ar putea da nastere unei noi lumi, mai pura, o lume de dinaintea "pacatului originar". Dar curind, germenii unor patimi etern umane le tulbura armonia. O parte a membrilor grupului se asociaza intr-o haita de vinatori, exalta cruzimea si singele victimelor. Treptat, violenta se exacerbeaza si isi alege alta tinta: cei care refuza sa li se alature. Vinatoarea ameninta sa devina omor ritual, reluind ciclul fara sfirsit al crimelor de care este plina istoria omului. Forta parabolei lui Golding rezida in crudul realism al scrisului sau, si nu e de mirare ca romanul a fost refuzat la inceput de nu mai putin de douazeci si una de edituri engleze si americane: prea deranja viziunea complezenta a unei umanitati abia iesite dintr-un pustiitor razboi. Odata publicat insa, imparatul mustelor a avut un ecou rareori intilnit in istoria literaturii si a beneficiat de o celebra ecranizare, realizata la numai citiva ani de la aparitie (1963) de Peter Brook.
Cartea respectiva oglindeste sociatatea existenta intr-un nou inceput. Tanara societate care se formeaza este alcatuita din aceleasi tipologii de oameni: leader-ul, sfetnicul, uzurpatorul (de obicei soldat = no brain) dominat de instincte violente.
Din punctul meu de vedere acest roman reprezinta o uimitoare paralela cu realitatea, insa elementul care m-a surprins a fost faptul ca autorul a ales niste copii pentru a pune in evidenta niste caracteristici deloc de laudat ale oamenilor.
 
war4peace:
Sunt două animaţii bazate pe cărţi din serie, Wyrd Sisters şi Soul Music. Nu l-am găsit pe nici unul până acum, aşa că nu-ţi pot spune cum sunt.

Există şi mai multe jocuri, de tip quest, dintre care al treilea, Discworld Noir (din 1999), pare cel mai interesant (la care a participat şi pterry). Încă nu l-am jucat, dar un prieten zicea că e drăguţ, cu dialoguri "clasice" Discworld. Acum am înţeles că se gândesc să mai scoată un joc. De alte filme nu ştiu nimic.
 
Originally posted by Hatshepsut
... insa elementul care m-a surprins a fost faptul ca autorul a ales niste copii pentru a pune in evidenta niste caracteristici deloc de laudat ale oamenilor.
Dacă ar fi ales oameni maturi drept personaje, cartea nu ar fi avut nici un impact. Nu cred că se mai miră nimeni de faptul că oamenii sunt cruzi. Dar e un pic şocant să stai să te gîndeşti că această cruditate este reprezentată mult mai puternic la copii - şi mai ales la modurile în care lipsa constrîngerilor sociale, neformate încă la aceştia - o poate mări considerabil.
 
Lupul de Stepă - Hermann Hesse

O călătorie prin mintea unui om şi a dualităţii caracterului, trăirilor, acolo unde instinctul se întâlneşte cu raţionalul şi se luptă pentru supremaţie.

Narcis şi Gură-de-Aur - Hermann Hesse

Superbă carte, o nouă incursiune în analiza psihicului. Dincolo de cuvintele şi povestea aparentă se conturează o acţiune proprie personajului principal, "o altă carte" scrisă parcă printre rânduri.

P.S. Hesse te pătrunde prin cursivitatea limbii (deşi tradus), exprimare, analiză şi detaliu. O experienţă interesantă şi un scriitor care a intrat pe lista celor preferaţi.
 
Well, dacă tot a început să îţi placă Hermann Hesse, caută Jocul cu mărgele de sticlă. Puţin diferită de cele două menţionate de tine, dar superbă carte.
 
Thud!, ultima carte Discworld a lui PTerry. Mi s-a părut mai slabă decât Going Postal (penultima), un volum cu tentă poliţistă nu foarte reuşită dpmdv, dar per total a fost o lectură plăcută. La 30+ volume nu prea mai ai cum să revoluţionezi seria, iar reîntâlnirea cu personajele preferate nu poate provoca neplăceri :smile:.

Acum aştept A Feast for Crows din seria A Song of Ice and Fire, un fel de jumătate de volum, numărul personajelor fiind atât de mare încât au trebuit împărţite în două cărţi separate - George Martin având probleme şi cu publicarea volumelor anterioare, probleme fizice la legarea cărţilor cu muuuuulte pagini (volumul 3 având peste 1200).
 
Terminat-am acum ceva timp şi A Feast for Crows. Cred că George Martin s-a plictisit. Sper că s-a plictisit cel puţin la fel de mult cât m-am plictisit eu citind cartea lui. Nu se întâmplă mai nimic în multele pagini pe care le are cartea, nu mai e atmosfera antrenantă din celelalte volume, toată acţiunea se rezumă la câteva drumuri făcute de personaje nu foarte importante, şi tone de intrigi peste intrigi de care te saturi până la urmă; unele personaje sunt puse doar de umplutură, neavând nici un fel de influenţă asupra acţiunii generale.
 
Fortareata Digitala - Dan Brown, am terminat-o in 3 seri, dar nu pentru ca m-a facut sa o nu o las din mana, cum a fost cazul altor carti, ci din plictiseala si lipsa unui computer.
Incepe frumos, ceva teorii ale conspiratiei, descrieri frumoase si paralele bine facute.

Dar pe la mijlocul cartii cand se dezvolta de fapt subiectul principal, am ramas dezamagit de amatorismul cu care a fost documentata partea tehnica a cartii. Pentru cineva care are cat de cat habar de criptografie, cartea nu este decat un fel de desen animat pentru cinefili.

Sfarsitul cartii este extrem de previzibil.
 
Fabrica de spioni - Nelson De Mille. Stil Tom Clancy, groasă (600 pagini), carte de citit când trebuie să stai la pat. Las' că mă fac eu bine :smile:
 
Cinci plecări din prezent (Exerciţii fenomenologice) - Alexandru Dragomir, Ed. Humanitas, 2005
O carte ce conţine 60 de meditaţii (fenomenologice) despre extra-ordinarul lucrurilor ordinare, cotidiene.
Repere*:
Cap. Despre oglindă p.13-20
Cap. Actorul p.72-79
Cap. Străinătăţi banale ale omului p.106-120
Cap. Libertatea şi cunoaşterea de sine p.129-139
Cap. Neştiinţa p.247-249
Cap. A şti p.276-278
Cap. Responsabilitatea intelectualului p.283-289
* Selecţia e una proprie, acestea cred că sunt cele mai interesante teme ale cărţii.
Enjoy :cool:
 
Christine de Stephen King. E prima carte a sa pe care o citesc şi mă aşteptam la ceva mai mult. Ideea de la bază e destul de absurdă şi m-a lăsat rece, iar personajele sunt tipic americane, destul de simple, respectând nişte tipare standard. Transformarea eroului principal e interesantă - de fapt, mi s-a părut cel mai interesant aspect al romanului.

Cât despre film, nici un pic de psihologie, doar acţiune + scene irelevante, deci slab, slab, slab...
 
Perdido Street Station de China Mieville, un fantasy steampunk foarte reuşit, nominalizat la Nebula în 2002 pentru best novel. Trebuie să caut şi urmările Skar şi Iron Council, care se desfăşoară în acelaşi univers dar cu fire epice diferite.
 
Dan Dobos - Abatia. Este o carte care se inscrie in genul Dune, scrisa foarte bine si cu un subiect interesant. Actiunea se petrece intr-un mediu puternic tehnologizat dar cu mari influente religioase. Spre deosebire de alte carti aici istoria nu este uitata ci din contra, este foarte atent cercetata. De asemenea tehnologia clonarii este foarte avansata si din acesta cauza apar probleme majore. Va recomand acesta carte mai ales daca va place genul.
 
Originally posted by avenger
Dan Dobos - Abatia. Este o carte care se inscrie in genul Dune, scrisa foarte bine si cu un subiect interesant. Actiunea se petrece intr-un mediu puternic tehnologizat dar cu mari influente religioase. Spre deosebire de alte carti aici istoria nu este uitata ci din contra, este foarte atent cercetata. De asemenea tehnologia clonarii este foarte avansata si din acesta cauza apar probleme majore. Va recomand acesta carte mai ales daca va place genul.
Subscriu. Dacă sunteţi fani ai genului (ştiinţă şi ficţiune), este o lectură foarte, foarte interesantă. Desigur, observaţia reprezintă doar o părere :wink:
Ca fapt divers, mie mi-a amintit de două alte lumi: Fundaţia şi Numele trandafirului. Nu mă întrebaţi de ce, nu ştiu să vă spun exact... :rolleyes:
Încă ceva: sper să nu mă înşel, dar creaţia în sine este concepută ca o trilogie. Din păcate, nu am pus mâna şi pe celelalte două.
 
Asimov - Fundatia - ~15 carti din 20+ cate sunt. Maraton in 2 saptamani. Classic :biggrin:

Clive Barker - Cabal. Trebuie sa pun mana pe restul seriei "Semintia Noptii". Transformarile psihologice ale personajului principal si modul in care se metamorfozeaza sunt fenomenale. M-au lasat masca...
 
What If
Ceea ce se numeşte, în termeni academici, counterfactual history. Scenarii despre ce s-ar fi întâmplat dacă ...
- dacă Alexandru Macedon murea (aşa cum aproape s-a întâmplat) în prima bătălie împotriva Imperiului Persan
- dacă Ierusalimul ar fi căzut în timpul asediului din 701 î.en.
- dacă britanicii ar fi învins în Războiul de Independenţă

Scenariile pot fi, evident, nenumărate. Unele te cutremură atunci când înţelegi că totul s-ar fi putut schimba printr-o toană a sorţii.

Eseurile din această carte variază destul de mult calitativ, dar sunt în general agreabile, câteodată chiar profunde. Pentru cei îndrăgostiţi de istorie şi care au purtat de multe ori în minte bătălia de la Waterloo încercând să îl salveze pe Napoleon.

Later edit: Pentru cei care vor să cumpere ultima carte din Trilogia Abaţiei, un site: www.abatia.com :smile:

Later later edit: De asemenea, pentru cei cărora le-a plăcut Dune, draft-ul primului capitol din ultima carte a seriei, ce va apărea în toamnă, scrisă de fiul lui Frank Herbert şi Kevin Anderson după un plan detaliat găsit după moartea autorului, se găseşte aici.
 
Back
Top