Ultima carte citită

creizi

embedded intelligence
Joined
Oct 14, 2003
Messages
367
Hmm, eu momentan citesc Dune publicat in doua volume la editura Nemira. Intrebarea mea intrebatoare pentru a mai reinvia topicul este: inainte de Dune exista si alte carti scrise de Frank legate de acest univers?
 

Mistral

Alien
Joined
Mar 23, 2004
Messages
745
A apărut şi la noi acum câţiva ani buni seria Pandora de Frank Herbert şi Bill Ransom: Incidentul Iisus, Efectul Lazăr şi Factorul Înălţare. Cred că se mai găsesc în anticariate. Vi le recomand la toţi care sunteţi fani Dune.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,111
Am citit primele două (II şi EL, parcă), dar nu m-au convins să o citesc şi pe ultima deşi o aveam în casă (împrumutate toate). Le-am citit în spital, acasă nu mai erau suficient de bune să merite timpul.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,565
Terminat Jonathan Strange and Mr. Norell, de Susanna Clarke. Fantasy cu magie şi vrăjitori, însă mai matură, mai apropiată de Dickens decât de Rowlings. E ok, însă parcă îi lipseşte ceva, parcă e prea liniară, nu are momente marcante, pe care să le ţii minte, iar personajele uneori nu se comportă natural. Lipseşte latura... PTerryană :biggrin:. Probabil de-asta a şi durat cititul atât de mult.

What's next? Întoarcere la weird fantasy-ul lui China Miéville, The Scar şi Iron Council.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,565
Terminat The Scar. E ok, personaje bine conturate, o groază de mister, sfârşit ciudat.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,248
Larry Niven - Rainbow Mars
Varianta Larry Niven a calatoriei in timp si a ascensorului spatial. Intr-un cuvant: originala.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,565
Mda, Xenocid e cam chinuitoare, prea multe probleme existenţiale. Răzbunarea vine în cartea a patra :smile:.
 

unic

Membru Senior
Joined
Nov 28, 2003
Messages
486
După părerea mea, din seria Ender cea mai bună e prima carte, în parte şi pentru că e păstrată simplă, clară şi captivantă. În următoarele volume Orson Scott Card a început să complice foarte mult şi scriitura şi conţinutul ideatic, probabil cu un ochi la celelalte mari serii SF. În unele părţi i-a reuşit, în altele mai puţin.

Recitit, pentru a nu ştiu câta oară, Pendulul lui Focault, a lui Umberto Eco. Nu pot spune decât că e superbă. E, uite de aia nu mă duc eu să văd Codul lui da Vinci.
 

Black Mamba

Membru Senior
Joined
Aug 4, 2004
Messages
75
Conjuraţia imbecililor de John Kennedy Toole. Am dat întâmplător de ea într-o librărie cand am cumpărat un cadou pentru cineva. Da, m-a atras coperta şi faptul ca scria Premiul Pulitzer pe ea. :smile:

O carte superbă, de citit mai ales atunci cand eşti într-o dispoziţie proastă.
 

unic

Membru Senior
Joined
Nov 28, 2003
Messages
486
The Road to Dune. Nu face parte propriuzis din serie. Amalgamează:
- câteva povestiri situate în universul Dune, scrise de Brian Herbert şi Kevin Anderson, pe care de altfel le puteţi citi gratuit pe dunenovels.com, destul de interesante, dar nu spectaculoase
- capitole care nu au mai apărut în versiunea finală a primelor două volume din serie (Dune şi Mântuitorul Dunei), scrise chiar de Frank Herbert, care lămuresc unele lucruri (de ce Ghilda şi-a menţinut monopolul asupra transporturilor spaţiale, de ce Paul a ales numele de Muad'dib) dar în care apar şi contradicţii cu textul final al cărţilor (de pildă Irulan moare); în final aceasta a fost partea cea mai bună a acestei antologii
- scrisori schimbate între Frank Herbert şi editorul său în perioada în care încerca să publice Dune (romanul a fost respins de mai mult de 20 de edituri pentru că era prea lung şi prea complicat, fiind până la urmă tipărit de o editură care era specializată în manuale de reparaţii auto)
- un miniroman numit Spice Planet, pe care Brian Herbert l-a scris după o schiţă a tatalui său, care poate fi văzut ca o primă versiune a Dune, dar mult diferită - acţiunea e centrată pe melanj şi pe dependenţa pe care acesta o dă, profunzimea cărţii nu atinge nici pe departe varianta finală, multe nume schimbate, fremenii nu joacă nici un rol, Bene Gesserit-ul nu există, ş.a.

I-aş da un 6.5/10, mai ales pentru scenele nepublicate din Dune şi pentru finalul alternativ din Mântuitorul Dunei.
 

maxu

Membru Senior
Joined
Oct 6, 2005
Messages
632
Cotidianul

Daca tot au pus capat seriei de "o carte pentru fiecare" - ma refer la Cotidianul de miercuri, am zis ca o sa apuc sa le si citesc, randamentul meu fiind mult sub 1 carte/saptamana. Ultima citita (nu le-am luat pe toate, ca unele le aveam in varianta aparuta initial la "Univers"): Durabila iubire - Ian McEwan.
Sau despre sindromul De Clerambault, povestit in stil englezesc. Si un final care te lasa cu zambetul.. in aer?
 

Pache

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 12, 2003
Messages
1,235
maxu, din câte am auzit a fost vorba doar de o întrerupere temporară pentru sărbători, cărţile revenind de săptămâna viitoare (parcă) împreună cu "Cotidianul" de miercuri.
 

Scytale

Twisted Mentat
Joined
Aug 14, 2004
Messages
529
Apropo de Pandora si de Ender, cred ca am inceput sa ma senilizez, ca nu mai am rabdare sa citesc tampenii. La Pandora m-am oprit dupa prima carte, ca dupa ce jucasem Alpha Centauri cativa ani Avata mi se parea terfelita rau de tot (desi probabil Firaxis s-a inspirat din Herbert, nu invers). Daca se intampla ceva interesant in urmatoarele sa ma trezeasca cineva, va rog.

La Ender mi-a placut prima carte, le-am citit pe urmatoarele doua din inertie, dar dupa "Vorbitor..." m-am oprit ca mi s-au parut aberante rau de tot.

Asa ca acum ma aflu intr-un interregnum in care m-am intors la fantasy si la cyberpunk (care nu ma tradeaza niciodata), l-am redescoperit pe Philip K. Dick, si din mainstream caut de nebun cartea a treia din Abatia (a vazut-o cineva?).
 

Bila

Membru Senior
Joined
Oct 18, 2006
Messages
147
Pe scurt aş putea cita tot mesajul de mai sus, situaţia e identică. Doar că nu am citit Abaţia şi ultima carte pe care o citesc e lectură uşoară: un Tom Clancy.
 
Top Bottom