TV

Cred ca trebuia sa postez la topicul de intrebari, ca asta ma seaca de ceva timp. La tv urile Samsung mai noi exista vreun shortcut pentru temporizarea opririi? Eu in fiecare seara ma chinui cu navigarea prin setari ca sa pot pune amaratul ala de tv sa se stinga in 30 min. Unde a disparut butonul special de pe telecomanda pentru chestia asta? Sau sunt eu idiot?
 
Nici eu n-am gasit scurtatura, trebuie mers prin meniu. Iar ce e mai fain, meniul nu se poate accesa de pe media player asa ca seara cand dau play la ceva de pe dlna si uit sa-l programez inainte, trebuie sa ies din media player, intru in meniu si programez si apoi revin la ce ma uitam. Noroc ca MASH are doar vreo 20 min pe episod si am timp sa umblu prin meniuri in asa fel incat sa nu se inchida tv-ul inainte sa se termine episodul. :biggrin:
 
Eu stiam ca Samsung face telefoane. Si ca LG face televizoare. Si ca niciunul nu se pricepe sa faca ce face celalalt. :biggrin:
 
Eu stiam ca amandoi fac telefoane. Televizoare fac Panasonic si Sony. :biggrin: Acum serios, la Sony am un buton pe care pot programa mai multe comenzi la alegerea mea. Adica atunci cand apas acel buton imi apare un meniu cu cateva optiuni fix ce vreau eu, alese din efectiv tot ce are televizorul. Abia am descoperit treaba asta, dupa aproape 2 ani de cand am TV-ul asta, asa de mult il folosesc la altceva in afara de PC.
 
Fiind duminica si avind 5 minute libere la dispozitie (pufi ™ :biggrin:) va povestesc cum mi-am schimbat teveul de fo' 2 saptamini.
Nimic in neregula cu plasma mea dar fiind in 2020 dupa doispe ani juma de serviciu ireprosabil isi cam arata limitarea la diagonala si materiale fullHD/4k asa ca m-am pus pe citit despre ce-ar trebui sa pun in loc.
OLED a fost raspunsul si 55" diagonala (nu incape mai mult in sufrageria mea). Pe hirtie nimic altceva nu pare ca poate inlocui o plasma si cum eu sunt mosneag cu idei putine da' fixe la televizoare aleg intre Sony si Panasonic asa ca m-am oprit la Panasonic TX-55GZ950E.
Problema e doar una: pretul. 6500 lei e o suma pe care o puteam plati dar m-ar fi usturat oleaca o perioada de timp asa ca am zis sa arunc un ochi si in ograda LCD-urilor ca poate n-o fi dracul chiar asa de negru.
Iar m-am pus pe citit si am am dat de un model care era ridicat in slavi din toate partile (atit review-uri cit si useri de pe nspe forumuri): Sony 55XF9005.

Bun asa, una e sa citesti si alta e sa le vezi asa ca intr-o zi am stat aproape o ora in Altex uitindu-ma side-by-side la un OLED Sony (AG8 echivalentul Panasonicului pe care-l vroiam) si la 55XF9005. Stiu, nu e cea mai buna optiune sa ma uit in supermarket la teveuri ca-s reglate cum vor ei si ruleaza ce vor ei dar am zis ca e mai bine decit nimic.
Pe OLED rula un demo care scotea in evidenta negrul si contrastul OLED-ului iar pe LCD era un demo luminos care accentua culorile/luminozitatea asa ca daca tot eram singur cuc p'acolo l-am rugat pe nenea sa-mi puna pe ambele un material normal pe youtube si atunci n-am mai vazut nimic care sa scoata OLED-ul in evidenta, ambele se vedeau la fel de prost. :biggrin:

Asa ca dupa ce m-am mai perpelit oleaca am dat comanda pe emag la XF9005. Era la reducere plus alta de 10% si a iesit la 3300 lei. Fix la juma' cit OLED-ul.
Dupa ce-am butonat citeva zile prin setari am ajuns la ceva care ma satisface in proportie de 95% sa zic. Ce mi-a mai ramas nerezolvat e ca in anumite conditii atit albul stralucitor cit si negrul adinc isi pierd din detalii. Treaba asta cred ca se poate rezolva cu o calibrare. In .ro avem un singur calibrator acreditat (level 3 ISF, un interviu cu el aici). Am vorbit cu omul, cam greu cu deplasatul prin tara dar ar veni si la mine daca-i platesc drumul. In general se fac se fac doua calibrari separate (una SDR zi/noapte pentru continut normal, si una HDR) iar costul ar fi 500 lei prima calibrare si 250 urmatoarele deci pe mine m-ar ajunge undeva pe la 900-1000 lei o calibrare in doua module. Aproape o treime din pretul teveului asa ca o inteleg pe nevasta-mea cind m-a intrebat daca-s normal. :biggrin:
Ramine de studiat problema.

Ca sa scot sunetul in amplif am folosit un cablu optic plus chestia asta (multam' Cosmine)
si totul e OK si pe partea asta.

In fine, acum dupa doua saptamini de utilizare as putea zice ca sunt foarte multumit de achizitie. Se vede (subiectiv) mai bine decit plasma (probabil diagonala si rezolutia au un cuvint de spus aici) si e mai versatil (mai multe intrari, smartTV, chestii d'astea).
Pe cablu posturile HD (mai ales astea care emit din studio gen Antena 1, ProTV, TVR1) se vad ceva mai bine decit pe plasma HDReady iar posturile SD sunt suportabile daca vreau sa vad un Banciu/Patraru din cind in cind.
Ca minusuri as spune despre unghiul de vizualizare foarte redus (dar asta e panelul VA stiam la ce sa ma astept), in cele patru colturi apare un dim sesizabil in anumite conditii de iluminare (cer albastru sau ocean deschis la culoare de exemplu) dar asta iar e ceva care e pe la toate panelurile Sony din ce-am citit iar blooming/bleeding se poate reduce la suportabil spre insesizabil (depinde de toleranta fiecaruia ofcorz) din setari.
O mentiune speciala pentru Netflix 4k cind intra automat un profil Dolby de la Sony si ma lasa cu gura cascata la cum se vad culorile/detaliile.

Daca tot am pomenit de partea de Smart care pe mine m-a lasat intotdeauna rece nu pot sa nu remarc un lucru (pe care voi il stiati ofcorz) pe care l-am gasit iesind din pestera in care traiesc: KODI.
Am dat-o-n garduri oleaca pina am instalat add-on-urile necesare dar acum nu mai am nevoie sa imprumut de la biblioteca filme/seriale ca le vad on-the-fly direct cu subtitrare ro. Materialul 4k cam gifiie dar e o combinatie intre puterea de procesare a teveului (am inteles ca nu e chiar extraordinara) si numarul de binevoitori care tin materialul disponibil ca sa zic asa.

Bottom line, daca aveti bani de OLED nu mai stati pe ginduri ofcorz, dar daca nu pot sa spun cu mina pe inima ca un LCD ales bine este o alternativa extrem de buna.
Cel putin eu sunt placut surprins unde au ajuns LCD-urile acum fata de vremea cind mi-am luat eu plasma.
 
Last edited:
Si care este acea plasma pe care ai avut-o ca referinta? Intreb pentru ca am acasa 2 plasme 'ST60 si sunt curios cum se compara.
 
Eu am luat anul trecut un LG C9 de 65" (OLED). Nu-s consumator de TV, l-am luat pentru plex/netflix și jocuri (13ms latență pe intrare HDMI în mod gaming). Plusurile-s clare (contrast infinit => HDR fain), minusuri: by default culorile-s foarte vii, unele jocuri nu se împacă cumva cu HDR-ul (probabil și în combinație cu placa grafică; ex: diablo 3 la cutscenes face "ceva" și se întunecă tot ecranul de abia mai vezi, nu-și mai revine decât dacă repornești jocul complet). N-am GPU din seria 20xx ca să pot testa și variable framerate. Nu-mi fac probleme de burnin and stuff, nu e folosit chiar așa mult.

Arată interesant, pentru că ecranul e mai subțire decât un telefon. Dar tot spatele e o placă de metal, adică e mult mai greu decât pare. Eu l-am prins de tavan, așa că montarea a fost o aventură interesantă (nu e bine să-l apuci de ecran).

Mie mi-era suficient de clar că vreau OLED (după 10 ani de telefoane OLED), nici nu m-am uitat la altceva.

După ce l-a văzut și-a luat și un coleg (ca upgrade la plasma Panasonic) și nu m-a înjurat prea tare.
 
Alaltaieri am reușit să-mi instalez banda de leduri luată de la fratele chinez și trebuie să recunosc că e mai odihnitor să mă uit seara/noaptea la teveu.

ambient light.jpg

Acu' mai rămâne să mă decid ce culoare/intensitate să-i las. :what:
Deocamdata ma impac cu tenta aia verzulie.
 
La aceeași intensitate luminoasă a ledurilor, verdele e probabil perceput mai luminos de către ochi fiindcă ai pe retină cam de 2 ori mai multe celule sensibile la culoarea verde decât la altele.

Watch out-ul e că, dacă sunt și ledurile albastre pornite, culoarea albastră interferează cu producția de melatonină care induce starea de somn, și îți dă peste cap tot ritmul circadian. Dacă vrei să adormi ușor, evită albastrul - treci pe ceva roșu-portocaliu. Ideal ar fi să nici nu te uiți la vreun ecran cu 2 ore înainte de culcare, dar mno. Sau măcar vezi dacă la TV poți pune tint pe warm. În Windows 10 poți activa Night Light (manual sau automat după niște ore prestabilite sau după răsăritul și apusul soarelui pentru cine n-a blocat geolocation services) care face toată imaginea mai portocalie. Și unele telefoane mobile au o setare similară.
 
...banda de leduri...
Link? Daca mai merge intr-o luna, dau si eu comanda. Eu am luat banda d'aia la rola cu telecomanda (RGB) pentru bucatarie, a mers vreo saptamana dar apoi a inceput initial sa se dezlipeasca banda adeziva, si asta n-ar fi fost o problema, insa la scurt timp a inceput sa se coloreze diferit pe bucati, ceva s-a bulit la contacte probabil si rgb-ul a devenit real, setata pe alb aveam 3 culori. :smile:))
 
Io am luat-o p'asta.
In ideea in care are mai multe combinatii de culori pe telecomanda, se alimenteaza de la USB-ul teveului si e modulara.

Din pacate pe linga ca a durat trei luni sa-mi ajunga, telecomanda a venit bulita din prima iar teveul zice s-o scot din USB ca trage prea mult. :biggrin:
Din fericire fiica-mea si-a luat-o p'asta mai demult
pentru in camera la ea si are telecomanda identica. Iar alimentarea o s-o fac din priza.
Duminica mi-a facut cumnata-meu un cadru la ea tocmai in ideea in care se dezlipeste de pe teveu. Am luat niste canal de cablu d'asta
care are si el lipici asa ca lipici+lipici+soricei din cind in cind si dracu' s-o ia daca se mai dezlipeste de pe cadru. :biggrin:

Mai degraba cautam ceva pe la noi prin Altex\emag ca tot dracul ala e.
 
Eh, OLED-ul e OLED oricum ai da-o.
Dar e si spre dublu fata de amaritul meu de LCD.

Sa-l vizionezi cu placere. :love:
 
Thanks!! Da, e drept ca e mai scump, dar am zis ca la cat de rar cumpar asa ceva si la cat se va sta in casa cu virusu asta, macar sa fie treaba buna. :smile: Ma batea gandu la 65CX dar era 1900 chf si am zis sa nu ma aberez in halul asta, mai ales ca nu am chiar asa un living mare. :biggrin:
 
Cam asta vroiam eu să întreb, de ce nu 65. Prima dată 65" (eu am 65 C9, varianta de anul trecut) mi s-a părut mare, acum nu mi se mai pare deloc mare :smile:.
 
Mda, si eu cind am trecut de la plasma de 42" la asta de 55" am zis ca WOW.
Dupa citeva zile am inceput sa zic ca mergea si unul de 65. :biggrin:
Norocul meu e ca nu am unde sa pun unul de 65...
 
Back
Top