Totul despre sisteme de supraveghere

spooky51

Obi-Wan Kenobi's cousin
Vreau impreuna cu un amic sa instalam un sistem de supraveghere pentru ceva gen depozit-hala. As vrea sa stiu mai multe inainte sa ne apucam, in principiu incercam sa facem singuri treaba daca e posibil.

Ar trebui montate 4 camere interior si inca 4 exterior, camere de rezolutie inalta. Din cate am vazut pana acum, camerele se leaga la un DVR prin coaxial, insa am citit si de utp-5 sau wireless. Alimentarea separat sau prin UTP-5. De la DVR ar trebui cumva sa se poata vedea camerele prin internet, pe un alt calculator sau pe tableta.

In afara de informatiile de pe net nu prea stim mare lucru. Accesul la Internet se face printr-o retea cu IP-uri private gen 192.168.1.1-256. Cum se poate accesa remote DVR-ul? Am auzit de camere care pot face streaming pe un server, iar de acolo se pot vedea prin http cu user si parola.

Daca imi puteti da sfaturi de orice fel, incepand cu ce sa cumpar si ce fel de conexiuni sa folosesc v-as ramane indatorat :smile: . Mersi.
 
Din experienta proprie camerele IP sunt scumpe, asa ca pentru un sistem cu mai multe camere ar fi de preferat un DVR si camere cu conectare coaxiala. DVR-urile au in mare parte aplicatie pentru conectare de la distanta prin care poti face setarile si vizualiza pe fiecare camera si se pot accesa de pe dispozitive mobile (telefon, tableta). Inregistrarea o fac pe hdd, care de obicei nu e inclus in pachet. DVR-ul practic actioneaza ca server de stocare/stream, iar majoritatea au limita la capacitatea hdd-ului, e posibil sa fie limitari si la hdd-urile suportate.
Parerea mea e sa le cumperi separat in functie de nevoie:
- 4 camere de interior (cu leduri pentru noapte) + alimentator, daca nu e inclus in pachet
- 4 camere de exterior (cu leduri pentru noapte) + alimentator, daca nu e inclus in pachet
- DVR in functie de nevoie, 8 canale
- hdd pentru DVR
- cabluri pentru conectare

Dezavantajul fata de camerele IP ar fi ca trebuie sa le asiguri alimentare separata, unele camere IP suporta si POE insa pretul e un mare downside. Camerele ar trebui sa fie HD, altfel nu prea reusesti sa distingi mare lucru din imagini, in caz ca va fi nevoie de recunoastere faciala sau ceva de genu'.
Exista si limitare la distanta fata de server, de obicei am vazut ca o camera poate fi legata cu un cablu de cel mult 20-25m, deci atentie la pozitionarea componentelor sistemului de supraveghere, in caz ca distantele sunt mari.
Succes!
 
Am experienta practica doar cu camere normale pe coaxial, despre cele Ethernet doar teoretica:
- camerele se cupleaza la 12V si coaxial, deci ai 2 cabluri trase la fiecare
- consumul e sub 0.5A per camera; eu am niste alimentatoare de 12V-2A si cate 4 camere pe fiecare
- exista DVR cu 9 sau 16 camere, de obicei 2 HDD (chiar daca vine cu unul singur e banal sa il montezi pe al doilea)
- toate DVR-urile pe care le-am vazut au functie de streaming live sau redare a continutului inregistrat; la al meu e un programel de vreo 2 MB care se descarca din pagina de start a DVR-ului (http://ip) si din care alegi cum vrei sa vezi live (o camera, 4, 9 sau 16 intr-o fereastra a aplicatiei)

In afara de legat cablurile (preferabil de sertizat cel coaxial, e mai fiabil) si de bagat totul in priza nu e mare scofala. La DVR ii dai un IP fix din reteaua respectiva si ca sa vezi continutul remote faci in router o regula pentru acel IP. Nu recomand utilizarea motion detection pentru activarea camerelor, doua discuri de capacitate mare tin mai multe zile de filmare la 8 camere si detectia, mai ales pe timp de noapte, e influentata de factori precum copaci care se misca la vant, caini care se plimba etc.

Camerele IP, ca sunt cuplate pe UTP sau wireless, au server de streaming live incorporat, nu ai nevoie de DVR dar ai nevoie de un calculator care sa inregistreze, deci ajungi cam tot pe-acolo. Daca ai de inregistrat 8 simultan calculatorul ala poate sa aibe ceva probleme cu discul - nu sunt extrem de multe I/O, dar complet neoptimizate. Cred ca la cele IP poti avea rezolutie ceva mai buna, cele analogice sunt limitate undeva pe la echivalent 520p, uzual chiar mai jos.

Pe timp de noapte toate camerele au probleme mai mari sau mai mici. Unele au leduri pe infrarosu cu care isi ilumineaza singure, dar raza de actiune e limitata la maxim vreo 10 metri (la camerele bune), am vazut si unele care bat la vreo 25 de metri dar consumul e mai mare si calitatea nu e grozava. Oricum la filmarea in infrarosu maica-mea nu a fost in stare sa spuna vazand inregistrarea daca sunt eu sau frate-meu si e diferenta de peste 20 kg intre noi. Daca ai lumina suficienta o sa treaca in mod de filmare de zi, color, dar trebuie lumina suficienta ca sa recunosti o persoana, altfel ai doar siluete.

Nu stiu ce inseamna rezolutie inalta, dar 1080p nu stiu daca se poate pe wireless pentru ca iti trebuie ceva banda (x8). SI nu stiu daca iti tine computerul care face inregistrarea, pe analogic sigur nu treci de 520 de linii. La DVR-urile cu camere analogice specificatiile sunt ge genul "X camere maxim, Y FPS" - asta inseamna ca poti avea ceva gen 200 FPS total combinat, cate 25 FPS la 8 camere sau 12 FPS la 16 camere sau 50 la 4. Problema e ca unele au 16 camere cu 100 FPS sau chiar 50, trebuie sa fii atent cand cumperi sa nu te trezesti cu 3-4 FPS per camera. Probabil 10 FPS per camera e suficient.

PS. Camerele mele sunt cu unghi fix, ca sa il schimb trebuie sa inlocuiesc lentila. Conteaza.
 
Ce-ți trebuie:
- 1 DVR cu conexiune la net, suficiente porturi pentru camere și putere de procesare pentru a înregistra ce rezoluție și framerate vrei;
- camere alb-negru sau color, cu iluminator IR, eventual cu lentile cu distanțe focale diferite (pentru a avea unghiul de înregistrare potrivit pentru spațiul ce trebuie supravegheat) sau varifocale (= cu zoom ajustabil);
- cabluri (U)TP și perechi de balun-uri pentru fiecare cameră;
- opțional o sursă de alimentare de 12V redresată, de putere mai mare, ideal și cu acumulator, cu ieșiri separate protejate de siguranțe;
- opțional microfon unde te interesează să înregistrezi și audio, în funcție de câte intrări audio ai pe DVR;
- opțional ieșiri pentru port RS485 pentru controlul pan/tilt/zoom (PTZ) la camerele de tip Dome cu posibilități de rotire/zoom;
- opțional intrări pentru senzori (deschidere ușă, spart geam etc.) sau semnal de la instalația de alarmă, și/sau ieșiri spre instalația de alarmă.

DVR:
Rezoluția cea mai bună pentru camerele standard (rezoluție TV) este D1 (=4CIF), iar framerate-ul pentru imagine cursivă e undeva pe la 12-14fps minim, 25 pentru standardul PAL. Din ce am văzut, DVR-urile îți spun ce framerate sunt capabile să ducă și la ce rezoluții, așa că trebuie să te gândești din timp la care camere vrei rezoluția maximă și cum împarți FPS-urile între camere. Unele DVR-uri nu pot să înregistreze D1 pe toate camerele, ci doar pe 1-2 dintre ele, iar pe celelalte rezoluții mai slabe, gen CIF.

Paranteză: chiar și rezoluția D1 este destul de proastă pentru a obține un portret de dus la Poliție, poate cu excepția cazului în care ai o cameră fixată la nivelul meclei în dreptul unei uși sau hol pe unde intră/iese toată lumea. Dintr-un colț al încăperii vezi în mare CE fac niște oameni, nu dacă avea inel pe deget sau ce denominare are bancnota din mână. Pentru așa detalii ar trebui camere HD și DVR-uri HD, care te rup la buget.

Ca să nu mori cu spațiul pe disc consumat rapid și atunci cu un istoric foarte scurt până când să fie suprascris, caută un DVR cu encoding h.264, nu AVI/mJPEG.

Camere:
Camerele video color nu aduc cine știe ce informație vizuală suplimentară valoroasă, însă camerele alb-negru sunt mai sensibile noaptea. La lumina IR, oricum merg alb-negru.

Într-una paralelipipedică prinsă pe un picior poți arunca cu pietre etc. ca să o strâmbi, dar la una încastrată într-o semisferă metalică orientabilă nu prea ai ce să-i faci. În unele locuri poate ai nevoie să pui camere din două unghiuri, pentru a acoperi situația în care cineva stă mereu cu spatele spre o cameră unică.

Încearcă să te gândești cum ar putea fi vizibilitatea camerelor blocată/obturată, poate de o mașină parcată într-un fel anume pentru a ascunde ce e în spatele ei, sau de niște cutii mari puse pe raftul de sus în fața camerei, etc. Există și camere ascunse în detectoare de mișcare infraroșii (funcționale pentru sistemul de alarmă sau dummy), și camere pentru vizor de ușă, și camere dummy cu care să induci în eroare.

Ține minte ideea de a putea înregistra de aproape fețele celor ce intră într-un spațiu, pentru identificare ulterioară dacă e nevoie, respectiv pentru a putea identifica numerele de înmatriculare ale mașinilor ce intră/parchează într-un spațiu și poate chiar și cine e la volan. De asemenea, amplasează camerele pe ideea că protejezi interiorul față de intruziuni, deci camerele îndreptate spre cineva care se apropie. Am mai văzut unii ce au pus camera deasupra ușii de intrare îndreptată spre interior, filmând pe cineva DUPĂ ce a trecut de cameră, fiind astfel ușor unui individ să intre până sub cameră și să-i taie firele înainte de a intra în cadru și a fi filmat.

Alege niște camere cu unghiuri potrivite pentru a nu avea unghi prea mare și astfel o parte din cadru să fie pe pereții laterali unde nu se întâmplă niciodată nimic, iar spațiul unde te interesează să vezi cât mai multe detalii să fie cât un timbru în mijloc. La fel, să nu fie nici cu unghi prea îngust (dacă e foarte aproape) încât să nu-ți intre în cadru informații esențiale. La unele camere se poate deșuruba obiectivul și schimba cu un altul ieftin, din plastic, cu distanță focală diferită. Cele cu zoom îți permit ajustarea pe loc, dar sunt mai scumpe.

Încearcă să izolezi interferențele exterioare din cadru, pentru a putea folosi detecția la mișcare video. De exemplu, să nu îndrepți camera spre un geam ce dă spre exterior, încât înregistrarea să fie declanșată de fiecare trecător, pasăre, far de mașină. Accesul spre un depozit să fie printr-un hol îngust supravegheat, iar în cadru să nu intre și mișcarea clienților din magazin. De exemplu.

Conectare:
Cablul coaxial e limitat la distanță. Cel mai bine e să folosești pentru transportul imaginii video pe distanțe de până la 300 metri cablu torsadat - o singură pereche per cameră. Pentru conversia de impedanță se folosește un „balun” pasiv, costă vreo 10-15 lei perechea. Într-o parte pui mufa BNC a camerei sau DVR-ului, în cealaltă prinzi firele cablului torsadat. Ține cont de polaritate. Există și cutii cu balun-uri pentru 4 semnale video (4 perechi de cabluri conectabile individual sau împreună, prin cablu UTP și mufă RJ-45), ce le poți folosi lângă DVR, dar e vreo 17$ unul și nu știu dacă merită.

Alimentarea o poți face de la distanță printr-o altă pereche de fire în stil „Power over Ethernet”, însă să ții cont de faptul că rezistența firului lung duce la pierderi semnificative de energie pentru tensiune joasă (12V). În loc să alimentezi toate camerele de la o sursă amplasată lângă DVR, prin cabluri de 200-300 metri, poate mai bine găsești o metodă de alimentare a camerelor de undeva mai aproape de fiecare. Poate tragi un circuit separat de 230V special pentru alimentarea camerelor, și atunci le pui la un UPS.

Setări:
DVR-urile versatile au foarte multe setări. Înregistrarea la detecție de mișcare e cea mai bună, dacă DVR-ul permite. Poți regla zonele unde să fie sensibil la mișcare și zonele de ignorat la fiecare cameră, și cât pre-buffer în secunde să înregistreze pentru fiecare mișcare. Poate unele camere vrei să le îndrepți spre zone unde NU ar trebui să fie mișcare, și atunci să declanșezi și un eveniment de alarmă pentru o instalație de alarmă, sau poate pentru o sonerie (gen vezi că a tras o mașină la rampa de încărcare/descărcare). Poți face și o poză în momentul sesizării mișcării, care să fie încărcată automat pe un FTP sau trimisă pe mail. Poți genera o alertă dacă semnalul video dispare, semn că a fost tăiat cablul sau anihilată o cameră. Poți multe. :smile:

Toate astea au presupus că mergi pe varianta ieftină/accesibilă a unui DVR analogic stand-alone, nu pe varianta unui PC pe post de DVR (unde îți trebuie o placă de captură, mai scumpă, și un PC destul de performant, neapărat cu chipset Intel - fookin' incompatibilities). Camerele digitale (Ethernet cu PoE) sunt mai costisitoare, și îți trebuie un Network Video Recorder mai scump. Pe wireless nu m-am băgat; cablul bine tras e sfânt și poți filma pe cineva înainte de a-l tăia, wifi-ul poate fi bruiat de dinainte de a intra în raza camerei.


Eu am un DVR Dahua entry-level analogic pentru 4 camere, modelul 2104 dacă-mi amintesc bine, o variantă mai veche ce nu are HDMI, dar înregistrează D1/4CIF pe toate cele 4 intrări la 25fps. A fost vreo 350-400 lei. În el am băgat un hard disc SATA de 2 TB, și am conectat o cameră alb-negru fish-eye montată în vizorul de la ușă - și aia vreo 200 lei, nu mai țin minte exact. O pereche de balun-uri a fost 10 lei, am luat o rolă de 100m de cablu twisted pair alb-roșu pentru telefon din Hornbach, și un alimentator de 12V 4A de vreo 35 lei. Acum mă bate gândul să iau o sursă mai bună, în cutie metalică, la vreo 170 lei, plus un acumulator de plumb de 12V și câțiva amperi oră, și ăla vreo 50-90 lei, cu care să alimentez atât DVR-ul (2A) cât și camera (<1A). DVR-ul e legat la rețeaua de acasă și la TV, am pus un soft gratuit pe PC ca să lucrez de la distanță cu el, este și un client gratuit pentru smartphone. După un pic de bibileală la zona de sensibilitate (să ignore becurile la lift), acum am vreo 70 evenimente de mișcare pe zi. Camera arată exact ca un vizor din afară, nu are iluminator IR; urmează să vină din China două iluminatoare IR (vreo 12$ bucata) care să le montez deasupra ușii, și astfel să nu mai pornească înregistrarea de câte ori se aprinde și stinge lumina pe casa scării. Detecția de mișcare a fost esențială pentru că e un set-up în care rareori se întâmplă ceva; dacă aș fi înregistrat continuu, mi-ar fi fost imposibil să văd rapid ce s-a întâmplat într-o zi, sărind de la un eveniment la altul, ci ar fi trebuit să baleiez TOTUL. În alte scenarii are sens să înregistrezi continuu în funcție de un anumit orar zilnic și doar la mișcare în rest.

Dacă îți mai pot da detalii specifice, shoot.

[edit] Camerele de exterior, dacă nu sunt adăpostite de vreme, pot fi în niște cutii metalice mărișoare cu alimentator intern direct de la rețea, rezistente la umezeală, cu element de încălzire pe perioada iernii și chiar și cu motoraș cu ștergător de geam. Dar judecând după severitatea acestei ierni, nu cred că-i cazul.
 
Si nu in ultimul rand: pentru a putea fi folosite ca probe, imaginile trebuiesc inregistrate de camere / sisteme de supraveghere montate de o firma autorizata. :smile:
 
Cand se face o cercetare politia ia orice fel de probe exista, inclusiv inregistrarile de orice fel. Ulterior probele pot fi admise sau nu in instanta, dar daca sunt prezentate de procuror in general sunt acceptate.
 
Nu tocmai. E ca in cazul detectoarelor de minciuni: rezultatele testului poligraf pot fi aduse la cunostinta instantei dar nu pot fi considerate probe la dosar. Din cate imi aduc eu aminte...
 
Multumesc mult pentru raspunsuri, ati pierdut ceva vreme scriind, nu gluma.

Cred ca ideea a 8 camere legate la un DVR este cea mai eficienta. Camerele vor inregistra continuu pe timpul zilei, deci o compresie buna ar fi de urmarit. Se cauta un model de camere cu un zoom bun eventual, cele de interior nu sunt doar anti-efractie, au si rolul de a putea observa munca si a da instructiuni la telefon. Alimentarea camerelor o voi putea face separat, din mai multe puncte, putem duce 220 in interior oriunde, apoi folosim alimentatorul pentru camere pe distante cat mai scurte. Distanta pana la DVR cred ca in unele cazuri va depasi 100 m, din cate stiu coaxialul duce fara probleme aceasta distanta. Mai ramane de cumparat un cleste sertizor bun pentru asa ceva.

Pentru a face streaming pe net incerc sa ma gandesc la o solutie simpla. Netul vine printr-un router conectat la un acces point Vodafone. La setarile routerului am acces. Din cate stiam, unele DVR-uri puteau face stream pe site-ul producatorului, de unde il puteai accesa cu username si parola. In cazul in care nu face asta si este doar un server, cum ma pot conecta la el din afara, DVR-ul avand ip privat? Nu prea am idee la ce regula ar trebui sa dau in router, singura idee care imi vine in minte acum e sa fac un vpn cu un calculator legat la DVR, insa banuiesc ca exista si o metoda mai simpla.

Edit: nu-i nevoie ca sistemul sa fie autorizat de organ.
 
DVR port forwarding.png
Exemplu real de pe routerul meu - tot ce vine pe portul respectiv e trimis la DVR. Asta inseamna ca accesezi de pe Internet DVR-ul cam asa: IPextern:5000.
 
Multumesc, cam la asta ma gandeam si eu, gen Port Routing/Forwarding, apelez aplicatia cu http://IPwanrouter: port iar routerul imi arunca ceea ce vine pe portul respectiv catre ip-ul DVR-ului pe portul respectiv.
 
Am studiat un pic conexiunea la internet si nu stiu daca reusesc sa fac un port forwarding. Conexiunea s eface printr-un acces point wireless Vodafone, care are un IP extern si unul intern pentru LAN, gen 192.168.200.1. In el este conectat un router cu IP extern gen 192.168.200.2 si IP intern 192.168.100.1, la care se conecteaza statiile din LAN. Routerul face port forwarding insa nu am gasit nici o optiune in acces point. Momentan sistemul cu camerele are o placa de captura care tine loc de dvr si am folosit hamachi pentru comnectare de la distanta.
Am incercat o solutie OpenVPN pentru conectare, ar fi util ca de la distanta sa se poata conecta cu toata reteaua, camere, foldere din sharing, etc, insa n-am reusit sa configurez serverul sa mearga. Arata conectat insa ni pot da si nici primi ping-uri de la clientul OpenVPN. Cam cum ar trebui sa arate fisierul de configurare server si client pentru aceste setari de retea?
 
Din ce spui, tu ai două routere în cascadă, primul fiind în AP-ul Vodafone și al doilea probabil montat de tine - nu prea înțeleg de ce :smile: Fie le configurezi pe amândouă ca să facă forwarding (router 1: IP public -> IP-ul intern al celui de-al doilea router, 192.168.200.2; router 2: 192.168.200.2 -> 192.168.100.x cât are sistemul la care vrei să te conectezi), fie oprești funcția de routing în al doilea router și-l folosești exclusiv ca bridge/switch.

Încă ceva: probabil că nu vei putea testa dacă port forwarding-ul funcționează, accesând IP-ul public al unuia dintre routere de pe un calculator conectat în spatele lui. Sunt niște mecanisme anti-spoofing care interzic o conexiune dinspre LAN prin router spre IP-ul WAN, și apoi înapoi prin router spre LAN.
 
AP-ul de la Vodafone are IP public insa nu am vazut sa stie port forwarding. Routerul din spatele lui nu e pus de mine insa cred ca stiu care e rolul sau. AP-ul de la Vodafone se leaga la el prin UTP, wireless-ul fiind inchis, banuiesc ca din motive de securitate. Routerul din spatele lui aloca IP-uri statiilor legate prin UTP insa si imprimantei si laptopurilor prin wireless. Ramane varianta cu OpenVPN insa nu mi-a iesit, cred ca nu am configurat bine, m-ar ajuta un exemplu de fisier de config.
 
Atunci vezi dacă AP-ul de la Vodafone poate fi trecut în bridge mode, dacă oricum asta e tot ce face, și atunci folosești routerul tău pentru funcționalitate completă.
 
Nu tin minte sa imi fi sarit in ochi bridge mode in setarile AP-ului. OpenVPN mi se pare cel mai nimerit in conditiile in care impusc doi iepuri deodata, si camerele si intratul pe folderele sharuite in retea, insa n-am reusit sa-i dau de cap cu setarile.
 
Încearcă la AP să definești IP-ul routerului tău în DMZ, cu asta făcând un bypass complet la lista de excepții de firewall.
 
AP-ul ala nu are prea multe functii, am cautat pe la Advanced insa nu pare sa faca prea multe decat basic routing si security. Oricum a ramas ca mai multe avantaje avem cu un VPN, deci voi incerca sa-i dau de cap :smile: .
 
Back
Top