Termopane. De care? De unde? Cu cine? Cat? Cum? Etc...

O fi, habar n-am dar eu mi-am pus centrala pentru ca ma saturasem de niste lucruri:
- sa platesc ca proasta si pentru altii de pe scara plus pierderile lor pe traseu
- sa stau juma' de ora cu robinetul de apa calda pornit ca sa se incalzeasca apa
- sa stau la cheremul lor cind/cum/cita caldura imi dau.

Acu' am apa calda instantaneu, am caldura cind/cum/cita vrea muschiu' meu si platesc exact cit consum. Nu stiu daca ies mai ieftin/scump decit incalzirea centralizata dar stiu ca mi-am facut confortul care-mi lipsea inainte.
 
Sistemul de incalzire al orasului nu este mai eficient la costuri decat cel castigat cu o centrala proprie? (fara sa includem costurile achizitiei si montarii unei centrale).
Costurile achizitiei si montarii ti le amortizezi in timp tocmai prin reducerile "din exploatare". Ai mei si le-au amortizat intr-un an si jumatate. :wink:
 
Depinde. Daca stai la bloc si nimeni altcineva nu vrea sa-si puna centrala, trebuie sa tragi tu, pe banii tai, coloana de gaze calculata pt. tot blocul, pana la etajul tau. Se adauga taxa de debransare de la RADET. Si milogeala la asociatie, sa iti dea aviz sa-ti pui centrala. Iar investitia in centrala propriu-zisa trebuie sa se amortizeze in timpul de viata al centralei, cel care e trecut in cartea tehnica si e cam de 10 ani. Deci pe criterii economice nu stiu daca renteaza. Insa dpdv al confortului, da, merita.
 
Cu scumpirile gazului (gaze ai de la fasole, de la Romgaz ai doar unul singur, ăla metan) nu prea ieşi ieftin, însă e o sumă mică de plătit pentru luxul de a fi independent, exact cum ziceai. Cel mai economicos ieşi cu o centrală de scară sau pentru tot blocul, dar astea se montează mai mult în Ardeal, unde-s oamenii mai gospodari şi colaborează pentru binele comun :tongue:
 
De la caz la caz (parca am mai zis asta o data, pe alt topic).
Nu stiu costurile de la blocurile incalzite de RADET.
Ai mei aveau centrala proprie in bloc. 12 apartamente. Au renuntat la "serviciile centrale" si si-au pus centrala proprie. Rezultatul: o economie medie de cca 250 ron/luna.

LE: Dupa un an au mai aderat inca 5 apartamente la "tzava" de gaze. In cazul asta pot spune ca si-au amortizat cheltuiala chiar mai rapid.
 
250 RON / luna mi se pare o cifra suspecta, aruncata asa... intr-o doara, avand in vedere ca 270 ron/luna platesc eu iarna, 2 camere cu 26 de grade si dormit in chiloti, 8m3 de apa calda consum mediu lunar (exceptand sarbatorile cand urc si la 11m3). Da, ma spal des, produc mult CO2 consumand acea apa calda, sunt un porc. :biggrin:
 
Daca creste numarul de camere, cresc si costurile. :wink:
In plus, pe sistemul vechi, pana la etajul 5 existau foarte multe pierderi pe traseu. Instalatie din perioada interbelica. :frown:

LE: La incalzire centralizata per bloc se plateste intretinerea in functie de numarul de persoane (considerand ca apartamentele au suprafete aproape egale).
 
Acum cativa ani am facut un calcul exact - cat costa sa incalzesti 1m3 de apa cu un grad celsius folosind curent electric / gaze naturale si am comparat cu gigacaloria radet. Asta a fost inainte de ultimele scumpiri la gaze. Rezultatul a fost: radet - lucul 1, gaze naturale - locul 2 (2xpretul radet) si energia elelctrica pe ultimul loc (4x pretul radet). N-am rabdare sa refac calculul cu noile preturi dar eu zic ca pretul Gcal radet ramane in continuare cel mai mic.

LE: NU, nu lucrez la RADET. :biggrin:

LLE:
La incalzire centralizata per bloc se plateste intretinerea in functie de numarul de persoane (considerand ca apartamentele au suprafete aproape egale).

Fals. Incalzirea se plateste raportat la suprafata apartamentului, nu la nr. de persoane.
 
Calcul valabil pentru blocurile incalzite de Radet. :wink:

LE: Nu? :biggrin:

LLE: Si apa calda? (eu am zis intretinerea) :tongue:
 
Apa calda o masoara contoarele de apartament.

In alta ordine de idei: 1Gcal RADET = 130 RON (incl. TVA) = 1162.7 KWH RENEL => 1162.7*0.35 RON = 406.9 RON.

Aici raportul se mentine de 1:3.

PS: Cred ca 1kwh e mai mult de 0.35 RON, nu mai stiu exact...
 
Uitasem sa spun ce era mai important, adica ce am ales:
- profil VEKA clasa A, 5 camere;
- Feronerie ROTO oscilobatanta, inchidere multipunct cu bolturi antiefractie;
- Geam LOW-E + float, 4-16-4;
- Plase de tzantzari (fibra de sticla) pe toate geamurile.

Si offtopic: daca gaseste cineva puterea calorica a gazelor din reteaua Distrigaz (kCal/dm3), putem face calculul si putem compara cu ce taxeaza RADET.
 
Costul incalzirii pe sistemul centralizat e mai mic decat cel cu centrala termica DOAR dintr-un singur motiv. Subventia masiva de la bugetele locale. De-aia in orasele unde subventia a disparut, solutia s-a subrezit rapid.
Solutia cu microcentrala termica murala costa mai putin daca scoti din ecuatie subventia si introduci factorul confort si control. Dar iti adaugi inca un sistem in casa de administrat.
Plus adaosul de debit pe conductele de apa rece din bloc.

Exista posibilitatea ca firma care iti instaleaza solutia de contorizare separata sa finanteze partea comuna, astfel incat problema cu platile pentru ea sa ramana la ei, dar ca orice chestie realizata pe proprietate comuna, ai nevoie de acordul a cel putin jumatate din numarul coproprietarilor (nu e nevoie sa bagi asociatia in asta, ca mai mult de incurca).
 
Cica marti vin mestesugarii sa ma termopaneze. :biggrin:
Captain's log
Stardate miercuri. Dupa martea cu termopanarea.

Deocamdata niciun semn din partea condamnatului. O fi de bine (inca e cu gura cascata la ce bine/frumos/corect/rapid/etc au termopanat mestesugarii) sau de rau (inca e cu gura cascata la ce dezastru au lasat in urma mestesugarii)? :biggrin:
Tot echipajul asteapta cu sufletul la gura un cuvint din partea capitanului.
 
Eu am termopane pe aluminiu cam la jumatate din geamuri si mi se pare ca izoleaza bine, in sensul ca daca nu tii geamul deschis mori din lipsa de oxigen. Dupa aceste constatari la dormitoare m-am felicitat ca nu am pus si la mine in camera asa ceva, voi ramane pe geamuri si usa de balcon dubla, clasica. :biggrin:

P.S. Nu pot sa nu remarc plasarea topicului la hobby-uri. Quark rulz, cand nu masoara raspunsul in frecventa al camerei isi pune termopane, ca hobby. :biggrin:
 
Pe scurt (ca nu-mi mai arde de taclale cu santier in casa): Pus termopanele. Rulz. Descoperit ca feroneria ROTO are o asa-numita "pozitie de microventilatie", adica face un click intr-o anumita pozitie si geamul ramane f. putin crapat sus, cam 1..2mm, ceea ce permite un flux de aer comparabil cu geamurile clasice. Abia astept sa o testez la iarna. Plasele de insecte rulz, sunt cu doua incuietori, plasa din fibra de sticla rulz. Caratul lemnariei vechi la gunoi e jale. Acum astept sa treaca 48 de ore sa se stabilizeze spuma si sa incep reparatiile la ziduri.

Va mai zic eu cand mai trec pe la job. :biggrin:
 
Maine vin faiantarii-demolatori. Se inlocuieste toata faianta din casa. Trebuie sa pregatesc vreo 35 de saci de rafie pentru moloz si sa tocmesc masina de la gunoieri ca sa-l care la groapa.

Banzai! :biggrin:
 
Mda... Cred ca titlul topicului ar trebui schimbat in: "Cum sa ne impodobim si sa ne dezpodobim locuinta". :biggrin:
 
Back
Top