Telefon

Quark esti absolut sigur? Nu ca as fi carcotas, dar partea tehnica din spate nu e chiar usor de inteles.
Nu știai că România este cea mai cea la orice? Inclusiv comunicații, internet șamd. La urma urmelor, dacii aveau deja Wi-Fi.
 
Dacă javrele alea de la
Totuși impresia mea e că la capitolul telefonie mobilă, stăm foarte bine față de alte țări. Cam la fel cum stă treaba și cu internetul. :smile:
Grație RDS. Când vor reuși să-l destructureze/distrugă jivinele alea colorate în roșu și portocaliu, se va-mpuți treaba. Cândva se va-ntâmpla, că trăim în țara acestui tip de posibilități. :wink:
 
Mda, la 4G stam mai prost ca Bulgaria.
Nici la viteza internetului nu mai stam asa bine ca acum cativa ani.
La preturi stam in continuare bine, probabil, dar nu mai mai obosesc sa caut.
 
Mie oricum îmi place că se tot discută de 5G dar nici măcar pe 4G nu se ating vitezele la care se face publicitate. Lucrez într-o zonă foarte posh mai nou și cu 3/4 bare la semnal 4G abia se încarcă Google :biggrin: Speedtest este vai steaua lui cu 1.4MBps. Da' trebe 5G! Clar.
 
Incărcătorul de la Moto E5+ e fast / smart si din câte am măsurat eu baga 5V sau 9V sau 12V după o logică proprie. Cine îi spune ce tensiune să bage și cum? Ideea e că l-as folosi să încarc și alte chestii USB și nu vreau fum în casă. Se poate? :smile:
 
Tensiunea și curentul sunt negociate cu device-ul, by default sunt 5V și 500mA dacă nu "cere" device-ul mai mult. Cum cere... depinde de ce implementează charger-ul/device-ul (ex: quick charge, power delivery, etc). Adică nu-i bai să alimentezi altceva cu el.
 
Cu alte cuvinte, poți folosi chargerul (și altele cu tehnologii de fast charge) la orice. Ele comută în tensiuni mai mari doar dacă terminalul conectat le cere asta. Btw ăsta a fost un criteriu și pentru a alege Moto g7 Power care suportă QuickCharge 3 cu 15W, față de celălalt g7 mai ieftin care nu. Ori la un acumulator de 5000mAh asta contează.
 
Ideea era CUM se face comunicarea intre device si incarcator? Foloseste liniile de date? Exista un protocol de comunicare? :confused:
 
Uită-te la ce suportă telefonul și ce scrie pe încărcător. Samsung folosea QuickCharge de obicei; pe urmă există Power Delivery, iphone-urile fastcharge, e tot o zăpăceală și nu-s compatibile unele cu altele. Dar default e USB-ul chior, restul se negociază (analogic sau digital în funcție de protocol). Analogic = pur și simplu rezistențe de anumite valori între D+/D- sau pullup/pulldowns, iar digital = fiecare device are un set de chestii pe care le negociază la conectare, inclusiv partea de alimentare.
 
Fix de divizoare rezistive / pull-up/down îmi era frică. Deci nu e exclus ca folosind un cablu defect, să te trezești cu 12V în (alt) telefon. :capu:
 
Chestiile rezistive sunt tehnologii mai vechi și se folosesc doar pentru limite de curent. Alea "moderne" cu tensiune diferită sunt digitale. E mai greu să bușești chestii așa, pentru că negocierea se face chiar de cipul de încărcare, dacă ăla nu știe protocolul din charger n-are șanse să primească mai mult de 5V.

Pentru puteri mari pe cabluri USB-C există chip-uri și în cabluri, ca să identifice cât poate să ducă acel cablu.
 
De-aia au fukd up Raspberry Pi 4, că nu au pus rezistențele corecte pe acolo ca să comande unui încărcător capabil, printr-un cablu de asemenea "smart", să-i dea mai mult de 5V 500mA. Chargerul nu vede că echipamentul duce/vrea mai mult, și nu-i dă. Merge (din greșeală) doar cu cabluri chioare, care de fapt n-ar trebui să existe în uz.
 
Ok, deci e QC3, ca Samsung. E ok, am folosit de-astea la toate prostiile (când plec în vacanță plec doar cu încărcătoarele Samsung).
 
Ca la care Samsung, că până la S9 FastCharge de la Samsung e bazat pe QC2 (spuse el înjurând printre dinți)...
 
Back
Top