Telecomenzi non-TV

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Am cumparat de pe DX niste telecomenzi pentru poarta, dar au un comportament ciudat. La 5$ fata de 120 de lei cat vrea firma care a facut montajul e o mare diferenta, mai ales ca la alea "originale" (Proteco TX3) se strica butoanele in 2-3 ani de utilizare :frown:

Au 4 butoane; le-am programat pe toate butoanele acelasi cod, ca sa actioneze poarta. Imi e foarte util cand telecomanda e in buzunar, sunt pe motocicleta si apas prin buzunar un buton la nimereala. Partea ciudata este ca functioneaza doar de la mai putin de 1 metru de poarta.

Am programat telecomenzile dupa cele primite cu poarta, frecventa e 433.92, cod fix. M-am dus cu ele la controllerul portii sa il programez sa accepte codurile din chei, crezand ca programarea nu a mers, dar controllerul a raportat ca deja stie codul fiind cel din telecomenzi. Asta inseamna ca se inteleg unele cu altele, atat ca citeste codul din telecomenzile originale si il retine, dar il si emite corect; in schimb in loc sa mearga 40-80 de metri precum in specificatii sau 30-40 de metri precum telecomenzile originale, merg doar la 1 metru, ceea ce le face aproape inutile.

Am vazut ca exista modele similare cu aproximativ aceeasi placa si cu potentiometru din care se seteaza frecventa; astea nu au un potentiometru, au altceva in locul respectiv care pare si nu pare reglabil - nu pare reglabil de utilizator cu surubelnita, dar pare sa se poata desface si regla.

Intrebarari:
- ce e chestia aia, e reglabila sau nu?
- cum pot verifica ce emit si pe ce frecventa? Din moment ce poarta recunoaste codul si se deschide atunci aparent emit ce trebuie, dar puterea si frecventa pot fi aiurea.
 

Attachments

  • telecomanda-interior.jpg
    telecomanda-interior.jpg
    598.1 KB · Views: 78
C6 ar trebui să fie un condensator variabil, în mod normal se poate regla frecvența din el, dar nu mi-e clar dacă nu cumva e lipit după "reglaje" (ca să nu se miște de la vibrații).

Eu am un receptor generic care știe și 433MHz, dacă te ajută putem să verificăm dacă semnalul pe care-l emite telecomanda de pe DX seamănă cu cel pe care îl emite telecomanda originală, și dacă corespund frecvențele. Din păcate nu am un demodulator pentru ce folosește telecomanda ta (OOK/ASK) ca să vedem și ce transmite exact.

Cam așa arată telecomenzile de la mașinile vecinilor:
19.55.12.330.gif
 
Păi s-o luăm cu începutul:
https://en.wikipedia.org/wiki/Discrete_Fourier_transform
http://betterexplained.com/articles/an-interactive-guide-to-the-fourier-transform/

Adică se afișează spectrul de frecvențe (orizontal) în funcție de timp (vertical) + puterea semnalului (culoare). În zonele galbene/roșii cineva a emis un semnal la un moment de timp (din păcate nu era pus să afișeze și timpul, sunt afișate cam 10 secunde). Dacă ai un soft care să decodeze (demoduleze) semnalul poți afla mai multe lucruri, de ex. uite un nene care recepționează poze de la un satelit meteo: https://www.youtube.com/watch?v=zCn_rk2Dr7Y
 
Ah, era filozofică, nu tehnică :smile:. Păi să nu mai emită pe proprietatea mea dacă nu vor să fie "ascultați".
 
Cand vin cu telecomenzile pana la tine? Daca putem verifica macar frecventele si puterea semnalului cred ca 90% din mister se va lamuri.
 
Softul pe care-l folosesc eu e SDR#. Mai există și altele, cum ar fi HDSDR, rtl-sdr și tone de chestii de la ruși. Ca hardware de început (receptorul în sine) vezi RTL2832/R820T pe ebay (e un TV tuner de fapt, dar atenție pe la comments and stuff pentru că nu toate merg pentru asta, s-au prins chinezii că se caută și scriu pe toate alea "RTL2832"; cele mai bune erau cele cu tuner E4000, dar nu se mai produce chip-ul). Atenție că la așa ceva cel mai important e să ai o antenă bună (cu receptorul meu + sârmă scoasă pe geam pot asculta radioamatori din italia; cu același receptor + antenă 2x30m poți asculta americani).

Unele chestii sunt distractive, gen receptor ADS-B (ce stă la baza http://www.flightradar24.com/).
 
Receptorul ADS-B e distractiv, dar emitatoarele ADS-B Out sunt mai rare decat crezi; tinta e sa fie instalate peste tot abia in 2020 si din cauza preturilor de 3-5000$ inca nu se grabeste nimeni. Receptorul de 20$ e distractiv acasa, dar cat ar costa sa faca unul care sa afiseze in cockpit avioanele din jur? Pana la urma asta e utilitatea, nu sa te uiti de pe fotoliu la pozitia avionului cu care vine prietena din Viena de la shopping. OK, ar fi util daca te uiti sa vezi cand vine nevasta din delegatie ca sa o expediezi la timp pe maseuza :biggrin:

Te sun maine dupa-amiaza.
 
Ca tot s-a pornit discutia, stiti cumva un sistem care sa-mi actioneze poarta si usa de la garaj folosind o singura telecomanda? Tot ce am gasit eu sunt sisteme separate, unul pentru poarta si altul pentru usa si ar trebui sa folosesc doua telecomenzi dar nu mi-e practic sa stau cu doua telecomenzi dupa mine, am vazut ca sunt telecomenzi cu 1,2 sau 4 canale, ce n-am gasit e modulul care sa comande sistemele.
 
Poti lua doua sisteme separate si o telecomanda programabila, pe fiecare din cele 4 butoane programezi ce functie vrei tu. Singurele conditii sunt sa fie pe aceeasi frecventa (433.92 e cea mai raspandita in Europa) si sa fie cu coduri fixe, nu rolling, pentru ca telecomenzile care stiu rolling codes sunt mai rare si mai scumpe.

Ideal ar fi sa cauti sistemele si sa testezi inainte de a le cumpara. Telecomanda poti sa comanzi de pe DX, e 10$ un set de doua, si o iei cu tine cand mergi sa vezi sistemele respective si faci proba pe loc.
 
M-am jucat un pic cu telecomenzile.

Telecomanda originală are un oscilator încapsulat, stabil, cu frecvența de bază (cel puțin așa îmi arată mie receptorul, dar și ăsta variază un pic în funcție de temperatură) 433.95MHz.

original.png

Telecomenzile DX au un emițător foarte "murdar" (lățime de bandă foarte mare) și cu comportament aproape aleatoriu, în funcție de cum le ții. Pentru că oscilatorul nu pare să aibă vreun cristal, frecvența de bază variază (face un sweep) de pe la 434MHz la 433.4 atunci când ții apăsat pe buton mai mult (durează cam 10 secunde să parcurgă zona asta de frecvențe). Teoretic, dacă ceea ce este transmis este corect, ar putea funcționa. Problema e că dacă vrei să obții acel semnal din telecomandă, trebuie să nu ții telecomanda în mână. Eu am ținut-o de lanț în screenshot-ul de mai jos, și fără să o apropii de ceva, apăsând cu ceva de plastic pe buton.

dx.png

Atunci când o ții cu mâna în mod normal, rezultatul este complet diferit:

dx_handheld.gif

Chiar și în zona unde este doar noise eu apăsam butoane (la fiecare câteva secunde schimbam modul de prindere al telecomenzii și apăsam iar). Problema e că oscilatorul telecomenzii nu e deloc ecranat și nu e bazat pe cristal de quartz, și asta îl face foarte sensibil la ce e pe lângă el, ajungând ca atunci când ții telecomanda în mână ca pe o telecomandă să nu mai oscileze deloc și să nu mai emită. Tot aici se vede și că puterea de emisie scade foarte mult față de cazul în care o ții de lanț. Comportamentul e același și cu o baterie încărcată, și cu una care mai dă doar 10V în sarcină.

E posibil să se schimbe un pic comportamentul dacă umbli la condensatorul variabil, dar testul ar trebui făcut lângă receptorul de la poartă, ca să vezi dacă există un rezultat; la modul în care emite eu nu pot să-mi dau seama dacă e mai bine sau mai rău. Condensatorul e doar acoperit cu un pic de silicon ca să nu se miște, dar se poate curăța.

Partea bună e că acum ai 8 butoane care să înlocuiască butoanele originale :smile:. Par să se potrivească, chiar dacă astea-s surface mount.
 
Mi-a ajuns și mie jucăria deși se pare că au fost ceva musoni pe drum din China (conectorul USB era ușor ruginit). Din fericire, rugina nu a atins și interiorul, iar chinezul mi-a dat refund prețul + 2£, deci cam win :biggrin:

Momentan sap după software și aș prefera să rulez pe Mac trebușoara, dar se pare că trebe chestii compilate și nu am timp de asta nici de-al naibii (nu mai spun căutat dependencies and stuffs), deci o să mai dureze până-i dau de cap.

Pics attached.
 

Attachments

  • DSC_1434 copy.jpeg
    DSC_1434 copy.jpeg
    442.2 KB · Views: 18
  • DSC_1438 copy.jpeg
    DSC_1438 copy.jpeg
    524 KB · Views: 17
  • DSC_1441 copy.jpeg
    DSC_1441 copy.jpeg
    498.4 KB · Views: 15
Back
Top