Tastatura ne-mecanica

ABSul stock de la Keychron este foarte ok pentru prețul total imo, nu se simte deloc prea ieftin. Dacă nu ai mai folosit un profil uniform la o tastatură mecanică este de testat dacă-ți place cu adevărat, nu este deloc același lucru cu o tastatură de laptop de exemplu.
 
Keycaps sugerez cu încredere ceva profil OEM sau Cherry. Profilurile plate sunt cam meh.

Am de dat chestii, vezi aici. Inclusiv GMMK Pro, pe care o recomand cu încredere VS Keychroane etc, dar este din altă clasă total :smile:
vezi ca e ceva dubios cu link-ul ala...
 
Am folosit sute modele de tastaturi, ca doar de 20+ ani I keep fingering them. :biggrin:
 
Neo What about brown switches? Parcă-s oleacă mai tăcute (da' diferenţa mi se pare subtilă), însă cum sunt la tastat? În special venind de la black.
PS: mostly typing, joace mult prea rar şi mai mult cu volanu'.
 
Cherry MX Brown sunt denumite în glumă "scratchy linears". Sunt tactile dar mai puțin tactile decât MX Blues de exemplu. Arcul este mai slab decât la black. S-ar putea să-ți placă, încearcă să vezi dacă poți pune mâna pe ceva tastatură cu MX Brown în magazin gen.

O altă ilustrație care te-ar putea ajuta să te orientezi:

switchiz.png
 
Io am luat un tester cu 9 switch-uri diferite, le-am butonat vreo 2 zile, m-am decis, l-am trimis înapoi. Altfel e greu să îți explice cineva cu succes ce înseamnă la feeling diferența dintre forța de apăsare de 45, 65 sau 90 și cum se simte/aude clickul sau absența lui.


Există și cu 12, dar nu văd sensul, dacă switch-urile în plus nu te interesează.

 
Din păcate un tester este doar una din fațetele "problemei". Chiar dacă pe tester se simte bine poți avea surpriza ca după 1 lună cu un anumit switch să-ți blestemi zilele (true story). Plus că depinde de incintă, același switch în incinte diferite sună diferit, poate nu contează la tastaturile model placă de surf de 5mm grosime, dar contează când ai o incintă proiectată cu cap (e.g. Keychron aia chiar m-a surprins chiar dacă-i practic un plastic penal).

Also lol @engrish pe testerul ăla cu 12 switchuri, sigur alea-s Cherry MX originale? :biggrin:

P.S.: Cherry MX RGB (cu carcasă translucidă) sunt cele mai penale prostii pe care am pus mâna vreodată, sunt scratchy as fuck chiar și pentru neinițiați, plasticul ăla este oribil. Gateron Yellow sunt imo cea mai bună alegere dacă ești "la buget" și iei ceva hot swap, indiferent de preferințe (doar dacă mori musai să iei tactile). Tactilele bune din păcate sunt scumpuțe, acum la modă sunt Gazzew Boba U4Tcare sunt chiar super faine dar din păcate se găsesc în EU doar aici (Germania) și costă 66 EUR suta de bucăți (VS 30-35 EUR Gateron Yellow). Din nou, Cherry MX Brown sunt tactile mai mult cu numele.
 
Comandat K10 because why not. Cu Red because of the picture. Şi cu keycaps de care întrebam, ca să văd cum îs, dacă nu-mi plac nu-i mare pagubă.
Aş fi luat şi Case Foam, da' mumu stoc. Ce aş putea să folosesc ca metodă alternativă?
La uns şi schimbat chestii prin switch-uri nu mă bag, nu am răbdarea şi precizia necesare, numa' aş buşi ceva.
 
Păi case foam sau shelf liner cam tot aia este, poți să pui și puf de gâscă :biggrin:

Întrebarea este dacă vrei asta și dacă da, de ce? Spuma imo folosește la ceva atunci când ai seal bun, adică umple spații, ceea ce este greu de văzut exact. De exemplu la una din customs pe care le am spuma de la producător intră așa fest încât se văd urmele de pe baza PCBului când o desfac.

De asemenea, imo spuma între plate și PCB este mai importantă decât cea dintre carcasă și PCB. Ăștia taie spumă pentru ambele aplicații, vezi dacă găsești ce ți-ai dori pe acolo.
 
Întrebarea este dacă vrei asta și dacă da, de ce?
Dunno, era într-un review care l-am citit recent, s-ar putea să fi avut şi tu de-a face cu asta. :smile: Mi s-a părut că ajută un pic la sunet.
 
IMO doar spuma în sine nu dă o diferență notabilă la sunet. Da, taie din frecvențele înalte, dar dacă switchurile sunt prelubrifiate diferența este foarte foarte slabă și asta este valabil și la cum este proiectată carcasa. Beneficiezi mult mai mult din lubrifiere + filmare switchuri decât doar din spumă.
 
Neo What about brown switches? Parcă-s oleacă mai tăcute (da' diferenţa mi se pare subtilă), însă cum sunt la tastat? În special venind de la black.
PS: mostly typing, joace mult prea rar şi mai mult cu volanu'.
Eu am trecut acum vreo 2 ani de la un roccat cu mx black la un ducky one something cu mx brown. Astea brown par mai putin zgomotoase, dar poate sa fie si din cauza carcasei, roccat-ul era mare rau, asta e mica. Oricum, imi place mai mult ducky-ul, dar nu-mi dau seama daca din cauza switch-urilor sau a carcasei :smile:)
 
un tester este doar una din fațetele "problemei"
De undeva trebuie să începi, și ataci problema în straturi de rafinament. Tu ești la nivel peste 9000 și ți-ai făcut antrenamentul pentru a recunoaște diferențe care pentru altcineva neantrenat sunt prea subtile pentru a fi percepute conștient. Așa că începi întâi cu o idee generală despre ce switch-uri vrei (și deja doar Cherry MX nu mai e interesant/suficient, cam trebuie să încerci și altele), dup-aia vezi cum e și cu lubrifierea, și controlul preciziei mișcării, și sunetul, și rezonanța, etc.
 
  • Like
Reactions: Neo
Eu am trecut acum vreo 2 ani de la un roccat cu mx black la un ducky one something cu mx brown. Astea brown par mai putin zgomotoase, dar poate sa fie si din cauza carcasei, roccat-ul era mare rau, asta e mica. Oricum, imi place mai mult ducky-ul, dar nu-mi dau seama daca din cauza switch-urilor sau a carcasei :smile:)
Singura modalitate prin care poți afla este să pui blacks în ducky dacă nu-s lipite :smile: Din experiență probabil că un pic din ambele în cazul tău, blacks sunt mai țapene și de multe ori oamenii sunt tentați să apese mai puternic pe ele.

Too late now, am comandat de-alea roşii pt. că ţâţe. :rotf:
Naturale enjoyer, de altfel :biggrin:
 
Back
Top