Tastatura ne-mecanica

Eu mi-am luat Cherry MX silent red, tocmai pentru asta si vad ca nu se mai plange nimeni. Cand trec la cea cu brown, sar toti in sus!
 
L-am vazut demult. :smile: Ideea a venit de la o discutie cu oameni annoyed de alti oameni care in meetinguri on-line tasteaza si se aude de parca folosesc o masina de scris din aia old school de folosea bunicu numa enteru e mai zgomotos decat carriage returnu de la alea. Deci da, fully dinamic surface in functie de ce faci, cu ceva feedback eventual, poate chiar un strat subtire de gel daca e prea tare, trebuie testat. Deschid kickstarteru imediat. :biggrin:
Mi se pare super amuzant că ăia s-au plâns și tu te-ai simțit :smile: Există builds de tastaturi mecanice care sunt super silențioase, dar depinde și de sunetul pe care-l preia microfonul. În windows se pot face artificii cu Equalizer APO și profiluri pentru microfon dar dacă ai o tastatură care zdrăngăne oribil pe toată gama sonoră nu prea ai ce face.

Eu mi-am luat Cherry MX silent red, tocmai pentru asta si vad ca nu se mai plange nimeni. Cand trec la cea cu brown, sar toti in sus!
Reiau, tastaturile fac 90% zgomot de la stabilizatoare. Silent Red au niște chestii faine pe stem care reduc zgomotul la downstroke dar și la upstroke.
 
Mda, încă nu există tehnologia se pare. Sau cel puțin nu la Media Markt. :biggrin: Am gasit in schimb ceva ce s-ar putea sa fie acceptabil. Ceva logitech mx keys sau ceva de genu. Parea calitate, destul de silent, low-profile... Considering it.

PS: Si daca tot eram acolo, am butonat cam tot ce aveau dispus. Chestia asta s-ar mai apropia de ceva acceptabil: Corsair K70 MK.2 Low Profile RAPIDFIRE. Da, chiar asa ii zice. :smile:) Problema e ca e doar cu cablu si are tot felul de prostii de care nu am nevoie.
 
Last edited:
Mda, încă nu există tehnologia se pare.
2vslvl.png
 
Mda, încă nu există tehnologia se pare. Sau cel puțin nu la Media Markt. :biggrin: Am gasit in schimb ceva ce s-ar putea sa fie acceptabil. Ceva logitech mx keys sau ceva de genu. Parea calitate, destul de silent, low-profile... Considering it.

PS: Si daca tot eram acolo, am butonat cam tot ce aveau dispus. Chestia asta s-ar mai apropia de ceva acceptabil: Corsair K70 MK.2 Low Profile RAPIDFIRE. Da, chiar asa ii zice. :smile:) Problema e ca e doar cu cablu si are tot felul de prostii de care nu am nevoie.
Un update, ceva? :biggrin: Sunt curios :biggrin:
 
Lol. Mi-am luat combo keyboard si maus logitech pana la urma, mx keys si mx master. Destul de happy cu ele dar noh... tastatura e tot cu moving bits, tot la nivel de hdd. Vreau sdd-u tastaturilor. :biggrin: Cred ca scoate elon smenu ala de ti-l infigi in creier pana scot astia o tastatura calumea. :biggrin:
 
Plantatia noastra a decis sa ne cumpere hardware pentru acasa si m-am ales cu ceva similar sub brand-ul Dell.
In mod surprinzator, e chiar placuta, sau macar peste ce ma asteptam. Ce e oarecum placut este ca e foarte similara cu tastatura laptopului, dar cursa mai mare si nu trezeste toata casa dimineata, chestie care a devenit importanta de cand cu copilul.
 
Exista tastaturi fara keypads (nu stiu cate procente inseamna asta) cu sageti si blocul ins-del-home-end etc la locul lui, cu split la tastele functionale (folosesc F5 foarte mult, e important sa aibe split intre F4 si F5) si neaparat si cu media keys?

Vad ca tastatura curenta nu inregistreaza unele apasari de tasta (cu rezultatul unor texte in care lipsesc uneori litere) si nici nu stiu dupa ce criteriu sa caut prin magazinele online. altfel decat luat la rand zeci de modele de la toti producatorii decenti.

Partea cu "fara keypads" e doar o preferinta, nu o cerinta stricta, nu folosesc niciodata butoanele alea. Tastaturi "normale" care sa indeplineasca restul de criterii se gasesc pe toate drumurile, sunt doar curios daca exista si fara keypads.
 
Le zice "tenkeyless" prescurtat TKL. Am și eu una, HyperX Alloy FPS parcă, e fix cum zici. Layout US-EN și parcă ANSI nu ISO (tasta Enter e pe un singur rând, nu două), cu switch-uri mecanice Cherry Red. Am luat de pe Amazon un tester de butoane Cherry, a avut 9 butoane de "culori" diferite, și așa m-am hotărât la feeling între red și brown.

Dacă nu vrei cu butoane individuale care să le alegi după preferință ci vrei cu membrană, o să fie un pic de căutat.
 
Last edited:
Ce cauți tu este TKL (tenkeyless) sau 80%. Există multe opțiuni disponibile, personal prefer tastaturile care sunt compatibile QMK/VIA. Recomandarea mea este Keychron K8 Pro care este și wireless și compatibilă QMK/VIA, deci programabilă full.

Despre QMK/VIA poți citi aici (scris de mine). Ți-am dat articolul în engleză pentru că mi se pare mai bine scris (chiar dacă sunt ambele scrise de mine :biggrin:). Varianta în română aici. Recomand articolele în întregime dacă vrei să înțelegi mai multe.

Dacă nu iei Keychronul de mai sus, orice sub 50$ mecanică cu Cherry MX Brown va funcționa la fel de bine și ok și fără de moarte dar vei suferi de pe urma software-ului mai mult sau mai puțin oribil. Dacă te simți generos poți lua o Steelseries Apex Pro TKL care are switchuri Hall Effect (contactless) care va muri probabil după ultimul nepot al tău de grad V :biggrin:
 
Last edited:
Mecanica!
Sa continui aici sau sa fac topic separat? Si sa stea "la vedere", nu in topicul deja stufos "de dincolo", o sa intelegeti de ce.

Ala micu a luat un loc 1 la Bumbaru, iar acum sunt pedepsit sa ii dau un premiu. Cica vrea o (alta) tastatura mecanica, cam asa:
- TKL
- ANSI
- US
- hot swappable
- RGB "bun"
- alba/transparenta

Are deja o mina de switchuri Akko CS Lavender si vrea sa isi faca de cap cu ele.
A dat peste Rice asta, dar sunt sigur ca (undeva pe la 100 de iepuroi) exista si variante mai bune, numai sa mi le suflati voi.
E mult mai pretentios decit mine, la el conteaza cum se aude, cum se simte, cum arata.
Poate de aia e hotarit ca din banutii lui sa isi mai ia niscai switchuri, taste extra, taste pudding, draci, laci, si sa se joace cu viitoarea tastatura.
Acu il vad ca sapa iutubu dupa "how to lube switches"

Deci?
Si multumesc!
 
Last edited:
Keychron K8, am modat una ieri pentru un prieten, este absolut excelentă. O să apară și articolul despre asta săptămâna care vine.

Pentru lubrifiat switchuri uite aici ghid:


Edit: știu că vrea albă, ia-i Keychron K8 neagră, are bezels mici și contează mai mult keycaps pe care le pui pe ea decât culoarea carcasei, nu are bezels de RAMA U80.
 
Uite aici ce poți să-i iei accesorii.

- un keycap puller bun cu fire cât mai lungi;
- switch remover decent ca ăsta;
- lube pentru switch-uri 205G0;
- lube pentru stabs nu are nevoie dacă iei Keychronul pentru că sunt lubrifiate excelent, dar să fie acolo merge XHT-BDZ;
- ulei pentru arcurile de la switchuri GPL 105;
- switch opener din aluminiu;
- filme pentru switchuri;

Despre Keychron K8 - e pe emag lel.

LOL e și pe qwertykeys și e albă. Dar nu are backlight asta, deși este din aluminiu și hot swap. Vezi ce găsești pe emag, de acolo și-a luat-o amicul meu.
 
Apropos încă o chestie. Am descoperit că Keychronul amicului meu a venit cu Gateron Red care erau factory lubed. Nu scria nicăieri în descriere, lubrifierea este submediocră, dar este acolo, prin urmare tastatura sună decent și stock.
 
Back
Top