Tastatură mecanică (sfat achiziție)

Print screen - încearcă Snipping Tool din Windows 10 cu Win-Shift-S.

Rotița ar fi poate mai pragmatic să o mapezi la chestii des folosite. Io nu schimb volumul poate nici o dată pe săptămână, da' scroll în pagini fac într-una. Ar merge perfect o rotiță pentru asta pentru când sunt cu mâinile pe tastatură, ca să nu mai mut o mână pe mouse doar pentru rotița lui de scroll.
 
Io mi-am mapat combinația de PrnScr din greenshot pe unul din butoanele de la mouse.
 
Am făcut un test de viteză pe tastatura veche, tastam 80 de cuvinte pe minut, pe cea nouă tastez 83.
Diferența asta o să se mărească în continuare. Când am trecut prima oară pe mecanică tastam cu aproximativ 60WPM cu o groază de obiceiuri proaste. Acum sunt pe la 90-100WPM. Viteza asta deja este uneori mult prea mare pentru tastaturi gen laptop, unde fac multe greșeli din cauza tastelor în sine.
Diferența de viteză a venit în cazul meu prin adoptarea de obiceiuri bune când tastez mai mult decât interfața propriu zisă, dar cea din urmă nu poate fi neglijată.

Ce îți dă în plus o tastatură mecanică (din utilizarea de până acum), e senzația că chiar ai apăsat o tastă. Primești un feed-back că da, tasta respectivă a fost apăsată.
Mi se pare super interesantă treaba asta pentru că Hall effect sunt switchuri liniare, nu tactile. Dar este de bine :biggrin:

Povestea Horia-Roman Patapievici
într-un video că a primit o super mașină (un Volvo, parcă, dar un model mai de top), și la început nu se putea adapta, interiorul îl apăsa, considera, cumva, că nu merită să fie acolo (citat aproximativ).

Cam așa și eu cu tastatura asta. Îmi e cam milă de ea. Dacă mă ține 10 ani, costă cam 100 de lei pe an, plătesc timp de 10 ani de zile 10 lei pe lună să folosesc tastatura asta. În cazul ăsta, o să am grijă de ea.
Treci peste asta. Omnipoint hall effect sunt nemuritoare, o să te țină minim 10 ani, probabil pe la 20 dacă nu o arunci între timp sau o donezi de plictiseală :smile:

Am conectat la calculator o a doua tastatură. :smile:) O folosesc pe post de telecomandă când sunt în pat și mă uit la filme, sau pentru a apăsa obsesiv "Delete" pentru a intra în BIOS, sau când dau scaunul pe spate și iau tastatura de pe birou, sau în alte condiții în care abuzez de tastatură.

Dacă în trecut mai veneam cu pufuleți pe lângă tastatură, și alte asemenea, de când cu noua tastatură luxul a dispărut.
Vezi mai sus. Apăsatul obsesiv sau "abuzul" nu au probleme. Pufuleții DA, sunt o problemă mare. Dar doar apăsatul tastelor, fie el și repetat și rapid - nu ai probleme cu așa ceva.


În software-ul tastaturii există și posibilitatea de a modifica de la ce procent din cursa tastelor să se activeze apăsarea tastei. Asta e principala mea problemă cu tastatura, mi se pare că are cursa cam lungă. Faptul că pot să pun în software să se activeze apăsarea unei taste la 25% nu îmi e util, pentru că ajung să apăs alte taste din greșeală. Aș fi preferat o tastatură cu cursa ceva mai mică. Nu e ceva semnificativ, m-am obișnuit destul de bine cu tastatura. Dar dacă ar avea o hibă, asta ar fi.
Da, travel distance rămâne același chiar dacă poți seta distanța de actuare (momentul când tasta "se activează".

Legat de layout-ul tastaturii, recent am schimbat layout-ul din Windows 10 de la tastatura Romanian programmers (programatori) la Romanian standard, făceam multe greșeli cu tastatura programmers. Am crezut că, pe măsură ce o voi folosi, mă voi obișnui cu ea, dar nu prea s-a întâmplat asta, cele mai frecvente erori erau cele cu diacritice. Ca să tastezi cu diacritice se folosea Alt Gr (Alt-ul din dreapta) + o tastă, dar uneori țineai Shift-ul apăsat la diacriticele mari ĂÂÎȘȚ, și tastai încă un caracter cu litere mari, sau alte asemenea. Primele 2 săptămâni m-am re-obișnuit cu Romanian standard ceva mai greu, dar ulterior a fost OK. Probabil dacă aș scrie doar rar cu diacritice, ar fi OK și programmers.
Eu folosesc programmers de peste 10 ani. Tastaturile mecanice full programabile m-au ajutat să rezolv anumite "probleme" cu ea (eu nu foloseam AltGr, ci ctrl+alt).

La mine Caps Lock este Fn.
Fn + WASD = arrow keys;
Fn + Q = Home; Fn + E = End.

Alt stânga este remapat la AltGr;
Fn + AltGr = Alt stânga - motivul pentru ultimele două este că nu am F-keys, ci Fn + cifră = F-key corespunzător, e.g. Fn + 4 = F4. Deci dacă vreau să dau Alt + F4, apăs caps lock (Fn) + [alt stânga (deci AltGr după remaparea de mai sus) + 4] = Alt stânga + F4. Sper că are sens :biggrin::biggrin:
 
Mersi, Neo. :smile:

Voiam să mai adaug legat de PrnScr că uneori văd ceva video cu transmisie live, sau urmăresc o prezentare, sau e un text lung într-un Instastory, și prefer să am o tastă, să nu caut pe modul "urgent" combinația de taste care captează ecranul.

Când tastez cu tastatura clasică, trebuie să mă obișnuiesc un pic cu ea. :smile:
 
Back
Top