Tape backup

Neo

The Good Doctor
Ok, deci accelerare la achiziționarea de NAS.

Numai că este o problemă. Am adunat multe chestii de-a lungul anilor şi nu am chef să mai iau încă odată pe câți TB de date am ca să asamblez un NAS și apoi să transfer datele şi să am jde TB liberi.

Așa că am început să mă uit după tape backup.

Ce să iau?

Mă interesează logic să pot transfera tot ce am pe tape apoi să asamblez NASul şi să transfer pe el toate datele. Apoi tape backup va fi conectat la NAS pentru incremental backup.

Am văzut cartușe de 3TB pe la £25ish bucata, dar unitatea costă vreo £2000, bani de care iau NAS plus mulți TB de HDD. Ceea ce nu mă interesează.

Sugestii/sfaturi?


 
Eu am făcut niște calcule mai demult din care reieșea că pentru mine TCO pentru tape era comparabil cu HDD over time dacă nu produci mulți TB de date lunar, cu downside-uri nasoale la accesul la date și costuri inițiale mari. Se mai rezolvă cu o unitate de tape second hand, dar tot o să-ți vină să ții pe HDD-uri.
 
Păi pe HDDuri țin tot, dar nu mă deranjează să fac backup pe bandă şi să le țin la loc sigur în caz că crapă toată şandramaua.

Iar pentru un transfer desktop to NAS care îl fac doar o singură dată plus backup ulterior mi se pare o afacere bunicică. Asta pentru că bluray are capacități infecte și prețuri imense.

Ideea este că aș lua unitate sh dacă aș ști ce să caut, de ex la o placă video știu la ce să mă uit când caut (preț ), aici... Unde mai pui că sunt unii care pun capacitatea la benzi în caz de compresie 2:1, wtff.


 
Toți pun capacitatea la compresie, că așa vând și producătorii. Problema cu SH e că tape drive-urile au destulă mecanică și capete care merg pentru că-s aliniate și "bune" :smile:. Când nu mai sunt bune... le vinzi.

Eu am făcut calculul atunci și pentru bluray, ăla ieșea foarte prost, nu s-a schimbat mare lucru.
 
Quantum LTO-6.

~1700$ pe newegg nou
~2200£ pe eBay uk seller refurbished

Găsit afacere de făcut :smile:

Yeah fk it, mai bine dau £500ish pe 4x4 WD Red şi tot pe atât pe hw de NAS.


 
Vezi că-s multe modele de așa ceva (bare/kit/rackmount/external), pot fi diferențe mari de preț între ele.
 
Ăla de pe newegg este extern şi ăla de pe eBay este intern. Ambele SAS 6GBps. M-aș aștepta ca cel intern să fie mai ieftin.


 
Back
Top