Tablete - de la diversi producatori

Preţul corect.

Pentru mine prețul corect e de $250/an. Dacă tableta „ține” (hardware și software) cinci ani atunci aș da $1250, dacă ține doi aș da $500. Momentan un iPad ține vreun an și e mai scump, deci pas.
 
Flawed logic e chestia aia inginerească cu 15% creștere în performanțe și preț :biggrin: Prețul nu reflectă costul, performanța sau altă caracteristică tehnică, ci:
- percepția consumatorului privind valoarea beneficiilor aduse de produs, pentru cei care folosesc cu adevărat produsul, și
- cât sunt unii dispuși să dea pe un produs ca să se poată lăuda cu el (logica BMW :biggrin:).

Strategia de preț ține cont de o grămadă de factori și măsurători, cu scopul de a maximiza profitul pe o perioadă lungă de timp. Pentru asta s-a inventat conceptul de brand și apoi brand equity. Existența unui profit presupune și că sunt oameni dispuși să plătească prețul cerut. Obiectivul nu e ca orice amărăștean să-și permită un produs considerat de lux, indiferent cât se dă cu fundul de pământ și se smiorcăie că i se pare prea scump. Nu ești dispus să scoți banul fiindcă n-ai o justificare reală, nu cumperi; iaca mare brânză.

Ca exemplu, acum câțiva ani a apărut dSLR-ul Nikon D700, primul full frame din categoria semipro. Avea un senzor mult mai bun decât fratele mai mic, D300, dar fără să coste un rinichi și un copil ca o sculă pro, un D3. Un amic fotograf și l-a cumpărat în primele zile de la lansare și a venit cu el la o bere în pivniță la Pe Baricade ca să ne jucăm cu el. Am rămas paf când am văzut ce fotografii impecabile făcea la ISO 16000.

Pentru el, prețul nu a fost un mare inconvenient; cu scula asta putea face fotografii fără bliț în biserici, la nunți și botezuri, și investiția și-a recuperat-o din câteva evenimente. Nu l-a costat nici cât un D3 cu performanțe asemănătoare, dar a câștigat și un loc în față că nu stresa lumea cu flash-ul, mai ales bebelușii în cristelniță.

Un altul și-a luat D700-ul de fiță, doar ca să aibă el mulțumirea că are cel mai bun model semipro. S-a afișat cu el în stânga și-n dreapta, după o vreme (scurtă) s-a plictisit și l-a vândut, iar în urmă nu pot spune că au rămas ceva fotografii remarcabile în vreun fel.

La fel și pentru tablete. Pentru unii, prețul va reflecta valoarea productivității obținute prin utilizarea ei. Pentru majoritatea e doar moft.

Și nu păstra o perspectivă îngustă a consumatorilor, că toți trebuie să fie cam ca tine și mine, să meargă la magazin să-și ia tabletă și să o folosească personal, poate un pic și la birou. Un client mare pentru tablete a fost parcă Lufthansa, ce și-a schimbat PC-urile de self-check-in cu niște tablete din astea fixate într-un panou metalic - o soluție elegantă, cam la fel de costisitoare, dar cu mai puține dureri de cap.
 
Dacă aduce un plus de 15% faţă de modelul vechi [...] atunci preţul corect e cu 15% mai mare.
War, stii regula 80/20? Daca pentru un serviciu cu uptime de 80% platesti 8$, e normal ca pentru ala cu uptime de 99,9% sa platesti 10$, nu? Si ora de lucru ziua sa coste cat o ora de lucru noaptea. Este exact aceeasi situatie si la produse, oricare sunt ele. 1mm mai subtire poate sa insemne mult pentru unii oameni si poate sa coste milioane in R&D sau productie (adaptarea liniilor de productie). Nu e vorba doar de chestiuni de marketing (imagine, exclusivitate) cat de echilibru intre cerere si oferta si eforturi de ordin tehnic.

Apoi e foarte greu sa cuantifici "15% mai bun". Tocmai pentru ca pentru tine nu conteaza 50g sau 1mm, pentru altii e aur pur.

Apple, spre exemplu, nu prea vand HW si SW cat imagine. Si o fac al dracu' de bine. Asa ca pentru unii iPhone4 chiar a facut 100 de milioane. In acele cateva zile si-au facut o imagine care o sa ii tina mult timp de atunci inainte. Si mie mi se pare ca sunt incredibil de overpriced, adica nu neaparat proaste cat scumpe pentru ce fac.

Dar la o adica si sa bagi 1000+E intr-o bicicleta ca sa te dai prin oras si pe poteci de munte mi se pare mult, si 1000-2000E pe echipament foto ca sa faci poze de vacanta si alte poze pe care sa le uiti pe hard sau le pui pe blogul obscur pe care nu-l citeste nimeni oricum, mi se pare excesiv si sa dai zeci de mii de euro pe masini pe care sa le birjaresti prin groape si mizerie in Bucuresti.
Nu e flawed logic, tine de standarde personale, de disponibilitati si de nevoi.
 
@puterfixer: eu zic să ieşi din corporaţie o vreme. Take a vacation, că nu te mai recunosc. Pe bune. Auzi, "strategia de preţ". Acu' 5 ani, când ne-am întâlnit în Rapidul 683 (or something) vorbeai normal. What happened?
Pe mine m-a întrebat Adrian care e preţul de la care cumpărătorii nu mai sunt cretini şi tu vii cu limbaj de lemn pur corporatist. Ăla e exact pentru cumpărătorii cretini. Că de-aia sunt cretini, că se excită când aud "only this phone can make you a real man" şi alte aberaţii de genul ăla. Tu poţi să scrii wall of text, n-are treabă cu ce zic eu. Eu ziceam că Adrian are flawed logic când mă ia cu o situaţie absolut particulară şi încearcă să mă fraierească cu ea. Ei bine, n-am muşcat.
Dacă Apple vinde o "imagine", n-au decât. Mie imaginea asta nu-mi place. "There's no app for loneliness", ăsta-i adevărul.
@bausto: treaba e simplă: preţul poate fi cuantificat cât de cât exact prin performanţa produsului în aria pentru care a fost conceput şi cât de reliabil e pentru perioada medie de utilizare. Restul sunt pitici sau spirit de turmă, şi nu poţi calcula preţul corect al unui produs în funcţie de ele. Eu îl calculez în funcţie de ce are sens.
Şi vezi că o dai în bară cu regula 80/20. Aşa, ca fapt divers.
De acord cu ultimul paragraf, însă. Acolo ai dreptate.
 
Nu am dat-o deloc in bara.
Wikipedia despre respectivul principiu said:
80-20 is only a shorthand for the general principle at work
...Poate doar daca insisti sa carcotesti.

80% din rezultate le obtii cu 20% din efort. De-asta ai o gramada de chinezarii care fac 80% din ce face un iPhone sau un iPad dar care nu costa mai mult de o fractiune din pretul lui (pastram liniaritatea).

“I’ve got on my desk a Chinese-made Gome Flytouch tablet running Android 2.1 that from initial inspection features at best a BoM of about $125 using a very old VIA WM8505 processor running at 350 MHz with a non-capacitive touch screen”
100+$ e numai BoM-ul pentru o tableta jerpelita, nu una de top. Una care in comparatie cu un iPad2 sau un Xoom e de 5-10 ori mai lenta, de 5-10 ori mai slaba ca fiabilitate, cu un aspect general si constructie de 5-10 ori mai proaste. Asta inseamna ca pretul de baza al oricarei tablete bune trebuie sa plece de la 500-600$ cu indulgenta - pe principiul 15% mai rapid, 15% mai scump. La asta adaugi R&D, marketing, distributie, profit si ajungi la cat... 1000+$?

Eu cred ca am respectat liniaritatea pe care ai cerut-o mai sus. Asta desi e absurd sa crezi ca 15% spor de performanta va costa 15% mai mult. Asa un motor de F1 de 800CP ar costa 15-20.000E. Iar postul meu ar fi garantat de doua ori mai bun pentru ce este mai lung, am mai multe citate si linkuri :biggrin:.

Exista telefoane excelente pe care nu le-as cumpara pentru ca sunt prea mici pentru mana mea. Acelasi telefon este si prost si bun in acelasi timp doar pentru ca eu am palma substantial mai mare ca alta? Si cam cum cuantific feature-ul asta si placerea utilizarii in termeni de performante? Ce vreau sa spun e ca performanta nu e totul. La mancare nu te uiti doar sa fie nutritiva, la femei nu te uiti doar sa fie fertile, de ce naiba ai vrea ca un telefon doar sa fie performant? Doar asa, to make a point?
Un pitic e chiar sa te ghidezi doar dupa performanta la stabilirea pretului ideal cand ai atatea alte criterii valide. :smile:

Nu ai cum sa te ascunzi de faptul ca aproape orice produs de pe piata in momentul asta are si o componenta de imagine, ca mai conteaza si ergonomia si confortul, preferintele personale, lucruri care nu se cuantifica asa cum ai vrea tu. Si nu poti sa discreditezi ideea doar pentru ca tot ce nu-i performanta si fiabilitate e pitic sau spirit de turma.
De-asta iti iei pantaloni noi si nu ii peticesti pe aia vechi desi peticul nu strica performanta.

Mi se pare ca generalizarile "cretini pentru ca fac ceva ce eu nu as face" sunt gresite din atat de multe puncte de vedere. Unul din ele NU este ca ma simt printre acei cretini, desi nu mi-ar parea rau sa fiu (as avea o tableta de 4000lei si sentimentul ca haters gonna hate, mai pe romaneste "cainii latra, caravana trece") :smile:.
 
Last edited:
Acelasi telefon este si prost si bun in acelasi timp doar pentru ca eu am palma substantial mai mare ca alta?
Quantum physics rules, doesn't it? :biggrin:
 
@puterfixer: eu zic să ieşi din corporaţie o vreme. Take a vacation, că nu te mai recunosc. Pe bune. Auzi, "strategia de preţ". Acu' 5 ani, când ne-am întâlnit în Rapidul 683 (or something) vorbeai normal. What happened?

Mie mi-ar fi jenă să mă ușurez cu stropi pe ceva doar pentru că nu-l înțeleg. :smile: Nu e nici limbaj de lemn, nici corporatist: e limbaj economic de specialitate pe care am ajuns să-l cunosc și să-l folosesc corect. Dacă terminologia corectă e „strategie de preț”, n-am de ce să rebotez conceptul doar ca să nu-ți sune ție pompos. Prețul nu este o valoare fixă, ci variază în timp. Planul prin care stabilești evoluția acestei variații în cursul duratei de viață sau de raft a produsului, precum și criteriile care pot influența ajustarea acestui plan, astea sunt elemente a unei strategii. Așa-i zice, ăsta e cuvântul, nu e înjurătură, acceptă-l. Deci și prin urmare, strategie de preț.

La fel cunoști și tu standarde și termeni de specialitate IT, fiecare cu înțelesul lui foarte exact. Unui profan i se pare că un inginer își dă importanță cu denumiri complicate, dar și tu strâmbi din nas când cineva în folosește incorect. Na un exemplu, Gigi Average zice că are „țeavă de o sută de mega”, iar tu știi diferența între bandwidth, latency și throughput, și faptul că e shared bandwidth negarantat cu upper cap de 100 Mbps pe metropolitan. Și apoi ești surprins că Gigi crede că-l înjuri științific. :biggrin:

Vrei să cred că dacă-i limbaj IT atunci e „specialitate” iar dacă e limbaj economic atunci e „corporatism”? Sau economia, finanțele, etc. nu sunt nici măcar științe? :smile: Come on, learn a little, nu strică.
 
@puterfixer: eu zic să ieşi din corporaţie o vreme. Take a vacation, că nu te mai recunosc. Pe bune. Auzi, "strategia de preţ". Acu' 5 ani, când ne-am întâlnit în Rapidul 683 (or something) vorbeai normal. What happened?
Pai producatorii si vanzatorii stabilesc preturile in functie de strategiile lor, nu de BOM, cost de productie sau performanta aparatului. Daca isi fac calculele ca vor gasi clienti si costul de productie e sub 50% din pretul de vanzare atunci pun produsul pe piata, altfel cauta altceva de fabricat si vandut.

Pe mine m-a întrebat Adrian care e preţul de la care cumpărătorii nu mai sunt cretini
Si nu ai raspuns. Tot ce ai spus e ca pretul corect e cu 15% mai mare decat al unui produs cu 15% mai putin performant, dar ala atunci cat costa? Tocmai de-aia ti-am dat exemplul real cu pretul zero, ca tu dai un procent din nimic in loc de o suma: cat ar fi pretul corect la iPhone4? Dar la iPad 2?
 
Pt mine pretul corect pt un produs fabricat in volum mare e costul de fabricatie + costul etapelor pana ajunge la mine (transport, marketing, costuri plasare in magazine, etc) + profit decent dar nu exagerat pt producator.

Puterfixer a explicat destul de clar faptul ca principiile de stabilire a pretului sunt din pacate diferite de cea ce ar dori un client ca mine. Ca urmare imi rezerv dreptul de a ignora produsele a caror pret depaseste pretul considerat de mine ca fiind corect.

Daca producatorul a estimat corect nr de clienti de nisa + nr de clienti standard dispusi sa plateasca pretul stabilit de el o sa obtina castiguri. Daca nu, produsul o sa ramana nevandut si el o sa invete o lectie sau o sa dea faliment.
 
@war: :beer: :smile: Am înțeles ce-ai vrut să zici, deși am argumentele mele să nu-ți dau dreptate :wink:

Revenind la tabletă - în scurta incursiune în Grecia am avut nevoie de acces la net ca să ne descurcăm pe autostrăzi. Două GPS-uri credeau că mergem prin pustie, iar unul din ele tocmai îl actualizasem cu ultimele OpenStreetMap sau ceva de genul, din aprilie 2011. Așa că am scos Samsung Galaxy S, iPhone 4 și un iPad, să ne ajute Google Maps.

Avându-le side by side ca să fac aceeași treabă cu ele, nu pot să zic decât că ecranul la telefon e o băjină mică pe care faci scroll și zoom în draci. Cu tableta a fost pur și simplu altă experiență! Mă rog, era oarecum de așteptat, având în vedere în cât ditamai spațiul de lucru mă simt confortabil acasă :biggrin: Google Docs, în schimb, nu a fost atât de spectaculos. Puteam face fără mari dificultăți același lucru și pe telefon, și pe tabletă. Mi-ar prinde bine o tabletă când am deja un telefon la fel de capabil? Doar pentru chestii vizuale, care sunt totuși foarte rare. Ok, pot trăi fără.

Netbook-ul e complementar telefonului și îl folosesc zilnic. Îmi place că mă pot căra cu el prin casă, dar îmi oferă flexibilitatea aplicațiilor uzuale ale unui desktop sau laptop: office stuff, net, ba chiar și mașini virtuale (da, pe Atom - sunt masochist?), la un moment dat și un server de baze de date. L-am folosit la prezentări în afara biroului, conectat la un proiector. Pot pleca într-un concediu de câteva zile în care să-l folosesc ocazional fără a trebui să car și alimentatorul. În medie, de când mă anunță că e „battery low” îl mai pot butona 2 zile până să trebuiască să-l pun la încărcat :biggrin:

Ce mi-ar mai prinde bine la un moment dat ar fi un eBook Reader bun. Sunt chitit pe Kindle, și încă ăla mare, dar mă oprește politica restrictivă de export la cărțile în format electronic. Mai puțin de un sfert din cărțile ce le doream pot fi cumpărate din România, deși sunt disponibile și în format Kindle. Sux.
 
S-a jucat cineva cu vreuna dintre tabletele recente, cu Android 3.0/3.1? Daca da, m-ar ajuta o opinie legata de OS, soft, usurinta in utilizare, impresii, bug-uri, etc, ca ma tenteaza un Asus Transformer de luat direct din tari mai bananiere si mai ieftine... :smile:
 
Eu zic să mai aștepți, sau să iei o tabletă serioasă, nu o struțocămilă ca transformerul ăla.
 
Nu, ceva mai ușor, dual core, cu baterie mai bună. Mă gândesc la Galaxy Tab II. A se nota bateria de 6860mAh. Nu ai nevoie de tastatură la o tabletă care rulează Android, crede-mă. Ar fi ca un laptop care rulează Android. As in useless :biggrin:
 
Asus Transformer vs Galaxy Tab 10.1. Ambele au +/-, insa din punctul meu de vedere slotul microSD, docking-station-ul cu baterie extra si pretul mai redus cu 100$ recomanda Asus-ul in fata Samsung-ului. Da, Galaxy e un pic mai frumos si mai usor si are 3G in plus, insa pentru mine astea nu justifica diferenta de pret...
Pe de alta parte, circula zvonuri cum ca in august apar primele tablete cu Tegra3. Like WTF. :smile:
 
Stai că acum am văzut că Galaxy Tab 10.1 nu are slot de card... Like WTF.

Sincer aș aștepta Tegra3 în cazul ăsta.
 
Da, la asta ma gandesc si eu. Si daca tot vreau ceva din tari mai calde, Kindle FTW deocamdata. :goofy:
 
Multumesc de amabilitate, insa am deja pe cineva care e prin SUA si care mi-l poate aduce in curand.
OT: cum mai e vremea prin America Centrala? :smile:
 
Back
Top