Tablete - de la diversi producatori

Cam la asta ma gandesc si eu - doar pentru internet usor exista smartphone (da, are ecranul mai mic), pentru ceva mai serios exista netbook, tabletele sunt niste netbooks fara tastatura (tare incomod daca vrei sa scrii ceva) sau sunt niste smartphones cu ecran urias? E o intrebare serioasa, nu retorica.

În cazul Adelinei:

"doar pentru internet usor exista smartphone (da, are ecranul mai mic)" - deci nu, ea are ochelari, şi nu de-ăia de fiţe. Şi mai vrei să scrii un comentariu, un mail, ceva... Şi n-are smartphone. Decât să dau 1500 RON pe un smartphone, mai bine 1250 pe o tabletă fără pretenţii.
"pentru ceva mai serios exista netbook" - vezi mai sus. Mai puţin portabil, mai mare, mai greu, boot it up everytime...
"tabletele sunt niste netbooks fara tastatura (tare incomod daca vrei sa scrii ceva)" - te contrazici. Pe un smartphone e mai uşor? Tastatura aia virtuală e suficient de mare şi clară pentru scris texte scurte (forums, IM, mail, blogging lejer). Adevărat, nu poţi să scrii romane pe ea, deşi iacă eu am scris povestiri scurte pe... Blackberry, în tren, de plictiseală, şi n-am murit.
Răspuns la întrebarea ta: eşti biased fiindcă faci nişte presupuneri aici. Tabletele pur şi simplu umplu o nişă; sunt ca maşinile Smart: unii nu le suportă :smile:
 
Eu prefer netbookul ca un sistem de munca portabil in locul tabletei. Tastatura compenseaza timpul de bootare. Pt filme prefer sa folosesc un monitor serios care e conectat la nettop nu chestii foarte mici fie ca acestea sunt netbookuri, smartphoneuri sau tablete.

Nu neg faptul ca unii pot gasi utilitate reala tabletelor dar asta nu inseamna ca sunt un produs revolutionar.

Daca ar trebui neaparat sa aleg o tableta as alege o versiune mai bug-free a asa ceva.
 
Păi tu vorbeşti de muncă, eu vorbesc de varii chestii simple care se pot efectua în timp ce eşti în mişcare.
 
Merci Neo, am intuit bine, ma descurc cu smartphone-ul si netbookul pentru cam tot ce e pe acolo, mai mult cred o tableta m-ar incurca. In sensul ca ar trebui sa car dupa mine inca un echipament sau sa aleg intre ea si netbook, caz in care mai mult ca sigur ca ar castiga netbookul.

Dacă netbookul/laptopul ar avea touchscreen flippable și emulare fullscreen pentru Android nici nu m-aș mai deranja cu tableta :smile:
 
Adi, in conditiile in care folosesc uzual atat smartphone cu ecran generos (categoria Desire sau Optimus 7) si cu ecran mai ingramadit dar tastatura fizica full qwerty (BB), dar si tableta si netbook, pot sa spun ca nu as elimina-o pe nici o varianta din start pentru ca celelalte nu ii pot lua locul complet.

Smartphone-ul e ok dar doar browsing ocazional, citit mailuri, compus un mail de urgenta. Nu as sta sub nici o forma cu orele cu ochii beliti in ceva de dimensiunea unui pachet de carti sau pe aproape. Pe de alta parte nici netbookul nu e perfect. Am un S10 si desi face treaba e totusi mai incomod de folosit. E rapid (relativ) dar e mai incomod sa il deschizi si sa il tii pe genunchi ca sa lucrezi si nici timpul pe baterie nu e chiar stralucit in comparatie cu multe tablete. Se incinge si face galagie, moment in care face throtle adica se misca ca ochiul mortului, ori pur si simplu iti vajaie urechile de la panarama aia de 4 cm la vreo 6000+rpm.

Tableta e un mod perfect sa faci browsing cu orele, sa citesti, sa vezi un film (streaming sau local) fara sa tot alergi dupa incarcator, nu se simte ca e grea sau inceata dar adevarul e ca nici nu prea am incercat sa fiu productiv pe ea deci e o comparatie cam incompleta. Si daca ai de facut plimbari s-ar putea sa preferi sa ai un laptop normal pe care sa il tii "in baza" si o tableta pe care sa o iei cu tine.

Daca ar trebui sa renunt la ceva acum, netbookul ar fi ala. E compromisul cel mai departe de perfectiune dintre toate enumerate mai sus. Nu e destul de usor si de comod, nici suficient de performant, nici autonomie impresionanta...

In fine, prefer sa plimb un laptop ultraportabil cu HW normal sub capota decat un netbook care sa aiba cateva puncte avans la dimensiune si portabilitate dar sa fie la linie sau mult in urma cand e vorba de performanta bruta sau per watt si ergonomie. Un X200 "de la baieti" pe forumuri se gasea si la putin peste 2000lei. Un X61 chiar si mai putin si ambele depasesc aproape orice nerbook la orice categorie, mai putin 2-3 modele, ca cel al lui pufi - cu 8 ore de baterie, la autonomie, desi nu e chiar greu sa scoti 5 ore din notebookurile astea doua enumerate mai sus. Cine sa mai dea 1000-1300 lei pe Atom cand ai un fel de desktop intr-un sasiu de 12" la un pret atat de apropiat? Diferenta de dimensiune si de greutate poate sa fie un show stopper dar daca astea sunt capitolele importante atunci poate nici netbookul nu era cea mai buna alegere.

Si sa stii ca de pe tableta se tasteaza surprinzator de bine. Comparabil, poate un pic mai prost (dar nu cu mult) cu tastatul de pe S10. Iar smartphone-ul sa nu uitam ca e un telefon cu functii suplimentare, nu invers. Nu e facut pentru activitatile conexe, ca browsingul, asa cum un laptop nu e facut sa fie ebook reader. Se poate dar doar daca vrei neaparat sau esti presat de situatie.
 
Daca ar trebui sa renunt la ceva acum, netbookul ar fi ala. E compromisul cel mai departe de perfectiune dintre toate enumerate mai sus. Nu e destul de usor si de comod, nici suficient de performant, nici autonomie impresionanta...

Mi se pare doar mie sau in domeniul netbooks nu prea au mai fost progrese in ultimii vreo 2 ani? Cand au aparut erau cutting edge technology, dar intre timp au aparut tabletele care sunt cu vreo 2 pasi inainte. Procesoarele din netbooks nu seamana ca eficienta cu cele din tablete (luand in calcul si performanta, normal), bateriile nu pot sa compenseze fara sa atarne ca o piatra de moara, dar cred ca daca ar folosi tehnologii din aceeasi clasa cu tabletele ar fi mai interesante decat acestea. Pana la urma pentru mine un netbook e o tableta cu tastatura si alt OS, ceea ce nu se intampla in realitate. Atunci comparand netbooks castrate cu tablete noi si stralucitoare e normal sa preferi ultimele.
 
Tabletele fac concurenta serioasa netbookurilor dar nu se pot compara cu fratiorul lor, Nettopul. Ai un sistem suficient de performant cat timp nu ai nevoie de aplicatii profesionale si jocuri serioase si poti conecta la el un monitor mare. Poti folosi fara probleme o tastastura marime normala. Ai consum redus de curent si nu ai nevoie de cine stie ce ventilatie deci nu ai galagie prea mare.
Domeniile in care tabletele de marime mai mare exceleaza sunt filmele si cartile electronice "on the road".

Opinia mea in privinta alegerii unui device:

Vrei minimul de greutate, iei smartphone. Vrei sa te si distrezi pe drum tableta e o alegere buna. Vrei sa lucrezi pe drum dar nu vrei sa te cari cu laptop, ai netbook la dispozitie. Te deranjeza tastatura si ecranul prea mic al netbookului sau vrei sa te joci si esti dispus sa cari ceva mai mult ai la dispozitie un laptop.
 
Atunci comparand netbooks castrate cu tablete noi si stralucitoare e normal sa preferi ultimele.
Tabletele recente vin cu un sasiu de netbook la pachet. Sigur Lenovo si Dell au asa ceva si Asus sau Acer (confund). Aia e o chestie excelenta. Nu de alta dar mi-e greu sa cred ca poti sa ai prea multa productivitate pe 10" si rezolutii gen 1024x576 deci nu te ustura ca ai un procesor de tableta.
Poate tranzistorul ala 3D sa aduca ceva pentru sectorul ultraportabil, sau AMD. O tableta moderna are probabil o putere de procesare apropiata de un Atom dar are un OS optimizat, nu un Windows facut pentru procesoare de pana la 10 ori mai rapide. W8 ruleaza pe ARM, om vedea atunci. Eu pun banii pe tablete si netbookuri convertibile in tablete pentru mobilitate (bine, si pe nelipsitul smartphone, it's here to stay) si pe laptopuri mai mici sau mai mari pentru munca "pe bani".

Foxter, nettopul e alta jucarie frumoasa dar ce are in plus fata de un netbook? Doar un ecran mai mare si unitatea optica, daca vorbim de ceva all-in-one. Au acelasi hardware de baza dar si dezavantajul ca nu e portabil. Mai bine iei un display extern si stecori un netbook sub el, decat un nettop :smile:. Asta chiar e o struto-camila nefericita. Un mediaplayer e mult mai ieftin si mai performant pe partea media, cu inca un plus la consum. Un netbook e mobil si la fel de bun pentru browsing&stuff, idem la tableta. Si daca ai o tableta cu o iesire video...
 
Cand am luat nettopul am cautat un low power desktop replacement. Un sistem de gaming consuma prea mult si nu avea sens sa il folosesc doar pt browsing, IM, Youtube si basic office. Mobilitatea lui nu a intrat niciodata in calcul. Nu am luat Mediaplayer pt ca ar fi fost prea specializat.

Majoritatea netbookurilor au racire activa (trebuie curatata si am oroare sa desfac laptopuri) iar cele cu o placa video decenta (ION sau varianta de la AMD) au preturi cam mari.
 
Producatorii de tablete non-Apple incep sa resimta presiunea pietei - articol.
Si tot aici bag stirea din culise: MS sta cu ochiul pe RIM - preluare posibila la anul. Dupa cum stiti, RIM are ca motor de cautare implicit pe tableta lor Playbook pe Bing - o alegere interesanta, ca sa nu zic ciudata fata de standardul Google.
Nook Color o sa isi lanseze si ei tableta - dar nu prea o sa o vedem pe la noi.
 
Producătorii de tablete non-Apple ar cam trebui să scadă în puii mei preţul.
În momentul în care un iPad 32GB e 2199 RON la Emag (şi cu mici defecte la 1799 RON) iar pe de altă parte singurul concurent în în aceeaşi gamă de preţ e Acer A500 (dual cortex???) la 2099 RON, păi cum dracu să nu rămână cu ele nevândute?
Dell Streak era 2699 RON când a apărut, acum a ajuns 1499 RON şi tot nu-l cumpără nici dreaq. Mie îmi place la nebunie că e mic, dar toooot Android 1.6 are pe el (şi e neclar dacă merge upgrade cum trebuie). E un bun exemplu de epic fail în marketing. Trebuie să stai cu ochii pe ce vrea lumea şi să-i satisfaci. Altfel, îţi iei jucăriile şi mergi acasă.
Şi dacă s-au aruncat să construiască tablete scumpe şi nu fac profit dacă scad preţul, treaba lor. Problema de bază tot aceeaşi rămâne: vrei să scapi de concurenţa care a acaparat deja o ditamai felia de piaţă şi ţine de ea cu dinţii? Vinde ieftin. Mult mai ieftin.
 
Last edited:
Poate problema e alta: Apple fanboyz ar cumpara si iShit atata timp cat God Steve le da porunca si de-aia Apple a vandut o cantitate destul de mare. Or fi si unii care au nevoie de tablete, dar poate sunt putini (raportul pret-performanta nu e tocmai grozav, e recesiune si preturile sunt aberant de mari pentru ceea ce fac) si nu 20 de milioane cat e estimarea. Poate ca cererea nu exista pentru asa ceva, or fi unii care au nevoie mare sau au bani si nu le pasa (si isi iau echivalentul geek al unui BMW X5), dar nu atat de multi.

Scaderea preturilor ar distruge piata. Sunt produse cu elasticitate mare si produse cu elasticitate mult mai mica, iar tabletele s-ar putea sa aibe vanzari inelastice. Scazi pretul la 2/3 si doar erodezi imaginea clasei de produse, scazi la jumatate si distrugi tot ce inseamna profituri (parca e vreo 150$ BOM pentru un tablet, asta inseamna poate 250$ costuri totale, taxe etc) - seamana cu parfumurile: daca Chanel No 5 ar costa 5$ sticla ar mai cumpara cineva? Costul de productie e sub 1$, dar nimeni nu se gandeste sa il vanda la mai putin de 25$ sticla de 25ml pentru ca ar distruge brandul. La fel pentru orice parfum si probabil similar si pentru tablete: multi isi doresc o tableta pentru ca posesia ei ar fi un rezultat notabil, nu toata lumea are una etc, daca ar deveni populare precum Bergenbier o mare parte din cumparatori nu ar mai avea nici o motivatie reala sa isi ia o tableta - nu are telefon, nu incape intr-un buzunar, nu are tastatura, nu are iesire de monitor extern, e scumpa, la ce dracu' le trebuie?

Tabletele seamana cu dSLR-urile, unii au nevoie de ele dar procentual sunt putini fata de cei care au simtul fotografiei precum cainele simtul umorului, in schimb e lumea plina de oameni cu ditamai aparatul pe piept. Costa de 3 ori cat o sapuniera buna, dar nimeni nu vede sapuniera agatata de piept, cu un obiectiv mare (size does matter) si cu o curea lata de gat pe care scrie mare Canon sau Nikon. Show off la greu.
 
Păi în momentul ăn care eşti producător şi ai de ales: ori rămâi cu ele pe stoc, ori le vinzi ieftin... cred că toată filozofia nu mai contează.

nu are telefon, nu incape intr-un buzunar, nu are tastatura, nu are iesire de monitor extern, e scumpa, la ce dracu' le trebuie?

Dell Streak are telefon şi încape în buzunar. Aia era şi ideea, că e singurul înlocuitor ca lumea pentru telefon din toată oferta asta de pe piaţă. Şi ieşirea pentru monitor extern mi se pare aiurea şi la un netbook, dar la un tablet de 5". Ştii de câte ori am folosit eu ieşirea de monitor de pe netbook? ZERO.
Gadget-urile astea au un scop specific, şi un monitor extern nu se încadrează acolo. Vrei monitor extern? Ia o placă video de-aia pe USB şi gata.

Dell Streak e un smartphone cu funcţii suplimentare. Păcat că şi-au dat în cap cu softul...
 
True, suna bestial de idiot la emag :smile:

LE: Samsung Galaxy Tab 10.1v se vinde la un preţ de 419 EUR cu abonament Internet de 16 EUR pe lună (pe 2 ani).
Mie mi se pare scumpă, nu neapărat din cauza abonamentului, ci chiar şi fără. Faptul că rulează filme 1080p pe un ecran mai mic decât trebuie e hilar.
OK, iPad 2 e 4100+ RON, dar nu-i de mirare, şi iPhone4 a fost 10000+ RON fix în prima zi când a apărut în România (şi l-au cumpărat cretinii şi la preţul ăla).
 
OK, iPad 2 e 4100+ RON, dar nu-i de mirare, şi iPhone4 a fost 10000+ RON fix în prima zi când a apărut în România (şi l-au cumpărat cretinii şi la preţul ăla).
Si care e pretul de la care cumparatorii nu mai sunt cretini? Chiar sunt curios :smile:
 
Preţul corect. Dacă aduce un plus de 15% faţă de modelul vechi (ca performanţă/funcţionalitate, nu că e cu 50 de grame mai uşor şi 1 mm mai subţire), atunci preţul corect e cu 15% mai mare. Orice peste asta e profit aiurea. Şi să dai banu' dublu pe 15% te face o ţâră cretin.
 
Pai pentru mine pretul corect pentru o tableta e vreo 100$ si pentru un smartphone vreo 250$. Ultimele 6 telefoane au fost gratuite (adica in 15 ani de utilizare GSM nu am cumparat niciodata un telefon), deci oricat de rapid ar fi un smartphone pretul corect e zero*1.15 :smile: Deci, care crezi ca e pretul corect la iPad sau iPhone?
 
Two words, my friend: flawed logic.
Aici nu discutăm de dacă şi cu parcă, situaţii apărute la un om dintr-o mie. Aici vorbim de chestiuni generale, aplicabile unui consumator obişnuit (şi ciordirea TVA-ului nu e o chestiune generală, BTW).
 
Back
Top