Switch

Haide bre ca nu mor pretenii tai daca duc prin buzunare pe linga stick-ul clasic si un ceva de genu'.
Daca tot le pui la dispozitie casa, masa, router, net macar atita efort sa faca si ei. :biggrin:
 
Da bre, ai dreptate! Numa că eu vroiam să împac şi capra şi varza, dar la urmă mi-am dat seama că cel mai bine e să îmi iau văcuţă! :biggrin:
 
Eu iti propusesem un switch, ca asa ai cerut la inceput. Nu e si router.
Au fost odata si routere cu 8 porturi, dar in nici un caz ieftine ca sa se incadreze in bugetul tau.
Eu daca as fi in locul tau as cumpara un router wireless si separat un switch. Si le-as lega intre ele in functie de numarul de porturi de care e nevoie.
Eu personal nu m-as teme sa cumpar un switch care va fi folosit doar pentru lan party second-hand.
 
Cu ocazia asta mi-am amintit că am un router wireless Asus WL-520GU, un switch de 5 porturi și unul de 8 porturi, mint condition, stau nefolosite în cutia cu maimuțe. Ia să pun io ultima versiune de DD-WRT și să le dau o probă de microfon...
 
OK people! Am comis-o! :biggrin:
Inspirat de domniile voastre, mi-am luat router. D-Link DIR 600, la sugestia lui ipman (Thanks by the way!). Am vrut să îl iau de pe net, dar cum m-am plimbat azi prin Shopping City, am intrat pe la Flanco şi l-am zărit frumos în raft pe routerul mult dorit. Preţ: 128 lei. M-am gândit "meh, nu-i mare diferenţă faţă de preţul de pe net, plus că magazinul e lângă mine, aleg eu router-ul care îmi place, etc, ect... Îl iau!" Şi luat a fost. Şi pentru că am nevoie de ceva de haleală, am intrat şi pe la Carrefour că era lângă Flanco. După ce am intrat, am zis să dau şi pe ăştia pe la raionul de IT să văd ce routere au. Cănd ajung la raft, stupoare... prin cele câteva modele expuse (majoritatea no name) zăresc şi un D-Link. DIR 600, acelaşi model cu cel pe care îl cumpărasem cu 5 minute mai devreme. Când mă uit mai bine pe raft, scria cu litere de-o şchioapă: OFERTĂ 109 lei! Deci, am luat o ţeapă de 20 de lei. Asta este, life goes on, sunt un survivor. Am ajuns acasă, am desfăcut cutia, înăuntru era router-ul cu folie de protecţie deasupra, iar în spate era lipit peste slot-uri un avertisment: INSERT CD FIRST. "Bine nene, aşa facem!" Găsit cd, introdus în Desktop, rulat autorun. Mi-a apărut o fereastră în care trebuia să urmez instrucţiuni (noobproof! :biggrin:) pas cu pas. In 5 minute my Internet was UP and RUNNING!:bravo: Next, ză leptop! Pornit wireless, găsit reţeaua pe care am creat-o mai devreme, dau join, introduc parolă... CONECTED! Aleluia! I'm trully a blessed man! Am vrut să testez conexiunea, aşa că am mers în cealaltată cameră, GOOGLE->Speedtest.net şi voila rezultatul:happydork: Mai trebuie să merg zilele astea să reziliez abonamentul meu de net şi să vorbesc cu proprietarul să mărească "ţeava" lui de net :evil:. Deeeeeccci... sunt super încâtat de văcuţa mea! :thumbs:

Încă odată, mulţumesc frumos pentru sugestii! XF made my day! :vesel:
 
Scuze pentru întârziere!
Uite şi speed test-urile promise:
vechiul switch
1522391082.png

router
1522374640.png

router wireless (de data asta în camera cu routerul)
1522341109.png
Merge! :biggrin:
 
Ce diferente exista intre switch-urile gigabit fara management cu acelasi numar de porturi? Ma uit la variante si vad diferente de pret dar nu vad de unde, in afara de faptul ca unele au carcasa rack mountable care le dubleaza pretul.
TP-LinkTL-SG108 versus TP-LinkTL-SG1008 versus TP-LinkTL-SG2008
Care-i diferenta intre ele si eu ce sa cumpar pentru home use? Imi trebuie gigabit cu minim 8 porturi (de fapt cred ca trebuie mai multe, dar ma uit pe lista). Singura diferenta pe care am remarcata tot la un TP-Link ar fi ca are PoE, dar asta nu-i un factor care sa ma determine sa platesc diferenta de pret.

LE: Am numarat porturile si am nevoie de 11 bucati in total, desi sunt ok si cu 8 avand in vedere ca mai are si routerul macar 3 disponibile.
 
2008 e cu management, de-aia e mai scump - probabil nu-ți trebuie vlans sau link aggregation. 108 vs 1008 - are ceva mai mult fier 1008, și specificații mai clare (switching capacity, jumbo frame support).
 
LE: Am numarat porturile si am nevoie de 11 bucati in total, desi sunt ok si cu 8 avand in vedere ca mai are si routerul macar 3 disponibile.

Vezi ca in switch vei avea doar 7 porturi disponibile, unul va fi up-link.

Ia-l pe cel mai ieftin, daca nu corespunde cerintelor, il returnezi in cele 10 zile legale si il iei pe celalalt (asta e valabil pentru home-use).
 
Pentru home use cam orice switch fara management face tot aia, nu sunt diferente vizibile de performanta (nu reusesti sa saturezi unul mai slab ca nu ai cu ce genera atata trafic) si nici de functionalitate pentru ca fara mangement nu face decat switching, functionalitatea de baza.
 
Încă ceva de verificat: dacă routerul tău suportă Jumbo Frames. Nu pentru switch-ul intern, ci pentru accesul la internet. Am descoperit cu surpriză că Belkin-ul meu, de altfel foarte mișto și performant, cât ce activez Jumbo Frames în LAN (are switch gigabit încorporat), nu mă mai lasă să ies pe net. Nu poate, nu știe sau nu vrea să fragmenteze pachetele și să le încapsuleze în PPPoE decât dacă am frame-uri standard.
 
Asa e, unul e uplink, ar putea si ei sa-l faca dedicat. Deci trebe mai multe asa ca am mai cautat pe la producatori si am gasit TRENDnet TEG-S16Dg. Nu stiu de jumbo frames ca momentan stau pe routerul de la upc, cand o sa trec pe routerul meu o sa verific si eventual o sa iau altul daca e cazul.
 
Sunt posesor de switchuri TP-Link (TL-SG1005D și TL-SG108, primul cu 5, al doilea cu 8 porturi, ambele fără management). Routerul care le "împingea" a fost inițial un DLink DIR-655, acum înlocuit de un Netgear R7000 Nighthawk.

Ce pot spune sigur este că pentru home-use nu ai nevoie de switchuri cu management. De asemenea, în general, dacă poți conecta un dispozitiv via wi-fi, este preferabil să faci asta în loc să tragi cablu - exemple rapide care-mi vin în minte sunt console, Raspberry Pi thingies, computere mITX sau laptopuri - în principal pentru că în general nu ai nevoie de viteze monumentale pentru ele. Aici depinde binențeles cum faci management la downloads - dacă ai de exemplu un abonament bun în .ro poți avea viteze care îți îndoaie routerul și ar părea rentabil să folosești o conexiune cablată dacă ai și GBit ethernet, pe de altă parte mediile de stocare din lucrurile înșirate s-ar putea să nu țină pasul :smile: Există și situații mai penibile, dar de exemplu în cazul meu am un laptop care știe wi-fi b/g/n, este conectat via n și neavând GBit ethernet conexiunea wi-fi este mai rapidă decât conexiunea wired.

De asemenea, sugerez în loc de un switch cu multe porturi mai degrabă 2 switchuri cu mai puțin (de exemplu, dacă ai nevoie musai de 11 porturi, mai bine iei 2 switchuri cu 8 (și ai 7x2 = 14 disponibile) în loc de unul singur cu 16 porturi, pentru că poziționarea lor devine ceva mai flexibilă și nu trebuie să tragi cabluri foarte lungi din unul singur, ci cabluri mai scurte din două.
 
Last edited:
Back
Top