Supraveghere garaj

Marius '95

troubleShooter
Intentionez sa cumpar garaj. Din nefericire cel mai apropiat garaj disponibil este la vreum km distanta. Se afla intre blocuri. Nu are curent electric. Ce solutii de supraveghere pot folosi?
M-am gandit la:
Panou solar pe acoperis, sub un gratar metalic solid ca sa nu se fure, baterie, Raspberry Pi cu senzor de miscare, camera video si stick internet mobil. Miscare => poze => upload ftp.
Alte idei?
 
In loc de panou solar blabla poti folosi un powerbank cu incarcare solara. Iar in locul celorlalte chestii pune un smartphone vechi, cu soft de supraveghere pe el, conectat la net. Nu stiu insa cu ce sa alimentezi proiectorul IR, ca alea cam consuma... Cred ca exista proiectoare cu acumulator si panou solar propriu...
 

Attachments

  • wp_ss_20181001_0001.png
    wp_ss_20181001_0001.png
    50.7 KB · Views: 29
  • wp_ss_20181001_0002.png
    wp_ss_20181001_0002.png
    59.1 KB · Views: 28
Ceva de genul asta am făcut eu la ai mei la tara: pi + camera + stick internet => poze pe mail.
Pot sa-ti spun cateva tips & tricks din experienta acumulata:
- ca modem de internet am folosit ZTE MF823 din doua motive: odata legat la PI, se identifica ca placa de retea cu server DHCP si interfata web - te scapa de scripturi ppp; in cazul meu a ajutat mult ca are conectori pentru antena externa 4G (pentru ca la tara semnalul Digi e destul de slab).
- ca software am folosit raspbian + motion
- camera standard de Raspberry PI (nu am gasit timp sa montez ledurile IR)
- am pus totul intr-o carcasa de camera fake (din alea de 4-5 Euro de pe ebay)
- am folosit autossh (bagat in cron) sa-mi faca cateva reverse tunnel (pana la un alt PI care e pe post de home server) pentru a avea acces remote la ssh, camera si RDP

Problema mare la tine va fi cu alimentarea. Un powerbank cum zice Quark nu cred ca va face fata. Eventual sa-ti incropesti o alimentare din panou solar (maricel) + charge controller + 2 baterii de UPS (12V,7Ah) + alimentator auto.
 
Camere fake, lacate zdravene pe usa si pereti ranforsati cu tabla de otel. Scuze, cand e vorba de securitate eu sunt mai analogic, cred ca daca hotul nu poate intra in cateva minute nici nu o sa mai incerce sa intre.
 
Cel mai bine un lacat serios si nimic scump depozitat in garaj, mai ales fara panouri fotovoltaice si alte electronice care atrag atentia. Poate camera fake doar.

Si o intrebare intrebatoare: cam care ar fi distanta minima de parcurs cu masina cand garajul e la cel putin 1km distanta astfel incat sa merite deranjul de a merge pana la garaj si inapoi pe jos?
 
Mai mult de atât. Presupunând că ai un sistem de supraveghere funcțional, whatever it is. Vei sta cu alertele pe telefon pregătite să sari din pat la orice oră din noapte, sau să nu te îndepărtezi de garaj că acum ești paznic? În plus, la ce îți vor folosi imaginile, când imaginile sunt de slabă calitate de la așa distanță și Poliția n-are agenți destui să caute găinari? Nu de alta, da' știu caz de furt de biciclete din bloc, cu imagini de FOARTE bună calitate luate și la intrare și la ieșire, la care Poliția a ridicat din umeri și a zis „dacă-l vedeți pe stradă, ne sunați și trimitem un echipaj”. Cred că mai mult îți faci sânge rău. Mai bine nu dai bani pe electronice de-astea, ci iei încuietori mai zdravene (ceva pe dinăuntru, ca să fie mascat și de dinafară să nu bată la ochi).
 
Garajul este pentru o viitoare motocicleta. N-o sa fie o moto scumpa, dar totusi posibil sa atraga atentia. Oscilez intre FJR1300 si K1200LT.
Motocicleta va zace acolo luni bune. N-as vrea sa ma duc intr-o primavara si sa constat ca moto a disparut de acu' 3 luni.
 
Sunt profund dezamagit. Credeam ca in acel garaj se lucreaza la primul calculator cuantic românesc: CC-91. :tongue:
 
Eu credeam ca e pentru muraturi. Daca esti (d)in Bucuresti, poti incerca la Euro mini storage - google it.
 
Decât să iei un garaj, nu mai bine (și mai ieftin și mai sigur) găsești vreo hală încălzită și păzită unde să lași motorul la iernat, dacă doar pentru asta îți trebuie? Bikerii se înhăitează :biggrin: la treburi de-astea, se organizează frumos, oameni de treabă de obicei; tre' să fie și pe la tine câțiva pe care i-a dus capul că e mai avantajos așa.
 
Sfaturile practice au fost date. Acum ramane de vazut ce aplica Marius.

Liber la OT. :biggrin:
 
Nici nu știu dacă e on-topic sau off-topic (contradicție între titlu și scop) :biggrin: dar pe-aici am văzut panouri solare cam cât o coală A4 pentru un sistem de iluminat în garajele care, de obicei, nu sunt racordate la rețeaua de curent electric. Asta așa, ca idee privind dimensiunea unui panou solar pentru un LED chior care funcționează zilnic maxim 10 minute.

Un sistem de supraveghere video e mult mai pretențios în ceea ce privește curentul consumat tot timpul; mă îndoiesc că poți avea independență energetică fără niște panouri solare mai serioase și acumulatori, investiție care probabil va depăși costul garajului și al sistemului de supraveghere video.

Un sistem de alarmă, eventual cu apelator GSM, ar trebui să aibă cerințe mai mici de consum. Cu siguranță n-are nevoie de 2A cât trage un Raspberry singur, fără accesorii (cameră, modem GSM). Uite, un Cerber R31 (R de la telecomenzi Radio în loc de keypad cu cod - nu te teme, e singurul sistem de telecomenzi cu cod săritor pe care-l știu în România) specifică un consum de 20mA în stare armată și 200mA în timpul alarmei. Pui un senzor magnetic la ușa garajului, un senzor de mișcare PIR și eventual un senzor de incendiu, și o alarmă exterioară cu acumulator propriu, și aia e. Dacă chiar vrei, poți pune și o yală electrică înăuntru care să deblocheze ușa doar dacă e alarma dezactivată (dar atunci să ai undeva niște contacte pentru alimentare din exterior, în cazul în care sursa de alimentare din garaj moare și altfel n-ai cum să intri decât realimentând alarma). Modelul ăsta nu zice nimic de posibilitatea de a conecta un apelator GSM, cum sunt alte modele din cele cu keypad, dar e un punct de pornire a cercetării modelelor de alarme existente pe piață.

Rămâne doar problema încărcării solare a unui acumulator de capacitate suficientă. Un panou solar de 100/70cm care produce maxim 100W (12V 7A) e 330€, la care mai trebuie adăugat acumulatorul și circuitul de încărcare (10-20€). (Panourile monocristaline sunt mai eficiente, da' mai scumpe. Uite aici panouri posibile.) Sau iei un kit de-a gata, cu panou + circuit de încărcare + acumulator, numa' că n-am idee dacă ține consumul unui sistem de alarmă și dacă nu cumva acumulatorul va fi descărcat prea mult în fiecare noapte încât să moară prematur și cum se va comporta la frig etc.
 
R31 am eu. Nimic de reprosat. Observatii:
- are destule iesiri ca sa agati de ele apelator sau alte chestii;
- o consuma el 20mA armat, dar alimentarea la retea se face cu un traf care e oarecum calduț, deci il banuiesc ca se pierd pe el vreo 5W...
- well... Cica nu se mai fabrica. :tongue:
 
Back
Top