Stocarea datelor și USB3

BIOS-ul laptopului e o caricatură cu câteva setări. Din ce-am mai citit pe ici, pe colo, xHCI cică ar fi Enabled și nu se poate dezactiva, dacă BIOS-ul n-o permite, deci nu-i bai de-acolo.

Am făcut ce făceam pe vremuri cu driverele MS când mă-nervau: delete din Device Manager și Restart. :biggrin:
 

Attachments

  • Sandisk Dual Ultra 32GB.jpg
    Sandisk Dual Ultra 32GB.jpg
    111.3 KB · Views: 35
:bravo:
...........................
EDIT: cam pârci la faza asta sticku', nu? :hihi: Nu mă-ncălzesc cu nimic vitezele alea de citire.
 

Attachments

  • Sandisk Dual Ultra 32GBb.jpg
    Sandisk Dual Ultra 32GBb.jpg
    112.3 KB · Views: 43
Last edited:
Eh, nu-i chiar rău, nici DTR3G2-ul recomandat de korby câteva post-uri mai sus nu e mult mai bun (doar ~60% în plus la write, comparabil la read, vezi mai jos). Cam așa-s toate stick-urile USB3, doar read-ul de ele. Cu fișiere mici se mai face caching prin diverse locuri, de-aia trebuie să folosești teste de dimensiune mare ca să afli ce poate de fapt.

kingston_dtr3g2.png

Am luat și eu atto 3.05 (până acum foloseam 2.64), văd că permite total length și transfer size mai mari acum. Rezultatele-s comparabile, înclinând spre mai bune cu versiunea nouă în condițiile acelorlași setări. Pe la transfer size mare ar trebui să se simtă impactul cache-urilor din controller, dar nu se vede mare lucru.

kingston_dtr3g2_v305.png

LE: între timp (după ce am luat al doilea Lexar 128) am găsit și Samsung-ul de 64 pe care-l pierdusem. Well, oricum raw-urile de 7dmkII sunt imense...
 
Câteva teste rulate pe un set de carduri, mai am două bucăți de Transcend CFast 256GB dar n-am reader pentru ele :biggrin:

(readerul este Lexar USB 3.0)

SanDisk Extreme 64GB microSD
SanDisk Extreme 64GB uSD.png

SanDisk Extreme Pro 512GB SD
SanDisk Extreme Pro 512GB SD.png

SanDisk Ultra 128GB microSD
SanDisk Ultra 128GB uSD.png

De asemenea, mi-am criptat stickurile USB ca să nu stau cu grijă că-mi vede cineva pr0n-ul dacă le pierd prin aeroport sau pe la spital, rezultatele sunt... interesante :smile:

Corsair Survivor 64GB truecrypt Serpent-Twofish-AES
Corsair Survivor 64GB truecrypt Serpent-Twofish-AES.png

Corsair Survivor Stealth 64GB truecrypt Serpent-Twofish-AES
Corsair Survivor Stealth 64GB truecrypt Serpent-Twofish-AES.png

Știam deja că Survivor normal este mai rapid decât Survivor Stealth, dar ce mi se pare important este că după criptare nu pare să fi scăzut viteza de transfer prea mult. Din păcate nu am teste pentru că am uitat să le fac înainte de criptare. A, și formatul de fișiere este HFS+ :biggrin:
 
Luat din China jucarioara care adapteaza un SSD mSATA la USB3.

Pe W7 scrie ~ 200 MB/s si citeste cat poate (350MB/s) intr-un sistem cu SSD. Controller Intel gen Ivy (Q77)
Pe W10 scrie cu 15-20-...70 MB/s si citeste blana (350MB/s) pe un alt sistem, tot cu SSD. Controller Intel gen Skylake sau gen Haswell.

Aceleasi fisiere de test (ISO-uri si filme ~3-4GB/fisier)

Wtf :biggrin: ?
 
Fă și tu niște teste sintetice (atto/crystal + dimensiune mare a fișierului), nu cu copiere, că poate e de la sistem. Plus că win ascunde foarte ușor caching-ul, îți zice că a terminat, după care mai scrie juma' de oră - și am pățit să fie chiar juma' de oră la niște servere cu rețea 10g + 64GB RAM, zicea că a copiat din rețea cu 300MB/s după care, dacă încercai shutdown, îl făcea după 25 de minute, că atunci termina efectiv de scris pe disc din memorie (storage-ul local era prost setat și super lent).

Teoretic la removable storage n-ar trebui să folosească mult cache, practic poate fi recunoscut diferit de sisteme.
 
Și pe W10?

Vezi că există o versiune mai nouă de Atto, care permite teste cu dimensiuni mai mari (vezi atașament), pentru că a început să fie destul de întâlnit caching-ul cu bucăți de SSD mai rapide la scriere (sau RAM).
 

Attachments

  • bench32.rar
    361.5 KB · Views: 26
Mi-a venit front panelul USB3 și am zis să testez și eu două stickuri USB3. Unul Sandisk Ultra Fit de 64 GB îl țin înfipt în TV pentru înregistrări, lângă un Seagate Expansion :biggrin: de 1TB, care, spre deosebire de frate-su' pe care l-am predat la altex, merge cu încăpățânare de peste 3 ani fără să crâcnească. Celălalt e un Sandisk Ultra Dual de 32 GB, cu mufă USB obișnuită la un capăt și micro USB la celălalt capăt, pentru telefoane cu OTG.

Totuși, când copiez ceva "real life" pe USB3 se întâmplă fenomenul din imagini. Care e explicația? Se poate remedia? Văd că pe site-ul MSI la placa mea de bază nu apare driver USB3. E suficient cel din Windows?

EDIT ...pe de altă parte, cu HDD-ul extern copierea decurge uniform.
 

Attachments

  • usb3.jpg
    usb3.jpg
    176.1 KB · Views: 42
  • viteza.jpg
    viteza.jpg
    42.6 KB · Views: 38
  • Seagate1TB.jpg
    Seagate1TB.jpg
    20.2 KB · Views: 35
O fi de la mecanismul de cache al Windows-ului (care uneori face ca timpul de scriere sa nu fie corect estimat)
 
SanDisk ăla este infect la scriere, am o poală de 8GB pentru clienții foto dar durează o grămadă copierea.

Viteza mare inițială este de la cache în RAM.


 
Luat un card din-asta si un card reader din-asta. Oferta, la pachet, clar mai bun decat janghina de Kingmax care nu stiu cum si de ce o folosesc in aparatul foto.
Teste cu card reader-ul din laptop (ceva Lenovo IdeaPad 500) si cu cel nou.
 

Attachments

  • usb2.jpg
    usb2.jpg
    67.9 KB · Views: 27
  • usb3.jpg
    usb3.jpg
    67 KB · Views: 26
Reader-ul e chiar interesant, nu am văzut până acum reader care să "sprijine" UHS-II și să fie ieftin. De fapt primul reader UHS-II pe care l-am testat e cel din Lenovo P50 (care e PCIe).
 
La pretul asta (105 lei) mi s-a parut si mie foarte interesanta combinatia, card de 32GB cu scriere de 60MB/s si card reader USB3.0 si UHS.
 
Găsit o ofertă la un SSD Samsung EVO 860 de 500GB și-am sărit pe el.

Nu-i rău deloc la performanță :nuts:

13613
 
Stiti vreun rack pentru SSD ieftin si bun? As prefera M2, dar nu e neaparat necesar! Mi-as face un stick USB 3.0 de capacitate mare pe care sa-l plimb cu mine cand e cazul. Am observat ca 64GB uneori sunt prea putini pentru ce am eu nevoie, altminteri as fi luat direct un flash stick. Iar ce e peste 64 e deja prea scump/GB.
 
Pentru SSD aș lua doar un cablu eSATA powered, sincer. Dar posibil să nu fie disponibil portul pe prea multe computere. Ca viteză este absolut extraordinar, bootezi direct de pe el la o adică.
 
O varianta e un microSD card de 128 GB cu cititor inclus, U3, 100 MB/sec. Am vazut pe AliExpress asa ceva.
 
Back
Top