Stocarea datelor și USB3

Kingston uSDHC 32GB C10 U1 - ~24MB/s write, 51MB/s read. Cu reader-ul inclus în pachet (USB2), doar 17MB/s write, 19MB/s read.

USB3_SDHC_Kingston_32GB_C10U1.png USB2_uR_uSDHC_Kingston_32GB_C10U1.png

Kingston uSDXC 64GB C10 U1 - 22MB/s write, 42MB/s read.

USB3_SDXC_Kingston_64GB_C10U1.png

Și ca să fie review-ul complet:
_MG_1741_small.jpg
Era să nu ajung cu el întreg acasă, eram cu bicicleta și mă așteptam să se lase în spate la viteză, dar de fapt se bâțâia haotic la mai mult de 15km/h. Nu mai zic de distracția țigănușilor din intersecții.
 
Spanac, card readerul Kingston pe USB3 s-a bulit, driverul nu mai vrea să meargă. Am luat un cititor Transcend USB2 în loc, SD/microSD.

Acuma, problemă: încep să-mi pice cardurile microSD ca muștele. Un card Sony de 32GB folosit în telefon refuză să mai scrie, a rămas înțepenit în mod read-only. Toate operațiunile de formatare, repartiționare, zero-fill se încheie cu succes, dar în continuare văd fișierele pe el :biggrin: Am mai aruncat un card identic tot din cauză de probleme dubioase, deja am niște temeri legate de acest model. Ce să iau în loc? Kingston? Kingmax? Samsung?
 
Am niste carduri Kingston in camerele video din masini, se scrie pe ele destul de mult si inca nu a crapat nici unul; ultimul lot de 32 GB e din octombrie 2014, am scris cateva sute de GB (cel putin) pe fiecare.
 
Eu am un reader intern USB3 de la Scythe, când n-are chef nu citește carduri (nefiind extern trebuie restartat PC-ul să capete chef), iar acum mi-a mâncat un card SD - era întuneric, am nimerit slot-ul de card CF și a intrat pe-acolo, complet, în interiorul reader-ului. Acum trebuie să desfac tot ca să-l scot...
 
Aveam o boală cumplită pe a-data, de la care mi-au picat un HDD portabil, un stick și vreo două carduri. Cumva, o parte din boală a migrat spre Sony, Kingston etc. de la care am pierdut vreo câteva carduri de memorie, unele aproape noi. Din nefericire n-am păstrat bonurile și n-am mai avut cum să le returnez, dar de-acum orice bon de la drăcii de-astea e pus la loc de cinste cu celelalte certificate de garanție.
 
Noroc cu serviciul online de listare a garanțiilor la produsele cumpărate de la PC Garage, că am aflat că cititorul e în garanție până în 2016. Să trec pe la ei, zic :smile:
 
Ohhhhh yeaaaaa, am rezolvat card readerul. Nu era defect, ci doar Windows-ul prost. Driverul cică nu pornește dacă din storage management nu i se alocă o literă de disc, deși e vizibil acolo. Dafuq.

Tocmai am făcut aprovizionarea cu carduri noi și rapide, le-am testat atât cu cititorul Transcend (USB2) cât și Kingston (USB3).

Kingston microSDHC 16GB Class 10 UHS-I
Kingston microSD16 USB2.PNG Kingston microSD16 USB3.PNG

Sony SDHC 32GB Class 10 UHS-I
Sony SD32 USB2.PNG Sony SD32 USB3.PNG

Samsung EVO microSDHC 16GB Class 10 UHS-I
Samsung EVO microSD16 USB2.PNG Samsung EVO microSD16 USB3.PNG

Samsung EVO microSDHC 32GB Class 10 UHS-I
Samsung EVO microSD32 USB2.PNG Samsung EVO microSD32 USB3.PNG

De remarcat că microSD-ul de 32GB Samsung mișcă simțitor mai bine la scriere decât fratele lui de 16GB, cam la același nivel cu SD-ul Sony de 32GB. Cardurile de capacitate mare sunt pentru dSLR/camerele de filmat, cele mai mici pentru smartphone-uri.
 
Am observat că majoritatea chestiilor flash-based se mișcă cu atât mai bine cu cât sunt mai mari, aici aș pune și SSDurile la un loc cu cardurile.
 
Da, e chiar dubios, ai zice „e același model, tre' să fie la fel, doar capacitatea diferă”. Mmmmm nope.
 
Păi nu e chiar același lucru, pentru că la o capacitate mai mare într-un spațiu limitat trebuie să crești densitatea, și în multe cazuri atunci când ai densitate mai mare ai și mai multe chip-uri (sau layers pe un chip, adresate aproximativ independent) și poți să faci citiri/scrieri în paralel (un fel de RAID implementat direct de controller-ul cardului), rezultând performanțe mai bune.
 
Am uitat să mai updatez pe-aici. Lexar 128GB 1000x SDXC UHS2 U3, luat ca să nu mai zică 7D mark II că așteaptă să scrie RAW-urile imense :smile:.

Cardul cred că poate mai mult, dar n-am eu reader pentru el (UHS2). Pe de altă parte, nici aparatul foto nu știe UHS2.

Lexar_128_u3_SDXC.png
 
Aparatul foto are un buffer destul de marisor, intre 4 si 7 raw-uri, asa ca daca nu tragi rafale lungi nu vad o problema majora.
 
7 RAW-uri înseamnă mai puțin de o secundă, și oricum are buffer de 25 RAW-uri. Problema cu 7D mk II (nu mi-e clar de ce, probabil legat de scrierea pe 2 carduri chiar dacă scrii doar pe unul) e că nu te lasă să vezi poze până nu a terminat de scris pe card (adică nu poți să vezi nici prima poză, chiar dacă a fost scrisă deja), îți zice să aștepți până le scrie pe toate, ceea ce e enervant cu un card lent; iar când un RAW are >20MB chiar trebuie ceva destul de rapid și pentru single shot.
 
Nu face read-write simultan. Niciuna din camerele mele nu face, cine stie care-i logica sau limitarea.
 
Cu cititorul din laptop (Lenovo T430), care e ceva mai "special", e legat direct pe PCIe, fără layer-ul USB. Cu unele carduri am obținut rezultate mai bune pe el, cu altele nu.

t430_sdreader.png

Am atașat și rezultatele cardului pe reader-ul USB3 din desktop cu 2 setări de length (default și 2GB), pentru că mai contează și caching-ul prin diverse locuri. După cum se vede, cu dimensiunea de fișier 256MB pare că-l face muci USB3-ul, dar la 2GB nu mai ține. Din păcate un reader UHS2 e destul de scump, nu e încă în plan.

usb3_lexar128gb1000x.png

@pufi: încearcă și cu 2GB pe cardurile tale din celălalt thread, posibil de-aia sunt atât de asemănătoare.
 
Cardurile sunt mai rapide decât cititoarele ieftine de foarte mult timp. Și pe vremea cititoarelor USB1 și USB2 îți cam trebuia firewire sau legătură directă IDE ca să scoți tot ce puteau cardurile. Acum cu USB3 e ceva mai bine, dar doar pe readere high-end - iar cu noile CFAST (500MB/s) și USB3 e la limită.
 
Back
Top