Stocarea datelor și USB3

Erau carduri de 64 giga, mo, că știi cât e un raw la Nikon D4*. Și noroc că aveam un disc extern la mine, că pe cel din netbook n-ar fi încăput.
 
Bre da-le-n sange, ca si la D800 sunt imense dar pe un card de 64GB incap 'fo 800 de RAWuri lejer (daca nu tragi RAW + JPEG, evident), eu am 64+64 mirror mode (Lexar CF si SanDisk SD), cam cate poze tragi cu o nefericita de rochie care-i abuzata? :biggrin:

As vrea sa implementeze USB host mode pe DSLRuri in general, si asa D800 vine cu USB 3.0, conectezi HDDul si transferi direct, ar trebui sa mearga excelent.
 
Omul a tras poze cât la 4 nunți, nici el nu s-a așteptat să aibă atâtea ocazii :biggrin:

Era un device extern cu baterie, hard disc de laptop și cititor de carduri, parcă Epson era flagship dar erau și clone chinezești. Însă erau lente, murea bateria încorporată înainte să termini de copiat câteva carduri. Plus, discuri IDE.
 
Mbleah, le stiu, le-am tinut in mana, unele sunt si cu LCD (?!). De-aia ziceam USB host mode, ca bateriile de la DSLRuri sunt mult mai tepene in general.
 
Un card Adata Premier Pro microSD, pare să fie cel mai rapid uSD pe care l-am văzut până acum. Pe el scrie "45MB/s read 40MB/s write", dar n-am reușit să scot mai mult de 35MB/s la write și 41MB/s la read*. Nu știu cât de rezistent e, dar e destul de rapid.
Acum știu cât de rezistent e. Nu am apucat să-l dau înapoi proprietarului că s-a și bușit (n-are 2 săptămâni), mai nou apare ca unformatted și de dimensiune 512kB. Îl băgasem în telefon să încerc un benchmark în el...
 
Venit card nou de la garanție. Am zis "poate nu-i place Note3, ia să-l bag în S4 mini". Am făcut un test de viteză pe telefon pe drum, am ajuns acasă (juma' de oră), pac! mesaj "Blank SD card". Format... Preparing... Blank SD card. În PC dispare la 2-3 secunde după ce l-am băgat, apare iar, dispare, apare iar...

Trebuie să recunosc că e un card foarte rapid.

Trebuia să fie un cadou pentru cineva (tot cu s4 mini), da' așa cadou...
 
Că tot veni vorba de teste, am rulat un Crystal Disk Mark x64 pe WD MyPassport Ultra 2TB. Aș zice că nu-i rău deloc pentru un HDD.

Western Digital MyPassport Ultra 2TB.png

Western Digital MyPassport Ultra 2TB ATTO.png

Tech specs în Crystal Disk Info:
Western Digital MyPassport Ultra 2TB CDI.png
 
Între timp a mai venit Adata-ul de la garanție o dată și ăsta n-a mai crăpat, ba chiar pare ceva mai rapid. Și tot între timp a venit și update-ul de Android kitkat pentru Note 3, care o să-l facă useless cu porcărie de reguli de acces. Încă mă gândesc dacă să instalez.

Și două site-uri posibil utile pentru USB sticks:

http://www.usbstick-charts.de/ (eu n-am găsit variantă în engleză, dar cifrele nu-s scrise în germană).

http://things.gnod.com/flashdrives/
 
M-ai făcut curios. Cititor USB3 Kingston MobileLite G3, SD/MicroSD, și 3 carduri microSD:
  • SanDisk Ultra, 32 GB, Class 10 UHC I, ultima achiziție cu vreo 90 lei din Cora, jumate roșu și jumate gri;
  • Kingmax 16 GB, Class 10, negru;
  • Samsung 32 GB, Class 10, negru.

Rezultatele...

SanDisk-ul duce cam 45 MB/s citire și 14 MB/s scriere, dar are o ciudățenie în grafic: 22 MB/s scriere la blocuri de 64k.
Sandisk Ultra 32 GB.PNG

Kingmax-ul a fost o dezamăgire, a trântit o eroare de input/output. Poate de-aia s-au corupt pozele de pe el :frown: L-am băgat la formatat cu SD Formatter.

Samsung-ul e mai puturos: 23 MB/s citire și 11,8 MB/s scriere.
Samsung 32 GB.PNG
 
Eu am un HDD portabil Seagate USB3 de 1 TB pe care aproape l-am umplut cu de toate: filme, foto etc. La început mergea cu peste 100 MB/s, acum s-a plafonat pe la 35-40 MB/s. Să fie de la încărcare?
 
@ursamajor: E HDD, e normal: viteza liniară (cu cât "merg" sectoarele pe sub capul HDD-ului) scade pe măsură ce ajungi spre interior, deoarece RPM nu se modifică (vezi CAV vs CLV, discutată cel mai mult la CD-ROM). De-aia orice grafic de citire/scriere secvențială e descendent: viteza liniară e mai mare la marginea discului decât în interior. Vezi și Zone recording ca să înțelegi de ce nu e invers ("sectorul" de disc nu mai e de ceva timp un sector efectiv, care începe din centrul discului până la margine, pentru că ar scădea denistatea la marginea HDD-ului).

@puterfixer: ciudățeniile mai apar și din cauza reader-ului, depinde cum face caching. BTW, hama-ul de la tine dă write error la teste, probabil de aici și ciudățenia cu "card full".
 
@burebista cele din teste sunt microSD.

@miahi îmi pare rău, n-am știut că are cardul bube. :frown: E cazul să mi le verific pe toate, săptămâna trecută a fost prima întâlnire cu un card defect ce a corupt pozele de pe el. Întrebarea e - cu ce testez SD-urile de bad-uri? Sau mai sigur le arunc direct?
 
Nu-i bai, după cum vezi mai sus mai am destule :smile:.

Rezultatele când nu crapă: 17MB/s write, 22MB/s read.

pcie_SD_hama_32GB_C10.png

Întrebarea e - cu ce testez SD-urile de bad-uri? Sau mai sigur le arunc direct?
Eu testez acum H2testw (pur și simplu scrie fișiere pe tot cardul și le verifică). Are și endless mode, pentru cazul când apar doar uneori probleme. Limitare: e scriere logică, câteva sectoare (filesystem entries) nu-s testate 100% - dar e mai comod de folosit decât generat fișier de test de dimensiunea exactă a cardului / dd către card / dd înapoi / verificat checksums.
 
Back
Top