Stocarea datelor și USB3

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Până acum nu prea m-a interesat USB3 pentru că aveam eSATA pe laptop. Lenovo a considerat că T530 nu mai merită eSATA, așa că nu mai puteam să folosesc HDD-uri externe (pe care până acum le legam direct, cu un cablu eSATA powered).

Primul lucru pe care l-am văzut căutând adaptoare SATA-USB3 a fost prețul. Sunt destul de scumpe față de cele USB2, mai ales comparând cu HDD-urile externe cu controller USB3 built-in, care-s mai ieftine decât HDD-urile "interne" de pe piață (Backblaze a cumpărat mult timp HDD-uri portabile retail pentru a scoate HDD-urile din ele și a le folosi în servere - fiind mai ieftin decât să cumpere HDD-uri "simple" bulk). Dar atunci când ai deja 2-3 HDD-uri de 2.5" de capacitate mare, merge și un controller.

Până la urmă am ales un Thermaltake QuickLink, pentru că oferă și posibilitatea utilizării unui HDD de 3.5", cu adaptor extern cu tot. HDD-ul nu este însă protejat în nici un fel, adaptorul doar se înfige în mufa SATA.

Adaptorul arată ok, negru cu un X lucios, pe care e pus logo-ul Thermaltake un pic strâmb. Pe X e și o fereastră pentru nelipsitul LED albastru puternic, pe care îl voi acoperi cu bandă izolieră cât de curând. LED-ul stă aprins când e conectat HDD-ul și clipește când e accesat. Pe o parte e un buton de on/off, care pare util - poți să schimbi HDD-ul fără să mai deconectezi mufa USB.

Cablul nu e foarte lung, e destul de rigid și gros (așa cum sunt cam toate cablurile USB3) și nu are mufă B la intrarea în adaptor, adică nu se poate înlocui. E o legătură mai sigură, dar dacă ai nevoie de un cablu mai lung trebuie să folosești un prelungitor USB3.

IMG_5252_small.jpg IMG_5257_small.jpg

Momentan am testat adaptorul cu un HDD și un SSD vechi, comparând vitezele SATA și USB3 cu ATTO.

Placa de bază pe care am făcut testele e Gigabyte GA-Z77X-UD3H. Pe SATA am testat cu controller-ul onboard Intel pe un port SATA 300, iar pe USB3 am testat cu controller-ul USB3 Intel.

HDD-ul e un HGST 5K1000 "standard model" HTS541010A9E680 de 1TB și 5400rpm, hdd-ul original din Lenovo T530.

Thermaltake_USB3_vs_SATA_HDD_1TB.png

La transfer size mic avantajul e de partea SATA, cu performanțe duble, însă după 4KB diferențele sunt foarte mici. Interesant, la citire adaptorul Thermaltake are un mic avantaj între 8KB și 1MB, posibil din cauza modului diferit de caching. Pentru transferuri mari vitezele sunt aproape identice, diferențele fiind de ~1%.


SSD-ul e vechiul Kingston SSDNow de 40GB, hăcuit cu firmware Intel ca să suporte Trim. Performanța la scriere e normală, atât poate el.

Thermaltake_USB3_vs_SATA_SSD_40GB.png

Aici se observă diferențe mai mari la transferuri mici, SATA fiind cam de 5 ori mai rapid decât adaptorul USB până la transfer size de 8KB. După 64KB diferențele sunt iarăși sub 1%, cu mici anomalii cauzate probabil de SSD-ul care nu mai e chiar tânăr.

Pentru stocare de date de mari dimensiuni, adaptorul Thermaltake USB3 pare bun. La accesarea de fișiere mici e ceva mai lent decât legătura directă SATA. Sincer nu mă așteptam nici la performanța asta, având experiența adaptoarelor USB2, care nu prea treceau de 20-30MB/s, chiar dacă bus-ul putea mai mult.
 
Și dacă tot am pornit cu upgrade-ul la USB3, am zis că nu strică și un card reader nou. Așa că am trecut de la un cititor Akasa USB2 la un cititor Skythe Kama USB3.

Upgrade-ul nu era neapărat necesar, însă cititorul Akasa are o problemă: mufa de Compact Flash e foarte scurtă (nu e suficient de adâncă), iar ghidajele scurte permit introducerea strâmbă a cardului în mufă, și se strâmbă pinii. Cum s-au tot strâmbat și i-am tot îndreptat, mi-e teamă să nu se rupă și să rămână vreunul în cardul CF. Așa că am ales un card reader cu mufă CF mai adâncă.

Alt avantaj al acestui card reader e expunerea unui port USB3 pe panoul frontal, carcasa mea, veche de 10 ani, nefiind chiar atât de future-proof. Pe panoul frontal e și eternul LED albastru, care se pare că stă tot timpul aprins. Încă nu-l acopăr cu bandă izolieră, pentru că nu e chiar atât de intens.

Ce nu prea mi-a plăcut e carcasa, e din plastic și se prinde cu holțșuruburi, nu cu șuruburi standard. Ce nu mi-a plăcut deloc e cablul intern. Sunt două cabluri groase și elastice, legate între ele. Nu pot să zic că îmi distruge cable management-ul, pentru că n-am avut niciodată așa ceva, dar tot încurcă. Mai ales că mufa în care se bagă pe placa de bază nu e foarte groasă și nu are vreo clemă de prindere, dacă încerci să le aranjezi sau îndoi un pic riști să stea cablurile în tensiune și să iasă din mufă.

Câteva teste cu carduri CF și SD, comparat cu vechiul reader USB 2.0.

Compact Flash Transcend 133x 32GB. Diferențe cam de 10% în favoarea USB3 la peste 16KB, diferențe ceva mai mari sub.
Scythe_USB3_vs_Akasa_USB2_CF133x - Copy.png

Compact Flash Pretec 233x 4GB. Diferențe mult mai mari la citire (2x), Akasa pare să fie limitat pe la 24MB/s. La scriere avantajul e doar de 20%.
Scythe_USB3_vs_Akasa_USB2_CF233x - Copy.png

SD Sony 16GB "up to 80MB/s". Aici se cunoaște că Akasa e limitat zdravăn, atât la citire cât și la scriere fiind mult mai rapid cititorul USB3 (4x mai rapid la citire, 2x mai rapid la scriere).
Scythe_USB3_vs_Akasa_USB2_SD80 - Copy.png

Din păcate eu folosesc mai mult CF-urile alea lente, la care diferența e doar de 10%. Însă nu mai risc să rup pinii mufei, deci tot e un avantaj.
 
Ciudat, dar am mai multe porturi SATA libere decat USB3, dar e interesant de vazut performanta componentelor actuale. Cititorul de carduri e chiar bunicel cu SD, nu stiu insa ce viteza au cardurile microSD pe care le folosesc in camera - din camera copiez cu 5 MB/sec prin cablu, daca pun cardul direct in laptop copiez cu 15MB/sec, ai vreun card microSD cu care sa faci o proba? Din astea uzuale de pe piata Class10, nu avioane rare si scumpe.
 
Da, și eu am vreo 6 porturi SATA libere. Pe desktop. Și 0 porturi SATA libere pe laptop, că pentru asta am luat adaptorul în principal. Teoretic un SSD de 128 + HDD de 750 ar trebui să fie suficient, dar cumva se umplu, mai ales când lucrez la mai multe proiecte și am 2-3 mașini virtuale pentru fiecare. Ăsta e un test pe care mai trebuie să-l fac cu adaptorul SATA-USB3, cum se mișcă VM-urile care vor IOPS ceva mai mare pe el.

O să testez și câteva microSD-uri, am niște Class 10 mai mari prin telefoane. La asta T530 stă bine, cititorul de SD din laptop merge la peste 80MB/s. Din ce zice device manager-ul, cititorul e legat direct la PCIe, sau cel puțin nu e detectat ca fiind legat la un USB hub.
 
Class 10 ar trebui să meargă cu minim 20MBps la citire și cam tot pe-atâta la scriere.

SanDisk Extreme 8GB (SD)
SanDisk Extreme 8GB.png

SanDisk Extreme 64GB (SD)
SD Extreme 64GB.png

SanDisk microSDXC Ultra 64GB (class 10)
SanDisk microSDXC Ultra 64GB.png

Delkin microSDXC class 10 64GB
Delkin microSDXC class 10.png

Ca o paranteză, două Delkinuri mi-au fost trimise la pachet de GoPro pentru că au scos un firmware care face capping la microSDurile SanDisk la 35Mbps în loc de 45Mbps și au schimbat foaia cu carduri recomandate de la SanDisk la Delkin și încă o dubioșenie. Prin urmare, după un schimb de mailuri furtunos, mi-au expediat două carduri de 64GB fără să mai fie nevoie să le trimit SanDiskurile mele.

După cum se poate observa, rata de citire este mai mare la SanDisk, dar pe jumătate VS Delkin, ceea ce este foarte interesant. Ca o mențiune, n-am avut niciodată probleme cu GoPro-ul meu și cardurile SanDisk, dar se pare că overall au fost mari probleme de QC la SanDisk și foarte multă lume și-a pierdut cretinismele filmate cu respectivele camere pe carduri SanDisk.

O să testez și câteva microSD-uri, am niște Class 10 mai mari prin telefoane. La asta T530 stă bine, cititorul de SD din laptop merge la peste 80MB/s. Din ce zice device manager-ul, cititorul e legat direct la PCIe, sau cel puțin nu e detectat ca fiind legat la un USB hub.
Lucky bastard :biggrin:
 
SD-urile au mai multe metode de clasificare, în funcție de bus și de viteza efectivă.

"Clasa" unui microSD îți spune viteza minimă de scriere pe care o suportă cardul. Class 4 = 4MB/s, Class 10 = 10MB/s. Atunci când a fost făcut, standardul nu prevedea viteze mai mari de 10MB/s, așa că un Class 10 poate să aibă 20MB/s la scriere, tot Class 10 îi zice. Viteza maximă a interfeței la cardurile astea e de maxim 25MB/s, viteză pe care un astfel de card nu poate să o depășească.

La SDHC/SDXC s-au mai adăugat clasele UHS, U1 înseamnă tot 10MB/s, dar măsurați pentru streaming, teoretic un astfel de card asigură scrierea unui stream 1080 fără probleme, chiar dacă e mai fragmentat cardul. Interfața UHS are viteze de 50 sau 100MB/s, în funcție de ce scrie pe card (dacă apare un "I" mare, e UHS-I, de 100MB/s, altfel e de 50MB/s). Există și UHS-II, care ajunge până la 300MB/s, dar cardurile de tipul ăsta sunt mai complicate, au mai mulți pini decât un card normal, așezați pe două rânduri.

Pentru că UHS nu mai are alte clase în afară de acel U1, producătorii s-au apucat să scrie pe carduri ce viteză au, fiecare după cum l-a tăiat capul - unii pun viteza minimă de scriere, alții viteza maximă de scriere, alții viteza maximă de citire, așa că atenție la steluțe.

Nu am microSD-uri UHS, deci viteza maximă de transfer e limitată la 25MB/s.

Kingston microSD HC 4GB, Class 4. 5MB/s scriere, 22.8MB/s citire.
Scythe_USB3_uSD_Kingston_C4.png

Adata microSD HC 16GB, Class 10. 19MB/s scriere, 22MB/s citire.
Scythe_USB3_uSD_Adata_C10.png

Următoarele sunt SD-uri, nu microSD-uri:

Panasonic SDHC 16GB, Class 4. Aproape Class 6, cu 5.3-5.5MB/s la scriere, dar n-a fost să fie. În aparatul foto se cunoaște foarte mult că e un card lent, dacă faci o poză și vrei s-o vizualizezi imediat îți zice să aștepți un pic.
Scythe_USB3_SD_Panasonic_C4.png

Sandisk Ultra 4GB, SHDC UHS-I, Class 6, 30MB/s*. Steluța e interesantă, pentru că nu e nici viteza de citire, nici cea de scriere. N-am idee nici de ce nu e cotat Class 10, pentru că are 13MB/s scriere și 42.8MB/s citire. Poate mai sunt și alte condiții.
Scythe_USB3_SD_Sandisk_C6.png

Am mai făcut un test cu Sony-ul UHS-I pe Lenovo T530, să văd diferența de controller. Viteza la citire e mai bună, dar viteza de scriere a scăzut destul de mult, fără un motiv clar. Pe USB3: 38MB/s scriere, 76MB/s citire, pe PCIe: 29MB/s scriere, 84MB/s citire.
Scythe_USB3_vs_Akasa_USB2_vs_T530_SD80.png
 
Încă un microSD, Adata 32GB uSDHC class 10 UHS-I, unul dintre cele mai ieftine uSD class 10 de 32GB. După cum arată, l-au făcut special ca să treacă testele și cam atât - viteza de scriere în blocuri mici e proastă, aproape la jumătate față de altele mai ieftine. Cu blocksize mare se mișcă ok, 34MB/s citire, 40MB/s scriere.

adata_32gb_c10.png
 
miahi, multe multumiri pentru detalii! In cateva paragrafe am inteles tot ce e de stiut despre cardurile SD, pentru ca sora-mea sa-si aleaga un card bun pentru a merge cu gopro-ul in voiaj de nunta in Asia. :smile:
 
Depinde ce GoPro, dacă e 3-ul cel mai bine iei Delkin sau Lexar. SanDisk au fost handicapate grav de ultimul firmware. Nu știu dacă se aplică și la alte GoPro-uri chestia.
 
Hero 1. In MediaMarkt a vazut doar Sony si SanDisk la preturi comparabile, si alt brand mult mai scump. Presupun Lexar.
 
SanDisk Ultra mie nu mi se par ieftine și sunt comparabile ca preț cu Lexar pe-aici. Delkin nu prea am văzut, mie mi le-au trimis din US cei de la GoPro. Dacă-i Hero 1 studiază treaba cu firmware-ul și dacă nu e cazul un Lexar "normal" ar fi ok. Nu aș mai cumpăra SanDisk acum la ce probleme de QC se pare că au :frown:
 
I-am zis să se uite la Sony ce simboluri are pe etichetă. A rezolvat elegant problema - dacă tot apelează la consultanță, atunci apelează până la capăt: va face poză la card în magazin și mă întreabă live care să-l ia din ce găsește acolo :smile:)
 
Fiind prin Singapore/Kuala Lumpur, soră-mea a luat la impuls încă un card cu marcajele corecte pe el. Însă, fiind în patria fake-urilor și prețul fiind suspicios de scăzut, și-a zis să testeze cardul cu ceva utilitar gratuit înainte de a-și salva amintirile în... neant. Viteza era execrabilă, doar 3-4 MB/s. Apoi, pentru comparație, a pus și cardul luat în Germania: la fel de lent! S-a speriat că poate și ăla era fake. Când colo, nu: cititorul din laptop e o janghină puturoasă. Încă o dată, thumbs up pentru detaliile ce au condus la alegeri corecte. :smile:
 
Cu plăcere. Presupun că nu toată lumea pune readere PCIe :smile:. De fapt ia stai, că am și un Lenovo eftin aici (Ideapad B570). Se pare că are reader USB2.

Adata-ul pe care-l folosesc în telefon (microSD class 10). 14/17 MB/s pe reader-ul ăsta vs 19/22MB/s pe USB3 (al doilea din post-ul 6). Diferența nu e foarte mare totuși.
adata_16g_usb2_lenovob570.png
 
Exista benchmark-uri pentru chestiile astea? Io credeam ca toata lumea are aceleasi criterii cand le cumpara, si anume culoarea :biggrin:
 
Când ai de descărcat 3 carduri de 32GB, cum fac eu când vin din vacanță, începi să te gândești că era mai bun unul mai rapid :smile:.
 
Am stat și eu cu un amic fotograf să-i golesc niște carduri CF ca să aibă pe ce trage la Trash The Dress, și ne uitam cum urcă soarele pe cer tooooot mai sus, și cum se târâie copierea prin singurul cititor ce-l aveam întâmplător la mine... A reușit să găsească niște colțuri mai umbrite dup-aia și să facă pozele, da' acea oră magică a dimineții s-a dus.
 
Un card Adata Premier Pro microSD, pare să fie cel mai rapid uSD pe care l-am văzut până acum. Pe el scrie "45MB/s read 40MB/s write", dar n-am reușit să scot mai mult de 35MB/s la write și 41MB/s la read*. Nu știu cât de rezistent e, dar e destul de rapid.

Testele sunt pe reader USB2 (20MB/s, limitare clară a reader-ului), reader USB3 (35MB/s write, 40MB/s read) și reader PCIe (din Lenovo T530, 34MB/s write, 84MB/s read). Se pare că reader-ul din Lenovo face caching serios, altfel nu știu cum obține el 80MB/s read dintr-un card pe care nici producătorul nu-l vinde cu atât :smile:. Când am văzut rezultatele am mai făcut o dată testul cu total length 2GB, exact aceleași viteze. Policy-ul reader-ului e setat pe quick removal.

Adata_premier_pro_uSD_32gb.png
 
Trebe sa bag si eu niste teste cu Lexar-ul USB 3.0.

Afecteaza cu ceva rezultatele daca rulez benchmarkul dintr-o masina virtuala pe MacOS? (pentru card-readerul integrat, ca ma face curios)? Nu prea-mi vine sa instalez Windows in Bootcamp :biggrin:

Am stat și eu cu un amic fotograf să-i golesc niște carduri CF ca să aibă pe ce trage la Trash The Dress, și ne uitam cum urcă soarele pe cer tooooot mai sus, și cum se târâie copierea prin singurul cititor ce-l aveam întâmplător la mine... A reușit să găsească niște colțuri mai umbrite dup-aia și să facă pozele, da' acea oră magică a dimineții s-a dus.
Fotografii am observat ca sunt obsedati de "carduri mici si multe", ca "daca crapa ala mare si raman fomist" etc. Eu inteleg oarecum ideea, dar pe de alta parte fie iti iei multe mici (gen 10 bucati de 8 sau 16GB), fie iti iei unul singur mare si multe mici secundare si ce tragi pe cel mare, tragi in mirror mode pe celalalt mic si le schimbi doar pe-alea mici la foc automat. Asta daca ai un aparat dual card, daca nu... ata ete. Dar sa ramai fara spatiu de pozat pe card cand esti pro mi se pare jenant :frown:
 
Back
Top