Stocarea datelor prin intermediul USB 2.0 & Co

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Problema cu HDD-urile astea mici, mai vechi și mai noi, folosite în rack e că e curentul la limită. Adică majoritatea HDD-urilor de 2.5" au cerințe în jur de 500mA la 5V, ceea ce e tot ce poate da un USB standard dacă nu mai ai și alt device băgat în același hub și dacă ar merge controller-ul cu consum 0. Altfel, atunci când HDD-ul papă ceva mai mult (ex: când face o tonă de seek afișând un director cu multe fișiere, sau când scrii mai serios) se trezește că nu mai are suficient curent și se oprește ori HDD-ul, ori controller-ul, rezultatul fiind același: se deconectează USB-ul, cu posibile coruperi de date (pentru că nu poți fi sigur ce și unde a scris în condițiile astea).

Un rack mai scump e posibil să meargă dacă are un controller care consumă mai puțin, dar e la noroc. Soluții sunt mai multe:
- scoți orice altceva din USB cât timp lucrezi cu HDD-ul ăla, vezi dacă mai face
- abominabilul alimentator separat (cea mai bună soluție)
- un hub USB care știe să dea 1A per port (cu abominabilul alimentator separat, de data asta pentru hub)
- un cablu USB cu două mufe A la un capăt și una mini-B dincolo (o încălcare gravă a standardului USB, da' care poate fi de ajutor). Una din mufe are doar pinii de alimentare, și funcționează băgând cele două mufe în hub-uri diferite, astfel adunând teoretic 500+500mA. Trebuie să fii atent să fie hub-uri diferite: le înfigi în mufe cât mai depărtate una de alta. Pentru laptop-uri asta poate să fie mai complicat. În rest e ca la alimentarea ventilatoarelor la 12-5V, trebuie să fii atent să nu bagi curent dintr-un USB în altul.
 

Azazel

Barbar
Joined
Nov 26, 2003
Miahi, merci de lamuriri. Rack-ul l-am luat intr-o seara, l-am desfacut in masina, in cutie am vazut cablul USB A-A si mi-am zis ca au incurcat cablurile. Acum dupa ce ti-am citit postul am desfacut si ambalajul si e intr-adevar un cablu 2xA-miniB. L-am pus cu cablul primit pe desktop (doua porturi USB alaturate de pe o extensie PCI) si merge perfect. :lamer:

PS: Folders Compared: 1717 / Files Compared: 13323 in 19 secunde pe un Toshiba MK2023GAS.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Trebuie să fii atent să fie hub-uri diferite: le înfigi în mufe cât mai depărtate una de alta. Pentru laptop-uri asta poate să fie mai complicat. În rest e ca la alimentarea ventilatoarelor la 12-5V, trebuie să fii atent să nu bagi curent dintr-un USB în altul.
De ce? Eu folosesc asta de ani de zile si am bagat intotdeauna mufele in acelasi hub, atat pe desktop cat si pe laptop, si nu am avut niciodata probleme.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
În funcție de placa de bază, mufele alăturate pot împărți aceeași sursă de 500mA și nu 500mA per port, și atunci n-ai rezolvat prea multe. Tot în funcție de placa de bază și implementarea USB, poți primi mesaje "power surge detected on USB x" atunci când se oprește HDD-ul.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Location
the past.
- un hub USB care știe să dea 1A per port (cu abominabilul alimentator separat, de data asta pentru hub)
Ceva gen dar care sa asigure si separarea galvanica a porturilor s-a inventat? Pot cumpara de la noi?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Lumea e atât de dezinteresată de izolarea USB în ultimul timp, încât la majoritatea rack-urilor externe USB pe care le-am văzut mufa de alimentare externă e pusă pur şi simplu în paralel cu alimentarea USB.

Am un Hub USB powered p-acasă, o să mă uit si la ăla cum e făcut.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Location
the past.
Ideea e ca o sa primesc zilele astea un d'asta si n-as vrea sa accidentez calculatorul daca imi scapa vreo sonda pe alaturi... :biggrin:
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Location
the past.
L-am luat second-hand, la pret de PoUSBiso. :smile: Sper deci sa gasesc o solutie mult mai ieftina de izolare. Fluke o sa-mi iau si eu da' dupa ce scap de ratele la Veyron-ul pe care mi l-am luat saptamana trecuta... :biggrin:

LE: scula am luat-o mai mult de moft, ca mi-e scarba sa stau cu TAS475 pe masa ca sa masor 1kHz, o data pe saptamana.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Location
the past.
Exista si la 1.5GHz placi de la National Semicon. Pretul este unul corespunzator. :biggrin: 1MHz este ok pentru audio adica vezi ok inclusiv un dreptunghiular la 100KHz. Enough for me. Daca as avea ceva de obiectat ar fi legat de rezolutie care e subtire: 12bit. :frown:
 

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
Si cat ziceati ca puteti stoca cu Fluke si NatSemi astea? :rolleyes:
 

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
Am incropit acasa o solutie de stocare dintr-un netbook si doua HDD pe USB, toate "ascunse" undeva in asa fel incat sa nu ma impiedic de ele. Sistemul ruleaza 24/7 cu Win7 pe el, dar ma ingrijoreaza faptul ca nu stie sa faca spindown la HDD-urile pe USB, desi in profilul de power management e setat sa faca asta. Google nu a furnizat nici un raspuns concludent, in afara de HDDScan in care am posibilitatea de a opri manual HDD-urile, dar e incomod sa ma conectez remote sa fac asta de fiecare data. Mai are careva vre-o idee...?
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Sistemul de operare nu vede acele HDD-uri ca pe un IDE atasat direct placii de baza, asa ca-i lipsesc comenzile necesare pentru sleep/idle.
Singura solutie ar fi un adaptor USB/IDE sau SATA care sa stie sa faca singur asta, asa cum spune si miahi.
 
Top Bottom