Stiri si noutati in domeniu - Stocarea datelor

Va mai curge multa apa pe Dunare pana cand SSD-urile vor fi utilizate pentru mass storage.

Adrian B1 said:
Un SSD de 40 GB la 150-200 RON ar fi o propunere decentă, dar ce faci cu cei care nu au SAN și iSCSI în dulap

Acei 40GB ar trebui sa fie suficienti pentru SO + aplicatii uzuale, iar viteza de reactie a sistemului ar trebui sa creasca simtitor.
 
Dacă tot bag un SSD silențios în carcasă mut restul discurilor în altă parte. Într-un computer cu video integrat (răcit pasiv) și un procesor de 45W contează ca nivel de zgomot un HDD.
 
Large Thick and Black avem deja, se numește drobo și a făcut luna recentă un pas înainte spre un NAS de calitate... iaca! Iar acum câteva zile a primit și un upgrade ca să-i facă fericiți pe utilizatorii de mere, incluzând suport pentru Time Machine.
 
Stirea insa nu se opreste aici: standardul LBA folosit pana acum nu poate adresa HDD-uri mai mari de 2.1TB si are nevoie de o extensie - LLBA. Problema este ca LLBA nu va fi suportat de sistemele de operare 32 bit => daca cineva cauta inca un motiv pentru a trece la un OS 64 bit, tocmai l-a gasit. :biggrin:
Ce mah!?!
Ia inmulteste tu 2^48 (48bit LBA) cu 512 (Bytes/sector) si vezi cat iti da.
Ca sa nu mai zic ca 4KB/sector este o valoare foarte usor aplicabila.

Hai sa nu fiu doar critic.
Problema reala este a tabelei de partitii care utilizeaza adrese LBA pe 32 de biti. 32bit = 4 Giga de adrese x0.5 KB = 2 TB. Orice partitie nu poate depasi limita de 2 TB fie ca pozitie (adresa primului sector depaseste limita), fie ca marime (numarul de sectoare al partitiei este depasit).
Teoretic, poate fi creata o partitie de aproape 2TB la inceputul discului urmata de inca o partitie de 2 TB a carui prim sector sa fie imediat inaintea limitei.

Intrucat tabela de partitii adreseaza sectoare, nu bytes, marirea sectorului duce la mutarea limitei.

PS: Pariu ca vor schimba structura tabelei de partitii si noul boot record capabil sa o citeasca va fi inclus doar in Windows 64bit. Misto manevra. Orice fraier va crede ca e o limitare hardware.
 
La fel ca Toshiba mai e și Fujitsu, dar și ăștia fac 99% OEM.

Ce o să se întâmple cu HDD-urile pentru servere de la IBM/Lenovo? Din câte îmi aduc aminte, după ce au vândut divizia de storage către Hitachi, ei vindeau Hitachi-uri rebrănduite. Acum o să vândă WD?
 
Măi, sunt 4 mari şi laţi, ăia menţionaţi mai sus. Ăia sunt producătorii direcţi, care au fabrici şi uzine :smile:
 
Io am o întrebare: cum adică "HDD Market is shrinking"? Ce anume înlocuieşte HDD-urile? Că un SSD are un preţ/GB destul de înfiorător at the moment...
 
Dpdv consumer nu se mai cumpără atâtea HDD-uri, pentru că nu are lumea ce face cu ele. În primul rând desktop-uri (unde aveai loc să pui mai mult de 1 HDD) nu se mai cumpără. Ce se mai cumpără (Apple) nu arată chiar a desktop-uri și nu sunt ușor upgradabile. Se cumpără laptop-uri, netbook-uri, telefoane și tablete. Într-un laptop nu încape mai mult de un hdd, și în 99% din cazuri e un HDD de capacitate mare și viteză mică (ieftin). Fiind de capacitate mare, nu mai are omu' nevoie chiar așa de mare de încă un HDD, să zici că-și ia unul extern. Se poate descurca și cu un stick USB de 16-32 GB pentru cărat stuff, iar celelalte lucruri se pot stoca/lua de pe net, deci complet neinteresant. În netbook-uri se pun tot HDD-uri în ultimul timp, că s-a lămurit lumea că SSD-urile sunt (mici și scumpe) sau (mici și lente). Netbook-urile necesită skills de șurubăreală ca să schimbi ceva înăuntru, deci nu se upgradează. Restul folosesc flash ieftin, pentru că nu se așteaptă nimeni la viteze mari de la ele. Așa că 99.9% din device-urile care au un HDD înăuntru vor muri cu acel HDD înăuntru.
 
Si de acum vor exista promotii la Samsung ? Sau in cunoscutul spirit dambovitean, se vor scumpi, ca sunt pe cale de disparitie ?
 
Back
Top